Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Låna Pengar Utan Ränta: Bäst Räntefritt SMSlån & Snabblån

Ett lån utan ränta, även kallat räntefritt lån, är ett privatlån eller SMSlån där långivare under en begränsad period av lånets återbetalningstid inte kräver räntebetalning. Den räntefria perioden är hos svenska långivare 14 – 30 dagar, där 14 dagar (2 veckor) gäller för gamla kunder och 30 dagar (4 veckor) gäller för nya kunder. För lån utan ränta gäller:

 • Låna utan dolda avgifter och ränta i upp till 30 dagar
 • Låna upp till 70 000 kr räntefritt
 • Beviljas lån trots betalningsanmärkningar
 • Ansök utan UC
Visa översikt

Loanstep: Bäst lån utan ränta Dec 2023

Loanstep

Vårt betyg

4,2

Lånebelopp

10 000 - 25 000 kr


Låneperiod

5 mån - 3 år


Ränta

21,45 %

Ålderskrav

18 år

Gå till ansökan
Representativt exempel: 20 000 kr kredit över 2 år med 24 avbetalningar och 29 % rörlig ränta innebär 1108 kr i månadsbetalning, effektiv årsränta 33,18 % och total lånekostnad 25592 kr.
 • Detaljer

 • För- och nackdelar

 • Vår motivering

Information om Loanstep
Utan UC
Ja, via Bisnode
Svarar på ansökan
Inom 2 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag vid ansökan innan 12 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.7 / 5 Trust pilot score 4.7 / 5
(2848 omdömen)
Krav och avgifter hos Loanstep
Betalningsanmärkningar
×
De godkänner normalt sett 1 betalningsanmärkning om den är äldre än 12 månader.
Accepteras
Ålderskrav
18 - 75 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
×
Anställning eller pension krävs - Loanstep räknar inte A-kassa, försäkringskassan CSN eller andra bidrag som inkomst. Inkomst verifieras via skatteverket + kontoutdrag.
Nej
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
32,45 %
Uppläggningsavgift
1 000 - 2 500 kr
Aviavgift
0 kr

Fördelar

 • Möjlighet till gratis lån
 • En anmärkning är OK
 • Tar ingen UC

Nackdelar

 • Ingen direktutbetalning av lån
 • Svarar endast på ansökningar under kontorstid
 • Finns SMS lån som är villigare

Loanstep är det bästa lånet utan ränta utan ränta därför att du kan låna upp till 25 000 kr utan ränta i upp till 14 dagar. De beviljar förhållandevis många lån i och med deras höga beviljandegrad och godkänner lån utan UC. I och med det är Loansteps lån ypperligt för dig som vill ha ett kortfristigt lån en väldigt kort period för att betala en akut kostnad och inte vill belasta din kreditvärdighet hos UC för det.

Via Loanstep är det möjligt att ansöka om lån på som mest 25 000 kr med en nominell ränta efter 14 dagar från 21,45 % med löptid på 5 mån3 år.

Av de långivare vi på Lånea bedömt har Loansteps lån valts ut som det enskilt bästa lånet utan ränta alla långivare inräknat. Några fördelar att nämna är att de tar inte betalt för avisering, tillåter låntagare med anmärkningar och rapporterar inte godkända lån till UC.

Vägt mot resterande lån i listan visar vår statistik att Loanstep har en högre beviljandegrad än konkurrerande långivare. Lånet är således utmärkt för dig som är leds på att få avslag på låneansökningar. Ha däremot i åtanke att Loanstep endast är avgiftsfria i 14 dagar, därefter utgår både uppläggningsavgift (eller kreditförmedlingsavgift som Loanstep kallar det) och ränta.

Sammanfattning av Loansteps omdöme:

Vårt omdöme4,4/5
Lånekostnad3,5/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning4/5
Kundservice5/5

Lumify: låna räntefritt i 30 dagar

Lumify logo

Hos långivaren Lumify kan du som ny kund låna räntefritt i 30 dagar. Just nu bjuder Lumify även på uppläggningsavgiften på 515 – 5 405 kr. Den enda kostnaden för lånet är 60 kr i administrativ avgift om du lånar i upp till 30 dagar. Erbjudandet gäller när du tecknar ett nytt lån på minst 16 000 kr.

Loanstep: ett SMS lån utan ränta

Loanstep logo

Långivaren Loanstep erbjuder SMSlån upp till 25 000 kr helt utan ränta & avgifter i 14 dagar. Återbetalar du inte lånet i tid tillkommer vanliga lånekostnader (0 kr AVI-avgift & 21,4521,45 % ränta). Erbjudandet med snabblån utan ränta gäller både nya och återkommande kunder.

Credifi: snabblån utan ränta i 30 dagar

Credifi logo

Credifi erbjuder snabblån mellan 2 00050 000 kr utan ränta i 30 dagar. Erbjudandet gäller för nya kunder som tecknar sitt första lån hos Credifi. Vill du låna längre än 30 dagar tillkommer ordinarie kostnader (ränta 42,5 %, uppläggningsavgift 540 - 5 605 kr samt aviavgift 60 kr per månad).

Jämför lån utan ränta

Tabell 1: Jämförelse av lån utan ränta.

Långivare Lånebelopp Ränta Lån utan ränta Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lumify Lumify 2 000-70 000 kr 42,5-42,5 % Ja, för nya kunder (max 30 dagar)
3,9/5
Loanstep Loanstep 10 000-25 000 kr 21,45-21,45 % Ja, lån på 3 tkr eller 5 tkr i max 14 dagar
4,2/5
Credifi Credifi 2 000-50 000 kr 42,5-42,5 % För lån för 12 000 kr eller mer, gäller endast för nya kunder i 30 dagar
3,9/5

Går det att låna pengar utan ränta?

Ja, det går att låna pengar utan ränta under kortare perioder. Idag erbjuder 4 st långivare ett räntefritt lån om du betalar tillbaka lånet inom 14 dagar respektive 30 dagar. För räntefria lån med längre löptider brukar det normalt tillkomma andra avgifter och kostnader för lånet.

Exempel på hur ett lån utan ränta kan se ut med olika löptid.

Tips när du ska ta ett räntefritt lån

Bra tips att följa när du ska ta ett räntefritt lån är:

 • Leta efter “dolda avgifter” innan du ansöker.
 • Betala tillbaka ditt lån inom den räntefria perioden.
 • Nyttja ångerrätten för att låna pengar kostnadsfritt.

Leta efter “dolda avgifter” innan du tar ett räntefritt lån

För att undvika att betala onödiga kostnader bör du leta efter “dolda avgifter” innan du tar ett räntefritt lån. Vissa långivare som erbjuder räntefria lån kompenserar upp kostnaderna med avi- och uppläggningsavgifter. Tillkommer avgifter kan lånet bli dyrt, trots att det är räntefritt.

Betala tillbaka ditt lån inom den räntefria perioden

När du ska ta ett räntefritt lån är det viktigt att du kan betala tillbaka hela lånet inom den räntefria perioden. Är inte hela lånebeloppet återbetalt inom den räntefria perioden på 14 eller 30 dagar utgår ordinarie ränta och avgifter.

Den ordinarie räntan på räntefria lån är ofta hög. Detsamma gäller de avgifter som kan tillkomma om man inte betalar inom den räntefria perioden. Hos Lumify uppgår ordinarie ränta till 42,5 %, medan uppläggningsavgiften varierar beroende på lånebelopp. För ett snabblån på 20 000 kr uppgår uppläggningsavgiften till 2 435 kr.

Nyttja ångerrätten för att låna pengar kostnadsfritt

När du tar ett räntefritt lån kan du nyttja ångerrätten för att låna pengar kostnadsfritt. Ångerrätten innebär att du kan ångra ditt kreditavtal inom 14 dagar. När du meddelat långivaren att du ångrar kreditavtalet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka ditt lån.

Betalar du tillbaka lånet inom 30 dagar från att du ångrat avtalet får du tillbaka alla avgifter du betalat. Tänk på att du fortfarande måste betala tillbaka inom den räntefria perioden (14 eller 30 dagar) för att lånet ska bli helt kostnadsfritt.

Så gör du för att ta ett lån utan ränta

Följ nedan steg för att ta ett lån utan ränta.

 1. Jämför de långivare vi visar högre upp på sidan. Säkerställ att du kan återbetala lånet inom den räntefria period långivaren erbjuder.

 2. Dubbelkolla att du uppfyller långivarens grundkrav. Uppfyller du inte långivarens grundkrav avseende till exempel ålder, inkomst eller betalningsanmärkningar får du avslag direkt på din ansökan.

 3. Klicka på “Gå till ansökan” för att komma till ansökningsformuläret. Du slussas vidare till långivarens ansökningsformulär.

 4. Skriv in dina uppgifter och signera med BankID. Fyll i person- och inkomstuppgifter och skicka in din ansökan genom att signera med BankID.

 5. Kontakta långivaren och återbetala lånet inom 14 dagar. För att låna utan ränta kontaktar du långivaren om återbetalning och ser till att pengarna finns dem tillhanda inom 14 dagar.

Exempel på belopp du kan låna utan ränta

Att låna räntefritt är sällan kostnadsfritt

Med undantag för de räntefria smslån vi nämnt ovan är det sällan kostnadsfritt när man lånar eller delbetalar något utan ränta.

Ett räntefritt SMS lån är nödvändigtvis inte billigt

Ett räntefritt SMS lån är inte alltid synonymt med ett billigt lån. I många fall är räntefria SMS lån förknippade med så kallade dolda avgifter. Vanligtvis handlar det om en uppläggningsavgift, en månatlig aviseringsavgift som betalas vid varje faktura eller en uttagsavgift (för kontokrediter).

Dolda avgifter kan alltså göra ett SMSlån dyrt, även om det är räntefritt. Därför är det mycket viktigt att kontrollera vilka eventuella avgifter som tillkommer för att få tag på ett billigt SMS lån.

Avgifter på räntefria lån är inte avdragsgilla

De eventuella avgifter du betalar på räntefria lån är inte avdragsgilla i deklarationen. Har du betalat avi- och uppläggningsavgifter på ditt lån kan du därmed inte dra av dessa kostnader. När du betalar ränta på lån har du däremot rätt att kvitta 30 % av dina räntekostnader mot din inkomstskatt.

Har du betalat tillräckligt med inkomstskatt blir därmed en ränta på 10 % i praktiken 7 % efter ränteavdrag. Det beror på att 30 % av räntekostnaden dras av vid skatteåterbäringen.

Ränteavdraget gäller alltså endast för nominell ränta och inte för effektiv ränta. Därför är avdragsgill ränta att föredra över avgifter om den effektiva räntan är densamma.

Alternativ till räntefria lån: SMSlån utan avgifter

Ett alternativ till räntefria lån är att ta ett SMSlån utan avgifter. När det kommer till mindre SMS lån på ca 1 000 – 5 000 kronor är det ofta bättre att välja ett avgiftsfritt SMSlån. Anledningen är att avgifterna på räntefria lån ofta blir högre än vad motsvarande räntekostnaden hade blivit.

För att demonstrera detta har vi gjort en tabell med ett räkneexempel för SMSlån utan ränta respektive utan avgifter.

Tabell 2: Jämförelse av kostnad mellan SMSlån utan avgifter och SMSlån utan ränta.
LånevillkorSMSlån utan avgifterSMSlån utan ränta
Lånebelopp3 000 kr3 000 kr
Återbetalningstid3 månader3 månader
Ränta39 %0 %
Uppläggningsavgift0 kr295 kr
Aviavgift per månad0 kr19 kr
Totalkostnad ränta & avgifter197 kr352 kr
Effektiv ränta46,78 %102,12 %

Som tabell 2 visar kan det ibland vara mer fördelaktigt att ta ett lån med ränta utan dolda avgifter. För större belopp utgör däremot räntan den största delen av kostnaden, och är således det viktigaste.

Tips: En del kreditkort erbjuder räntefria lån

Många kortutgivare erbjuder möjligheten att låna räntefritt på två olika sätt:

 • Genom möjlighet till 60 räntefria dagar.
 • Genom räntefri delbetalning i upp till 6 månader.

Få upp till 60 räntefria dagar med kreditkort

Alla kreditkort har i regel minst 30 st räntefria dagar, men vissa har så mycket som 60 dagar. Det innebär att det kan gå upp till 60 dagar innan du behöver betala ränta för ett inköp du gjort med kreditkortet.

Om du exempelvis köper något den första januari, och får en faktura med förfallodatumet 2:a mars har du alltså 31 (januari) + 28 (februari) + 1 (mars) = 60 dagar på dig att betala – helt utan räntekostnad.

Få möjlighet till räntefri delbetalning

En del kreditkort, såsom Resurs Gold, erbjuder möjligheten att delbetala kortfakturor räntefritt i 6 månader. Istället för kreditränta utgår istället en uppläggningsavgift på 97 kronor och en aviseringsavgift på 39 kronor per månad.

Även om delbetalningen inte är helt kostnadsfri kan det för högre belopp vara bättre än att betala korträntan. Om man exempelvis delbetalar 15 000 kr med det räntefria alternativet blir den effektiva räntan 7,84 %. Det är betydligt lägre än räntan på kreditkort som ofta är 15 – 20 %.

Att delbetala 15 000 kr räntefritt i 6 månader till låg kostnad är också normalt sett mer fördelaktigt än att ta ett snabblån på motsvarande belopp. Räntan på snabblån ligger i regel omkring 39 – 40 %, även om det finns vissa alternativ med lägre ränta.

Hur kan långivare ge ut lån utan ränta?

Det finns flera skäl till varför långivare kan ge ut lån utan ränta:

 • Lånen är endast räntefria under en kort period. Långivaren vet att de flesta inte kommer återbetala hela skulden under lånets räntefria period. När den räntefria perioden på 14 eller 30 dagar passerats tillkommer ordinarie ränta och avgifter för lånet.
 • De får kontakt med en potentiellt återkommande kund. Även om de inte tjänar så mycket pengar initialt finns möjlighet att tjäna pengar på kunden längre fram.
 • Långivaren tjänar ändå pengar på andra avgifter. Genom att ta ut uppläggningsavgift, aviavgift eller uttagsavgift kan långivaren ändå tjäna pengar på räntefria lån.

Att låna pengar räntefritt var vanligare förr

Förr var det vanligare att långivare erbjöd sina kunder att låna pengar räntefritt. Under 2013 varnade Konsumentverket flera låneföretag som marknadsförde smslån som kostnadsfria. De ansåg att formuleringen ”gratis smslån” var vilseledande eftersom man oavsett behöver betala tillbaka lånet.

Sedan Konsumentverkets varningar har nästan samtliga långivare slutat att beskriva sina lån som gratis och ge ut smslån utan ränta. Därför finns det i dagsläget endast ett fåtal långivare att välja mellan när man vill låna utan ränta.

Vår metod

För att kunna erbjuda en objektiv betygsättning av lån har Lånea samlat in data för 48 olika egenskaper för varje erbjudande. Fram tills idag har vi recenserat och betygsatt lån från totalt 54 långivare och sammanlagt analyserat 2 592 datapunkter. Av dessa är 4 relevanta som lån utan ränta, vilket innebär att vi tagit hänsyn till 192 datapunkter i denna artikel.

Dessa datapunkter är egenskaper hos lån såsom exempelvis ränta, lånevillkor, krav, återbetalningstid, avgifter, beviljandegrad, kundservice, utbetalningsalternativ, svarstid och annat.

Läs vår fullständiga beskrivning av metod.

Vanliga frågor

Var kan jag låna pengar snabbt utan ränta?

Hos Loanstep kan du låna pengar snabbt utan ränta i 14 dagar. Skickar du in en låneansökan innan klockan 12:00 en vardag har du i regel pengarna på kontot innan klockan 17:00 om du blir godkänd. Loanstep erbjuder både nya och gamla kunder snabblån på 10 00025 000 kr räntefritt och utan avgifter.

Lumify är en annan aktör där du kan låna pengar snabbt utan ränta. Du behöver dock betala en aviavgift på 60 kr. Beviljas du lån hos Lumify kan du ha pengarna på kontot direkt dygnet runt när du vill låna pengar snabbt utan ränta.

Finns det snabblån utan ränta och avgift?

Ja, det finns lån utan ränta och avgift. Du kan låna utan räntefritt och avgiftsfritt hos Loanstep om du betalar tillbaka hela lånebeloppet inom 14 dagar. Hos Lumify och Credifi kan du låna utan ränta och avgift i 30 dagar förutsatt att du nyttjar ångerrätten.

Tänk på att det tillkommer både ränta och avgifter efter den räntefria perioden på 14 eller 30 dagar. Betalar du inte tillbaka pengarna inom avtalad tid kan ditt snabblån därför bli dyrt.

Finns det billån utan ränta?

Nej, idag finns det inga billån utan ränta. Tidigare erbjöd Rocker ett sådant lån. Tyvärr har Rocker däremot ändrat affärsmodell och är sedan 2023 en låneförmedlare som förmedlar lån från andra långivare istället.

Kan jag ta ett räntefritt lån på 24 månader?

Nej, du kan inte ta ett räntefritt lån på 24 månader. Idag finns det inga långivare som erbjuder räntefria skulder med så lång återbetalningstid. Det kan vara möjligt att få en räntefri kredit i samband med att du köper något i butik, men oftast tillkommer det höga fasta avgifter.

Hur snabbt måste jag betala tillbaka ett räntefritt lån?

Ett räntefritt lån måste vanligtvis betalas tillbaka inom 14 eller 30 dagar beroende på vilken långivare du väljer. Nedan ser du vanliga återbetalningstider för SMSlån med och utan ränta:

Finns det SMSlån som är räntefritt första gången?

Ja, det finns snabblån som är räntefria när du lånar första gången. Lumify erbjuder nya kunder att låna räntefritt en månad. Loanstep är en annan aktör där du kan ta ett SMSlån utan ränta första gången, under förutsättning att det återbetalas inom 14 dagar.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2023-02-11