blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är ett lån utan UC?

Ett lån utan UC är ett lån (eller en kredit) som inte kräver en kreditupplysning via UC vid ansökan. Istället används något av kreditupplysningsföretagen Bisnode, Creditsafe, Safenode eller Valitive. De flesta lånen utan UC är snabblån och SMSlån med kort löptid, låga lånebelopp och höga avgifter.

De bästa lånen utan UC har dock lika bra villkor som traditionella lån.

Sammafattande fakta om hur lån utan UC fungerar

 • Lån utan UC medför ingen kreditupplysning från UC.
 • Lån utan UC är inte samma sak som lån utan kreditprövning.
 • Istället för UC används ofta Creditsafe eller Bisnode för lån utan UC.
 • Lån utan UC rapporteras i regel inte till UC:s skuldregister.
 • Antalet UC-förfrågningar spelar ingen roll vid lån utan UC.
 • Många lån utan UC blir allt mer lika lån med UC.
 • Långivare kan numera se lån via kontoutdrag tack vare PSD2-direktivet.
 • Ett nationellt skuldregister kan komma att införas i Sverige.
 • Antalet Bisnode-förfrågningar kan påverka chansen att få lån utan UC.
 • Lån utan UC kan vara bra för de som vill bevara sitt kreditbetyg hos UC.

Är ett lån utan UC ett lån utan kreditprövning?

Nej, ett lån utan UC är inte ett lån utan kreditprövning. Enligt konsumentkreditlagen §12 behöver alla svenska långivare genomföra en kreditprövning för att bevilja ett lån. Långivare som erbjuder lån utan UC gör alltså en kreditprövning, men ej med hjälp av en UC-förfrågan.

Görs det ingen kreditupplysning alls vid lån utan UC?

Jo, men de långivare som erbjuder lån utan UC gör en kreditupplysning hos ett alternativt kreditupplysningsföretag. De kreditupplysningsföretagen som är populärast för lån utan UC är Creditsafe och Bisnode. Utöver dem finns det en handfull bolag såsom Valitive, Sergel och Safenode.

Vad är fördelen med att låna utan UC?

De två största fördelarna med de lån som inte använder UC att:

 1. Lån utan UC-kontroll rapporteras vanligtvis inte till UC:s skuldregister.
 2. Antalet UC-förfrågningar spelar ingen roll vid lån utan UC.

Lån utan UC-kontroll rapporteras vanligtvis inte till UC:s skuldregister

Varje gång du tar ett lån hos en långivare som använder UC rapporteras ditt nya lån till UC:s skuldregister. Det gör att lånet därefter blir synligt för andra företag som gör en kreditupplysning via UC på dig i framtiden.

Varför vissa låntagare anser detta att vara en nackdel är för att ju fler lån du har synligt i registret, desto sämre UC-score får du. Tar du istället ett lån utan UC kommer det inte synas för andra långivare eftersom långivare som ej använder sig av UC inte behöver rapportera lån till deras register.

Värt att nämna är dock att vissa långivare som ej använder UC, till exempel Ferratum, rapporterar utbetalda lån till deras register oavsett.

Antalet UC-förfrågningar spelar ingen roll vid lån utan UC

En av de vanligaste anledningarna till att låntagare blir nekade lån hos långivare som använder sig av UC är att de har för många UC-förfrågningar. Ju fler UC-förfrågningar du gjort det senaste året, desto sämre kreditscore får du av UC.

För personer med många UC-förfrågningar är det därför populärt att ansöka hos en långivare som inte använder UC. Till exempel kan varken Bisnode eller Creditsafe se hur många UC-upplysningar du gjort. Därför är lån utan UC ett bra alternativ för dig som vill låna pengar trots många UC-förfrågningar.

Lån utan UC blir mer och mer lika lån med UC

Tidigare var det stor skillnad mellan långivare som gjorde och inte gjorde en UC förfrågan vid ansökan. Den senaste tiden har det dock skett flera förändringar som minskat gapet. Det som leder förändringen är framförallt två skillnader:

 1. Långivare kan numera se dina lån genom kontoutdrag
 2. Sverige kommer sannolikt införskaffa ett nationellt skuldregister

1. Långivare kan numera se vilka lån du har genom kontoutdrag

På grund av de nya open banking/PSD2-direktiven är det numera möjligt för banker att dela information sinsemellan. Detta har gjort att många långivare begär ut information om dina kontotransaktioner genom tjänster såsom Instantor, Trustly eller Kreditz.

Genom att se vilka dragningar och betalningar du gjort kan de även få en bild av vilka lån och krediter du har.

2. Sverige kommer sannolikt införskaffa ett nationellt skuldregister

På grund av att långivare som inte gör UC-prövningar inte kan se vilka lån du har idag blir ibland lån beviljade till personer som inte bör få fler lån. Detta är enligt många en starkt bidragande faktor till den ökade överskuldsättningen i Sverige.

Aktörer såsom Konsumentverket och Finansinspektionen (FI) vill därför utreda möjligheten att införa ett nationellt skuldregister som inte är beroende av kreditupplysningsbolagen. Detta skulle göra att det inte längre går att undanhålla skulder för långivare.

Även för lån utan UC kan antalet UC-förfrågningar spela roll

Antalet UC-förfrågningar du gjort det senaste året spelar ingen roll när du ansöker om ett lån utan UC. Däremot kan antalet kreditupplysningar du gjort hos alternativa kreditupplysningsbolag spela roll när du ansöker om lån utan UC.

Din Bisnode-score påverkas av antalet kreditupplysningar du gjort

Bisnode, som är ett av de mest populära kreditupplysningsföretagen för lån utan UC, ger dig en lägre Bisnode-score om du gjort många Bisnode-förfrågningar det senaste året. Dessutom har Bisnode, likt UC, ett internt skuldregister för lån som är utbetalda av långivare som använder Bisnodes kreditupplysningar.

Hos Creditsafe spelar antalet Creditsafe-förfrågningar ingen roll

Hos Creditsafe spelar det ingen roll hur många kreditupplysningar du gjort hos dem det senaste året. Till skillnad från båda UC och Bisnode kan du alltså ansöka om hur många lån som helst utan att det påverkar din kreditvärdighet hos Creditsafe.

Vanliga frågor

Är lån utan UC bra eller dåligt?

Ett lån utan UC kan vara både bra och dåligt. Blir du inte beviljat några lån alls från långivare som använder UC kan det vara ett tecken på att du inte borde låna mer. För någon som har råd med att låna, och vill bevara sin kreditvärdighet hos UC, kan lån utan UC vara bra.

Är lån utan UC lättare att få än andra lån?

Ja, i de flesta fall är det lättare att få lån utan UC än lån med UC. Det behöver dock inte alltid vara fallet. Se mer: Lätta lån att få (med och Utan UC).