blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Kolla Min Kreditvärdighet: 7 Bästa Sätten att se Mitt Kreditbetyg

Det finns olika sätt att kontrollera sin kreditvärdighet beroende på vilket upplysningsföretag det gäller. Här på Lånea får du all information du behöver för att ta reda på din kreditvärdighet hos UC och de övriga vanligast förekommande företagen.

Sammanfattande fakta om hur du tar reda på din kreditvärdighet

 • Kreditkollen rekommenderas för att ta reda på kreditvärdighet hos UC.
 • Hos Bisnode och Creditsafe kan du se din kreditvärdighet gratis.
 • UC erbjuder ”Min upplysning” (29 kr) för att se din kreditupplysning.
 • I Kreddy-appen och på Min Kreditkoll kan du se ditt kreditbetyg gratis.
 • UC tillåter dig att se dina befintliga lån och krediter.
 • Ditt kreditbetyg kan ses via tidigare kreditupplysningar.

Vilket sätt är bäst att kolla min egen kreditvärdighet?

Kreditkollen är det bästa sättet att kolla upp din kreditvärdighet. Hos Kreditkollen får du för 49 kronor i månaden tillgång möjlighet att kolla ditt kreditbetyg hos UC. Tjänsten möjliggör även att göra obegränsat antal kreditupplysningar på dig själv utan att de registreras.

Jämfört med alla andra sätt att se ditt kreditbetyg kan du via Kreditkollen inte bara se ditt kreditbetyg, utan även all annan information som ingår i en kreditupplysning.

Därför bör du ta reda på ditt kreditbetyg innan du ansöker om ett lån

En anledning till att ta reda på ditt kreditbetyg innan du ansöker om ett lån är för att bilda dig en uppfattning om dina möjligheter att bli beviljad. Har du ett lågt kreditbetyg får du i regel svårt att få låna ett högt belopp till en låg ränta. Du har också möjlighet att förbättra ditt kreditbetyg och din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån.

Hur får jag reda på hur kreditvärdig jag är?

För att få reda på hur kreditvärdig du är kan du se vilket kreditbetyg du hade vid en tidigare kreditupplysning. Har inga större förändringar skett bör du ligga på ungefär samma kreditvärdighet. Du kan också beställa en ny kreditupplysning på dig själv för att kontrollera hur kreditvärdig du är.

6 exempel på var du kan ta reda på din kreditvärdighet

 • Se din kreditvärdighet hos Bisnode: Min upplysning (0 kr).
 • Se din kreditvärdighet hos Creditsafe: Min kreditupplysning (0 kr).
 • Se din kreditvärdighet hos Safenode:se (0 kr).
 • Se din kreditvärdighet hos UC: Min upplysning (29 kr) & Kreditkollen (49 kr/mån).
 • Se din kreditvärdighet via Kreddy: Appen Kreddy (0 kr).
 • Se din kreditvärdighet via Min kreditkoll: Sajten Min kreditkoll (0 kr).

Så kollar du din kreditvärdighet hos UC

För att kolla din kreditvärdighet hos UC erbjuder UC två olika tjänster, Min upplysning (Min UC) och Kreditkollen. Att kolla din kreditvärdighet via Min upplysning kostar 29 kr per gång, medan Kreditkollen kostar 49 kr per månad. Kreditkollen passar om du vill kunna se ditt kreditbetyg hos UC ofta.

Här nedan kan du läsa mer om vilken tjänst du ska använda och när:

 • Använd Min UC för att kolla ditt kreditbetyg.
 • Kreditkollen: om du behöver kontrollera din kreditvärdighet ofta.

Använd Min UC för att kolla ditt kreditbetyg

Genom att använda UC:s tjänst Min upplysning på sajten Min UC får du tillgång till en kopia av din kreditupplysning. Allt du behöver göra är att fylla i uppgifter om personnummer, e-postadress och telefonnummer.

Via Min UC kan du därmed ta reda på din kreditvärdighet och se vilken information som delas med andra som gör förfrågningar om dig via UC. På så vis kan du få en indikation på huruvida du kan beviljas lån eller inte. Att ta en kreditupplysning på sig själv hos UC kostar 29 kr.

Upplysningen registreras inte bland de förfrågningar som externa parter gör. Därmed påverkas heller inte din kreditvärdighet hos UC negativt av att du gör en kreditupplysning på dig själv.

Hos UC kan du se vad du har för krediter

UC är det enda upplysningsföretag där du kan se vad du har för lån och krediter. Långivare som använder andra upplysningsföretag än UC rapporterar dock inte alltid beviljade lån till UC:s register.

När du kontrollerar din kreditvärdighet hos UC genom att ta en kreditupplysning kan du också se dina lån och krediter. Kom ihåg att det kan finnas krediter tagna utan UC som inte rapporterats in och därför inte syns vid en UC-förfrågan.

Så tolkar du ditt kreditbetyg och din UC-Score

När du kollar din kreditvärdighet hos UC kan du också se ditt kreditbetyg. Kreditbetyget kan tolkas som ett mått på din kreditvärdighet och betalningsförmåga. När UC sätter sitt kreditbetyg använder de sig av så kallade UC-Score.

UC-Score sätts på en skala mellan 1 – 999, och är ett samlat betyg på hur god din kreditvärdighet bedöms vara.

Tabell 1: I vilka nivåer UC delar in sitt betyg.
KreditbetygUC-Score
Utmärkt745 - 999
Mycket bra635 - 744
Bra559 - 634
Mindre bra455 - 558
Svag1 - 454

Kreditkollen: om du behöver kontrollera din kreditvärdighet ofta

Behöver man av någon anledning kontrollera sin kreditvärdighet ofta och regelbundet kan man istället använda Kreditkollen. Det fungerar som en prenumeration där man för 49 kr per månad får obegränsad tillgång till sin kreditupplysning och kan se utvecklingen av sitt UC-score över tid.

Kolla ditt kreditbetyg gratis via Bisnode

Hos Bisnode kan du kolla ditt kreditbetyg gratis genom att skapa ett konto på Min upplysning (ej att förväxla med UC:s tjänst med samma namn). Du behöver bara uppge personnummer och identifiera dig med mobilt bank-ID alt. lösenord, och har sedan tillgång till dina uppgifter så ofta du vill.

Bisnode använder kreditscore för att bedöma om du är kreditvärdig

Bisnode använder en skala mellan 0 – 10 när de sätter poäng på din kreditvärdighet.

Tabell 2: Hur kreditbetyget bedöms med hjälp av kreditscore hos Bisnode.
KreditbetygKreditscore
God kreditvärdighet8 - 10
Kreditvärdig5 - 7
Svag kreditvärdighet2 - 4
Kredit avrådes1
Ingen kreditvärdighet kan ges0

Ta reda på din kreditvärdighet enkelt via Creditsafe

För att ta reda på din kreditvärdighet hos Creditsafe behöver du bara logga in med mobilt bank-ID på Creditsafes hemsida. Därefter får du alla uppgifter från kreditupplysningen direkt på skärmen. Du behöver alltså inte skapa något konto, och tjänsten är dessutom helt gratis att använda.

Creditsafe sätter kreditbetyg med hjälp av scoring

På samma sätt som andra kreditupplysningsföretag använder Creditsafe ett poängsystem för att sätta kreditbetyg. Hos Creditsafe kallas poängen “scoring”, och beroende på hur hög scoring en person bedöms ha motsvaras detta av ett specifikt kreditbetyg.

Tabellen nedan visar hur Creditsafes kreditbetyg sätts med hjälp av scoringsystemet.

Tabell 3: Hur Creditsafes kreditbetyg sätts med hjälp av scoringsystemet.
KreditbetygScoring
Mycket hög betalningsförmåga70 - 100
Hög betalningsförmåga40 - 69
Medium betalningsförmåga20 - 39
Låg betalningsförmåga1 - 19

Så kan du kontrollera ditt kreditbetyg hos Safenode

Safenode är ett upplysningsföretag som är mer sällan förekommande än de ovan nämnda. Hos Safenode bedöms kreditvärdigheten enligt betygen:

 • Mycket god kreditvärdighet.
 • God kreditvärdighet.
 • Mindre bra kreditvärdighet.
 • Dålig kreditvärdighet.

Två andra sätt att ta reda på ditt kreditbetyg gratis

För att ta reda på sitt kreditbetyg kan man kolla det gratis hos Bisnode och Creditsafe. Det finns också två andra sätt att kostnadsfritt kontrollera sitt kreditbetyg:

 1. Kolla din kreditvärdighet i appen Kreddy.
 2. Se ditt kreditbetyg på sajten Min kreditkoll.

1.   Kolla din kreditvärdighet i appen Kreddy

Genom att ladda ner appen Kreddy kan du kolla din kreditvärdighet helt gratis. Kreddy hämtar sin information från UC. Det innebär bl.a. att du får tillgång till ditt kreditbetyg och kan se dina befintliga lån och krediter utan att det tas någon kreditupplysning.

2.   Se ditt kreditbetyg på sajten Min kreditkoll

På sajten Minkreditkoll kan du registrera ett konto och se ditt kreditbetyg kostnadsfritt. Min kreditkoll hämtar uppgifter från Creditsafe och presenterar informationen på ett visuellt tilltalande och lättöverskådligt sätt.

Vilka uppgifter kan du se när du kollar din kreditvärdighet?

När du själv eller någon annan tar en kreditupplysning för att kolla din kreditvärdighet får de tillgång till följande uppgifter:

 • Folkbokföring och personuppgifter.
 • Inkomstuppgifter.
 • Kreditscore.
 • Eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner.
 • Eventuella ärenden och skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Bolagsengagemang.
 • Fastighetsinnehav.

Tas kreditupplysningen hos UC får frågeställaren också reda på:

 • Hur många UC-förfrågningar som gjorts på dig senaste året.
 • Hur många och hur stora lån och krediter du har.

Vanliga frågor

Hur kan jag se mitt kreditbetyg gratis?

Ditt kreditbetyg hos Bisnode och Creditsafe kan du se gratis genom att logga in på respektive företags hemsida. Du kan också ladda ner gratisappen Kreddy för att se ditt kreditbetyg. Även på sajten Min kreditkoll kan du kostnadsfritt se ditt kreditbetyg.

Även om företaget Kreddy hämtar sina uppgifter från UC får du inte tillgång till all information som finns i en kreditupplysning från UC. Du kan t.ex. inte se din UC-score i Kreddys app. Däremot får du reda på ditt kreditbetyg och din kreditvärdighet.

Hur kollar man upp sina krediter?

Man kan kolla upp sina lån och krediter genom att ta en kreditupplysning på sig själv hos UC. Det är dock inte alltid samtliga lån och krediter har rapporterats in till UC, då långivare som använder andra upplysningsföretag inte är skyldiga att göra det.

När man lånar pengar hos en långivare som använder UC är det en fördel att ha så få lån som möjligt sedan tidigare. Därför kan det vara en god idé att hålla koll på vilka lån och krediter man har innan man ansöker om lån.

Hur vet jag om jag är kreditvärdig?

Det enklaste sättet att få en indikation på om din kreditvärdighet är hög eller låg är att göra en kreditupplysning på dig själv. Kreditupplysningen ligger nämligen till grund för långivarnas bedömning när de ska ta beslut om att bevilja lån eller inte.

Vill du läsa mer om vilka faktorer som påverkar hur kreditvärdig en person bedöms vara kan du göra det på vår sida om kreditvärdighet.

Registreras det en kreditupplysning när jag kollar min kreditvärdighet?

Nej, när du kollar din egen kreditvärdighet genom att göra en kreditförfrågan på dig själv registreras ingen kreditupplysning. Att ta en kreditupplysning på sig själv påverkar därmed inte ditt kreditbetyg negativt.

Däremot registreras en kreditupplysning när den beställs av en tredje part hos något av kreditupplysningsföretagen UC eller Bisnode. Vid förfrågningar via Creditsafe registreras aldrig förfrågningar från tredje part.