Recension av Smspengar lån

Vårt omdöme: 4,1/5

Smspengar är en långivare med hög beviljandegrad och snabb utbetalning. Är du ute efter ett snabbt och enkelt lån utan krångel passar de väldigt bra.

Nya kunder får normalt pengarna utbetalda inom 2 timmar, medan återkommande kunder får pengar direkt dygnet runt.

Den största nackdelen med deras kontokredit är den relativt höga kostnaden. Är du priskänslig bör du titta på andra alternativ.

Omdöme av Smspengar: Översikt

Vårt omdöme4,1/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad4,5/5
Utbetalning4/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: 3/5

Smspengar har relativt hög ränta & flera olika avgifter för deras kontokredit.

Beviljandegrad: 4,5/5

De beviljar många som ansöker. Har man inte betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden går det ofta bra.

Utbetalning: 4/5

Utbetalning sker 24/7 till befintliga kunder och inom 30 – 90 minuter under öppettider för nya kunder.

Kundservice: 5/5

Öppet alla dagar i veckan. Trevlig kundservice med kort väntetid.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Smspengar

Lånebelopp
1 000 - 30 000 kr
Låneperiod
1 mån - 5 år
Ränta
39,8 %
Ålderskrav
18 år
 • Ny låneaktör
 • Förfrågan via Creditsafe
 • Svar direkt på skärmen
Information om Smspengar
Utan UC
Ja, via Creditsafe
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja. Dygnet runt för befintliga kunder. Under öppettider för nya kunder.
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Utbet. helger & kvällar
Ja. Dygnet runt för befintliga kunder. Under öppettider för nya kunder.
Till: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Nordea, Danske Bank
Betyg hos Trustpilot
4.7 / 5 Trust pilot score 4.7 / 5
(1134 omdömen)
Krav hos Smspengar
Betalningsanmärkningar
×
Smspengar tillåter ej betalningsanmärkningar.
Accepteras ej
Ålderskrav
18 - 72 år
Inkomstkrav
8 000 kr / mån
Lån som arbetslös
×
Smspengar kan bevilja lån även till personer utan anställning eller pension. Däremot är beviljandegraden till personer utan anställning betydligt lägre.
Ja
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Smspengar
Ränta
39,8 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
73,87 %
Uppläggningsavgift
280 kr
Aviavgift
45 kr
Uttagsavgift
95 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Smspengar
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
200 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Creditsafe
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39,8 % nominell ränta, 280 kr i uppläggningsavgift, 95 kr i uttagsavgift och 45 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 069 kr och effektiv ränta på 73,87 %. Totalt att betala blir 13 199 kr.

Om Smspengar

Smspengar erbjuder en flexibel kontokredit upp till 30 000 kr. De grundades år 2007 och drivs idag av GF Money Consumer Finance i Uppsala. Smspengar har varit aktiva sedan 2007 och är därmed bland de mest erfarna aktörerna inom snabblån.

Utöver Smspengar äger GF Money Consumer Finance följande varumärken:

Smspengar i korthet

 • Hos Smspengar kan du enkelt ansöka och låna pengar samma dag.
 • Du får besked om beviljat eller icke beviljat lån direkt efter ansökan.
 • Du har möjlighet att höja din kreditgräns hos Smspengar.

Smspengar har som mål att hjälpa kunder med att snabbt få ett flexibelt enkelt lån. Det flexibla lånet ger dig frihet i månadsbetalningen. När du ansökt om ditt första lån får du svar direkt och vid godkänd ansökan sker utbetalning inom 30 – 90 minuter under kontorstid.

Är du befintlig kund har du möjlighet att höja krediten och den utbetalningen kan betalas ut dygnet runt, alla dagar i veckan.

 • Snabbt svar och utbetalning vid ansökan.
 • Flexibel återbetalning.
 • Som ett kreditkort i din mobil.

 

Läs mer på Smspengar.nu

Hur fungerar ett lån hos Smspengar?

Smspengar erbjuder en kontokredit mellan 1 00030 000 kr. En kontokredit fungerar likt ett kreditkort men utan det fysiska kortet. Det beloppet som du får beviljat betalas ut till ditt konto och du har tillgång till den summan direkt vid utbetalning.

Du har ingen fast återbetalningstid på krediten utan betalar bara räntekostnader och avgifter för krediten. Betalningen sker den 28:onde varje månad.

Om du vill betala av din kredit tidigare än tänkt så går det bra och det tillkommer inga extra avgifter för det. Den längsta perioden du kan låna pengar från kontokrediten är fem år.

Vad kostar kontokrediten från Smspengar?

Det du betalar för krediten är ränta för den summa som du har använt plus avgifter. Använder du inte ditt konto betalar du inte någon ränta eller avgift. Den nominella årsräntan är 39,8%.

Smspengar har en uttagsavgift på 95 kr vid varje uttag. Den summan läggs på det totala lånebeloppet och fördelas över hela låneperioden. Din första faktura kommer därmed inte att ha en uttagsavgift på 95 kr.

De har även en uppläggningsavgift på 280 kr och en aviavgift på 45 kr i månaden. Det är därmed en relativt dyr kredit, och om du letar efter billiga snabblån finns det många bättre alternativ.

Du kan välja att betala det lägsta beloppet varje månad. Summan för det lägsta beloppet är 6% av kvarvarande lån. Är den summan mindre än 250 kr blir 250 kr det lägsta beloppet per månad.

Kostnadsexempel

Tabell 1: Så här mycket kostar ett lån hos Smspengar.
Lånebelopp1 000 kr10 00030 000 kr
Återbetalningstid1 månad12 månader3 år
Ränta39,8 %39,8%39,8%
Uppläggningsavgift280 kr280 kr280 kr
Avi-avgift45 kr45 kr45 kr
Uttagsavgift95 kr95 kr95 kr
Månadsbetalning1 453 kr1 100 kr1 495 kr
Effektiv ränta40 000%73,87%53,18%
Totalt att betala1 453 kr13 199 kr53 828 kr

Observera att den effektiva räntan skiljer sig mycket från den nominella räntan eftersom beloppen är låga, återbetalningstiden är kort och det tillkommer höga avgifter.

Den effektiva räntan blir därmed väldigt hög och kan vara missvisande. Ett lån med effektiv ränta över 100 % betyder nämligen inte att kostnaden blir större än lånebeloppet. För att få en bra bild av hur dyrt lånet är kan du titta på vad totalkostnaden blir i kronor.

Smspengars krav

Smspengar hjälper många med att snabbt täcka plötsliga oväntade utgifter. Därmed är kraven relativt enkla för att få ett lån beviljat. Uppfyller du grundkraven kommer du med stor sannolikhet bli beviljad lån direkt.

 • Du måste vara minst 18 år gammal.
 • Du får inte ha någon betalningsanmärkning.
 • Du får inte ha en nuvarande skuld hos Kronofogden.
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige.

 

Läs mer på Smspengar.nu

Kreditbedömning

Smspengars kreditbedömning sker automatiskt och de kan därför ge dig ett väldigt snabbt svar. De gör sin kreditbedömning utifrån den information de ser i kreditupplysningen från CreditSafe samt en KALP-analys.

Med KALP-analys menas att de beräknar dina intäkter och levnadskostnader för att se att du har råd att betala lånet. Har du t.ex. 1 000 kr kvar i slutet på varje månad har du sannolikt inte råd med ett lån som kostar 2 000 kr i månaden.

Vilken din kreditgräns du kan beviljas baseras huvudsakligen på din inkomst. Varifrån din inkomst kommer ifrån är däremot inte viktigt. Hos Smspengar kan du låna även utan inkomst från fast anställning, t.ex. om dina intäkter kommer från A-kassa eller bidrag.

Den största anledningen till att de ger avslag på en låneansökan är på grund av att den sökande haft en betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden.

Utbetalning från Smspengar

Smspengar har möjlighet att betala ut beviljade lån snabbt. Är din ansökan inskickad under kontorstid får du pengarna på kontot inom 30 – 90 minuter. Skickar du in ansökan efter kontorstid kommer pengarna dagen därpå.

Är du befintlig kund kan Smspengar betala ut lånet direkt oavsett tid på dygnet.
Till de flesta storbankerna sker utbetalning direkt. Har man Forex, Länsförsäkringar eller någon mindre bank kan utbetalningen dröja till dagen efter.

Så ansöker du om en kontokredit från Smspengar

Du ansöker om sms-lån på Smspengars hemsida. Det är enkla uppgifter att fylla i och du blir ofta beviljad ett lån om du uppfyller grundkraven. När du är klar med ansökan får du svar direkt om ditt lån är blev beviljat eller ej. Vid kreditbedömningen görs ingen UC.

Ansök med BankID

 • Välj din önskade summa för ditt första uttag.

 • Fyll i dina personuppgifter.

 • Skapa ett konto hos Smspengar genom att ange mail och välja ett lösenord.

 • Ange kontonummer för utbetalning.

 • Godkänn villkoren och skicka in ansökan.

När det är klart får du besked direkt om beviljat lån eller ej. Vid beviljat lån administrerar en handläggare utbetalningen. Är ansökan gjord under deras kontorstid kan du förvänta dig utbetalning inom 30 – 90 minuter, annars nästa dag.

Ansök utan BankID

Det går att ta lån utan Bank ID upp till 5 000 kr via Smspengar. Vad som krävs i sådant fall är att du skickar in en lönespecifikation och kopia på giltig ID-handling via mail till dem.

Administrationen tar då lite längre tid än 30 – 90 minuter men du kan fortfarande få utbetalt lån samma dag om du har bankkonto hos en av storbankerna.

Metod för betygsättning

Eftersom Smspengars lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Smspengar enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Smspengar såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Smspengars process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Smspengar för personlig kundservice.

Frågor och svar

Tar Smspengar en UC vid ansökan?

Nej, Smspengar använder sig av Creditsafe för kreditupplysningen, vilket inte registreras hos UC. Att göra en ansökan för att se om du blir beviljad eller inte kan därför inte skada. Ett lån hos Smspengar registreras inte heller hos UC och påverkar således inte din UC-score.

Betalar Smspengar ut direkt när som helst på dygnet?

Är du befintlig kund hos Smspengar och vill göra ett ytterligare uttag sker utbetalning direkt oavsett tid på dygnet. Gör du din första låneansökan hos dem sker utbetalning inom 30 – 90 minuter under deras kontorstid.

Kan Smspengar behandla uttag med utbetalning direkt?

Ja. Det går enkelt att göra via “Mina sidor” på Smspengars hemsida. Har du betalt dina fakturor i tid tre månader i följd går det ofta bra att höja din kreditgräns.

När är förfallodatumet för Smspengar?

Betalning sker via autogiro den 28:onde varje månad. Du kan då välja själv hur mycket du vill betala eller välja att betala det lägsta beloppet.

Erbjuder Smspengar lån och kontokredit?

Nej. Smspengar har sedan 2018 endast kontokredit. Förut hade de ett lån med återbetalningstid från 8 månader till 180 månader men söker du lån hos Smspengar idag söker du en kontokredit.

Kan man låna hos Smspengar trots anmärkning?

Nej, Smspengar beviljar inte lån till sökande med betalningsanmärkning. Är du intresserad av att låna trots prick hittar du flera alternativ på vår sida med sms lån du kan få trots anmärkning.

Skickar Smspengar ärenden till inkasso direkt?

Nej, hos SMSpengar kan du skjuta på betalning av lånet i 8 – 30 dagar om du kontaktar dem vid sen betalning.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-09-21