människor tar lån

Företagslån - Låna pengar till ditt företag

Jämför företagslån hos 6 låneförmedlare och 45 kreditgivare. Hos oss kan du hitta det bästa lånet till ditt företag – snabbt, smidigt och utan kostnad.

 • Låna utan säkerhet, borgen eller UC
 • Vi erbjuder lån till AB, KB, HB och enskilda firmor
 • Jämför lån snabbt – ofta svar inom 24 timmar

Lån för företag upp till 5 MSEK

Lånebelopp
Jämför XY långivare
Krea
Capcito
Qred
Qapitala
Ponture
Svea
CapitalBox
Creddo
Corpia
Lendo
OPR Företagslån
Mynt

Ett lån till ditt företag ökar likviditeten

Att ta ett företagslån är ett av de vanligaste sätten att förbättra likviditeten för en verksamhet. Dessutom påverkar kapitaltillskott från ett företagslån inte ägarförhållandena i företaget, vilket gör att man behåller kontrollen över rösträtterna. Hos oss hittar du flera olika alternativ om du behöver låna pengar till ditt företag, och vi har samlat sveriges bästa företagslån från både låneförmedlare, banker och kreditbolag.

Jämför företagslån & hitta det billigaste lånet

Så ansöker du om företagslån

Välj företagslån

Välj den långivare eller låneförmedlare som du fått det bästa intrycket av, och klicka på ‘Gå till ansökan’’ för att gå vidare. Har du svårt att välja rekommenderar vi att du väljer någon av våra rekommendationer högst upp.

Gör en låneansökan

Fyll i uppgifter om dig och ditt företag online och signera ansökan med Bank-ID. Ansökan tar ca 2 minuter, och väljer du att ansöka hos en låneförmedlare får du möjligheten att välja mellan flera låneförslag från olika banker och långivare.

Få lånet utbetalt

Ibland kräver långivaren att du ger dem kompletterande information om bolaget, såsom en affärsplan eller årsredovisning. Utbetalning sker oftast samma bankdag som du inkommit med detta nödvändiga underlag.

Frågor & svar

Hur mycket får jag låna?

Vi på Lånea erbjuder företagslån upp till 60 miljoner kronor. De flesta långivarna erbjuder dock upp till 1-3 MSEK. Hur mycket du får låna beror alltid på en individuell bedömning av företagets betalningsförmåga och går inte att säga på förhand. En tumregel är dock att maximalt lånebelopp ofta motsvarar ca 10 – 30 % av ditt bolags årsomsättning.

Vad är återbetalningstiden?

Beroende på vilken långivare du väljer att ansöka om kan du återbetala lånet mellan 1 månad upp till 5 år.

Vilka bolagsformer kan ansöka om lån?

Hos oss kan aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor ansöka om lån. Vilka bolagsformer som godkänns skiljer sig dock mellan respektive långivare.

Vem kan gå i borgen för ett företagslån?

I teorin kan vem som helst gå i borgen för ett företagslån. I praktiken är det oftast en styrelsemedlem, aktieägare, firmatecknare eller VD.

Ägs aktiebolaget av en företagskoncern finns det även möjlighet för ett moderbolag att gå i borgen för lånet.

Vilken ränta erbjuder ni?

Den ränta eller avgift som erbjuds sätts individuellt utifrån kreditvärdigheten på företaget som ansöker. Det går aldrig i förhand att bestämma exakt vilken ränta som kommer att erbjudas. De flesta företagslån har en räntekostnad på ca 1 – 3 % per månad.

Hur snabbt betalas pengarna ut?

Hur fort en utbetalning görs beror på vilken långivare du vänder dig till. Vid godkänd ansökan sker utbetalning normalt inom ett par bankdagar från att avtalet har signerats.

Kan nystartade bolag låna pengar?

Ja, det går att låna pengar som ett nystartat bolag. Däremot saknar ofta nya företag en robust ekonomi och kan varken uppvisa en hög omsättning eller tillgångar i form av t ex inventarier. Därför blir det tyvärr automatiskt avslag hos många långivare. Vi rekommenderar däremot att kontakta långivaren och förklara situationen – kanske kan beslutet omvärderas.

De nystartade bolag som blir beviljade ett företagslån får i regel mindre lån till högre ränta, samtidigt som det krävs personlig borgen.

Vad kan jag låna pengar till?

Det finns många olika anledningar till att ta ett företagslån. En röd tråd är att bolag som lånar behöver ett kapitaltillskott för att finansiera någon typ av investering eller utgift. Det finns däremot inget specifikt krav på vad pengarna ska användas till, så länge bolaget uppfyller långivarens krav i övrigt.

Nedan hittar du några av de vanligaste anledningarna till att folk ansöker om ett lån hos oss:

 • Marknadsföring av en produkt eller tjänst
 • Köpa in ett varulager
 • Investering inventarier såsom nya maskiner
 • Finansiera expansion till nya marknader
 • Utveckla en ny produkt eller tjänst
 • Täcka upp för säsongsvarierande kostnader
 • Nyanställa personal som inte betalar igen sig själva direkt
 • Lån för att starta eget bolag

Kostar det något att ansöka?

Nej, det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån hos oss. Att ansöka hos oss påverkar heller inte de räntor och avgifter du blir erbjuden hos våra samarbetspartners. Du får alltså samma erbjudanden som du får om du ansöker direkt via deras hemsida.

Går det att låna utan UC?

Ja, men det går inte att låna utan att det görs en kreditupplysning. Många av de långivare vi samarbetar med använder Bisnode eller CreditSafe istället för Upplysningscentralen (UC). En upplysning genom dessa påverkar, till skillnad från UC, inte din kreditvärdighet.

Läs mer: företagslån utan kreditupplysning via UC

Kan jag ta företagslån utan säkerhet?

Ja, men ett företagslån utan säkerhet medför istället andra krav på garantier. Exempelvis kräver i princip alla lån utan säkerhet personlig borgen.

Läs mer: företagslån utan krav på säkerhet

Går det att låna utan personlig borgen?

Ja, men i regel blir endast företag med väldigt god ekonomi och/eller andra säkerheter beviljade lån utan borgen. Eftersom att lån utan borgen är en extra risk för banken blir räntan i regel högre.

Läs mer: Företagslån utan personlig borgen

Vilka görs en kreditupplysning på vid låneansökan?

Vid låneansökan görs det endast en kreditupplysning på företaget som ansöker om lånet. Är det en enskild firma innebär det att upplysningen även görs på bolagsmannen.

Om lånet kräver personlig borgen kommer det även genomföras en kreditupplysning på borgensmannen. Beroende på vilken bank det gäller görs kreditupplysningen via UC, Bisnode eller Creditsafe.

Hur bokförs företagslån?

Kortfristiga lån (företagslån med en återbetalningstid under 12 månader) skall bokföras på ett 28-konto, exempelvis 2840 – övriga kortfristiga skulder. Lån med återbetalningstid över 12 månader ska bokföras på konto 2390 – övriga långfristiga skulder.

Går det få tillbaka skatt på räntan för ett företagslån?

Ja, i indirekt iallafall. I Sverige är räntekostnader avdragsgilla för företagare. Det innebär att du får ta alla relaterade utgifter som kostnader i bokföringen vilket reducerar ditt årsresultat. Resultatet blir att du på sikt kommer ha betalat mindre vinstskatt (bolagsskatt).

Enligt förenklingsregeln för ränteavdrag går det dra av upp till 5 miljoner kronor per år i ränteutgifter.

Jag fick inget lån godkänt - vad gör jag?

Om du inte blivit beviljad något lån bör du först och främst fråga banken vad den underliggande anledningen är. I vissa fall kan det krävas kompletterande information eller säkerhet för att lånet ska beviljas.

Om en långivare nekar dig ett företagslån betyder det inte att andra långivare inte kan bevilja ett lån. Vi rekommenderar därför att du ansöker via en låneförmedlare för att maximera dina chanser att bli beviljad. För att hitta de låneförmedlare vi samarbetar med scrollar du högst upp på sidan.

Kan ett beviljat lån nekas i efterhand?

Ja, i vissa specifika fall kan långivare bevilja ett lån med krav på kompletteringar. Dyker det upp ny information som påverkar bankens kreditbedömning kan låneerbjudandet dras tillbaka.

Om du blivit nekad ett lån i efterhand rekommenderar vi att du ansöker om ett lån via en förmedlare – på så sätt kan du ansöka hos flera banker samtidigt.