Recension av Merax lån

Vårt omdöme: 4,2/5

Merax är ett gott val för dig som med kort framförhållning vill vara säker på att du får låna, även om du har betalningsanmärkningar.

Hos Merax kan de allra flesta sökande beviljas och de betalar ut normalt inom 1 till max 2 bankdagar. Dessutom har deras kundservice toppbetyg och god renommé av kunder online.

Den största nackdelen med Merax är kostnaden för lånet. De har både hög ränta och flera tillkommande avgifter vilket gör lånet förhållandevis dyrt.

Omdöme av Merax: Översikt

Vårt omdöme4,2/5
Lånekostnad3,5/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning4/5
Kundservice4,5/5

Lånekostnad: 3,5/5

En kredit från Merax är förknippat med ett antal fast avgifter som inte går att komma ifrån, räntan är också hög.

Beviljandegrad: 5/5

De är väldigt duktiga på att bevilja lån. Sökande med flera betalningsanmärkningar blir oftast beviljade så länge månadsinkomsten är högre än 10 000 kr / månad.

Utbetalning: 4/5

Ofta kan utbetalningen ske samma dag om ansökan beviljas på förmiddagen. De kan däremot inte betala ut pengar under helger.

Kundservice: 4,5/5

Enligt vår undersökning har de utmärkt kundservice. För att få full pott krävs däremot bättre tillgänglighet för kundtjänst över telefon.

Om Merax

Merax ägs tillsammans med Kontantfinans, Brixo och Flexkontot bolaget Brixo AB. Villkoren för Merax är identiska jämfört med Flexkontot och Kontantfinans.

Enligt dem själva är visionen att erbjuda ett av Sveriges mest prisvärda snabblån online, även fast de godkänner betalningsanmärkningar.

Merax i korthet

 • Erbjuder en flexibel kontokredit upp till 30 000 kr helt utan fasta avgifter. Du betalar endast ränta för vad du tar ut.
 • Erbjuder lån trots svag kreditvärdighet, även till de som haft oturen att råka ut för en eller flera betalningsanmärkningar.
 • Har en höjd kundnöjdhet och goda omdömen online. Beror på deras snabba handläggningstider och goda kundservice.

 

Läs mer på Merax.se

 

Jämförelse mellan Merax och Flexkontot

Brixo AB har som nämnt flera varumärken. För att underlätta ditt val har vi sammanställt en översikt av två av dessa.

Tabell 1: Jämförelse mellan Merax och Flexkontot.
 MeraxFlexkontot
Högsta kreditgräns30 000 kr30 000 kr
Lägsta betalning8 % eller 500:-8 % eller 500:-
Ränta39,48 %39,48 %
Uppläggningsavgift475:-475:-
Månadsavgift25:-25:-
BeviljandeMycket braMycket bra
KreditupplysningVia BisnodeVia Bisnode
Typ av lånKreditkontoKreditkonto
Gå till ansökanAnsökAnsök

Du kan med fördel ansök hos båda två – det är möjligt att ha krediter hos båda samtidigt. Om inte annat kan du testa båda och se vilken som beviljas.

Hur fungerar Merax kredit?

Merax erbjuder en flexibel kredit, även kallat kontokredit eller revolverande kredit. Det innebär att du likt ett kreditkort kan göra uttag upp från ditt kreditutrymme upp till din kreditgräns. När du nått din kreditlimit måste du göra inbetalningar för att kunna använda krediten igen.

Merax kontokredit går att få i beloppen 3 00030 000 kr. Kontokreditens minsta betalning är 5 % eller 500 kr (det högsta av de två). Enkelt sagt innebär det att den största möjliga fakturan du kan få från Merax är på 5 % amortering av 3 000 kr samt räntor och avgifter, vilket blir ca 2 500 kr, medan det minsta beloppet är 500 kr.

Att det lägsta beloppet är relativt högt är faktiskt något som är positivt för låntagaren. Krediten kan nämligen bli kvar under en lång tid om du inte gör extrainbetalningar. Om du “maxar” krediten och betalar enligt avbetalningsplanen kommer du inte ha återbetalat hela skulden förrän efter 5 och ett halvt år.

Så mycket kostar en Merax kredit

Merax har en förhållandevis hög ränta på 39,48 %. Utöver det tillkommer en månatlig administrativ avgift på 25 kr och en uppläggningsavgift på 475 kr. Dock slipper du uttagsavgift när du ska plocka ut pengar från krediten.

Med detta sagt lämpar sig inte Merax för lån på mindre belopp. Ska du exempelvis låna 500 kr kommer du behöva betala 475 kr i endast uppläggningsavgift. Har du inte ett konto hos Merax sedan tidigare bör du endast ansöka om deras kredit för belopp på minst några tusen kronor.

Kostnadsexempel

Tabell 2: Vad det kostar att inneha och bruka kontokrediter på beloppen 10, 20 och 30 tkr från Merax.
Lånebelopp10 000 kr20 000 kr30 000 kr
ÅterbetalningstidCa 2 årCa 3,5 årCa 4 år
Ränta39,49 %39,49 %39,49 %
Uppläggningsavgift495 kr495 kr495 kr
Avi-avgift25 kr25 kr25 kr
Månadsbetalning500 - 800 kr500 - 1 600 kr500 - 2 400 kr
Totalkostnad6 415 kr18 241 kr32 541 kr

Hantera din kredit på internet

Om du går till “Mina sidor” på Merax.se kan du med lätthet hantera din kredit. Där kan du bland annat:

 • Se ditt kontoutdrag
 • Se tidigare avier
 • Dubbelkolla att din fakturabetalning har inkommit
 • Ansöka om att utöka din kreditgräns

För att kunna utöka din limit måste du däremot ha använt krediten i mer än två månader efter den beviljats.

Merax krav

Merax beviljar kredit till en majoritet av alla som ansöker. På så vis passar de bra om du vill låna pengar snabbt trots betalningsanmärkning.

Dessa krav har Merax:

 • Du är minst 18 år gammal.
 • Du har en inkomst på minst 10 000 kr/mån.
 • Du har ett svenskt personnummer och är folkbokförd i Sverige.
 • Du har inget pågående skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Du kan identifiera dig med BankID.

 

Läs mer på Merax.se

Kreditbedömning

För Merax är kreditsättningen väldigt direkt och enkel. De allra flesta ansökningar besvaras inom 24 timmar, och i många fall snabbare än så. Ansökningar som skickas in på kvällar och helger tar lite längre tid och ansökningar som skickas på förmiddagar får svar nästan direkt.

För att kunna godkänna kontokrediten tar Merax en kreditupplysning genom Bisnode.

Du har som tidigare nämnt möjlighet att få bättre villkor hos systervarumärket Brixo. Men oavsett vilken av deras varumärken du ansöker hos är din betalningsförmåga den enskilt viktigaste faktorn.

Om deras kredithandläggare inte tror att du kan återbetala krediten enligt avbetalningsplanen kommer du tyvärr inte beviljas. Med det sagt har Merax inte speciellt höga krav – de beviljar de flesta.

Utbetalning från Merax

I likhet med andra kontokredit krävs det att du tar ut pengar från kreditutrymmet till ditt bankkonto för att använda pengarna. Efter du beviljats en kreditlina och uttaget är begärt dröjer det ofta en bankdag innan du har pengarna tillhanda.

I vissa fall kan du dock få pengarna samma dag om uttaget görs innan 12:00 på en helgfri vardag. Det finns inga garantier för detta och beror lite på hur snabbt Merax behandlar uttaget och vilken bank du har.

Behöver du pengar på en helg rekommenderar vi istället ett smslån med helgutbetalning.

Så ansöker du om en kontokredit från Merax

Att ansöka om en flexibel kontokredit från Merax går väldigt fort, du kan få lån snabbt. Först bör du däremot dubbelkolla att du uppfyller deras grundkrav. Uppfyller du inte grundkraven blir du nämligen nekad direkt.

Ansök om en kreditgräns hos Merax genom att:

Efter ansökan skickats in återkommer de oftast inom 24 timmar. Det kan ta lite längre tid på helger och troligtvis är de betydligt snabbare om du ansöker på en vardagsförmiddag.

I vissa fall får du besked direkt om lån även på kvällar och helger. I dessa fall levereras svaret automatiskt och gäller främst när du inte uppfyller grundkrav eller ligger för långt under deras nedre gräns för kreditvärdighet.

Metod för betygsättning

Eftersom Merax lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Merax enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Merax såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Merax process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Merax för personlig kundservice.

Frågor och svar

Har Merax ett gott omdöme?

Ja, Merax har fått bra betyg online. På plattformen Trustpilot har de ett kundbetyg på över

4,2/5
, vilket vittnar om att de flesta kunderna är nöjda.

Vad innebär det att Merax är en kontokredit?

Till skillnad från ett lån kan du använda kontokrediten hos Merax igen efter den betalas av. Merax kredit fungerar alltså i praktiken som ett kreditkort, fast med skillnaden att du inte har tillgång till något kort.

Uttag från krediten görs till ditt bankkonto innan pengarna kan användas.

Hur loggar man in på Merax?

Gå till Merax.se och tryck på knappen “Mina Sidor”. Logga sedan in genom att ange ditt personnummer och legitimera dig med Bank-ID.

Tar de en UC på mig vid ansökan?

Nej, Merax är en form av Bisnode kredit och Bisnode används således för att göra kreditupplysningar.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Merax

Lånebelopp
3 000 - 30 000 kr
Låneperiod
1 mån - 4 år
Ränta
39,48 %
Ålderskrav
18 år
 • Tar ingen UC
 • Flexibel återbetalning
 • Snabbt svar på ansökan
Information om Merax
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag vid ansökan innan 11 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.6 / 5 Trust pilot score 4.6 / 5
(665 omdömen)
Krav hos Merax
Betalningsanmärkningar
×
Är en frikostiga med att bevilja sin kontokredit, även till de med flera anmärkningar.
Accepteras
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
×
Så länge du uppfyller inkomstkravet kan du låna utan anställning, exempelvis med A-kassa eller bidrag som inkomst.
Ja
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Merax
Ränta
39,48 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
70,41 %
Uppläggningsavgift
475 kr
Aviavgift
25 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Merax
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
500 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Nej
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39,48 % nominell ränta, 475 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 25 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 047 kr och effektiv ränta på 70,41 %. Totalt att betala blir 13 040 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08