Sidan innehåller annonser

Lendo: Recension 2022

Lendo är Sveriges största låneförmedlare, vilket är förståeligt då de har ett brett utbud av samarbetspartners, för närvarande 40 st. Därför är Lendo ett mycket bra val för den som vill jämföra olika alternativ när man ska ta ett nytt privatlån eller samla befintliga lån.

De återkopplar dessutom alltid till sina kunder för att se till att låneprocessen fungerat tillfredsställande. Deras kundtjänst är serviceinriktad, lätt att få tag på och svarar snabbt under sina öppettider.

Läs hela recensionen

Lendo
 • Lånebelopp: 5 000 - 600 000 krFördel
 • Ränta: 2,95 - 29,95 %Fördel
 • Löptid: 1 - 20 år Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Lendo.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Lendo: Enastående, 5/5

 • Lånekostnad: betyg 5/5.
 • Beviljandegrad: betyg 5/5.
 • Utbetalning: betyg 5/5.
 • Kundservice: betyg 5/5.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Lendo.se

Omdöme av Lendo: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 5/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning5/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lendo jämför flera aktörer på kreditmarknaden som kan erbjuda låg ränta. Chanserna att hitta ett lån med låga kostnader är därför goda.

Beviljandegrad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lendo har en hög beviljandegrad jämfört med andra låneförmedlare. Personer med mycket låg kreditvärdighet kan trots detta ha svårt att beviljas lån hos Lendo.

Utbetalning: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Beroende på vilken långivares erbjudande du väljer att acceptera finns det möjlighet att få pengarna direkt till ditt bankkonto när du ansöker om lån via Lendo.

Kundservice: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lendo erbjuder en kompetent och trevlig kundtjänst. Dessutom har de generösa öppettider och erbjuder flera olika kontaktvägar.

Om Lendo AB - Sveriges största låneförmedlare

Företaget Lendo AB grundades år 2007 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största låneförmedlare. Idag har Lendo verksamhet i sex länder; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Österrike och Spanien. Bolagets huvudkontor är beläget i Oslo, Norge.

Lendo hjälper privatpersoner och företag att jämföra lån och gör det möjligt att hitta lån med låg ränta. När det gäller privatlån samarbetar Lendo med 40 banker och långivare. På företagslånesidan har de 18 samarbetspartners där företagare kan jämföra lån.

Lendo ägs sedan 2009 av den norska mediekoncernen Schibsted, som också är ägare till flera andra välkända varumärken. Exempel på stora svenska varumärken som också ingår i koncernen är Aftonbladet, Blocket, Compricer och Prisjakt.

Lendo i korthet

 • Sveriges största låneförmedlare, jämför upp till 40 privatlån.
 • Kostnadsfritt att använda tjänsten för dig som kund.
 • Snabb, smidig och enkel ansökan.

Lendo är inte den aktör som jämför flest lån av alla låneförmedlare på den svenska marknaden. Ändå är de en av de mest använda låneförmedlarna och har

5/5
i omdöme hos Trustpilot.

 • Kan hjälpa till att sänka räntan på både privatlån och företagslån.
 • Ansökan går snabbt och du får svar från flera långivare direkt på skärmen.
 • Samtliga långivare delar på en och samma kreditupplysning från UC.

 

Läs mer på Lendo.se

Hur fungerar Lendos lån?

Hos Lendo kan du ansöka om lån utan säkerhet mellan 5 000600 000 kr. Det tas bara en kreditupplysning, vilken alla banker och långivare får dela på. Därför påverkas inte din kreditvärdighet hos UC i samma utsträckning som när du jämför lån på egen hand.

Du väljer själv vilken återbetalningstid du önskar ha på lånet i spannet 1 år20 år. Väljer du en lång återbetalningstid leder det till lägre månadskostnad och kan öka chanserna att beviljas lån. Det går alltid att betala tillbaka lånet snabbare utan extra kostnad om du ändrar dig i efterhand.

Vad kostar ett lån från Lendo?

Räntan du kan få när du ansöker om lån via Lendo ligger mellan 2,9529,95 %. Kreditgivarna sätter räntan individuellt efter kreditbedömning, och det går därför inte att avgöra på förhand vilken ränta just du kan erbjudas.

En uppläggningsavgift mellan 0 - 995 kr och aviavgift mellan 0 - 75 kr kan tillkomma beroende på vilken långivare man väljer. Aviavgiften brukar kunna undvikas genom att välja autogiro eller e-faktura vid betalning. Lendo har ibland också reklamkampanjer där de bjuder på långivarnas uppläggningsavgift.

Kostnadsexempel

Tabell 1: Så här mycket kan det kosta att låna pengar via Lendo.
Lånebelopp50 000 kr100 000 kr350 000 kr
Återbetalningstid48 månader120 månader240 månader
Ränta12,9 %7,9 %5,9 %
Uppläggningsavgift395 kr395 kr395 kr
Avi-avgift0 kr0 kr0 kr
Månadsbetalning1 339 kr1 208 kr2 487 kr
Total att betala64 663 kr145 355 kr597 359 kr
Effektiv ränta14,17 %8,29 %6,08 %

Lendos krav

Kraven för att få låna kan se olika ut beroende på vilken långivare det gäller. Kraven nedan gäller dock som grundkrav om du önskar låna ett belopp som överstiger 30 000 kr.

 • Du måste vara minst 18 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år.
 • Du måste ha en fast förvärvsinkomst.
 • Din inkomst måste vara minst 9 167 kr/mån
 • Du får inte ha haft aktiva skulder hos Kronofogden på minst 6 månader.
Läs mer på Lendo.se

Vill du låna ett mindre belopp än 30 000 kr räcker det att kunna uppvisa att man har en inkomst på minst 100 000 kr från arbete eller pension. Du kan därmed beviljas lån upp till 30 000 kr även om du inte har en fast anställning.

Vill du ansöka om lån trots att du har betalningsanmärkningar går det bra att göra det upp till 150 000 kr. Du måste då ha en årsinkomst på minst 120 000 kr. Av de långivare Lendo samarbetar med är det dock få som accepterar anmärkningar, vilket gör att utbudet av lån begränsas.

Kreditbedömning

Eftersom Lendo inte själva lånar ut pengar utan endast förmedlar lån är det heller inte de som gör kreditbedömningen när du ansöker om lån. Kreditbedömningen görs istället av de enskilda kreditgivare Lendo samarbetar med.

Din ansökan kan behandlas automatiskt eller manuellt

Hos en del av aktörerna görs kreditbedömningen automatiskt i deras datasystem. För dig som ansöker innebär det att du kan få svar direkt på skärmen när du skickat in din ansökan.

Andra aktörer tillämpar manuell bedömning av din kreditvärdighet och betalningsförmåga. En manuell bedömning tar något längre tid, men du får vanligtvis svar inom ett par bankdagar.

Kreditprövningen baseras på flera faktorer

Kreditprövningen görs på liknande sätt hos de flesta långivare. De viktigaste faktorerna Lendo tar hänsyn till i sin kreditprövning är:

 • Hur många UC-förfrågningar som finns rapporterade.
 • Hur mycket befintliga lån du har.
 • Hur hög din inkomst är.
 • Hur stort ditt överskott är varje månad efter fasta utgifter.
 • Om du har betalningsanmärkningar.

Alla Lendos samarbetspartners gör en separat kreditprövning för att avgöra vilket låneerbjudande de kan ge dig.

Ibland kan långivare behöva kompletterande information

Kreditupplysningen från UC är ett viktigt underlag för kreditbedömningen. Ibland behöver dock långivarna inhämta kompletterande information. Det kan exempelvis hända om de uppgifter du uppger i din ansökan skiljer sig mycket från uppgifter i kreditupplysningen.

Du kan då behöva skicka in t.ex. lönespecifikationer eller anställningsavtal. Vissa långivare kan också göra kreditförfrågningar hos t.ex. Bisnode som komplement till UC. En Bisnode-förfrågan påverkar inte din kreditvärdighet hos UC.

Utbetalning från Lendo

Hur snabbt du kan få pengarna när du ansöker om ett lån via Lendo beror helt på vilken kreditgivares erbjudande du valt att acceptera. Kreditgivaren kan erbjuda dig att signera låneavtalet på olika sätt, vilket gör att det tar olika lång tid innan pengarna kan betalas ut.

 • Avtalet skickas per post: Långivaren skickar låneavtalet med vanligt post. Du skriver under och returnerar avtalet. Därefter betalas pengarna ut inom 2 – 5 bankdagar.
 • Avtalet skrivs under på fysiskt bankkontor: Ibland finns möjlighet att besöka ett bankkontor för att signera avtalet. Pengarna förs då över direkt när avtalet är påskrivet.
 • Avtalet signeras digitalt: Numera är det vanligt att du erbjuds signera låneavtalet digitalt med Bank-ID. Pengarna förs över så snart avtalet är signerat.

Utöver den tid det tar för långivaren att betala ut pengarna kan själva överföringen mellan två banker ta viss tid. Vissa långivare kan erbjuda direktöverföringar till de flesta banker, medan det i andra fall kan ta upp till en bankdag att få pengarna på kontot.

Så ansöker du om ett privatlån via Lendo

Att ansöka om ett privatlån via Lendo är mycket enkelt och tar bara ett par minuter. Följ bara stegen nedan:

 1. Fyll i önskat lånebelopp och återbetalningstid.

 2. Önskar du samla lån kryssar du i det innan du går vidare med ansökan.

 3. I nästa steg har du om du vill möjlighet att lägga till en medsökande.

 4. Fyll därefter i dina person- och kontaktuppgifter.

 5. Uppge inkomstuppgifter och annan obligatorisk information. Se till att vara så uppriktig som möjligt när du fyller i din ansökan.

 6. Skicka sedan in ansökan.

Efter att ansökan är inskickad behöver du bara vänta på att Lendos samarbetspartners lämnar sina erbjudanden. Du får besked om låneerbjudanden via SMS, men kan också logga in på Lendos hemsida för att se de privatlån du kan erbjudas.

Saknar du Bank-ID finns möjlighet att ringa Lendos kundtjänst för att ta del av dina erbjudanden. De flesta långivare erbjuder dock signering via Bank-ID, varför det kan vara bra att ha tillgång till det.

Metod för betygsättning

Eftersom Lendo är en låneförmedlare som förmedlare både privatlån och snabblån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Lendo enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 40 %
 • Beviljandegrad: 30 %
 • Utbetalning: 20 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Lendo såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, antal ansluta långivare, om de tillåter medsökande samt hur stor andel låneansökningar de uppskattas bevilja.

Därtill har vi utvärderat hur Lendos process för kreditbedömning ser ut och hur snabbt ett lån kan betalas ut. En snabbare potentiell utbetalning i förhållande till långivarens närmsta konkurrenter innebär ett högre betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat möjligheterna att kontakta Lendo för personlig rådgivning.

Frågor och svar

Erbjuder Lendo jämförelse av bolån?

Nej, Lendo erbjuder inte jämförelse av bolån med säkerhet som en del av sitt sortiment. Hos Lendo kan du ansöka om lån utan säkerhet upp till 600 000 kr med ränta från 2,95 %. Räntan blir dock aldrig lika låg som för ett vanligt bolån med bostaden som säkerhet.

Kan jag använda Lendo för att ansöka om billån?

Ja, du kan använda Lendo för att jämföra och ansöka om billån utan säkerhet. Du kan ansöka om att låna upp till 600 000 kr och kan erbjudas en ränta från 2,95 %. Däremot erbjuder inte Lendo billån med bilen som säkerhet.

Du hittar fler lånealternativ utan krav på säkerhet på vår sida billån utan säkerhet.

Vad erbjuder Lendo för ränta för ett privatlån?

Räntan för ett privatlån via Lendo ligger på mellan 2,9529,95 %. Exakt vilken ränta du kan erbjudas går inte att säga på förhand, då det är upp till långivarna att sätta räntan individuellt.

Att ansöka om lån via en låneförmedlare såsom Lendo är det bästa sättet att jämföra räntan för privatlån.

Hur många kreditupplysningar tas på mig?

Det tas endast en kreditupplysning hos UC när du ansöker om lån via Lendo. Däremot kan du få flera omfrågandekopior från banker som tagit del av din kreditupplysning. Samtliga banker och långivare tar dock del av en och samma kreditupplysning.

Vill du läsa mer om vad en kreditupplysning är och vilken information som finns i den kan du besöka vår sida som handlar om kreditupplysningar.

Kan jag ansöka om lån via Lendo trots betalningsanmärkningar?

Ja, du kan ansöka om lån via Lendo trots att du har betalningsanmärkningar. Vill du ta ett lån trots betalningsanmärkningar är det högsta belopp du kan ansöka om 150 000 kr. Tänk på att få långivare accepterar anmärkningar och att du därför sannolikt kommer få färre låneerbjudanden.

Eftersom räntan sätts efter en individuell kreditprövning leder ofta ett lån trots betalningsanmärkningar till att du erbjuds en relativt hög ränta.

Är Lendo en bank?

Nej, Lendo är ingen bank och är heller inte den som lånar ut pengarna när du ansöker om lån. Lendo är en låneförmedlare som hjälper dig hitta långivare som kan erbjuda lån med låg ränta.

Hur gör jag för att se mina låneerbjudanden?

För att se alla dina låneerbjudanden loggar du in på Lendos hemsida med hjälp av Bank-ID. Det går även att ta del av låneförslagen via telefon, även om inloggning via Bank-ID rekommenderas. Du kommer också bli informerad via SMS när du har erbjudanden att ta del av.

Kostar det något att ansöka om lån via Lendo?

Nej, att ansöka om lån via Lendo är helt kostnadsfritt och utan räntepåslag. Istället får Lendo ersättning från respektive långivare varje gång deras förmedlingstjänst leder till att en låntagare ingår avtal med långivaren.

Kan jag ansöka via Lendo för att samla lån och krediter?

Ja, du kan ansöka via Lendo för att samla lån och krediter. Lendos förmedlingstjänst gör det möjligt att hitta ett samlingslån med låg ränta som kan användas för att lösa befintliga lån. På så vis kan du få hjälp att sänka din månadskostnad och förbättra din kreditvärdighet.

Läs mer om fördelarna med samlingslån och ansök här: samla lån och krediter

Detaljerad information om Lendo

Information om Lendo
Anslutna långivare
40 st
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Varierar mellan långivare
Direktutbetalning
Varierar mellan långivare
Utbet. helger & kvällar
Nej
Endast i specialfall hos ett fåtal långivare
Betyg hos Trustpilot
4.6 / 5 Trust pilot score 4.6 / 5
(2421 omdömen)
Krav hos Lendo
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Betalningsanmärkningar godkännes. Däremot rekommenderar vi annan aktör i dessa fall.
Ålderskrav
18 - 75 år
Inkomstkrav
9 167 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
Chansen att bli beviljad ett lån utan anställning eller pension är mycket lägre än för ett snabblån.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
 
Detaljer om Lendo
Ränta
2,95 - 29,95 %
Effektiv ränta
2,99 - 30+ %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 - 995 kr
Aviavgift
0 - 75 kr
Betalningsfria månader
Beror på långivare
Ansökan hos Lendo
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Låneförmedlare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 5,95 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 108 kr och effektiv ränta på 6,11 %. Totalt att betala blir 132 923 kr.