Lånea cover

SMS lån - Snabbt & enkelt

SMS lån ska vara snabbt och enkelt. Jämför 22 olika smslån och hitta det som passar dig bäst!

 • 16 SMS lån utan någon UC
 • 12 SMS lån som godkänner anmärkningar

Ansök om SMS lån

Lånebelopp
Välj lånetid:
Jämför XY långivare

Jämför de bästa smslånen

Nedan hittar du en lista med de bästa sms lånen 2021. För varje smslån har vi sammanställt information om deras krav och villkor. Vill du läsa mer ingående information om en specifik långivare klickar du på knappen “Mer info”.

För att ansöka om ett SMS lån trycker du på knappen “Gå till ansökan” för att komma vidare till deras ansökningsformulär.

För- och nackdelar med SMS lån

Fördelar med smslån

SMS lån betalar ut pengarna snabbt

Till skillnad från många av de traditionella bankerna är det väldigt snabbt och enkelt att ta ett smslån. Många snabba SMS lån betalar ut pengarna direkt på kontot redan inom en timme från att du skickat in din ansökan (om du blir beviljad).

Att låna pengar snabbt kan vara en stor fördel om du inte har möjlighet att vänta flera dagar på att kreditgivaren ska behandla och betala ut lånet.

SMS-lån har hög beviljandegrad

Jämfört med många andra lånetyper har SMS lån låga krav på låntagaren för att bevilja ett lån. Av den anledningen är det en stor andel av de som ansöker om SMS-lån blir beviljade.

För den som har en låg kreditvärdighet och har svårt att bli beviljad ett lån hos traditionella långivare kan SMS lån därför vara en bra lösning för ett kortsiktigt lån.

Det påverkar inte kreditvärdigheten

Varje gång du ansöker om en återkommande betalning såsom ett lån eller ett abonnemang görs det en kreditupplysning. Om upplysningen görs via kreditföretaget UC sparas den i ett register i 12 månader, vilket påverkar din kreditvärdighet negativt.

Nästan alla SMS krediter är så kallade SMS lån utan UC, vilket innebär att upplysningen görs via ett annat företag (vanligen Bisnode eller Creditsafe). Utöver att det inte sparas någon förfrågan är det även flera långivare som inte rapporterar lånet till UC:s låneregister, vilket gör att ens kreditvärdighet inte påverkas överhuvudtaget.

Du slipper låna från vänner och bekanta

Genom att ta ett SMS lån slipper du låna pengar från vänner eller bekanta. På så sätt kan du ha en strikt professionell relation till din långivare.

Även om du förstås får bättre villkor om du lånar pengar av en närstående så finns det risk att er relation påverkas om det uppstår problem eller diskussioner kring återbetalningen.

Möjlighet att låna räntefritt

Flera långivare erbjuder så kallade SMS lån utan ränta om du betalar tillbaka lånet inom en viss period, ofta 14 dagar. Betalar du inte tillbaka lånet inom den räntefria perioden tillämpas normala räntor och avgifter.

Viktigt att notera är att ett räntefritt SMS lån inte alltid är samma sak som ett gratis. En del långivare lockar in kunder med räntefria lån för att sedan ta ut dyra aviseringsavgifter. Därför bör man alltid kontrollera den effektiva räntan och totalkostnaden för lånet.

Nackdelar med SMS lån

Hög månadskostnad

Eftersom att de flesta lånen har en väldigt kort återbetalningstid (ibland så lite som 30 – 90 dagar) får du i regel en hög månadsbetalning när du lånar pengar via SMS lån. En mindre kredit på 10 000 kronor kan kosta flera tusen kronor i månaden.

Om du märker att du sällan har kvar pengar på kontot i slutet av månaden bör du antingen överväga om du kan låna med en längre återbetalningstid eller skippa att låna överhuvudtaget.

Dyra avgifter

SMS-lån har i jämförelse med exempelvis kreditkort och andra lånetyper höga lånekostnader. En stor andel av alla smslån är så kallade högkostnadskrediter, vilket innebär att kreditens nominella ränta är mellan 30 – 40 %.

Eftersom att kostnaden för smslån är hög bör man därför undvika att låna större summor pengar eller dra på sig flera små lån.

Kan leda till överskuldsättning

Eftersom att smslånen både har höga avgifter och här enkla att bli beviljade är det lätt att hamna i en ohållbar situation om man tar för många lån. Om ens skulder inte betalas tillbaka riskerar man att hamna hos Kronofogden.

Därför rekommendera vi dig att alltid noggrant utvärderar om det finns god marginal att betala lånet utan att riskera förseningsavgifter.

Så ansöker du om ett smslån hos oss

 1. Använd slidern för att bestämma vilket belopp och vilken återbetalningstid du är intresserad av.
 2. Gå igenom listan med långivare och välj ett smslån som passar dina behov.
 3. Försäkra dig om att du uppfyller grundkraven för att ansöka om ett lån hos den kreditgivaren. För att hitta kraven för ett specifikt sms-lån trycker du på knappen “Läs mer”.
 4. Klicka på knappen “Gå till ansökan”, en ny flik kommer att öppnas med långivarens ansökningsformulär.
 5. Fyll i personuppgifter såsom personnummer och kontaktuppgifter.
 6. Ange ekonomisk information såsom inkomst och anställningsform.
 7. Revidera och skicka in din låneansökan.
 8. Beroende på vilken långivare du valt tar det mellan 1 minut och till 1 dag att få svar på ansökan.
 9. Vid godkänd ansökan sker utbetalningen av lånet vanligen direkt. Många kreditgivare erbjuder till och med smslån med helgutbetalning.

Tips: Tänk på detta innan du tar ett smslån

Innan du väljer att ta ett smslån finns det ett par faktorer som kan vara viktiga att gå igenom.

Läs igenom villkoren noggrant

Något som alltid är viktigt när det kommer till att låna pengar är att vara införstådd med de villkoren som gäller för lånet. Vissa långivare har så kallade “dolda avgifter” såsom uttagsavgift, uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Kostnader som tillkommer utöver räntan kan göra att lånet blir dyrare än vad man tänkt sig.

Alla köp blir dyrare i längden med smslån

Varje gång du tar ett smslån för att köpa någonting tillkommer det kostnader för lånet. Det innebär att utöver priset för det du köper behöver du betala räntor och avgifter. I längden blir det alltid billigare om du betalar för något kontant istället för att låna.

Det går alltid att förtidslösa smslån

Genom att återbetala lånet innan avbetalningsplanen slipper du betala de räntor och avgifter som annars skulle tillkomma i framtiden. Om du har möjlighet att betala extra mycket på fakturan någon månad gör det att lånet blir billigare i längden.

Konsekvenser vid utebliven betalning

Vi har sammanfattat de olika steg och avgifter som tillkommer vid uteblivna betalningar.

 • Påminnelsefaktura & påminnelseavgift

  När du får en faktura för en månadsbetalning på ditt smslån har du vanligen mellan 15 och 30 dagar på dig att betala den. Om betalningen uteblir får du i regel en påminnelsefaktura där det tillkommer en påminnelseavgift på 30 kr.

 • Inkassokrav & inkassoavgift

  Om inte påminnelsefakturan betalas skickas det istället ut ett inkassokrav, för vilket det tillkommer en inkassoavgift på 180 kronor. I regel har man alltid minst 8 dagar på sig att betala inkassokravet innan det går ut.

 • Ansökan om avbetalningsplan

  Har man inte möjlighet att återbetala hela beloppet på fakturan går det att ansöka om avbetalningsplan. Om fordringsägaren godkänner avbetalningsplanen tillkommer det en avgift på 170 kronor, samt en aviserings- och bokföringsavgift på 60 kronor per faktura.

 • Betalningsföreläggande till Kronofogden

  Betalas inte inkassokravet kan långivaren bestämma att ta vidare ärendet till kronofogden. Då skickas det först ett betalningsföreläggande till, för vilket det kostar 300 kronor i ansökningsavgift och 380 kronor i ombudsarvode (totalt 680 kronor). Håller du inte med om deras beslut har du möjlighet att bestrida ärendet (normalt inom 10 dagar).

 • Fastslagande av skulden och utmätning

  Om Kronofogdemyndigheten fastslår att du är betalningsskyldig och skall betala skulden tillkommer den en utmätningsavgift på 600 kronor för varje år som skulden kvarstår. Det är även vid detta tillfälle som det registreras en betalningsanmärkning som sedan finns kvar i 3 års tid.

Frågor & svar

Kan jag låna utan inkomst?

Ja, det går bra att ta ett SMS lån utan inkomst från arbete om du har någon annan typ intäkt från exempelvis A-kassa, försäkringskassa eller övrigt.

Hur snabbt får jag pengarna?

Beroende på vilken aktör man väljer betalas smslån ut olika snabbt. En del långivare betalar ut pengarna redan inom en timme (under arbetstid), medan andra tar upp till en dag.

Vilken inkomst behöver jag för att ta ett SMS lån?

Inkomstkravet varierar mellan olika långivare. Ferratum kräver till exempel endast 24 000 kronor i årsinkomst före skatt, medan andra långivare kräver mellan 100 000 – 150 000 kronor i årslön.

Är det krav på fast anställning för att få låna?

Nej, så länge det finns någon typ av inkomst finns det möjlighet att bli beviljad. Några exempel på inkomster som är godkända är:

 • Pension
 • Sjukersättning från försäkringskassan
 • A-kassa
 • Visstidsanställning
 • Egenföretagare

Hur mycket får jag låna?

Det belopp du blir beviljad baseras på en individuell bedömning av din betalningsförmåga. Det maximala beloppet man kan bli godkänd för på ett smslån är 50 000 kronor.

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Ja, det går bra att ta SMS lån trots tidigare betalningsanmärkning hos flera långivare. Ett vanligt krav är att du inte ska ha haft någon skuld hos kronofogden på minst 6 månader. Med ett aktivt skuldsaldo eller pågående skuldsanering går det inte att låna.

Varför har smslån så höga räntor?

Det finns flera anledningar till att SMS lån har högre räntor än andra lån. Först och främst har lånen väldigt låga krav på låntagaren, vilket gör att räntan kompenserar för kreditrisken. Dessutom är lönsamheten betydligt lägre på små lån vilket vägs upp av högre avgifter.

Hur gammal behöver man vara?

En grundregel är att du behöver vara minst 18 år gammal för att ta ett smslån. Däremot kräver vissa långivare att du är 20 eller 21 år gammal.

Läs mer: smslån som 18 år gammal.

Registreras alla smslån hos UC?

Nej, flera av de långivare vi samarbetar rapporterar inte deras lån till UC. På så sätt kan andra banker inte veta om vilka lån du har och din kreditvärdighet påverkas inte lika mycket. För att ta reda på vilka långivare som rapporterar hos UC trycker du på knappen ‘Mer info’ vid en långivare i vår lista.

Kan jag spärra mitt personnummer för SMS lån?

Ja, däremot kan du inte spärra ditt personnummer hos oss eftersom att vi inte själva ger ut några lån. För att spärra ditt personnummer behöver du kontakta den långivare du vill spärra ditt personuppgifter hos via mail eller telefon.

Kan man ångra sig efter att ha tagit ett SMS lån?

Ja, efter att pengarna har betalats ut har du 14 dagar på dig att utnyttja din ångerrätt enligt distansavtalslagen. Väljer du att ångra dig måste du betala tillbaka de pengar du lånat till låneföretaget. Nyttjar man sin ångerrätt har man rätt att få tillbaka alla avgifter förutom räntekostnaden för lånet.

Är det någon skillnad på smslån och snabblån?

Nej, snabblån är ett annat ord för smslån och det betyder samma sak.

Behöver jag skicka SMS för att ta ett smslån?

Nej, faktum är att idag ansöker man om de flesta smslån online. Det går däremot bra att ansöka om ett lån via internet på mobiltelefonen och signera med mobilt BankID.