Sidan innehåller annonser

Merax kontokredit: Recension 2023

Merax kontokredit är ett SMS lån (snabblån) i form av en kontokredit som passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet. Krediten är utan UC, har hög beviljandegrad och erbjuder två betalningsfria månader per år. Eftersom Merax kontokredit har hög ränta, passar den inte dig som söker ett SMS lån med låg lånekostnad.

Läs hela recensionen

Merax
 • Lånebelopp: 3 000 - 30 000 krFördel
 • Ränta: 43,48 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Merax.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Merax: Ganska bra, 3.4/5

Lånea anser att Merax kontokredit allt sammantaget är ganska bra och ges betyget 3,4 av 5. Det ligger i linje med helhetsbetyget 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Merax kontokredit är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1.5/5. Merax kontokredit har flera avgifter (till exempel uppläggningsavgift) och hög ränta vilket gör krediten dyrare än många andra SMS lån.
 • Beviljandegrad: betyg 5/5. Merax kontokredit har hög beviljandegrad, bland annat kan de bevilja kredit till dig som studerar eller som har betalningsanmärkningar.
 • Utbetalning: betyg 2.5/5. Merax kontokredit betalas tidigast ut samma dag som en kredit beviljas eller senast en bankdag därefter. De har inte direkt utbetalning.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Merax är möjliga att nå via telefon vardagar mellan 09:00–12:00 och 13:00–16:00, samt via mejl under öppettider.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Merax.se

Omdöme av Merax: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.4/5
Lånekostnad1.5/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning2.5/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Merax kredit är dålig och ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. För att vara ett SMS lån är Merax kredit dyr. Krediten har en ränta på 43,48 %, en uppläggningsavgift på 475 kronor, en månatlig administrativ avgift på 25 kronor samt en uttagsavgift på 50 kronor (förutom första uttaget). Om du söker ett billigt SMS lån rekommenderar vi på Lånea att du väljer ett annat SMS lån än Merax kredit.

Merax kredit klassificeras alltid som en högkostnadskredit (den har en effektiv ränta på 30 procentenheter över referensräntan). Den höga lånekostnaden medför att du som låntagare i regel betalar mer för en kredit hos Merax än hos en annan kreditgivare (förutsatt samma lånebelopp och löptid).

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Merax kontokredit, återbetalas över 12 månader och har en ränta 43,48 %, uppläggningsavgift på 475 kr och administrativ avgift på 475 kr kr har krediten en effektiv ränta på 73,41 %. Det är dåligt, eftersom det är högre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att beviljandegraden för Merax kontokredit är enastående och ges i denna kategori betyget 5 av 5. Det betyder att Merax kredit har en hög beviljandegrad jämfört med de flesta andra SMS lån Lånea har recenserat. Merax tar inte UC, de kan bevilja kredit till dig som är arbetslös (med varaktig inkomst på minst 10 000 kr/mån) och de kan godkänna en kredit till dig med betalningsanmärkningar.

För att beviljas Merax kredit krävs inte en deklarerad inkomst. Det är bra för dig som har högre inkomst idag än under det deklarationsåret som syns i en kreditupplysning på dig. Deras inkomstkrav på 10 000 kr/mån är ungefär lika lågt som hos andra kreditgivare som erbjuder SMS lån.

Utbetalning: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Merax kontokredit är medioker och ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Merax har fått ett relativt lågt betyg för utbetalning eftersom de tidigast betalar ut en kredit några timmar senare samma dag som en ansökan beviljas. Du får i regel även ett preliminärt besked direkt på skärmen.

Vad som sänker betyget för utbetalning på Merax kontokredit är att de varken har direktutbetalning till bankkonton hos storbanker eller möjlighet till en helt automatiserad handläggningsprocess. Det medför att en utbetalning av krediten i vissa fall sker en bankdag efter en ansökan beviljats (själva handläggningen kan även ta upp till 24 timmar).

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Merax kundservice är medioker och ges i denna kategori betyget 3 av 5. Merax har en förhållandevis tillgänglig kundservice. Du kan nå dem via telefon vardagar mellan 09:00–17:00, samt via mejl under öppettider.

Vad som är negativt med Merax är att de inte har en livechatt på hemsidan som snabbt kan svara på frågor (vilket många andra kreditgivare har). Idag förpassas du således till deras telefontider eller mejlen om du vill ha svar på frågor som inte finns ställda på hemsidan.

Vem är Merax kontokredit bäst för?

Merax kontokredit är bäst för dig som har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet eller betalningsanmärkningar. Du ska ha en inkomst på minst 120 000 kr om året (som anställd eller arbetslös). Din inkomst behöver inte vara deklarerad. Vad gäller betalningsanmärkningar har Merax inga specifika regler runt antal eller vilka typer av betalningsanmärkningar som är okej.

Omständigheter när Merax kontokredit passar bra

Några omständigheter när Merax kontokredit passar bra är om:

 • Du har svårt att beviljas kredit hos andra kreditgivare. Merax har hög beviljandegrad och det är enklare att beviljas kredit hos dem än hos många andra kreditgivare. Om du har svårt att få lån kan Merax kontokredit vara ett bra alternativ.
 • Du har många UC-förfrågningar. Eftersom Merax inte använder UC som kreditupplysningsföretag (utan Bisnode) påverkas inte dina möjligheter att beviljas lån hos Merax trots att du tidigare haft svårt att få lån med många förfrågningar.
 • Du har låg kreditvärdighet. Eftersom Merax kontokredit inte har ett krav fast anställning och godkänner betalningsanmärkningar är det stor sannolikhet att Merax beviljad dig lån trots en svag kreditvärdighet.
Läs mer på Merax.se

Vem är Merax kontokredit dåligt för?

Merax kontokredit är ett dåligt val för dig som är ute efter ett billigt SMS lån. Krediten har en ränta på 43,48 % och flera avgifter tillkommer utöver räntan. Det gör att deras kredit alltid klassificeras som en högkostnadskredit. Merax kredit är också ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Merax kontokredit inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Merax kontokredit inte är rätt alternativ för dig:

 • Northmill kredit: kredit med UC med lägre ränta än Merax kredit. Northmill erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 1 00050 000 kronor och en ränta mellan 7,9–25,9 %. När du ansöker om kredit hos Northmill gör de en kreditupplysning via Creditsafe och UC.
 • Fairlo: kredit utan UC med lägre ränta än Merax kredit. Fairlo erbjuder en kontokredit utan uppläggningsavgift, administrativ avgift och uttagsavgift. Fairlos kredit har en ränta mellan 14,93–21,70 % och en kreditgräns på mellan 10 00070 000 kronor. När du ansöker om kredit hos Fairlo gör de en kreditupplysning hos Bisnode.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Merax kontokredit). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Merax kredit. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än den lägsta kreditgränsen för Merax kontokredit som är 3 000 kronor. Dessutom har Merax kredit ett lägsta uttagsbelopp på så lite som 500 kronor.

Se: låna privatlån.

Fördelar med Merax kontokredit

De viktigaste fördelarna med Merax kontokredit är:

 • Krediten är utan UC. Eftersom Merax använder kreditupplysningsföretaget Bisnode och inte UC, tas ingen UC i samband med att du ansöker om kredit hos Merax. Du som har en låg kreditvärdighet hos UC kan således fortfarande bli beviljad en kredit hos Merax. Se: SMS lån utan kreditprövning.
 • Betalningsanmärkningar godkänns. Merax kan godkänna att den som ansöker om kredit har betalningsanmärkningar. De har inga specifika krav för vilka typer av betalningsanmärkningar det gäller (A-mål eller E-mål), antal eller hur gamla anmärkningarna får vara. Det är en stor fördel för dig som vill ta snabblån trots betalningsanmärkningar.
 • Det är en kontokredit. Med anledning av att Merax kredit är en kontokredit, betalar du bara ränta för den del av krediten du använder. När krediten är återbetald kan du nyttja den på nytt upp till din maximala kreditgräns. På så sätt kan kontokrediten fungera som en buffert för dig som saknar en annan form av buffert (från till exempel ett sparande).
 • Du kan få krediten trots en låg inkomst. Du kan beviljas kredit hos Merax med en inkomst på minst 120 000 kronor om året (månadsinkomst på 10 000 kronor). Det finns inget krav på att inkomsten ska vara deklarerad. Inkomst från till exempel CSN, Försäkringskassan eller en A-kassa är okej. Se mer: lån med låg årsinkomst.
 • Krediten har hög beviljandegrad. Merax kredit har hög beviljandegrad, bland annat kan du beviljas krediten trots betalningsanmärkningar, flera UC-förfrågningar och trots att du får ersättning (istället för lön) från till exempel Försäkringskassan. Se: SMSlån som godkänner alla (eller nästan alla).
 • Har betalningsfria månader. Merax kontokredit erbjuder två betalningsfria månader per år. Merax krav för att du ska beviljas en betalningsfri månad är att du har betalat minst tre fakturor sedan krediten började nyttjas. Det ska även ha gått tre månader sedan den senaste betalningsfria månaden.
 • Krediten erbjuder kreditskyddsförsäkring. Merax kreditskyddsförsäkring ersätter dig en del av din skuld om du blir sjuk eller drabbas av arbetslöshet. Försäkringen löser även din skuld om du avlider (max 300 000 kr). Ersättningen kan motsvara cirka 10 % av ditt utestående skuldsaldo vid skadedagen per månad, max 10 000 kr/mån under max 1 år. Enligt Merax krävs det att du är tillsvidareanställd eller egenföretagare för att kunna teckna försäkringen. Du ska även leva upp till deras krav om en viss tids anställning på minst 17 h per vecka.

Nackdelar med Merax kontokredit

De viktigaste nackdelarna med Merax kontokredit är:

 • Den har hög ränta. Merax kontokredit har en ränta på 43,48 % och definieras alltid som en högkostnadskredit oavsett kreditbelopp och löptid. Krediten är med andra ord dyr, även för att vara ett SMS lån.
 • Krediten har ej direktutbetalning. Merax kontokredit betalas inte ut direkt till bankkonton hos storbankerna. Det särskiljer Merax kredit från många andra SMS lån. Vill du låna pengar direkt finns således bättre alternativ. Se: SMS lån med direkt utbetalning.
 • Krediten utbetalas inte under helger. Till skillnad mot många andra SMS lån med helt automatiserade handläggningsprocesser, utbetalas Merax kontokredit inte under helger. Eftersom Merax inte erbjuder direktutbetalningar och har stängt under helger, erbjuder de inte heller SMSlån på helger.

Jämför Merax kontokredit med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Merax kontokredit i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Merax Merax 3 000-30 000 kr 43,48-43,48 %
3,4/5
Nej Ja, via Bisnode 475 kr 25 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr
Ferratum Ferratum 1 000-40 000 kr 43,5-43,5 %
4,8/5
Ja, dygnet runt Ja, via Creditsafe 0 kr 0 kr

Vad särskiljer Merax kontokredit från andra SMS lån?

Det som särskiljer Merax kontokredit från andra SMS lån är att krediten är enkel att bli beviljad. Du kan bli beviljad Merax kredit även om du saknar fast anställning, om du studerar eller om du har betalningsanmärkningar. Till skillnad mot många andra kreditgivare beviljar Merax även två betalningsfria månader (under rätt förutsättningar) och kreditskydd.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Merax kontokredit vs Saldo kontokredit

Precis som Merax erbjuder Saldo en kontokredit som är flexibel. Saldo har en något lägre kreditgräns på mellan 1 00020 000 kronor, medan Merax erbjuder en kreditgräns mellan 3 00030 000 kronor. En skillnad mellan dem två är att Saldo erbjuder kredit med en ränta mellan 19,5–39,5 %, medan Merax erbjuder en ränta på 43,48 %. Dessutom erbjuder Saldo direktutbetalning, vilket inte Merax gör.

Merax kontokredit vs Ferratum

Ferratum erbjuder precis som Merax en flexibel kontokredit med ungefär samma ränta på 43,5 %. De främsta skillnaderna mellan de två är att Ferratum varken har uppläggningsavgift, aviavgift eller uttagsavgift, vilket Merax har. Ferratum har även automatisk direktutbetalning till bankkonton hos storbanker, vilket Merax saknar. Till skillnad mot Ferratum erbjuder Merax två betalningsfria månader per år samt kreditskydd.

Kundomdömen av Merax kontokredit online

Merax är ett dotterbolag till Brixo AB och har funnits sedan år 2014. Krediten är populär och har recenserats flitigt online, bland annat av mer än 600 personer på Trustpilot. På Trustpilot har låntagare sammantaget gett Merax betyget 4,6 av 5, där 5 är synonymt med utmärkt.

Vad recensenterna på Trustpilot särskilt lyfter upp som positivt med Merax är deras service, tillgänglighet, positiva bemötande och snabba utbetalning av krediten.

De negativa omdömen som Merax fått handlar om att krediten har hög ränta, inte direktutbetalas och att Merax har otydlig information om hur krediten kan utökas.

Merax krav

Merax krav är:

 • Du ska vara minst 18 år.
 • Du ska ha en årsinkomst på minst 120 000 kronor.
 • Du ska ha ett svenskt personnummer.
 • Du ska ha ett svenskt bankkontonummer.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
 • Du får inte ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Merax krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Merax.

Se mer: krav för lån.

Innan du ansöker om Merax kontokredit

Innan du ansöker hos Merax bör du beakta detta:

 • Merax grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Merax grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Merax. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: vad är min kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Merax. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Merax kontokredit

Så här gör du för att ansöka om Merax kontokredit:

 1. Fyll i formuläret och signera med BankID.

 2. Välj kreditgräns och hur stor del av krediten som ska betalas ut direkt.

 3. Din kreditscore kontrolleras med hjälp av en kreditupplysning från Bisnode.

 4. Du får svar på om krediten godkänns inom senast 24 timmar.

 5. Om ansökningen godkänns betalas krediten oftast ut samma dag.

Det går både snabbt och smidigt att ansökan om Merax kontokredit. Efter att du fått en kredit beviljad, kan du enkelt ansöka om framtida uttag via Mina sidor på deras hemsida.

Så har vi betygsatt Merax kontokredit

Eftersom Merax tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Merax kontokredit enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Merax kontokredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Merax process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Merax för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Kostar det något om jag löser Merax kredit i förtid?

Nej, eftersom Merax kredit har rörlig ränta behöver du inte betala någon kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du betalar av din kredit i förtid. Om du inte vill lösa in hela krediten går det även bra att göra extrabetalningar utöver månadens minsta betalningsbelopp.

När kommer pengarna från Merax?

Merax betalar ut sin kontokredit i regel samma dag som en ansökan om kredit beviljas, alternativ nästkommande bankdag. Eftersom Merax inte har en helt automatiserad handläggningsprocess kan en ansökan om kredit ta upp till 24 timmar att handläggas (och utbetalningen därigenom ske upp till ytterligare en bankdag senare).

Vad kan Merax kredit användas till?

Eftersom Merax kontokredit är utan säkerhet, kan krediten användas till valfritt ändamål. Du kan till exempel använda krediten till en resa eller en renovering. När krediten är återbetald kan den nyttjas på nytt upp till maximal kreditgräns (mellan 3 00030 000 kronor).

Vad är minsta månadsbetalningen för Merax kontokredit?

Den minsta månadsbetalningen på Merax kontokredit är 400 kronor. 400 kronor betalar du om du tagit en kredit på 3 000 kronor. Beloppet är inklusive ränta. Ju högre kreditbelopp du lånar, desto högre blir din månadsbetalning för krediten.

Detaljerad information om Merax

Information om Merax
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag vid ansökan innan 11 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.6 / 5 Trust pilot score 4.6 / 5
(934 omdömen)
Krav hos Merax
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Är en frikostiga med att bevilja sin kontokredit, även till de med flera anmärkningar.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Ja
×
Så länge du uppfyller inkomstkravet kan du låna utan anställning, exempelvis med A-kassa eller bidrag som inkomst.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Merax
Ränta
43,48 %
Effektiv ränta
73,41 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
475 kr
Aviavgift
25 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Merax
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 43,48 % nominell ränta, 475 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 25 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 067 kr och effektiv ränta på 76,3 %. Totalt att betala blir 13 282 kr.