Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Ränta på företagslån

I denna artikel går vi igenom allt som är relevant angående räntor för företagslån, samt ger dig möjligheten att ansöka om ett företagslån och få den lägsta möjliga räntan!

Lendo

Bäst ränta på företagslån 2022

Med Lendo får du bäst ränta när du ska låna pengar till bolaget. De är sveriges populäraste långivare för privatlån och är i den absoluta toppen även vad gäller företagslån. Genom Lendo kan du säkerställa en låg låneränta.

Ansök nu!

Frågor & svar

Behöver jag betala extra ränta om jag återbetalar företagslån i förtid?

Kravet på att betala lösenränta, så kallad ränteskillnadsersättning, skiljer sig mellan olika långivare. Det vanligaste är att du slipper extra kostnad för att lösa lånet i förtid eftersom att de flesta långivare erbjuder rörlig ränta på sina företagslån. Det är endast vid fast ränta på företagslån som det utgår ränteskillnadsersättning vid förtidslösen.

Kan jag veta i förhand vilken ränta jag kommer få på ett företagslån?

Nej, det går tyvärr inte att veta på förhand vilken ränta du kommer få. Det enda sättet att vara helt säker är därför att ansöka. Via oss kan du ansöka hos flera banker samtidigt (med endast en kreditupplysning) för att försäkra dig om att du blir erbjuden den lägsta räntan.

Vilken bank ger lägst ränta på företagslån?

Det finns inget svar på vilken kreditgivare som erbjuder lägst räntor, eftersom att räntesättningen skiljer sig från fall till fall. Om företag A jämför flera långivare och får lägst ränta hos en viss bank betyder det inte att företag B skulle få den lägsta räntan hos samma långivare.

Det bästa sättet att garantera att du får den lägsta räntan är att jämföra flera långivare och banker samtidig. Något man med fördel gör genom oss!

Finns det räntefria företagslån?

Ja, det finns räntefria företagslån. Däremot existerar det inte några kostnadsfria företagslån. För ett räntefritt lån betalar du istället en avgift varje månad, som ofta är fast. För att avgöra kostnaden på ett sådant lån bör du räkna ut dess effektiva ränta och totalkostnad.

Vilken snittränta har företagslån?

Det finns tyvärr ingen information tillgänglig angående snitträntan på företagslån. Anledningen är att räntan för företagslån skiljer sig mycket från exempelvis bolån och privatlån. En tumregel är däremot att månadsräntan på företagslån är 0,5 – 4 %, vilket ger en årsränta på 6 – 48 %.

Ett företags med en väldigt god kreditvärdighet kan förvänta sig att bli beviljad en ränta i det lägre spannet, medan ett företag med sämre kreditvärdighet (pga. exempelvis betalningsanmärkningar) brukar hamna i det övre räntespannet.

Finns det någon maximal ränta på företagslån?

Till skillnad från privatlån och andra krediter riktat mot privatpersoner regleras inte företagslån av konsumentkreditlagen. Det innebär att de konsumentskydd som inkluderas i lagen inte gäller företagare. Därför kan företagslångivare i stort sätta bestämma lånets villkor helt fritt. De kan t.ex. välja att inte ha en ränta, utan en fast avgift på lånet istället – något som är olagligt för konsumentkrediter.

Det finns även andra skydd som inte gäller mellan företag. T ex kostnadstak, krav på kreditprövning och krav på måttfull marknadsföring.

Om författaren

Oskar Sjögren

Uppdaterad: 03 januari, 2022