blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Så mycket får du låna med Privatlån och Blancolån (2024)

I denna artikel förklarar vi på Lånea vad som ingår i bankens beslut om hur mycket just du kan få låna utan säkerhet. Vi tipsar också om vad du kan göra för att förbättra dina chanser att få ett privatlån på större belopp.

Sammanfattning av hur mycket du får låna med privatlån och blancolån

 • Maxbeloppet för privatlån är 600 000 kr per långivare.
 • Lånebelopp baseras på individuell betalningsförmåga.
 • Det är i regel möjligt att låna upp till 1–2 gånger sin årsinkomst.
 • Lånebeloppet avgörs av långivarens maxbelopp och din kreditvärdighet.
 • En medsökande kan öka lånebeloppet och sänka räntan.
 • Ju längre löptid ett lån har, desto mer får du i regel låna.
 • För att få låna så mycket som möjligt bör du ansöka hos en låneförmedlare.

Hur mycket pengar kan jag låna med ett privatlån?

Du kan låna max 600 000 kr med ett privatlån hos en och samma långivare. Ingen enskild långivare ger ut större privatlån än så, men det är möjligt att ta lån hos olika aktörer och på så vis låna högre belopp. Hur mycket just du får låna avgörs genom en individuell prövning av din betalningsförmåga.

Se även: låna med privatlån.

Hur mycket får man ta i privatlån i relation till inkomst?

Till skillnad från bolån finns det ingen tumregel för hur mycket du kan låna utan säkerhet baserat på inkomst. Däremot brukar personer med lån motsvarande ca 1 – 2 gånger sin årsinkomst få svårt att beviljas mer lån. Har du t.ex. en årsinkomst på 300 000 kr är det svårt att få låna mer än så totalt.

Idag finns det inte heller något sätt du på förhand kan veta hur mycket pengar du kan låna. Det enda sättet att ta reda på det är att ansöka om ett lån.

Hur mycket får man låna utan inkomst?

Om du inte har någon månatligt inkomst i form av t.ex. lön är det svårt att beviljas ett lån. Genom att ansöka om ett pantlån kan du dock låna helt utan inkomst. Det innebär i praktiken att du använder ett värdefullt föremål, t.ex. ett smycke eller en klocka, som säkerhet (eller pant) för ett lån.

Oavsett hur mycket du vill låna behöver du uppfylla kraven

Oavsett om du vill låna mycket eller lite pengar måste du uppfylla långivarens krav för att ta lån. De vanligaste kraven för privatlån är:

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du ska vara skriven i Sverige med svenskt personnummer.
 • Du behöver ha fast anställning eller pension.
 • Din årsinkomst måste överstiga 100 000 kr före skatt.
 • Du får inte ha skulder hos Kronofogden.

Var får man låna mest med ett privatlån?

Sambla

Hos Sambla får man låna mest med ett privatlån. Anledningen till det är att de jämför flest banker och långivare av alla låneförmedlare, och kan därför hitta den aktör som beviljar lån på högst belopp på marknaden. Du kan ansöka om privatlån upp till 600 000 kr via Sambla.

3 faktorer som avgör hur mycket du får låna

Hur mycket du får låna avgörs av flera faktorer. De viktigaste punkterna beloppet baseras på är:

 1. Långivarens maxbelopp för lån utan säkerhet.
 2. Hur hög månadskostnad din KALP tillåter.
 3. Hur god kreditvärdighet du har.

1.   Långivarens maxbelopp för lån utan säkerhet

När det gäller lån utan säkerhet varierar långivarnas maxgräns för hur stora lån de kan bevilja. Många långivare har en maxgräns på omkring 300 000 – 400 000 kr. Hos Bank Norwegian, Nordax och Moank kan man dock beviljas lån på upp till 600 000 kr utan säkerhet.

Ibland finns krav på medsökande för att ta lån på högre belopp

Nästan alla lån utan säkerhet tillåter att du ansöker med en medsökande. Att ha en medsökande innebär en lägre risk för banken och i regel får du därför låna mer pengar till en lägre ränta.

Vissa långivare har medsökande som krav för att ta lån när det kommer till de högre beloppen på 300 000 kr eller mer.

Tabell 1: Så mycket får du låna utan säkerhet hos olika aktörer.
LångivareMax lånebeloppKrav på medsökande
Collector Bank500 000 krNej
Bank Norwegian600 000 krNej
Lån & Spar Bank500 000 krJa, för lån från 350 tkr och uppåt.
Nordnet500 000 krNej
Nstart500 000 krJa, för lån över 300 tkr samt om skuld finns hos Kronofogden.

2. Hur hög månadskostnad din KALP tillåter

KALP står för Kvar Att Leva På och är en avgörande faktor som bankerna tar i beaktande. En KALP-kalkyl visar nämligen hur mycket pengar som du har kvar att leva på efter att dina utgifter varje månad är betalda.

KALP-kalkylen är ett verktyg som långivare använder sig av för att bestämma hur mycket du får låna. Kalkylen visar om det finns utrymme i din ekonomi för att du ska kunna betala lånekostnaden.

Tabell 2: Exempel på hur en KALP-kalkyl kan se ut.
Inkomst efter skatt+ 10 000 kr
Boendekostnad- 4 000 kr
Levnadskostnader (mat, bil, kläder, fritid etc.)- 2 500 kr
Befintliga lån- 1 000 kr
Kvar att leva på+ 2 500 kr

I tabell 2 har personen 2 500 kr kvar att leva på efter att utgifterna är betalda. Detta innebär att ett lån som kostar runt 1 000 – 2 000 kr förmodligen inte skulle vara ett problem att betala för denna person. Det viktigaste för ett lån är alltså inte hur hög din inkomst är utan att du inte går minus varje månad.

Du kan sänka månadskostnaden med en längre återbetalningstid

För att öka möjligheten att få låna ett större belopp kan du välja en längre återbetalningstid. Med en längre återbetalningstid minskar månadskostnaden för lånet och ger din ekonomi utrymme för ett större lån. Tänk på att en längre löptid dock innebär en högre totalkostnad för lånet.

Tabell 3: Exempel på hur månadskostnaden varierar för ett lån på 100 000 kr med ränta på 7,5 % beroende på hur lång löptid lånet har.
ÅterbetalningstidMånadskostnad
72 månader1 729 kr
96 månader1 388 kr
120 månader1 187 kr
144 månader1 055 kr

3. Hur god kreditvärdighet du har

Långivaren gör en individuell bedömning av din kreditvärdighet när du skickar in din ansökan. Kreditbedömningen baseras på uppgifter från den kreditupplysning långivaren gör i samband med att de handlägger din ansökan. En god kreditvärdighet innebär att du kan få låna mer.

Omständigheter som påverkar kreditvärdigheten

 • Inkomst: En högre årsinkomst bidrar normalt sett till högre kreditvärdighet.
 • Anställningsform: En fast anställning är en trygghet för långivaren, vilket gör att kreditvärdigheten ökar.
 • Antal befintliga lån: Kreditvärdigheten försämras ju fler lån och krediter som finns sedan tidigare.
 • Storleken på befintliga lån: Befintliga lån på stora belopp medför i regel en lägre kreditvärdighet.
 • Antal UC-förfrågningar: Din kreditvärdighet försämras för varje ny UC-förfrågan. Med fler än ca 10 UC senaste året eller en aktiv UC-förfrågan senaste månaden kan det vara svårt att beviljas lån överhuvudtaget.
 • Betalningsanmärkningar: Har man en eller flera betalningsanmärkningar påverkas kreditvärdigheten negativt.

Tips på hur man får låna så mycket som möjligt

Det finns flera användbara på hur man går tillväga för att få låna så mycket som möjligt. De bästa tipsen är:

 • Undvik för många UC-förfrågningar.
 • Ansök via låneförmedlare.
 • Ha en medsökande.
 • Välj en lång återbetalningstid.

Undvik för många UC-förfrågningar

Många UC-förfrågningar innebär att du får en lägre kreditvärdighet hos UC. En lägre kreditvärdighet hos UC kan tydas som en högre risk för långivaren som använder UC. Det i sin tur leder till att du får låna mindre eller inget.

När du ansöker om ett lån har du generellt 30 dagar på dig att bestämma dig för att tacka ja eller nej till lånet. Långivarna ser därför många samtida kreditupplysningar som en osäkerhet eftersom du samtidigt kanske tackar ja till ett annat lån och då kan få svårt att betala tillbaka.

Ansök via låneförmedlare

Olika långivare kan erbjuda olika stora lån. Via en låneförmedlare får du fler förslag än vad du kan få om du själv jämför olika banker. En annan positiv sak med låneförmedlare är att det endast tas en UC trots att du får förslag från flera olika banker.

Ha en medsökande

Att du har en medsökande på lånet innebär en lägre risk för långivaren eftersom det finns en säkerhet att de får in sina pengar oavsett om du får ekonomiska svårigheter. Säkerheten betyder i sin tur att du kan bli beviljad ett högre belopp, oftast med en mer fördelaktig ränta.

Välj en lång återbetalningstid

Ett lån med lång återbetalningstid ger en lägre kostnad per månad, vilket innebär att du får mer pengar över till annat. När långivaren ser att du har gott om utrymme för återbetalning i din budget är det troligare att de beviljar ett större lån.

Tänk dock på att ju längre tid det tar för dig att betala tillbaka lånet, desto högre totalkostnaden för lånet kommer att bli. Därför gör du väl i att betala tillbaka pengarna så fort som möjligt när du väl blivit beviljad. Du behöver inte heller betala någon ränteskillnadsersättning på privatlån.

Frågor & svar

Hur mycket kan vi låna om vi är två som står på lånet?

Är ni två som står på ett lån kan ni låna max 600 000 kr utan säkerhet hos en enskild långivare. Det exakta beloppet ni kan låna avgörs dock efter en individuell bedömning och beror till stor del på hur stor den gemensamma inkomsten är.

Hur mycket lån kan jag få med betalningsanmärkningar?

Varje enskild långivare avgör om de ska acceptera anmärkningar och vilken summa som de i så fall kan bevilja. Nystart Finans och Moank är två aktörer som kan bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar på upp till 500 000 kr resp. 600 000 kr.

Snabblån har i regel högre beviljandegrad till personer med anmärkningar, och där kan du få låna upp till 50 000 kr.

Hur mycket lån får jag ta med säkerhet?

Beroende på vilket lån med säkerhet som det gäller, kan du låna 50 – 100 % av säkerhetens marknadsvärde. När det exempelvis gäller bolån kan du låna 4 – 6 x din årsinkomst och som mest 85 % av bostadens pris.

Väljer du ett pantlån kan du låna 70 – 80 % (ibland 100 %) av pantens andrahandsvärde.