Sidan innehåller annonser

Saldo kontokredit: Recension 2024

Saldos kredit är ett SMS lån (snabblån) i form av en kontokredit som passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet. Saldos kredit lämpar sig för dig som har svårt att beviljas lån hos andra kreditgivare och som vill låna en mindre summa pengar snabbt. Jämfört med andra SMS lån är Saldos snabblån dyrt.

Läs hela recensionen

Saldo
 • Lånebelopp: 1 000 - 20 000 krFördel
 • Ränta: 19,5 - 39,5 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Saldo.com
Lånea cover

Vårt omdöme av Saldo: Enastående, 4.6/5

Lånea anser att Saldos kontokredit allt sammantaget är enastående och ges betyget 4,6 av 5. Det är mycket högre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Saldos kredit är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 3/5. Saldos kredit har en förhållandevis hög ränta, samt flera avgifter (uppläggningsavgift, aviavgift och uttagsavgift) vilket sänker kreditens betyg för lånekostnaden.
 • Beviljandegrad: betyg 5/5. Saldo har en hög beviljandegrad, och det är till exempel okej att ansökan om kredit om du är arbetslös och/eller har betalningsanmärkningar.
 • Utbetalning: betyg 5/5. Saldos kredit utbetalas automatiskt dygnet runt under årets alla timmar om du har konto hos Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken. Om du är en återkommande kund kan du även ansöka om uttag via SMS.
 • Kundservice: betyg 5/5. Saldo är mycket tillgängliga för frågor i livechatten och har öppettider vardagar mellan 8–17.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Saldo.com

Omdöme av Saldo: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 4.6/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning5/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Saldos kredit är medioker och ges i denna kategori betyget 3 av 5. För att vara ett SMS lån är krediten dyr och lämpar sig inte för dig som söker ett så billigt SMS lån som möjligt.

Något som är mediokert med Saldos kredit är att den har en relativt hög maximalt ränta. Deras räntespann är 19,5–39,5 %. Genomsnittlig ränta hos Saldo ligger alltså i linje med  genomsnittet för de lån som Lånea recenserat (38,4 %). Saldo har även uppläggningsavgift på 395 kronor, uttagsavgift på 45 kronor och avi-avgift på 0 kronor för sin kredit. Det gör att Saldos kredit inte är ett billigt SMS lån jämfört med andra alternativ.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Saldos kredit, återbetalas över 12 månader och med en ränta på 39,5 %, uttagsavgift på 45 kr samt en uppläggningsavgift på 395 kr har krediten en effektiv ränta på 60,65 %. Det är detsamma som medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att beviljandegraden för Saldos kontokredit är enastående och ges i denna kategori betyget 5 av 5. Saldo är en av de långivare som beviljar flest låneansökningar av de SMS lån Lånea recenserat. De kräver inte en deklarerad inkomst, kan godkänna betalningsanmärkningar och kan bevilja en låneansökan även om du är arbetslös (om du har regelbunden inkomst från t.ex. A-kassa). Det är bra för dig som saknar fast anställning eller har en låg kreditvärdighet och nekas lån hos andra kreditgivare.

Saldo använder sig inte av UC (utan Bisnode), vilket innebär att din kreditvärdighet hos UC inte påverkas av att bli beviljad kredit hos Saldo. Saldo tar dock en ny kreditupplysning hos Bisnode varje gång du nyttjar din kredit.

Utbetalning: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att utbetalningen av Saldos kontokredit är enastående och ges i denna kategori betyget 5 av 5. Vid uttag från krediten sker automatisk utbetalning direkt till samtliga storbanker (SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea) och Danske Bank under dygnets alla timmar och under årets alla dagar. Saldo är en av få långivare som erbjuder ansökan om uttag via sms för befintliga kunder.

Hela handläggningsprocessen från det att en ansökan kommer in hos Saldo till det att krediten utbetalas går snabbt och enkelt. Processen är många gånger smidigare än hos andra kreditgivare.

Kundservice: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att Saldos kundservice är enastående och ges i denna kategori betyget 5 av 5. Saldo har generösa öppettider (vardagar mellan 8–17) och finns tillgängliga över mail och i en livechatt. I livechatten är de mycket aktiva och tillmötesgående för små som stora frågor.

Saldo är något svårare att ni via mail. Om du snabbt vill få svar på frågor som du har rekommenderar vi på Lånea att du använder deras livechatt.

Vem är Saldos kontokredit bäst för?

Saldos kontokredit passar dig som har låg kreditvärdighet till följd av till exempel låg inkomst, betalningsanmärkningar eller oregelbunden inkomst. I samtliga fall gör de individuella bedömningar av din betalningsförmåga. Saldo har inga krav på hur många betalningsanmärkningar du max får ha eller vilken lägsta inkomst som krävs för att beviljas deras kredit.

Omständigheter när Saldos kredit passar bra

Några omständigheter när Saldos kredit passar bra är om:

 • Du vill låna pengar snabbt. Saldos kredit betalas ut direkt till konton hos alla storbanker oavsett dag och tid på dygnet. Kontokrediten är således perfekt för dig som vill låna pengar snabbt och enkelt.
 • Du har svårt att få lån. Saldo har en hög beviljandegrad och relativt få krav för att bevilja sin kredit. Om du har svårt att få lån hos andra kreditgivare kan Saldos kontokredit således vara ett bra alternativ för dig.
 • Du vill ta lån trots många UC. Saldo använder varken UC som kreditupplysningsföretag (utan Bisnode) eller rapporterar vidare beviljade krediter till UC. Det betyder att du som vill ta lån trots många UC kan ansöka om kontokredit hos Saldo och ha hög chans att bli beviljad.
 • Du vill ta lån trots en låg kreditvärdighet. Saldos kredit har inget lägsta krav på inkomst, accepterar betalningsanmärkningar och har inget krav på fast anställning hos den som ansöker om kredit. Om du vill låna trots en låg kreditvärdighet är Saldos kredit således ett bra alternativ för dig.
Läs mer på Saldo.com

Vem är Saldos kredit dåligt för?

Saldos kredit är ett dålig val för dig som vill ta ett billigt SMS lån. Krediten har en ränta på mellan 19,5–39,5 %, uppläggningsavgift på 395 kr och en uttagsavgift på 45 kr. Saldos kredit är också ett dåligt val om du har hög kreditvärdighet och inte behöver låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Saldos kredit inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Saldos kredit inte är rätt alternativ för dig:

 • Ferratums kredit: kontokredit med högre kreditgräns än Saldo. Hos Ferratum kan du ta en kredit på mellan 1 00040 000 kr medan Saldo endast beviljar krediter på belopp mellan 1 00020 000 kr. Ferratums kredit har till skillnad mot Saldo inga avgifter i form av uppläggningsavgift eller uttagsavgift.
 • Northmill kredit: kontokredit med lägre ränta än vad Saldo har. Northmills kredit ligger i ett räntespann mellan 7,9–25,9 %, vilket är betydligt mycket lägre än Saldos ränta på 19,5–39,5 %. Northmills kredit har inte heller en uppläggningsavgift.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Saldos SMS lån). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Saldos kontokredit. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än minimibeloppet hos Saldo som är på 1 000 kronor.

Se: hitta privatlån.

Fördelar med Saldos kontokredit

De viktigaste fördelarna med Saldos kontokredit är:

 • Krediten är utan UC. Saldo använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och rapporterar inte beviljade krediter till UC:s skuldregister. Det betyder att du inte belastar din kreditvärdighet hos UC när du lånar hos Saldo. Se: kredit utan UC.
 • Direktutbetalning. Saldo har automatiska direktutbetalningar till bankkonton hos alla storbanker dygnet runt och året runt. Är du befintlig kund hos Saldo kan du även ansöka om uttag från din kredit via sms. För dig som vill kunna låna pengar direkt är Saldo ett utmärkt val.
 • Inget krav på fast inkomst. Saldo har inget krav på att den som ansöker om kredit ska ha en fast inkomst från arbete eller pension. Se: låna pengar utan inkomst.
 • Det är en kontokredit. Eftersom Saldo har en flexibel kontokredit betalar du endast ränta för beloppet du nyttjar. När du har återbetalat krediten kan du nyttja den på nytt. För dig som vill använda din kontokredit som en form av buffert är det en stor fördel.
 • Du kan ta lån trots en låg inkomst. Saldos kredit har inget krav på en lägsta nivå av inkomst, för att bevilja deras kredit. Istället görs en helhetsbedömning av din betalningsförmåga, vilket är en stor fördel om du till exempel vill låna pengar och har låg inkomst.
 • Du får besked direkt. Oavsett när på dygnet du ansöker om kredit hos Saldo får du ett svar direkt på skärmen. Om du redan är befintlig kund hos Saldo kan du även skicka en begäran om uttag från krediten via sms. För dig som vill ha en snabb ansökningsprocess är Saldo ett bra val. Lär mer: lån med svar direkt på skärmen.
 • Hög beviljandegrad. I jämförelse med andra kreditgivare som erbjuder SMS lån har Saldo en hög beviljandegrad för sin kontokredit. De godkänner betalningsanmärkningar, har inte krav på en deklarerad inkomst och kan acceptera att du är arbetslös (om du har inkomst från t.ex. A-kassa). Det är fullt rimligt att säga att Saldo erbjuder lån som nästan alla kan få.

Nackdelar med Saldos kredit

De viktigaste nackdelarna med Saldos kredit är:

 • Hög ränta och andra avgifter. Saldos kredit har en nominell ränta på mellan 19,5–39,5 %. Krediten har även en uppläggningsavgift på 395 kronor och en uttagsavgift på 45 kronor. Saldos kredit är således dyr jämfört med många andra snabblån.
 • Krediten har en låg kreditgräns som inte höjas. Saldo har en låg kreditgräns på mellan 1 00020 000 kronor. De erbjuder inte heller en kredit som kan utökas eller höjas upp. Om du söker ett SMS lån med flexibiliteten att kunna utökas finns det andra SMS lån på kreditmarknaden som passar bättre.

Jämför Saldos kredit med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Saldos kredit i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr
Brixo Brixo 3 000-50 000 kr 28,95-28,95 %
4,1/5
Ja, under kontorstid Ja, via Bisnode 0 kr 0 kr
Viaconto Viaconto 1 000-30 000 kr 43,44-43,44 %
3,7/5
Ja, under öppettider Ja, via Creditsafe 380 kr 45 kr

Vad särskiljer Saldos kredit från andra SMS lån?

Det som särskiljer Saldos kredit från många andra SMS lån är att krediten utbetalas mycket snabbt och har hög beviljandegrad. De har även direktutbetalningar dygnet runt till alla storbanker (SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank) vilket få långivare som erbjuder SMS lån har.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Saldos kredit vs Brixo

Precis som Saldo är Brixo en kontokredit. Brixo har däremot en lägre maxränta på 28,95 % och saknar avgifter såsom uppläggningsavgift och uttagsavgift. Brixo erbjuder en kreditgräns på mellan 3 00050 000 kronor, medan Saldo har en kreditgräns på mellan 1 00020 000 kr. Saldo har ingen inkomstgräns för sin kredit, till skillnad mot Brixo som har en inkomstgräns på 12 500 kr/mån.

Saldos kredit vs Viacontos kredit

Både Saldo och Viaconto erbjuder en kredit med ungefär samma kreditgräns och maxränta. Viacontos kredit har dock en maximal kreditgräns för nya kunder på 6 000 kr, medan Saldos kredit har en kreditgräns på max 20 000 kr för alla kunder. Viacontos kredit har ingen uppläggningsavgift såsom Saldos kredit, men däremot en hög månadsavgift på 375 kronor.

Ansök om Saldo kredit via låneförmedlare

Ansöker du om Saldos kontokredit via en låneförmedlare kan du jämföra dem med flera andra långivare med en och samma låneansökan. På så vis kan du se om en annan långivare kan erbjuda dig lägre ränta, ett större lånebelopp eller en längre löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Saldos kredit hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Klara Lån Klara Lån 9,84-40,5% 1 000-150 000 kr 10 år
4,1/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5

Kundomdömen av Saldos kredit online

Saldo erbjuder ett populärt SMS lån som har funnits sedan 2009 och som flera låntagare har recenserat online. På Trustpilot har Saldos kontokredit fått betyget 4,4 av 5 efter att ha recenserats av över 500 personer. På Reviews.io har Saldo i skrivande stund fått betyget 4,6 av 5 (november 2022).

Det starka betyget Saldo fått hos både Trustpilot och Reviews.io grundas på deras höga beviljandegrad och snabba utbetalningar. Flera av de positiva kommentarerna handlar även om Saldos tillgänglighet och tillmötesgående service via livechatten på hemsidan.

De negativa kommentarer Saldo fått för sin kredit på till exempel Trustpilot handlar om fakturor som inte kommit fram till mottagaren, och avslag på låneansökningar som recensenterna ansåg inte borde ha nekats.

Saldos krav

Saldos krav är:

 • Du ska vara minst 18 år.
 • Du har ingen skuld hos Kronofogden.
 • Du ska ha svenskt personnummer.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige.

Om du inte uppfyller Saldos krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Saldos.

Se mer: Krav för att ta lån.

Innan du ansöker om Saldos kredit

Innan du ansöker hos Saldo bör du beakta detta:

 • Saldos grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Saldos grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Saldos. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: min kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Saldo. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Saldos lån

Så här gör du för att ansöka om Saldos kredit:

 1. Ange dina uppgifter. Det är uppgifter såsom telefonnummer och e-postadress. Godkänn Saldos integritetshantering.

 2. Fyll i verifieringskoden du mottar. Koden skickas till din mobil. Därefter anger du ditt personnummer.

 3. Slutför din låneansökan. Här anger du önskat lånebelopp och vilket konto du vill att pengarna utbetalas till.

 4. Invänta lånebesked. Hos Saldo syns lånebeskedet direkt på skärmen efter att din låneansökan hanterats automatiskt av Saldo.

 5. Signera skuldebrevet. Skuldebrevet (låneavtalet) signeras med BankID.

 6. Invänta utbetalning. Om du har bankkonto hos SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea eller Danske Bank får du krediten utbetald direkt på kontot du angett. Har du en annan bank kan utbetalningen dröja till nästkommande bankdag.

Jämfört med många andra snabblån går det snabbt och smidigt att ansöka om kredit hos Saldo. Hela ansökningsprocessen genomförs online och tar bara några minuter.

Så har vi betygsatt Saldos lån

Eftersom Saldos lån tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Saldos kredit enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Saldos kredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Saldos process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Saldo för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Vad kan Saldos SMS lån användas till?

Saldos SMS lån är utan säkerhet, vilket innebär att du kan använda en beviljad kredit till valfritt ändamål. I och med att lånet är en kontokredit är den revolverande. Det gör att du kan använda krediten på nytt (inom kreditgränsen) efter att den återbetalats.

Kostar det något om jag löser Saldos kredit i förtid?

Nej, eftersom krediten har rörlig ränta behöver du inte betala en kostnad i form av ränteskillnadsersättning för att lösa din kredit hos Saldo i förtid. Om du inte vill lösa in hela krediten går det även bra att göra extrabetalningar utöver månadens minsta betalning.

När får jag pengarna om jag tar lån hos Saldo?

Om du beviljas kredit hos Saldo och har bankkonto hos SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank eller Danske Bank betalas uttag ut direkt, oavsett dag och tid. Har du däremot en annan bank kan det ta upp till nästkommande bankdag innan du får pengarna på ditt konto.

Vad är den minsta månadsbetalningen på Saldos SMS lån?

Den minsta månadsbetalningen på Saldos SMS lån är 250 kronor för en kredit på 5 000 kronor och 1 000 kronor för en kredit på 20 000 kronor. Utöver kostnaden på 250 kronor eller 1 000 kronor tillkommer även kostnaden för ränta på krediten som nyttjats.

Kan jag höja eller förlänga Saldos kredit?

Nej, du kan inte höja eller förlänga Saldos kontokredit. Om du vill ansöka om ett SMS lån som är möjligt att förlänga behöver du välja ett SMS lån hos en annan kreditgivare.

Avslutas Saldos kontokredit när krediten är återbetald?

Nej, efter att din kredit hos Saldo har betalats av kan den återanvändas upp till dess maximala kreditgräns igen (eftersom krediten är revolverande). Det går däremot bra att avsluta krediten om den är avbetald och inte längre används.

Detaljerad information om Saldo

Information om Saldo
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
Utbet. helger & kvällar
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank
Betyg hos Trustpilot
3.5 / 5 Trust pilot score 3.5 / 5
(586 omdömen)
Krav hos Saldo
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Saldo tillåter en eller flera betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
18 - 79 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Ja
×
Saldo gör en individuell bedömning av din ekonomiska situation som helhet. Har du en deklarerad inkomst kan det gå att bli beviljad trots att du inte har någon anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Saldo
Ränta
19,5 - 39,5 %
Effektiv ränta
60,65 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr, låneperiod 12 månader och ränta 39,5 %.
Uppläggningsavgift
395 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
45 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Saldo
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
500 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Ja, via Bisnode
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39,5 % nominell ränta, 395 kr i uppläggningsavgift, 45 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 022 kr och effektiv ränta på 60,65 %. Totalt att betala blir 12 706 kr.