Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Ränta på SMS lån: Allt om Avgifter & Effektiv ränta för SMSlån

Vilken ränta ett SMS lån har är ett vanlig fundering när det kommer till lån. I den här artikeln går vi igenom vilka räntor som är vanligt förekommande, vad det blir i kronor och varför räntan på SMSlån ofta är hög.

Northmill Bank

SMSlånet med bäst ränta 2022

Northmill erbjuder en ränta från 4,9 % vilket är den lägsta tillgängliga räntan just nu för snabblån i Sverige.

Vid ansökan tar de inte heller ut någon uppläggningsavgift och administrationsavgiften är endast 19 kr per månad. Därmed är Northmill även en av de aktörer med lägst effektiv ränta i Sverige vad gäller SMS lån.

Ansök nu!

Vanliga frågor

Vilka snabblån har lägst ränta?

Fairlo och Northmill erbjuder båda två små lån med låg ränta. Hos Fairlo kan du låna till 14 – 19 % utan avgifter, medan Northmill erbjuder en kontokredit på 4,9 – 19,9 % ränta med en uttagsavgift på 195 kr och en aviseringsavgift på 19 kr per månad.

Måste man betala mer ränta om man betalar SMSlån i förtid?

Nej, du behöver endast betala ränteskillnadsersättning om lånet har bunden ränta. Alla de långivare vi samarbetar med och listar på hemsidan använder sig av rörlig ränta, vilket gör att du aldrig behöver betala något extra om du löser lånet snabbare än via avbetalningsplanen.

Mer information om detta hittar du på Konsumenternas webbsida.

Finns det SMSlån helt utan ränta?

Ja, det är fortfarande möjligt att ta snabblån utan ränta, men endast under 14 dagars tid. Förut var det vanligare med erbjudanden där första lånet var gratis, men på grund av striktare marknadsföringslagar är det inte längre möjligt med sådana erbjudanden.

För den som är intresserad av ett räntefritt lån är det viktigt att återbetala hela beloppet inom den räntefria perioden. Gör man inte det tillkommer det oftast höga avgifter och räntekostnader redan vid den 15:e dagen.

Får jag högre ränta på mitt SMS lån om jag har betalningsanmärkningar?

Nej, oftast inte. Det beror på att de flesta  långivare som erbjuder SMS lån ger alla beviljade låntagare samma ränta.

Om du vill ta ett SMS lån med en eller flera betalningsanmärkningar kan du dock förvänta dig en ränta i det övre spannet om du ansöker hos en långivare med individuell räntesättning. Anmärkningar har nämligen  stor negativ påverkan på din kreditvärdighet, vilket i sin tur ofta leder till sämre lånevillkor.

Om författaren

Oskar Sjögren

Uppdaterad: 04 mars, 2022