Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Ränta på Företagslån: Snittränta & Kostnad för Lån till Företag

Oskar Sjögren
Oskar Sjögren
Senast uppdaterad: 2022-06-23

I denna artikel går vi igenom allt som är relevant angående räntor för företagslån, samt ger dig möjligheten att ansöka om ett företagslån och få den lägsta möjliga räntan!

Lendo

Bäst ränta på företagslån 2022

Med Lendo får du bäst ränta när du ska låna pengar till bolaget. De är sveriges populäraste långivare för privatlån och är i den absoluta toppen även vad gäller företagslån. Genom Lendo kan du säkerställa en låg låneränta.

Ansök nu!
Bäst just nu
Lendo Företagslån
  • Välkänt varumärke
  • Ansök på 1 minut
  • Borgen & säkerhet kan undvikas
Maxbelopp
2 000 000 kr
Låneperiod
6 mån - 5 år
Lånekostnad
Beror på långivare
Factoring
Nej
Information
Anslutna långivare
17 st
Belopp
50 000 - 2 000 000 kr
Utbetalningstid
Beror på
Kreditupplysning - företaget
Ja, via UC
Kreditupplysning - bolagsman
Ja, via UC
 
Lendo Företagslån krav
Betalningsanmärkningar
×
Under vilka omständigheter lån kan beviljas trots anmärkning skiljer sig mellan långivare.
Accepteras
Lån utan säkerhet
Ja
Lån utan personlig borgen
×
Minst en bolagsman måste gå i personlig borgen för lånet i samband med ansökan skickas in till Lendo.
Nej
Lägsta omsättning
0 kr
Bolagsformer
Ej utländsk filial
Lägsta företagsålder
Inget krav
Räkneexempel: Ett företagslån på 400 000 kronor med 1,25 % i månadsränta (15 % i årsränta) och en återbetalningstid på 24 månader ger en månadskostnad på 21 667 kr. Total kostnad för lånet blir 62 500 kr. Den effektiva årsräntan blir 16,08 %.

Frågor & svar

Behöver jag betala extra ränta om jag återbetalar företagslån i förtid?

Kravet på att betala lösenränta, så kallad ränteskillnadsersättning, skiljer sig mellan olika långivare. Det vanligaste är att du slipper extra kostnad för att lösa lånet i förtid eftersom att de flesta långivare erbjuder rörlig ränta på sina företagslån. Det är endast vid fast ränta på företagslån som det utgår ränteskillnadsersättning vid förtidslösen.

Kan jag veta i förhand vilken ränta jag kommer få på ett företagslån?

Nej, det går tyvärr inte att veta på förhand vilken ränta du kommer få. Det enda sättet att vara helt säker är därför att ansöka. Via oss kan du ansöka hos flera banker samtidigt (med endast en kreditupplysning) för att försäkra dig om att du blir erbjuden den lägsta räntan.

Vilken bank ger lägst ränta på företagslån?

Det finns inget svar på vilken kreditgivare som erbjuder lägst räntor, eftersom att räntesättningen skiljer sig från fall till fall. Om företag A jämför flera långivare och får lägst ränta hos en viss bank betyder det inte att företag B skulle få den lägsta räntan hos samma långivare.

Det bästa sättet att garantera att du får den lägsta räntan är att jämföra flera långivare och banker samtidig. Något man med fördel gör genom oss!

Finns det räntefria företagslån?

Ja, det finns räntefria företagslån. Däremot existerar det inte några kostnadsfria företagslån. För ett räntefritt lån betalar du istället en avgift varje månad, som ofta är fast. För att avgöra kostnaden på ett sådant lån bör du räkna ut dess effektiva ränta och totalkostnad.

Vilken snittränta har företagslån?

Det finns tyvärr ingen information tillgänglig angående snitträntan på företagslån. Anledningen är att räntan för företagslån skiljer sig mycket från exempelvis bolån och privatlån. En tumregel är däremot att månadsräntan på företagslån är 0,5 – 4 %, vilket ger en årsränta på 6 – 48 %.

Ett företags med en väldigt god kreditvärdighet kan förvänta sig att bli beviljad en ränta i det lägre spannet, medan ett företag med sämre kreditvärdighet (pga. exempelvis betalningsanmärkningar) brukar hamna i det övre räntespannet.

Finns det någon maximal ränta på företagslån?

Till skillnad från privatlån och andra krediter riktat mot privatpersoner regleras inte företagslån av konsumentkreditlagen. Det innebär att de konsumentskydd som inkluderas i lagen inte gäller företagare. Därför kan företagslångivare i stort sätta bestämma lånets villkor helt fritt. De kan t.ex. välja att inte ha en ränta, utan en fast avgift på lånet istället – något som är olagligt för konsumentkrediter.

Det finns även andra skydd som inte gäller mellan företag. T ex kostnadstak, krav på kreditprövning och krav på måttfull marknadsföring.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-06-23