Sidan innehåller annonser

Merax kontokredit: Recension 2024

Merax kontokredit är ett SMS lån (snabblån) i form av en kontokredit som passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet och som vill låna pengar snabbt. Krediten är utan UC, har hög beviljandegrad, två betalningsfria månader per år och betalas ut direkt via Swish till bankkonton i nästan samtliga banker i Sverige.

Merax kontokredit har hög ränta och höga avgifter utöver räntan. Krediten passar därför inte särskilt bra för den som söker ett billigt SMS lån.

Läs hela recensionen

Merax
 • Lånebelopp: 3 000 - 30 000 krFördel
 • Ränta: 43,98 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Merax.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Merax: Ganska bra, 3.7/5

Lånea anser att Merax kontokredit allt sammantaget är ganska bra och ges betyget 3,7 av 5. Det ligger i linje med helhetsbetyget 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Merax kontokredit är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1.5/5. Merax kontokredit har flera avgifter, till exempel uppläggningsavgift, och hög ränta vilket gör krediten dyrare än många andra SMS lån.
 • Beviljandegrad: betyg 5/5. Merax kontokredit har hög beviljandegrad, bland annat kan de bevilja kredit till låntagare som studerar eller som har betalningsanmärkningar.
 • Utbetalning: betyg 3.5/5. Merax kontokredit kan betalas ut direkt via Swish under Merax öppettider, till bankkonton hos alla banker som är anslutna till Swish.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Merax är möjliga att nå via telefon och mejl under vardagar mellan 09:00–17:00.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Merax.se

Omdöme av Merax: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.7/5
Lånekostnad1.5/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning3.5/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Merax kredit är dålig och ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. För att vara ett SMS lån är Merax kredit dyr. Krediten har en ränta på 43,98 %, en uppläggningsavgift på 475 kronor, en månatlig administrativ avgift på 25 kronor samt en uttagsavgift på 50 kronor (förutom första uttaget). Om du söker ett billigt SMS lån rekommenderar vi på Lånea att du väljer ett annat SMS lån än Merax kredit.

Merax kredit har en effektiv ränta på 30 procentenheter över referensräntan och klassificeras alltid som en högkostnadskredit. Den höga lånekostnaden medför att du som låntagare ofta betalar mer för en kredit hos Merax än hos en annan kreditgivare (förutsatt att du tar lån på samma lånebelopp och med samma löptid).

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Merax kontokredit, återbetalas över 12 månader och har en ränta 43,98 %, uppläggningsavgift på 475 kr och administrativ avgift på 25 kr har krediten en effektiv ränta på 77,15 %. Det är dåligt, eftersom det är högre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat, under samma förutsättningar.

Beviljandegrad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att beviljandegraden för Merax kontokredit är enastående och ges i denna kategori betyget 5 av 5. Det betyder att Merax kredit har en hög beviljandegrad jämfört med de flesta andra SMS lån som Lånea har recenserat. Merax tar till exempel inte kreditupplysningar hos UC, de kan bevilja kredit till dig som är arbetslös (med varaktig inkomst på minst 10 000 kr/mån) och de accepterar betalningsanmärkningar.

För att beviljas Merax kredit krävs inte en deklarerad inkomst. Det är bra för dig som har högre inkomst idag än under det deklarationsåret som syns i en kreditupplysning på dig. Deras inkomstkrav på 10 000 kr/mån är ungefär lika lågt som hos andra kreditgivare som erbjuder SMS lån.

Utbetalning: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att utbetalningen av Merax kontokredit är ganska bra och ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Den främsta fördelen med Merax är att de betalar ut krediter direkt via Swish till bankkonton i alla banker som är anslutna till Swish. Andra kreditgivare med direktutbetalningar kan endast betala ut krediter direkt till konton hos storbankerna och i vissa fall Danske Bank.

Vad som gör att betyget för utbetalning för Merax kontokredit inte blir 5 av 5 är att de inte erbjuder automatisk direktutbetalning på kvällar och helger. Du kan således inte få ett begärt uttag utbetalt direkt till ditt konto utanför Merax öppettider. Om det är viktigt för dig att kunna begära uttag oavsett vilken tid på dygnet det är, finns det flera andra kreditgivare som erbjuder direktbetalningar utanför sina öppettider.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Merax kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Merax har en förhållandevis tillgänglig kundservice. Du kan nå dem via telefon och mejl under vardagar mellan 09:00–17:00.

Vad som är negativt med Merax är att de inte har en livechatt på sin hemsida som snabbt kan svara på frågor, vilket många andra kreditgivare har. Idag förpassas du således till deras telefontider eller mejlen om du vill ha svar på frågor som inte finns ställda och redovisade på hemsidan.

Vem är Merax kontokredit bäst för?

Merax kontokredit är bäst för dig som har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet eller betalningsanmärkningar. Du ska ha en inkomst på minst 120 000 kr om året, som anställd eller arbetslös, för att kunna beviljas deras kredit. Vad gäller betalningsanmärkningar har Merax inga specifika regler runt antal eller vilka typer av betalningsanmärkningar som är okej.

Merax kontokredit kan även passa bra för dig som inte har bankkonto hos en storbank, men som ändå vill kunna låna pengar snabbt via Swish. Merax betalar ut krediter till samtliga storbanker som är anslutna till Swish.

Omständigheter när Merax kontokredit passar bra

Några omständigheter när Merax kontokredit passar bra är om:

 • Du har svårt att beviljas kredit hos andra kreditgivare. Merax har hög beviljandegrad och det är enklare att beviljas kredit hos dem, än hos många andra kreditgivare. Om du har svårt att få lån kan Merax kontokredit vara ett bra alternativ.
 • Du har många UC-förfrågningar. Eftersom Merax inte använder UC som kreditupplysningsföretag, utan Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode) påverkas inte dina möjligheter att beviljas lån hos Merax trots att du tidigare haft svårt att få lån med många förfrågningar.
 • Du har låg kreditvärdighet. Eftersom Merax inte har krav på fast anställning för att du ska beviljas deras kredit, samt godkänner betalningsanmärkningar, är det stor sannolikhet att Merax beviljar även dig lån trots svag kreditvärdighet.
 • Du vill låna pengar snabbt. När du ansöker om kredit hos Merax får du svar på din låneansökan inom senast 24 h, men ofta inom ett par timmar under deras öppettider. Beviljas du kredit kan utbetalningen ske direkt via Swish, om din bank är ansluten till Swish. Utbetalningen görs manuellt under Merax öppettider på vardagar 09.00–17.00. Se mer: låna pengar snabbt.
Läs mer på Merax.se

Vem är Merax kontokredit dåligt för?

Merax kontokredit är ett dåligt val för dig som är ute efter ett billigt SMS lån. Krediten har en ränta på 43,98 % och flera avgifter utöver räntan. Det gör att deras kredit alltid klassificeras som en högkostnadskredit. Merax kredit är också ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt via Swish. I sådant fall bör du överväga att ansöka om ett privatlån istället, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Merax kontokredit inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Merax kontokredit inte är rätt alternativ för dig:

 • Northmill kredit: kredit med UC med lägre ränta än Merax kredit. Northmill erbjuder en kontokredit med kreditgräns på 1 00050 000 kronor och en ränta på 7,9–25,9 %. När du ansöker om kredit hos Northmill görs en kreditupplysning via Creditsafe och UC.
 • Fairlo: kredit utan UC med lägre ränta än Merax kontokredit. Fairlo erbjuder en kontokredit utan uppläggningsavgift, administrativ avgift och uttagsavgift. Fairlos kredit har en ränta på 20–29 % och en kreditgräns på 10 00070 000 kronor. När du ansöker om kredit hos Fairlo görs en kreditupplysning hos Bisnode.

Privatlån är ett alternativ till Merax kontokredit om du vill låna billigt

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Merax kontokredit). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt, och har tillräckligt hög kreditvärdighet för att beviljas ett privatlån, passar det sannolikt bättre för dig än Merax kredit. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än den lägsta kreditgränsen för Merax kontokredit som är 3 000 kronor. Merax kredit har också ett lägsta uttagsbelopp på så lite som 500 kronor. Se även: låna med privatlån.

Fördelar med Merax kontokredit

De viktigaste fördelarna med Merax kontokredit är:

 • Krediten är utan UC. Eftersom Merax använder kreditupplysningsföretaget Bisnode och inte UC, tas ingen UC i samband med att du ansöker om kredit hos Merax. Om du har låg kreditvärdighet hos UC kan du således fortfarande bli beviljad kredit hos Merax. Se: SMS lån utan kreditprövning.
 • Betalningsanmärkningar godkänns. Merax kan godkänna att den som ansöker om kredit har betalningsanmärkningar. De har inga specifika krav för vilka typer av betalningsanmärkningar det gäller (A-mål eller E-mål), antal eller hur gamla anmärkningarna får vara. Det är en stor fördel för dig som vill ta snabblån trots betalningsanmärkningar.
 • Det är en kontokredit. Med anledning av att Merax kredit är en kontokredit, betalar du bara ränta för den del av krediten du använder. När krediten är återbetald kan du nyttja den på nytt upp till din maximala kreditgräns. På så sätt kan kontokrediten fungera som en buffert för dig som saknar en annan form av buffert, från till exempel ett sparande.
 • Du kan få krediten trots en låg inkomst. Du kan beviljas kredit hos Merax med en inkomst på minst 120 000 kronor om året (månadsinkomst på 10 000 kronor). Det finns inget krav på att inkomsten ska vara deklarerad. Inkomst från till exempel CSN, Försäkringskassan eller en a-kassa är okej. Se mer: lån med låg årsinkomst.
 • Krediten kan betalas ut direkt. När du ansöker om Merax kontokredit kan du få pengarna utbetalda direkt till ditt bankkonto via Swish. För att du ska kunna ta lån som betalas ut direkt behöver din bank var ansluten till Swish. Du behöver ansöka mellan 09:00–17:00 på vardagar, då Merax har öppet, om du vill ha möjlighet att få lånet utbetalt samma dag som du ansökt.
 • Krediten har hög beviljandegrad. Merax kredit har hög beviljandegrad, bland annat kan du beviljas krediten trots betalningsanmärkningar, flera UC-förfrågningar och trots att du till exempel saknar lön och bara har ersättning från Försäkringskassan. Se: SMSlån som godkänner alla, eller nästan alla.
 • Har betalningsfria månader. Merax kontokredit erbjuder två betalningsfria månader per år. Merax krav för att du ska beviljas en betalningsfri månad är att du har betalat minst tre fakturor sedan krediten började nyttjas. Det ska även ha gått tre månader sedan den senaste betalningsfria månaden.
 • Krediten erbjuder kreditskyddsförsäkring. Merax kreditskyddsförsäkring ersätter dig en del av din skuld om du blir sjuk eller drabbas av arbetslöshet. Försäkringen löser även din skuld om du avlider (max 300 000 kr). Ersättningen kan motsvara cirka 10 % av ditt utestående skuldsaldo vid skadedagen per månad, max 10 000 kr/mån under max 1 år. Enligt Merax krävs det att du är tillsvidareanställd eller egenföretagare för att kunna teckna försäkringen. Du ska även leva upp till deras krav om en viss tids anställning på minst 17 h per vecka.

Nackdelar med Merax kontokredit

De viktigaste nackdelarna med Merax kontokredit är:

 • Den har hög ränta. Merax kontokredit har en ränta på 43,98 % och definieras alltid som en högkostnadskredit oavsett kreditbelopp och löptid. Krediten är med andra ord dyr, även för att vara ett SMS lån.
 • Krediten har ej automatisk direktutbetalning. Merax kontokredit betalas endast ut manuellt under deras öppettider. Det betyder att du inte kan få lån med direktutbetalning hos Merax under varken kvällar eller helger.

Jämför Merax kontokredit med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Merax kontokredit i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Merax Merax 3 000-30 000 kr 43,98-43,98 %
3,4/5
Nej Ja, via Bisnode 475 kr 25 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr
Ferratum Ferratum 1 000-40 000 kr 43,5-43,5 %
4,8/5
Ja, dygnet runt Ja, via Creditsafe 0 kr 0 kr

Vad särskiljer Merax kontokredit från andra SMS lån?

Det som särskiljer Merax kontokredit från andra SMS lån är att krediten är enkel att bli beviljad och att den betalas ut direkt via Swish. Du kan bli beviljad Merax kredit även om du till exempel saknar fast anställning, studerar eller har betalningsanmärkningar. För att du ska få krediten direkt behöver din bank vara ansluten till Swish.

Till skillnad mot många andra kreditgivare beviljar Merax även två betalningsfria månader, under rätt förutsättningar, och erbjuder kreditskydd. Med det sagt är det klokt att jämföra Merax lån med flera andra SMS lån innan du väljer vilket lån som är bäst för dig.

Merax kontokredit vs Saldo kontokredit

Precis som Merax erbjuder Saldo en kontokredit som är flexibel. Saldo har en något lägre kreditgräns på 1 00020 000 kronor, medan Merax erbjuder en kreditgräns 3 00030 000 kronor.

En skillnad mellan dem två är att Saldo erbjuder kredit med en ränta 19,5–39,5 %, medan Merax erbjuder en ränta på 43,98 %. Dessutom erbjuder Saldo automatisk direktutbetalning dygnet runt, vilket inte Merax gör som endast betalar ut krediter direkt under sina öppettider.

Merax kontokredit vs Ferratum

Ferratum erbjuder precis som Merax en flexibel kontokredit med ungefär samma ränta på 43,5 %. De främsta skillnaderna mellan de två är att Ferratum varken har uppläggningsavgift, aviavgift eller uttagsavgift, vilket Merax har. Ferratum har även automatisk direktutbetalning till bankkonton hos storbanker dygnet runt, vilket Merax saknar. Merax betalar endast ut krediter direkt under sina öppettider. Till skillnad mot Ferratum erbjuder Merax två betalningsfria månader per år samt kreditskydd.

Kundomdömen av Merax kontokredit online

Merax är ett dotterbolag till Brixo AB och har funnits sedan år 2014. Krediten är populär och har recenserats av många låntagare online, bland annat av mer än 900 personer på Trustpilot. På Trustpilot har låntagare sammantaget gett Merax betyget 4,5 av 5, där 5 är synonymt med utmärkt.

Vad recensenterna på Trustpilot särskilt lyfter upp som positivt med Merax är deras service, tillgänglighet, positiva bemötande och snabba utbetalning av krediten.

De negativa omdömen som Merax fått handlar om att krediten har hög ränta, inte direktutbetalas och att Merax har otydlig information om hur krediten kan utökas.

Merax krav

Merax krav är:

 • Du ska vara minst 18 år.
 • Du ska ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor.
 • Du ska ha ett svenskt personnummer.
 • Du ska ha ett svenskt bankkontonummer.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
 • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Merax krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Merax.

Se mer: krav för lån.

Innan du ansöker om Merax kontokredit

Innan du ansöker hos Merax bör du beakta detta:

 • Merax grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Merax grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Merax. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: vad är min kreditvärdighet.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Merax kontokredit

Så här gör du för att ansöka om Merax kontokredit:

 1. Fyll i formuläret och signera med BankID.

 2. Välj kreditgräns och hur stor del av krediten som ska betalas ut direkt.

 3. Din kreditscore kontrolleras med hjälp av en kreditupplysning från Bisnode.

 4. Du får svar på om krediten godkänns inom senast 24 timmar.

 5. Om ansökningen godkänns betalas uttag från krediten ut direkt via Swish, eller under dagen med traditionell banköverföring.

Det går både snabbt och smidigt att ansökan om Merax kontokredit. Efter att du fått en kredit beviljad, kan du enkelt ansöka om framtida uttag via Mina sidor på deras hemsida.

Så har vi betygsatt Merax kontokredit

Eftersom Merax tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Merax kontokredit enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Merax kontokredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Merax process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Merax för personlig kundservice.

Läs av fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Kostar det något om jag löser Merax kredit i förtid?

Nej, eftersom Merax kredit har rörlig ränta behöver du inte betala någon kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du betalar av din kredit i förtid. Om du inte vill lösa in hela krediten går det även bra att göra extrabetalningar utöver månadens minsta betalningsbelopp.

När kommer pengarna från Merax?

Merax betalar ut sin kontokredit direkt via Swish, till bankkonton hos alla banker som är anslutna till Swish. Om du inte vill ha utbetalning via Swish betalas pengarna ut samma dag som en ansökan om kredit beviljas, alternativ nästkommande bankdag. Eftersom Merax inte har en helt automatiserad handläggningsprocess av låneansökningar kan en ansökan om kredit ta upp till 24 timmar att handläggas.

Vad kan Merax kredit användas till?

Eftersom Merax kontokredit är utan säkerhet, kan krediten användas till valfritt ändamål. Du kan till exempel använda krediten till en resa eller en renovering. När krediten är återbetald kan den nyttjas på nytt upp till din maximala kreditgräns (3 00030 000 kronor).

Vad är minsta månadsbetalningen för Merax kontokredit?

Den minsta månadsbetalningen på Merax kontokredit är 400 kronor. 400 kronor betalar du om du tagit en kredit på 3 000 kronor. Beloppet är inklusive ränta. Ju högre kreditbelopp du lånar, desto högre blir din månadsbetalning för krediten.

Detaljerad information om Merax

Information om Merax
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag vid ansökan innan 11 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.6 / 5 Trust pilot score 4.6 / 5
(1003 omdömen)
Krav hos Merax
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Är en frikostiga med att bevilja sin kontokredit, även till de med flera anmärkningar.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Ja
×
Så länge du uppfyller inkomstkravet kan du låna utan anställning, exempelvis med A-kassa eller bidrag som inkomst.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Merax
Ränta
43,98 %
Effektiv ränta
77,15 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
475 kr
Aviavgift
25 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Merax
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 43,98 % nominell ränta, 475 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 25 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 070 kr och effektiv ränta på 77,15 %. Totalt att betala blir 13 314 kr.