Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Jämför Privatlån: 50+ långivare, Ansök På 2 min & Få Låg Ränta

Hos oss på Lånea kan du jämföra privatlån med låg ränta hos över 50 olika långivare. Vi erbjuder privatlån utan säkerhet – så att du kan låna till precis vad du vill!

Ett bra privatlån har låga avgifter eller är helt avgiftsfritt, har låg ränta och ett brett spann av lånebelopp. Av denna anledning innehåller listan nedan flera låneförmedlare eftersom dessa ger dig störst chans till att hitta ett bra privatlån. Tänk dock på att även relativt billiga privatlå fortfarande måste återbetalas och kan ändå innebära en påfrestning för din privatekonomi.

Jämför privatlån

Tabell 1: Jämförelse av populära privatlån.

Representativt exempel: privatlån på 150000 kr över 8 år med 96 avbetalningar och 6 % rörlig ränta innebär 1971 kr i månadsbetalning, effektiv årsränta 6,17 % och total lånekostnad 189236 kr.

Långivare Omdöme Ränta Lånebelopp Återbetalningstid Läs mer / ansök
Lendo Lendo
4,7/5
2,95 - 29,95% 10 000 - 600 000 kr 1 år - 20 år
Sambla Sambla
4,9/5
2,95 - 29,95% 5 000 - 600 000 kr 1 år - 20 år
Advisa Advisa
4,6/5
2,95 - 25,95% 5 000 - 600 000 kr 1 år - 20 år
ICA Banken Privatlån ICA Banken Privatlån
3,7/5
5,24 - 14,95% 20 000 - 500 000 kr 3 år - 15 år
Nordnet Privatlån Nordnet Privatlån
3,7/5
3,9 - 10,9% 20 000 - 500 000 kr 2 år - 15 år

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är en typ av lån utan säkerhet för privatpersoner. Det existerar ingen formell definition för vad ett privatlån är. Men de har vanligtvis en ränta mellan 3 – 20 % och ges ut i spannet 5 000 – 600 000 kr. Då lånet är utan säkerhet kan det användas till vad som helst.

Vanliga användningsområden för privatlån

 • Samlingslån: ett lån avsett för att samla ihop lån och krediter för att sänka månadskostnaden.
 • Renoveringslån: ett lån avsett för att finansiera renovering eller utbyggnad av bostaden.
 • Billån: ett lån avsett för att finansiera köpet av en ny eller gammal bil.
 • Båtlån: ett lån avsett för att finansiera köp av en rodd-, motor- eller segelbåt.
 • MC-lån: ett lån avsett för att finansiera köp av motorcykel eller motocross.

Vilket är det bästa privatlånet?

Det är svårt att på förhand veta vilket privatlån som passar just dig bäst. Anledningen är att du inte på förhand kan veta vilken långivare som kan erbjuda just dig de bästa villkoren. Det enda sättet att veta vilket lånebelopp och ränta du kan bli erbjuden är genom att ansöka.

Med det sagt finns det förstås privatlån som mer ofta erbjuder bra villkor än andra. För att läsa mer och ansöka om lån hos någon av dessa långivare kan du besöka vår topplista för de 10 bästa privatlånen 2024.

5 faktorer att ta i beaktande när du jämför privatlån

 1. Krav för godkännande.
 2. Räntor och avgifter.
 3. Lånebelopp.
 4. Alternativ för återbetalning.
 5. Förmåner och krav.

1.   Långivarens grundkrav

För att bli beviljad ett privatlån behöver du uppfylla långivarens tröskelvärden för ålder, inkomst, antal lån sedan tidigare, eventuella betalningsanmärkningar och kreditscore.

Uppfyller du inte kraven för att ta ett privatlån får du avslag omedelbart vid ansökan. Det är därför viktigt att kontrollera om du uppfyller grundkraven innan du ansöker för att undvika att dra på dig onödiga kreditförfrågningar.

2.   Räntor och avgifter

De räntesatser en långivare kan erbjuda är alltid inom ett förutbestämt räntespann. Som lägst är räntan 2,95 % och som mest över 20 % i Sverige. Vilken ränta på privatlån just du blir erbjuden baseras alltid på en individuell kreditbedömning och går inte att veta på förhand.

Långivare kan aldrig på förhand garantera att de kommer bevilja ett lån med deras lägsta frånränta. Därför är det viktigt att du tar hänsyn till andra faktorer än vilken långivare som i teorin kan beviljas den lägsta låneräntan. Faktum är att endast personer med väldigt hög kreditvärdighet har möjlighet att få de lägsta räntesatserna.

Det är därför viktigt att du jämför räntesatser från faktiska låneerbjudanden. Dessutom får man inte glömma bort att räkna med övriga avgifter såsom uppläggningsavgift och aviavgift och deras stora inverkan på lånets effektiva ränta.

3.   Lånebelopp

Vilka lånebelopp en långivare kan erbjuda ligger precis som räntesatsen inom ett förutbestämt spann. Spannet ligger vanligtvis någonstans mellan 10 000 och 600 000 kr. Exakt hur mycket just du får låna går däremot inte att veta på förhand. Det är därför viktigt att inte stirra sig blint på deras maxbelopp.

Läs mer: hur mycket får jag låna med ett privatlån?

4.   Alternativ för återbetalning

Även om man alltid kan återbetala ett privatlån hur snabbt som helst, i regel utan extra avgifter såsom ränteskillnadsersättning, finns det gränser för hur lite man behöver betala varje månad. Vanligtvis får man välja en återbetalningstid mellan 1 – 12 år, medan vissa långivare kan erbjuda löptid på lånet upp till 20 år.

Ju längre återbetalningstid man väljer desto lägre blir månadskostnaden. Samtidigt blir lånet också dyrare ju längre du väljer att behålla det, eftersom du betalar ränta vid fler tillfällen. För att minimera totalkostnaden vill du därför välja en så hög månadskostnad du klarar av. Huruvida du väljer att återbetala via annuitet eller rak amortering påverkar också ett privatlåns löptid och kostnad.

5.   Unika förmåner och krav

Det är bra att hålla ett öga öppet för om långivaren har unika förmåner eller krav. Några exempel på förmåner som kan erbjudas är räntegaranti, betalningsfria månader och möjlighet till räntesänkning.

Å andra sidan finns det dessutom vanligt att långivaren beviljar lån med tillkommande krav. Några exempel på krav kan vara lösenkrav (krav på att lånet används för att betala av andra lån) eller att du behöver avsluta befintliga kreditkort.

Få hjälp att jämföra privatlån med en låneförmedlare

Ett problem med att välja privatlån är att du på förhand inte kan veta vilken långivare som kan erbjuda dig den bästa räntan eller bevilja högsta möjliga lånebelopp. För att veta säkert vilka lånevillkor du kan erbjudas måste du göra en låneansökan.

Samtidigt försämras din kreditvärdighet för varje gång du gör en ansökan och en ny kreditupplysning registreras från UC. För att motverka den här problematiken finns det idag en smart lösning kallad låneförmedlare.

Hos en förmedlare delas din låneansökan normalt sett med 30 – 50 långivare med endast låneansökan. Endast en ny kreditupplysning registreras hos UC för detta. På så sätt kan du med säkerhet se vilka långivare som kan bevilja just dig de bästa villkoren.

Läs mer och ansök: topplista med de bästa låneförmedlarna 2024.

Att låna hos storbankerna innebär sällan bäst villkor på privatlån

Ett vanligt misstag när man planerar att ansöka om privatlån är att låna pengar direkt hos någon storbank såsom Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Nordea. Faktum är att dessa banker sällan erbjuder de bästa lånevillkoren.

Tabell 3: Storbankerna erbjuder inte lägre frånränta eller högre maxbelopp än vad den populära låneförmedlaren Advisa gör.
LångivareRäntaBeloppUppläggningsavgiftAviavgift
Advisa2,95
25,95 %
5 000 - 600 000 kr0 - 9950 - 39
SEB3,8 - 11,1 %20 000 - 350 000 kr3000
Nordea3,95 - 6,9 %10 000 - 350 000 kr5250
Swedbank4,09 - 13,59 %20 000 - 500 000 kr3000
Handelsbanken5,85 - 5,85 %30 000 - 150 000 kr5950

Därtill bör nämnas att de flesta låneförmedlarna inkluderar både Swedbank och SEB i sin lånejämförelse (Advisa samarbetar även med Nordea).

Att använda förmedlare för privatlån leder till påslag på lånet

Många tror att låneförmedlarna lägger på en avgift, t.ex. en högre uppläggningsavgift. Det stämmer däremot inte, att använda en förmedlare av privatlån leder till högre kostnader. Tvärtom så står t.ex. låneförmedlaren Lendo alltid för låntagarens uppläggningsavgift, oavsett hur stor den är.

Specialfall då storbanker passar bäst för privatlån

Även om du med fördel bör välja en låneförmedlare eller nischbank för att ansöka om privatlån kan det i specialfall vara bäst att vända sig till en storbank.

Anledningen till det är de flesta nischbankerna använder helt eller delvis automatiserade system för kreditbedömningen av dig som låntagare. Nästan alla storbanker har å andra sidan möjlighet att ta ett fysiskt möte med dig där du kan förklara mer i detalj hur din ekonomi ser ut.

Är din ekonomi svår att verifiera för en robot, till exempel om du inte har en deklarerad inkomst, kan ett möte med banken då vara att föredra.

Exempel på specialfall då ett fysiskt möte på ett bankkontor är att föredra är om du:

 • Är egenföretagare, särskilt om du driver ett mindre eller nystartat bolag.
 • Får din inkomst från arbete utomlands.
 • Har en inkomst från ett okonventionellt arbete såsom t.ex. daytrading.

För 99 % av alla låntagare är det alltså fortfarande bäst att ansöka via en förmedlare.

Fördelar och nackdelar med privatlån

Nedan hittar du en sammanställning av fördelar och nackdelar med privatlån i relation till andra lånealternativ.

Fördelar

 • Det kräver ingen säkerhet: du behöver inte pantsätta något för att bli beviljad ett privatlån. Det gör att du kan använda pengarna till precis vad du vill.
 • Möjlighet till låg månadskostnad: privatlån har upp till 20 års återbetalningstid vilket gör det möjligt att få en betydligt lägre månadskostnad än för snabblån.
 • Billigaste alternativet utan säkerhet: privatlån är i regel betydligt billigare än andra lånealternativ utan säkerhet såsom kreditkort, avbetalningar och snabblån.
 • Möjlighet till medsökande: till skillnad från SMS lån är det möjligt att ansöka om privatlån med en medlåntagare. Det möjliggör både lägre avgifter och att man delar på lånet med någon annan.

Nackdelar

 • Högre ränta än säkrade lån: även om privatlån är det lånealternativ utan säkerhet med lägst ränta finns det lån med säkerhet som är billigare.
 • Lägre beviljandegrad än snabblån: för personer med låg kreditvärdighet är risken att få avslag större för privatlån än för snabblån.
 • Större risk att hamna på obestånd: eftersom privatlån ej är säkrade har banken inte möjlighet att lösa ut lånet om du missar betalningar. Vid betalningssvårigheter är således risken att hamna hos Kronofogden större.
 • Långsammare utbetalning än för snabblån: även om privatlån betalas ut snabbare än alternativ såsom bostadslån finns det ännu snabbare alternativ för den med ont om tid.

Hitta ett privatlån som passar just dig

Baserat på din kreditvärdighet och dina behov skiljer det sig vilken långivare som erbjuder det bästa privatlånet. Nedan går vi igenom tre vanliga kategorier av privatlån:

 • Billiga privatlån.
 • Privatlån du kan få trots anmärkningar.
 • Privatlån som inte använder sig av UC.

Privatlån med billig ränta

För den som prioriterar att hitta det billigaste privatlånet finns det många lämpliga långivare att välja mellan. Personer med god kreditvärdighet kan i många fall erbjudas mellan 3 – 4 % i årsränta, vilket nästan är i paritet med bostadslån.

Som genomsnittlig svensk kan man räkna med ca 5 -7 % i ränta på ett privatlån runt 150 000 kr. Generellt sett kan bankerna bevilja en billigare låneränta ju högre belopp man lånar, även om det inte är den viktigaste faktorn vid kreditvärderingen.

Privatlån trots betalningsanmärkning

Det är möjligt att bli beviljad ett privatlån med en eller flera betalningsanmärkningar i bagaget, men antalet långivare att välja mellan minskar väsentligt. Att ha betalningsanmärkningar innebär en kraftigt försvagad kreditvärdighet. Räkna däremot med en högre låneränta och lägre lånebelopp om du har en eller flera anmärkningar eftersom an

De långivare som beviljar lån trots anmärkningar har också vanligen som krav på att man inte har någon aktiv skuld hos Kronofogden.

Privatlån utan UC

Vill man ta ett större lån utan säkerhet men samtidigt undvika kreditupplysningar från UC finns det ett fåtal långivare som erbjuder privatlån utan UC. Nackdelen med dessa långivare är att de vanligtvis har högre avgifter än de kreditgivare som ger ut “traditionella” privatlån där UC används.

5 tips för hur du får den lägsta möjliga räntan på ditt privatlån

För den som ansöker om ett privatlån är det viktigaste ofta att man lyckas låna pengar till den lägsta möjliga räntan. Även om räntan du erbjuds sätts utifrån en individuell bedömning av din ekonomi finns det flera saker du kan göra för att påverka den.

Vi har därför sammanställt våra bästa tips för att bli beviljad ett privatlån med låg ränta:

 • Ansök tillsammans med en medsökande.
 • Ansök endast hos en långivare i taget.
 • Vänta med att ansöka om du har många UC-förfrågningar.
 • Betala av eller samla ihop smålån innan du ansöker.
 • Avsluta eventuella krediter i ditt namn du inte använder.

1. Ansök med en medsökande

När du ansöker om ett privatlån är din inkomst det enda som garanterar att lånet återbetalas. Väljer du att ansöka om lånet tillsammans med en medlåntagare blir det en extra inkomst som borgar för lånet vilket innebär en extra trygghet för långivaren.

Att lägga till en medsökande i din låneansökan leder således ofta både högre beviljat lånebelopp och lägre räntesats.

2. Ansök endast hos en långivare i taget

Ett vanligt misstag när man ska ta ett privatlån är att på egen hand ansöka hos flera långivare samtidigt för att jämföra deras räntor. Detta tillvägagångssätt innebär att ens kreditvärdighet försämras drastiskt för varje låneansökan som görs.

Varje långivare som tar emot ansökan kan nämligen se vilka andra lån du ansökt om det senaste året. Har du flera aktiva låneansökningar den senaste månaden påverkar det extra mycket.

Att jämföra lån på egen hand leder således till försämrad kreditvärdighet och i många fall avslag. För att lösa problematiken med att jämföra räntor kan du istället ansöka via en låneförmedlare.

3. Vänta med att ansöka om du har många förfrågningar

Som tidigare nämnt påverkar antalet UC-förfrågningar du har din kreditvärdighet och därigenom vilket ränta du kan bli beviljad. Har du fler än 10 kreditupplysningar det senaste året är det därför bra om du kan vänta till du har mellan 0 – 5 st ditt namn.

Du bör dessutom inte ansöka om ett privatlån om du har gjort en annan låneansökan den senaste månaden. De långivare du vänder dig till kan nämligen inte kan veta om du planerar att ta alla de lån du ansökt om samtidigt eller inte.

Läs mer eller låna: privatlån för personer med många förfrågningar hos UC.

4. Betala av eller samla ihop små lån innan du ansöker

När du ansöker om ett privatlån är en viktig faktor i kreditbedömningen hur många lån och krediter du har sedan tidigare. Ju fler lån du har desto lägre blir din kreditscore i långivarnas ögon.

Har du möjlighet att betala av eller samla ihop dina krediter i ett större lån ökar därför dina chanser att bli beviljad ett privatlån till bra villkor.

5. Avsluta kreditkort innan du ansöker

Vid en låneansökan påverkar antalet kreditkort du har i ditt namn din kreditrating negativt, även om du inte använder dem. Eftersom du närsomhelst kan nyttja hela kreditgränsen på dina kort och öka dina utgifter behöver de räkna med den risken.

Innan du ansöker om ett privatlån är det således bra om du kan avsluta kreditkort du använder. Det är dessutom bra att sänka kreditgränsen på de korten du har kvar så mycket som möjligt.

Exempel på populära långivare för privatlån

 • Zmarta: jämför 35+ långivare för lån upp till 600 000 kr.
 • Lendo: jämför 40+ olika privatlån. Ansök upp till 600 000 kr.
 • Swedbank: låna upp till 500 000 kr. Ränta från 6,2 %.
 • Nordea: låna upp till 500 000 kr. Ränta från 5,7 %.
 • Nordax: låna upp till 600 000 kr till en ränta från 5,9 %.
 • ICA Banken: låna upp till 500 000 kr, ränta från 5,24 %.
 • Wasa Kredit: låna upp till 400 000 kr. Ränta från 4,45 %.
 • SBAB: lån upp till 500 000 kr med ränta från 5,9 %.

Två alternativ till privatlån

Märker du att privatlån inte är rätt val för dig? Överväg i sådant fall om något av dessa alternativ kan fungera för dig:

 • Snabblån
 • Bostadslån

1. Snabblån

Ett snabblån är precis som ett privatlån ett lån utan säkerhet. Fördelarna med låna via snabblån är att de har snabbare utbetalningstider och högre beviljandegrad för personer med låg kreditvärdighet. Nackdelen är att ett snabblån har högre avgifter och månadskostnad än privatlån.

2. Bostadslån

Ett bostadslån är till skillnad från ett privatlån ett lån med säkerhet. Har man en bostad med en belåningsgrad under 85 % kan man låna upp på bostaden istället för att ta ett privatlån. Fördelen är att man får lägre ränta, medan nackdelen är att flexibiliteten för lånet minskar.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det från ansökan till utbetalt privatlån?

Normalt sett tar det ca 2 – 5 bankdagar från inskickad låneansökan tills du har pengarna på kontot. Större privatlån kräver i regel manuell översikt av en lånehandläggare. Detta tar normalt ett par timmar upp till 1-2 bankdagar. Därefter krävs ibland kompletteringar från dig som låntagare, vilket är upp till dig hur snabbt du kan skicka in. Därefter dröjer ofta utbetalningen 1 bankdag efter utbetalningen godkänts av kreditgivaren.

Går det att utöka ett befintligt privatlån?

Ja, det finns två sätt att utöka ditt privatlån; antingen ber du om att låna mer hos din befintliga långivare, eller så tar du ett större lån hos en annan långivare och löser in ditt gamla lån.

Behöver man en fast anställning för att ta privatlån?

Nej, det finns flera långivare som kan bevilja långivare även om du har en timanställning, är egenföretagare eller pensionär. Att ta ett ta ett lån utan fast anställning är därför fullt möjligt. Däremot behöver du någon typ av regelbunden inkomst, och därför kan du inte låna om du är arbetslös.

Vad är skillnaden mellan privatlån och blancolån?

Per definition täcker blancolån alla typer av lån utan säkerhet, vilket även inkluderar snabblån och avbetalningar. I många fall menar personer samma sak när de säger blancolån och privatlån.

Vad händer med ett privatlån om man dör?

Står man på ett privatlån tillsammans med en medlåntagare när man avlider tar den personen över hela lånet. Om lånet saknar medlåntagare så ärvs lånet aldrig, utan avräknas istället från dödsboet vilket minskar arvet. Ens anhöriga kan därmed inte bli stående med en skuld om man går bort.

Är privatlån alltid utan säkerhet?

Ja, per definition är privatlån ett lån utan säkerhet. Köper man t.ex. en bil och lämnar bilen som säkerhet kallas det istället för ett billån.

Däremot kan privatlån ha indirekta säkerheter som inte är kopplade till lånet. Om en långivare exempelvis kan se att du har en obelånad bostad när du ansöker om privatlån är det positivt. Läs mer & ansök: lån utan säkerhet.

Kan man ta privatlån för kontantinsatsen?

Ja, det är möjligt att ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen hos vissa långivare. Med det sagt godkänner inte alla bolåneföretag att kontantinsatsen finansieras genom privatlån. Det är därför bra att kolla med din bank innan du lånar till kontantinsatsen.

Går det att få privatlån som student?

Ja, du kan ta privatlån även som student. Det är däremot betydligt svårare att bli beviljad ett privatlån om du studerar på heltid, då det inte räcker med CSN som inkomst. Ett vanligt krav är att du antingen jobbar deltid vid sidan av studierna eller jobbar heltid under sommarmånaderna.

Går det att ta små privatlån?

Ja, även om privatlån ofta förknippas med större lånebelopp är det möjligt att låna så lite som 5 000 kr i form av ett privatlån. Små privatlån är däremot ofta dyrare än större lån. Det beror på att långivaren inte tjänar lika mycket pengar på att låna ut små belopp. Därmed blir både räntan högre, samt att uppläggningsavgifter och avi-avgifter i kombination med små lånebelopp gör att den effektiva räntan blir hög.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2024-06-03