blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Risker med SMS lån: När kan det ge negativa konsekvenser?

SMS lån har ett dåligt rykte och upplevs som farliga, men det är inte alltid förtjänat. Känner du till vilka risker som SMS lån kan medföra, och hur du kan undvika dem när du lånar? Vi på Lånea förklarar!

Sammanfattande fakta om risker med SMS lån (snabblån)

 • Den största risken med SMS lån (snabblån) är att inte kunna betala.
 • Att inte kunna betala tillbaka ett SMS lån kan medföra extra kostnader.
 • Låntagare riskerar att ta onödiga SMS-lån då de är lätta att få.
 • Det finns risk för att låntagare får SMS lån trots befintliga skulder.
 • Låntagare riskerar att fastna i en skuldspiral med flera SMS-lån.
 • SMS lån kan leda till obestånd vid desperat behov av pengar.
 • Att ha SMS lån kan ha negativ inverkan på kreditvärdigheten.
 • För att minimera risken med SMS lån bör man betala tillbaka snabbt.
 • SMS-lån är inte farliga om man kan betala tillbaka i tid.

Vad är den största risken med SMS lån (snabblån)?

Den största risken med SMS lån (snabblån) är att låna pengar som man inte har möjlighet att betala tillbaka. Det kan i sin tur medföra ytterligare kostnader i form av påminnelse-, inkasso- och förseningsavgifter. Skulderna kan sedan växa i snabb takt, vilket i sin tur kan leda till överskuldsättning.

Vill man ansöka om ett SMS lån bör man därför vara säker på att man kan betala tillbaka pengarna inom avtalad återbetalningstid. Se mer: SMS lån och snabblån.

Det finns en förhöjd risk för överskuldsättning med SMS lån

En del låntagare som tar SMS lån löper en högre risk för överskuldsättning än andra låntagare. En orsak till det är att långivare som erbjuder SMS lån i regel har lägre krav än till exempel långivare som erbjuder privatlån. Det medför en risk för att låntagare som inte har råd att betala tillbaka ändå blir beviljad lån.

Se även: vad är överskuldsättning?

Andra risker med att ta SMS lån

Det finns flera risker med SMS lån som man bör känna till innan man ansöker om lån:

 • Det finns risk att man tar onödiga SMS lån för att lånen är lätta att få.
 • Man kan ofta bli beviljad ett lån trots befintliga skulder.
 • Det finns risk för att man fastnar i en ond cirkel med flera SMS lån samtidigt.
 • Man hamnar på obestånd.

Det finns risk att man tar onödiga SMS lån för att lånen är lätta att få

De låga krav som ställs på låntagaren gör det relativt lätt att få ett SMS lån. Det finns därför risk för att man lånar för att bekosta något som man egentligen inte har råd med. Att använda SMS lån för att finansiera saker som spel eller alkohol är inte heller ekonomiskt hållbart.

Eftersom det är lätt att få ett SMS lån krävs det mycket eget ansvar från låntagaren. Den som lånar pengar måste själv vara säker på att man klarar av att återbetala lånet.

Den höga beviljandegraden gör att man blir beviljad trots befintliga skulder

SMS lån har generellt sett hög beviljandegrad och går att ta utan UC. Eftersom andra kreditupplysningsföretag inte har tillgång till all information som UC har händer det att upplysningen ger en felaktig bild av låntagarens kreditvärdighet.

Som resultat kan personen få ett lån med hög beviljandegrad trots befintliga skulder. Den samlade månadskostnaden för alla lånen kan bli för hög, och personen riskerar att bli svårt skuldsatt.

Det finns risk för att man fastnar i en ond cirkel med flera SMS lån samtidigt

Det finns risk för att hamna i en ond cirkel när det gäller SMS lån. Betalas lånet inte av i tid kan kostnader för avgifter och ränta hopa sig väldigt snabbt. Låntagaren kanske känner sig lockad att ta flera SMS lån samtidigt för att lösa avbetalningen, vilket endast leder till ännu större skulder.

Gör inte långivaren kreditupplysningen via UC får de ingen information om befintliga krediter. Att ta flera SMS lån samtidigt hos olika långivare som inte använder UC kan därför vara frestande när man behöver pengar.

Långivaren riskerar obestånd pga ett desperat behov av pengar

Ett desperat behov av pengar kan locka låntagaren att försöka “lösa” problemet genom att ta fler och fler lån. Det slutar med att låntagaren insolvent och hamnar på obestånd, vilket innebär en oförmåga att betala av skulder under en överskådlig tid.

Att ta ett lån när man är i desperat behov av pengar kan vara en bra lösning om man är säker på att man kan betala tillbaka pengarna. Tar man lån för att betala av andra skulder är dock risken stor att man får ekonomiska svårigheter.

Konsekvenser av SMS lån

 • SMS lån kan påverka kreditvärdigheten negativt.
 • Den korta återbetalningstiden innebär en relativt hög månadskostnad.
 • Vissa långivare lånar inte ut pengar till personer med SMS lån.
 • Missade betalningar kan leda till dyra förseningsavgifter.
 • Fortsatt obetalda fakturor leder till betalningsanmärkningar.
 • Skulden går vidare till inkasso och hamnar slutligen hos Kronofogden.

TIPS för att minska riskerna med SMS lån

Är man intresserad av att ta ett SMS lån finns det några tips för att minska riskerna med lånet:

 • Låna smart och BARA om det är absolut nödvändigt.
 • Räkna ut hur mycket du har råd att betala tillbaka.
 • Hitta ett SMS lån med låga eller inga avgifter.
 • Ansök om ett gratislån och betala tillbaka snabbt.

Låna smart och BARA om det är absolut nödvändigt

Låna smart och ta bara ett SMS lån om det är absolut nödvändigt. Se lånet som en akut lösning om exempelvis bilen gått sönder eller om hunden behöver veterinärvård. Du bör dock vara säker på att du kan betala tillbaka snabbt för att slippa dyr ränta och höga avgifter.

Exempel på smarta lån kan vara om du lånar pengar och du vet att du kan betala tillbaka inom ett par veckor. Du kan då nyttja den lagstadgade ångerrätten och får tillbaka avgifterna för lånet.

Räkna ut hur mycket man har råd att betala tillbaka

Ta hjälp av Konsumenternas lånekalkyl för att få en överblick över vad lånet faktiskt kommer att kosta. Med lånekalkylen kan du räkna ut hur mycket du har råd att betala tillbaka och om ett SMS lån är den bästa lösningen.

För att ta reda på den totala kostnaden för ett SMS lån behöver du veta lånebelopp, löptid, ränta samt vilka avgifter som tillkommer på lånet.

Hitta ett SMS lån med låga eller inga avgifter

Ett annat tips är att hitta ett SMS lån som har låga avgifter eller är helt avgiftsfritt. I många fall är det de fasta avgifter som tillkommer som gör ett SMS lån dyrt, särskilt om löptiden är kort.

Det finns t.ex. lån helt utan uppläggningsavgift som i vissa fall kan bli förhållandevis billiga. Ofta kan du även välja att återbetala med autogiro eller e-faktura för att undvika aviavgiften.

Ansök om ett gratislån och betala tillbaka snabbt

Man kan ansöka om ett gratislån för att slippa betala ränta och avgifter. Det innebär att man kan låna pengar kostnadsfritt under vanligtvis en period på 14 eller 30 dagar. Man betalar endast tillbaka det beloppet som man lånar utan några andra avgifter eller räntekostnader.

För att det ska vara ett gratislån måste lånet betalas tillbaka under senaste den utsatta tiden, annars tillkommer det ränta och eventuellt andra kostnader.

Alternativ för att undvika riskerna med SMS lån

Det finns några andra alternativ man kan använda sig av för att undvika riskerna med SMS lån:

 • Be om hjälp från vänner eller familj.
 • Försök att öka dina inkomster.
 • Se över möjligheterna att få ett privatlån.

Be om hjälp från vänner eller familj

Var inte rädd för att be vänner eller familj om hjälp. Förklara situationen och se om någon i ens närhet har möjligheten att hjälpa till. Ett tips är att ni gör en skriftlig överenskommelse som är tydligt som ni båda skriver under. En skriftlig överenskommelse är bra att luta sig tillbaka på och ett sätt att undvika gräl.

Försök att öka dina inkomster

Ett annat sätt är att försöka öka sina inkomster. Det är kanske inte så lätt som det låter men det finns lite tips:

 • Extrajobb: Kanske kan ett extrajobb som passar med ordinarie sysselsättning fungera för att få en extra inkomst.
 • Extratimmar: Har man redan ett arbete kan man testa och fråga om det finns möjlighet till fler timmar på företaget.
 • Använd ditt kontaktnät: Kolla med vänner och familj för att höra om de vet någon ledig tjänst.

Se över möjligheterna att få ett privatlån

Har man inte möjlighet att snabbt betala tillbaka SMS lån kanske man ska titta på hur möjligheterna ser ut till ett privatlån ser ut istället. När det gäller privatlån kan räntan vara lägre och avbetalningstiden längre.

Vanliga frågor

Är SMS lån farliga?

SMS lån är inte farliga så länge man kan betala tillbaka lånet inom den avtalade återbetalningstiden. Däremot kan det finnas risker med SMS lån då de kan bli mycket dyra om man inte har råd att betala lånet i tid.

Är det lätt att få ett SMS lån beviljat?

Ett SMS lån är generellt sett lätt att bli beviljad. De ställs inte så höga krav på låntagaren vid SMS lån som vid många andra typer av lån.

Finns det risker med SMS lån?

Ja, det finns risker med SMS lån. Kan man inte betala tillbaka lånet snabbt, innebär det höga räntor och avgifter. Har man inte råd till avbetalningen kan det i sin tur leda till att man hamnar i en ond cirkel där man tar nya lån för att kunna betala det förra.

Hur undviker man risken med en negativ skuldspiral?

Att hamna i en negativ skuldspiral är en av riskerna med SMS lån. Att fastna i denna lånefälla med ökande skulder som betalas genom att ta nya skulder kan bara undvikas genom att inte ta nya lån när spiralen är påbörjad.

Har man väl hamnat i en skuldspiral bör man utöver sluta att låna vidta samma åtgärder som de ofta tipsar om i TV-programmet Lyxfällan. Dvs. t.ex. lägga om levnadsvanor, sälja av egendom, byta bil, få en inkomst eller öka sin befintliga inkomst.