Sidan innehåller annonser
människor tar lån

Företagslån till enskild firma

Enskild firma är den vanligaste svenska bolagsformen. På den här sidan har du båda möjlighet att ansöka om ett lån till din enskilda firma, samtidigt som vi går igenom viktig information om lån till enskilda näringsidkare.

Krea

Bäst lån för enskilda firmor 2021

Krea är den låneförmedlare som ger dig flest låneofferter som ägare av en enskild firma.

Ansökan är helt kostnads- och bindningsfri och påbörjar den jämförelseprocess för företagslån som har högst betyg i Sverige.

Ansök nu!

Frågor & svar

Vad är skillnaden mellan privatlån och företagslån till enskild firma?

Även om en enskild firma är samma juridiska person som bolagsmannen bakom företaget finns det vissa skillnader mellan privatlån och företagslån till enskild firma (även om de är små). Till att börja med godkänner företagslån till enskilda bolag säkerheter och externa borgensmän, medans ett privatlån endast kan baseras på företagarens och företagets ekonomi.

Däremot är det ingen skillnad kring betalningsansvar mellan de olika lånetyperna. I båda fallen blir det företagaren bakom bolaget som är ytterst ansvarig att återbetala lånen.

Kan enskilda firmor ta lån med betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare i Sverige som ger ut lån till enskild även om du har en betalningsanmärkning. En anmärkning gör dock att det är betydligt svårare att bli beviljad ett lån. Ett företagslån med betalningsanmärkning innebär ofta högre krav på säkerheter, en högre ränta och ett lägre lånebelopp.

Kan nystartade enskilda firmor få lån?

Ja, det är möjligt för en nystartad enskild firma att få ett lån. Däremot är det väldigt ovanligt att bli beviljad lån när företaget är helt nytt. Anledningen är att det är många företag som inte klarar det första året och att långivarna inte har mycket underlag att bedöma när företaget är nytt.

När man ansöker om lån som en nystartad enskild firma bedöms den personliga ekonomin extra hårt, och det är även viktigt att du har en tydlig affärsplan och budget. I regel är lån till nystartade firmor små, och har en förhållandevis hög ränta.

Finns det några fördelar med att ta lån som enskild firma?

Ja, det finns flera fördelar. För det första är det betydligt mindre administration och “pappersarbete” för enskilda firmor än vad det är för företagslån till aktiebolag.

Dessutom finns det flexibilitet i att det firmans och ägarens ekonomi inte separeras. Du kan exempelvis låna pengar av en enskild firma men inte av ett aktiebolag.

Vilka banker erbjuder lån till enskild firma?

Det finns flera banker i Sverige som erbjuder lån till enskilda firmor. Några exempel är Qred, Froda, OPR Finance, Approva och Mynt. Du kan ansöka om lån hos dessa banker (och flera andra banker) via vår hemsida – helt kostnadsfritt.