Lånea cover
Sidan innehåller annonser

Är SMS lån bra eller dåligt? 6 Fördelar & 5 Nackdelar med SMS-lån

Är du intresserad av SMS-lån kan du här läsa om vilka fördelar och nackdelar som gäller för denna lånetyp. I den här artikeln hittar du:

 • 6 fördelar med SMS-lån.
 • 5 nackdelar med SMS-lån.
 • Exempel på populära SMS-lån.
 • Svaret på frågan: är SMS-lån bra eller dåligt?

Sammanfattning av de främsta för- och nackdelarna med SMS lån (snabblån)

 • SMS lån (snabblån) kan ges med snabb utbetalning.
 • SMS lån möjliggör lån utan kreditupplysning från UC.
 • Låntagare behöver inte ha fast anställning för att ta SMS lån.
 • SMS lån kan beviljas trots betalningsanmärkningar.
 • Vissa SMS-lån kan vara räntefria.
 • SMS lån ges ut på små belopp (från 1 000 kronor).
 • SMS lån har högre ränta och avgifter än privatlån.
 • Låntagare kan frestas att låna trots att de inte behöver.
 • Uteblivna betalningar kan medföra negativa konsekvenser.

Är SMS lån (snabblån) bra eller dåligt?

Ett SMS lån (snabblån) kan vara både bra och dåligt beroende på låntagarens ekonomiska situation samt syftet med lånet. Att snabbt kunna låna en mindre summa pengar kan ibland vara en bra kortsiktig lösning. En dålig sak med SMS-lån är att de har förhållandevis höga lånekostnader.

Om du t.ex. är i behov av pengar snabbt, men vet att lönen kommer snart, kan du med fördel använda ett SMS-lån för att täcka tillfälliga hål i privatekonomin. För den som lätt lockas att spendera lånade pengar på onödiga saker såsom konsumtion, resor eller alkohol är SMS-lånets enkelhet snarare en nackdel. Läs mer och ansök: SMS-lån och snabblån.

Exempel på när SMS-lån är bra

Ett SMS-lån är en förhållandevis bra kortsiktig lösning när man behöver snabb utbetalning för oförutsedda utgifter. Det kan till exempel vara att bilen går sönder och du måste reparera den för att kunna ta dig till arbetet. Det kan även vara att något går sönder i hemmet som kyl, frys eller att hunden blir sjuk.

Exempel på när SMS-lån är dåliga

SMS-lån är dåliga när man lånar till onödiga saker, t.ex. konsumtion till lyx, resor, spel eller alkohol. SMS-lån är inte heller bra att ta för att betala något som man egentligen inte har råd till. Små lån bör aldrig ses som en alternativ inkomst eftersom det ökar risken att man hamnar i överskuldsättning.

Utgivare av SMS-lån får mestadels positiva recensioner

Man kan ibland läsa i media att de relativt låga kraven på SMS-lån innebär att det är lättare att skuldsätta sig. Tittar man däremot på omdömet som många utgivare av SMS-lån får på recensionssajter som t.ex. Trustpilot ser man att majoriteten av låntagarna som lämnar recensioner är nöjda med produkten.

Dessa två faktorer bör inte tydas som avgörande för huruvida SMS-lån är bra eller dåliga. Att SMS-lån ofta får bra recensioner tyder dock åtminstone på att de personer som tar SMS-lån är nöjda med produkten.

Fördelar med SMS-lån

Några av fördelarna med SMS-lån är:

 • Du har möjlighet till direkt utbetalning.

 • Du får möjlighet att låna utan UC.

 • Du kan låna trots du inte har fast anställning.

 • Du får ibland låna trots betalningsanmärkning.

 • Du har möjlighet till räntefria lån.

 • Du kan låna små belopp.

1. Du har möjlighet till direkt utbetalning

SMS-lån kallas även snabblån tack vare den snabba utbetalningen. Det går att ansöka på endast några minuter, och blir man beviljad kan man få en direkt utbetalning av SMS-lånet.

Det finns långivare som erbjuder lån med direkt utbetalning till i princip vilken bank som helst. Andra erbjuder endast direktutbetalning till vissa utvalda banker.

2. Du kan låna utan UC

När man vill ansöka om ett SMS-lån finns det möjlighet att låna utan kreditupplysning hos UC. De flesta långivare som erbjuder SMS-lån använder sig nämligen inte av UC. Istället hämtar de sina upplysningar från andra kreditupplysningsföretag, såsom Bisnode eller Creditsafe.

När du ansöker om att låna utan kreditupplysning hos UC påverkas inte din kreditvärdighet hos UC. De flesta långivare som erbjuder lån utan UC rapporterar heller inte beviljade lån till UC:s låneregister.

3. Det går att låna utan fast anställning

Det finns flera SMS-lån utan krav på fast anställning där långivarna godtar inkomst från timanställning, projektanställning, A-kassa eller liknande. Viktigt att tänka på är dock att inkomsten alltid bör vara högre än utgifterna.

För att ha möjlighet att beviljas ett SMS-lån utan krav på fast anställning behöver du ändå ha en deklarerad inkomst som uppfyller långivarens minimikrav. Vanligtvis ligger kraven på lägsta årsinkomst omkring 80 000 kr före skatt.

4. Du kan låna trots betalningsanmärkningar

SMS-lån är fördelaktiga när man behöver ta ett lån trots att man har betalningsanmärkningar. De har nämligen en högre beviljandegrad och godkänner en större andel låneansökningar än de allra flesta privatlån.

Hur många anmärkningar du kan ha för att beviljas ett SMS-lån trots betalningsanmärkningar varierar mellan olika långivare. Vanligtvis krävs det att du inte har fått någon ny anmärkning under de senaste 6 månaderna för att beviljas lån.

5. Du har möjlighet till räntefria lån

Det finns möjlighet till räntefria SMS-lån. I dessa fall måste hela lånesumman dock betalas tillbaka senast inom 14 – 30 dagar. Om detta inte sker löper lånet på med tillkommande avgifter och ränta.

Även om långivaren erbjuder räntefria SMS-lån kan det ibland tillkomma andra kostnader för lånet. Långivaren kan t.ex. ta ut uppläggningsavgift eller aviavgift som gör att lånet inte blir helt kostnadsfritt.

6. Det går att låna små belopp – från 1 000 kr

En annan fördel med SMS-lån är att man har möjligheten att låna små belopp. Andra typer av lån har ofta krav på mellan 5 000 och 30 000 kr som minsta lånesumma. Med SMS-lån kan man däremot ansöka om lån från 1 000 kr.

Vill du läsa mer och ansöka att låna små belopp kan du besöka vår sida om lån från 1 000 kr.

Nackdelar med SMS-lån

Det finns även några nackdelar med SMS-lån och de är:

 • Högre kostnader och avgifter än på privatlån.

 • Långa avbetalningstider resulterar i en hög totalkostnad för lånet.

 • Man kan lockas att ansöka om lån när man egentligen inte borde.

 • Man kan bli beviljad även om man inte har råd.

 • Om man inte kan betala leder det till negativa konsekvenser.

1. Högre kostnader och avgifter än på privatlån

En av de största nackdelarna med SMS-lån är att de är relativt dyra. Räntan ligger inom spannet 20 – 40 %, med 32 % i genomsnitt, vilket är ganska högt jämfört med räntan på privatlån, som sätts inom spannet 2,95 – 19,95 %.

Räntekostnaden sedd i kronor utgör dock inte den största kostnaden för SMS-lån, särskilt inte om lånet betalas tillbaka på ett par månader. Däremot blir den effektiva räntan normalt sett högre för SMS-lån än för privatlån. Det beror på att det vanligtvis tillkommer höga avgifter för SMS-lån.

2. Långa avbetalningstider resulterar i en hög totalkostnad för lånet

Att välja korta avbetalningstider på SMS-lån gör naturligtvis att månadskostnaden blir relativt hög. Numera går det dock att välja löptider på 6 år för SMS-lån, och ibland ännu längre. Detta kan kännas lockande för någon som inte har så stort utrymme för återbetalning i sin budget.

Eftersom SMS-lån vanligtvis är högkostnadskrediter (med ränta som överstiger 30 %) kommer totalkostnaden för lånet att bli dyrare ju längre löptid man väljer.

Räkneexempel: totalkostnaden för delbetalning av SMS-lån med kort & lång löptid

Tabell 1: Hur totalkostnaden för ett lån på 40 000 kr med ränta på 25 % (en relativt låg ränta för snabblån) påverkas av en kort vs. en lång återbetalningstid.
1 år6 år
Belopp40 000 kr40 000 kr
Uppläggningsavgift350 kr350 kr
Månadskostnad3 802 kr1 077 kr
Total räntekostnad5 621 kr37 578 kr
Total kostnad för lånet45 621 kr77 928 kr

När lånet återbetalas på 1 år uppgår räntekostnaden till 5 621 kr, vilket är lika med 14 % av det ursprungliga lånebeloppet. Genom att delbetala ett SMS-lån på 6 år kommer du däremot att få betala 37 578 kr endast i ränta. Det ursprungliga lånebeloppet har närapå dubblerats.

3. Man kan lockas att låna när man inte behöver det

SMS-lånets relativa enkelhet kan locka till att ansöka om ett lån trots att man egentligen inte behöver pengarna. Att ha som vana att låna till onödiga saker är inte fördelaktigt för privatekonomin, även om man i början har råd med återbetalningen.

4. Man kan bli beviljad även om man inte har råd

Eftersom det inte ställs så höga krav för att få ett SMS-lån beviljat är det lätt att man tar ett lån trots att man egentligen inte har råd. Låntagaren riskerar därmed att falla ännu djupare in i skuldfällan.

En av anledningarna till att lån ibland beviljas till personer som inte har de rätta ekonomiska förutsättningarna är att det inte finns något skuldregister för lån utan UC. Därför får långivare som inte använder UC ingen information om eventuella befintliga lån personen har.

5. Uteblivna betalningar leder till negativa konsekvenser

Uteblivna betalningar straffas med höga förseningsavgifter, vilket kan leda till att man tar ytterligare ett lån för att lösa det ursprungliga SMS-lånet. Det kan i sin tur leda till större kostnader. Klarar man inte av dessa kan man få en betalningsanmärkning och till och med hamna i obestånd.

Så använder du SMS-lån mer fördelaktigt

Vi på Lånea bjuder här på några tips på hur du använder ditt SMS-lån på ett mer fördelaktigt sätt:

 • Låna inte mer än du behöver.
 • Betala tillbaka pengarna snabbt.
 • Räkna med alla avgifter som ingår.

1. Låna inte mer än du behöver

Eftersom SMS-lån kan bli väldigt dyra i längden är det bra att tänka på att inte låna en större summa än vad du faktiskt behöver. Dels blir kostnaden för lånet högre ju mer du lånar, och dels minskar din chans att bli beviljad lånet ju mindre utrymme för återbetalning som finns i din budget.

2. Betala tillbaka pengarna snabbt

För att undvika extra avgifter är det bra att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Räknar du i överkant när du ska låna och det sedan visar sig att du inte kommer att använda hela summan, kan du betala tillbaka överskottet när som helst utan extra kostnader.

3. Välj ett schysst lån utan dolda avgifter

Innan du bestämmer dig för att ta ett SMS-lån är det viktigt att du läser det finstilta. Titta på vilken ränta som gäller för lånet som du är intresserad av. Undersök även om det tillkommer extra avgifter såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra kostnader.

Vi på Lånea bjuder på en lista på alla schyssta lån utan dolda avgifter som finns att ta i Sverige.

VARNING: Ung och vill ta SMS-lån?

Enligt Kronofogdens statistik kommer de flesta ansökningar om skuldsanering från åldersgruppen 18 – 30 år. När unga människor som redan är skuldsatta beviljas nya lån för att betala de gamla skapas en ohållbar situation.

Det blir väldigt svårt att ta sig ur en skuldfälla när man väl har hamnat där. Vi på Lånea avråder därför starkt från att låna mer pengar för att täcka månadskostnaden för befintliga lån.

Vanliga frågor

Vilken är den största fördelen med SMS-lån?

Den största fördelen med SMS-lån är att man kan låna en mindre summa pengar snabbt när man behöver det. Vissa SMS-lån kan betalas ut så snabbt som inom 10 – 15 minuter, dygnet runt alla dagar i veckan (även under helger och röda dagar).

Vilken är den största nackdelen med SMS-lån?

Den största nackdelen med SMS-lån är att de har förhållandevis höga lånekostnader jämfört med t.ex. privatlån. Den nominella räntan ligger vanligtvis omkring 39 %. Eftersom löptiden i regel är kort och det ofta tillkommer fasta kostnader blir den effektiva räntan för SMS-lån vanligtvis mycket hög.

För vem är det mest riskfyllt att ta SMS-lån?

Det är alltid mest riskfyllt att ta SMS-lån för de som egentligen inte har råd till det. Vi på Lånea rekommenderar därför att du endast lånar den summa vars återbetalning får gott om plats i din budget.

Du kan läsa mer om vilka faror som förknippas med SMS-lån på vår sida som behandlar risker med SMS-lån