Sidan innehåller annonser

Extralånet lån: Recension 2024

Extralånet erbjuder ett SMS lån (snabblån) passande för låntagare med låg kreditvärdighet som söker ett billigt SMS lån utan några avgifter. Ett lån från Extralånet är perfekt för dig med befintliga betalningsanmärkningar som vill ha ett SMS lån med förhållandevis låg ränta och inga dolda avgifter.

Trots att Extralånet är ett billigt SMS lån finns det andra SMS lån med ännu lägre ränta och utan avgifter. Extralånet har alltså inte marknadens bästa SMS lån i något avseende, inklusive lånekostnad.

Läs hela recensionen

Extralånet
 • Lånebelopp: 10 000 - 50 000 krFördel
 • Ränta: 27,95 %Fördel
 • Löptid: 2 - 10 år Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Extralånet.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Extralånet: Mediokert, 2.8/5

Lånea anser att Extralånets lån allt sammantaget är mediokert och ges betyget 2,8 av 5. Det är lägre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Extralånets lån är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Extralånets lån har inga avgifter och en ränta på 27,95 %, vilket är lägre än räntan på många andra SMS lån.
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. Extralånet kan bevilja dig ett lån utan UC trots betalningsanmärkningar om du har en inkomst från arbete eller pension. Du kan däremot kan inte bli beviljad Extralånets lån om du är arbetslös.
 • Utbetalning: betyg 2/5. Extralånet kan endast utbetala lånebelopp på vardagar mellan 09:00 och 17:00. De kan inte göra direktutbetalningar men en ansökan som beviljas på förmiddagen betalas i regel ut samma dag på eftermiddagen.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Extralånets kundservice är tillgänglig för service under vardagar 09:00 - 17:00 via telefon och mejl. Kundtjänsten på Extralånet är inte öppen under helgdagar.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Extralånet.se

Omdöme av Extralånet: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 2.8/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2/5
Utbetalning2/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Extralånets lån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Extralånets lån har en förhållandevis låg ränta på 27,95 % och är därför ett billigare lån än många andra SMS lån. Det mest positiva med lånekostnaden hos Extralånet är att deras lån inte har några tillkommande avgifter utöver räntan, vilket många andra SMS lån har.

Nackdelen med Extralånets billiga lånekostnad är att det gör det svårare att bli beviljad Extralånets lån än andra SMS lån som är dyrare. Ju lägre ränta ett lån har, desto högre krav ställs det i regel på låntagare som ansöker om lånet. För den som är ute efter det billigaste SMS lånet finns det dessutom ännu billigare alternativ, till exempel Fairlo och Northmill.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Extralånets lån och återbetalas över 12 månader (med en nominell ränta på 27,95 % och 0 kr i avgifter) har Extralånets lån en effektiv ränta på 31,82 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Extralånets lån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. En fördel med Extralånet är att det går att ta utan en UC förfrågan. Du kan även beviljas ett lån från Extralånet om du har befintliga betalningsanmärkningar som inte är nyare än 6 månader.

En negativ aspekt med Extralånets beviljandegrad är att kravet på minsta årsinkomst på 215 000 kr är förhållandevis högt för att vara ett SMS lån. Det betyder att du som låntagare behöver en månadslön på ungefär 18 000 kr (före skatt) för att beviljas. Du kan inte bli godkänd ett lån hos Extralånet om du är arbetslös utan du behöver ha någon form av anställning.

Utbetalning: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Extralånets lån är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 2 av 5. Som låntagare hos Extralånet kan du endast få ditt lånebelopp utbetalat under Extralånets öppettider (vardagar 09:00 – 17:00). Om du beviljas ett lån under en förmiddag får du ofta pengarna utbetalda samma dag på eftermiddagen.

Extralånet kan inte hantera låneansökningar eller göra utbetalningar automatiskt utan det behöver alltid hanteras manuellt av en handläggare. Det går heller inte att få ett lån utbetalt av Extralånet under en helgdag utan i dessa fall behöver du som låntagare avvakta till nästkommande vardag. Extralånet har inte möjlighet att göra direktutbetalningar till konton på alla storbanker.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Extralånets kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Extralånet har enligt Låneas erfarenhet en duktig kundtjänst som är tillgänglig för service under samtliga vardagar mellan 09:00 till 17:00. Kundtjänsten kan hantera frågor från kunder via både telefon och mejl.

En negativ aspekt med Extralånets kundservice är att den inte är öppen under helger. Därmed behöver du som låntagare avvakta till nästkommande vardag för frågor kring till exempel din ansökan. Det finns inte heller någon livechatt på Extralånets hemsida vilket betyder att det snabbaste alternativet för personlig service i normala fall är att ringa in.

Vem är Extralånets lån bäst för?

Extralånets lån är bäst för dig med betalningsanmärkningar som söker ett snabblån utan UC till en låg kostnad. Du kan bli beviljad Extralånets lån med låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar som är äldre än 6 månader förutsatt att du har en inkomst från arbete eller pension.

Omständigheter när Extralånets lån passar bra

Några omständigheter när Extralånets lån passar bra är om:

 • Du vill låna små belopp. Extralånet har inga tillkommande avgifter utöver ränta och är således ett bra val om du söker ett litet lån som du vill betala tillbaka snabbt. Eftersom lånet inte har någon uppläggningsavgift eller månadsavgifter får i regel en förhållandevis låg lånekostnad. Se: Låna små belopp.
 • Du vill låna trots många UC förfrågningar. Eftersom Extralånet använder sig av Bisnode för kreditupplysningar resulterar en låneansökan inte med en UC förfrågan. Extralånet informerar heller inte UC om beviljade lån. Du kan därmed ansöka om ett lån hos Extralånet om du vill låna trots många UC förfrågningar sedan tidigare.
 • Du vill ta ett billigt SMS lån. Extralånets lån är ett billigare SMS lån än de flesta andra SMS lån, eftersom lånet har en förhållandevis låg ränta och inga avgifter. Det är således ett bra val för dig som söker ett billigt SMS lån att ansöka om lån hos Extralånet.
Läs mer på Extralånet.se

Vem är Extralånets lån dåligt för?

Extralånets lån är dåligt för dig om du är arbetslös eller söker ett lån på kort varsel. Det beror på att Extralånet inte beviljar låneansökningar till arbetslösa och kan endast betala ut lånebelopp på vardagar under deras öppettider.

Extralånets lån, och SMS lån i allmänhet, är också ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Extralånets lån inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Extralånets lån inte är rätt alternativ för dig:

 • Ferratum Credit kontokredit: en kontokredit som kan betalas ut direkt dygnet runt, alla dagar i veckan. En kredit från Ferratum har en hög ränta på 43,5 % jämfört med andra SMS lån.
 • ViaConto kontokredit: kredit utan UC som kan beviljas även om du är arbetslös. En kontokredit från ViaConto har en ränta på 43,44 %. ViaConto kan även göra helgutbetalningar och direktutbetalningar till konton på alla storbanker.
 • Saldo kontokredit: kredit utan UC med snabba utbetalningar. En kredit från Saldo kan beviljas även om du som låntagare är arbetslös. Saldo kan göra automatiska direktutbetalningar dygnet runt, alla dagar i veckan, till konton på alla storbanker. Räntan på Saldos SMS lån är mellan 19,5 % till 39,5 %.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Extralånets lån). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Extralånets lån. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Extralånet har ett krav på lägsta lånebelopp på 10 000 kr.

Se: Låna och jämför privatlån.

Fördelar med Extralånets lån

De viktigaste fördelarna med Extralånets lån är:

 • Det är ett SMS lån utan UC. Extralånet använder sig av Bisnode som kreditupplysningsföretag. Eftersom Extralånets lån är ett SMS lån utan UC påverkar det inte din kreditvärdighet hos UC negativt.
 • Du kan ta snabblånet trots betalningsanmärkningar. Du kan bli beviljad Extralånets lån om du har betalningsanmärkningar, så länge de är äldre än 6 månader. Det är således en fördel för dig som söker ett snabblån trots befintliga betalningsanmärkningar.
 • Det är ett SMS lån med låg ränta. Extralånets ränta på 27,95 % är förhållandevis lågt för ett SMS lån. Det är en stor fördel för dig som låntagare eftersom de flesta SMS lån kan ha betydligt högre räntor vilket ökar lånekostnaden. Se: SMS lån med låg ränta.
 • Det är ett billigt SMS lån utan avgifter. Extralånets lån har inga tillkommande avgifter. Det är förhållandevis sällsynt att ett SMS lån inte har några avgifter utöver ränta. Därmed är det fördelaktigt för dig som söker ett billigt SMS lån.
 • Du behöver inte en deklarerad inkomst. Som låntagare hos Extralånet behöver du inte ha en deklarerad inkomst. Det betyder att du till exempel kan ansöka om Extralånets lån som nyexaminerad student utan en beskattad inkomst från föregående inkomstår. Du kan då styrka den inkomst du angett i en låneansökan med en lönespecifikation. Se: Lån utan en deklarerad inkomst.
 • Du kan ha möjlighet till att få en betalningsfri månad. Extralånet har möjlighet att godkänna betalningsfria månader till dig om du behöver det. Om betalningsfria månader ska beviljas bestäms dock från fall till fall och beror ofta på din betalningshistorik som låntagare. Det är alltså inte säkert att du blir beviljad en betalningsfri månad men möjligheten finns.

Nackdelar med Extralånets lån

De viktigaste nackdelarna med Extralånets lån är:

 • Ej möjligt med direktutbetalning. Extralånet erbjuder inte direktutbetalningar vilket betyder att utbetalning av beviljade lån kan ta upp till 1-2 bankdagar för att genomföras. Det är en nackdel för dig som vill låna pengar och få utbetalning direkt.
 • Krav på fast inkomst. Extralånet kräver att du som låntagare har en fast inkomst i form av en anställning eller pension. Det krävs dessutom att du som minst har en årsinkomst på 215 000 kr. Det är nackdel om du till exempel är arbetslös och vill söka ett lån utan fast inkomst.
 • Går inte att få utbetalningar på helger. Extralånet kan inte betala ut lån på helger vilket är en nackdel om du behöver ha ett lån utbetalt på en lördag eller söndag. Om du vill ansöka om ett lån och få utbetalning under en helgdag kan du istället ansöka hos en långivare som erbjuder SMS lån med utbetalning på helger.
 • Högt lägsta lånebelopp. Extralånet kräver att du som minst lånar 10 000 kr för att ansöka om deras lån. Det är ett förhållandevis högt minimibelopp för en långivare som erbjuder SMS lån. Om du vill låna ett belopp som understiger 10 000 kr finns det gott om långivare som erbjuder SMS lån på små lånebelopp.

Jämför Extralånets lån med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Extralånets lån i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Extralånet Extralånet 10 000-50 000 kr 27,95-27,95 %
2,8/5
Nej Ja, via Bisnode 0 kr 0 kr
Northmill Northmill 1 000-50 000 kr 7,9-25,9 %
4,8/5
Ja, under öppettider Nej 0 kr 19 kr
Lumify Lumify 2 000-70 000 kr 43,5-43,5 %
3,9/5
Ja, dygnet runt Ja, via Creditsafe 515 – 5 405 kr 60 kr

Vad särskiljer Extralånets lån från andra SMS lån?

Det som särskiljer Extralånets lån från andra SMS lån är att lånet har en lägre ränta än de flesta SMS lån. En annan särskiljande faktor för Extralånets lån är även att lånet inte har några tillkommande avgifter utöver låneräntan.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Extralånets lån vs Nätlåns lån

Nätlån är ett bra alternativ till Extralånet med en lägre gräns för minsta lånebelopp på 1 000 kr, jämfört med 10 000 kr för Extralånet. Båda lånen ges ut av samma moderbolag, Catalunia Capital AB. Nätlån är deras högriskprodukt, medan Extralånet är deras lågriskprodukt.

Som låntagare hos Nätlån är din minsta återbetalningstid 1 mån, jämfört med hos Extralånet där din gräns för återbetalningstid är minst 2 år. Nätlån ger också ut lån utan UC. Lånet har däremot en högre ränta än Extralånet på 39 % och en tillkommande uppläggningsavgift (300 kr) samt aviavgifter (35 kr).

Extralånets lån vs Northmill kontokredit

Hos Northmill har du möjlighet att få en lägre ränta än hos Extralånet. Northmills ränta sträcker sig från så lågt som 7,9 % till 25,9 %, vilket är lägre än räntan hos Extralånet som är på 27,95 %. När du tar en kredit från Northmill registreras en UC förfrågan i ditt namn vilket det inte gör när du ansöker hos Extralånet.

Det tillkommer en aviavigft på 19 kr, samt en uttagsavgift på 195 kr hos Northmill till skillnad från Extralånet som inte tar ut några avgifter. Northmill kan även göra direktutbetalningar varje dag, oavsett tidpunkt, till konton på alla storbanker. Det är inte möjligt som kund hos Extralånet.

Kundomdömen av Extralånets lån online

Det finns inte så många kundomdömen om Extralånet som går att hitta online. Vi på Lånea har inte hittat några recensioner om Extralånet på t.ex. Trustpilot eller Google Reviews.

De få recensionerna som går att hitta online från tidigare kunder till Extralånet är positiva. Dessa omdömen talar om att Extralånet är pålitliga långivare som heller det som de lovar och möjliggör snabba utbetalningar av lånebelopp.

Vi på Lånea har inte hittat några negativa kundomdömen online av låntagare som tidigare tagit Extralånets lån.

Extralånets krav

Extralånets krav är:

 • Du som låntagare ska vara minst 18 år, och inte äldre än 70 år. Din ålder vid ansökningstillfället är det som Extralånets åldersgräns förhåller sig till.
 • Du måste ha en årsinkomst på 215 000 kr. Om din årsinkomst understiger detta belopp kommer din ansökan att avslås.
 • Du måste ha en inkomst från arbete eller pension. Du kan alltså inte bli beviljad Extralånets lån om du till exempel är arbetslös med inkomst från A-kassa.
 • Du får inte ha några betalningsanmärkningar från det senaste halvåret.
 • Du får inte ha en skuld hos Kronofogden.
 • Du måste inneha ett bankkonto på en svensk bank.
 • Du måste vara svensk medborgare.
 • Du får inte ha en skyddad identitet. Som låntagare hos Extralånet får du inte ha ett skyddat ID. Den som har skyddad identitet kan till exempel ha en hemlig folkbokföringsadress.
 • Du måste inneha ett elektroniskt ID (till exempel BankID).
 • Du måste inneha ett mobilnummer. Extralånet kräver att du anger ett mobilnummer som tillhör dig i din låneansökan. Mobilnumret måste vara aktivt och fungerande.
 • Du behöver en aktiv e-postadress. Extralånet kräver att du innehar en e-postadress för att ta emot meddelanden och utskick via mejl. Du behöver även fylla i din e-postadress när du skickar in din låneansökan till Extralånet.

Om du inte uppfyller Extralånets krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Extralånet.

Se mer: Krav för att ta ett lån.

Innan du ansöker om Extralånets lån

Innan du ansöker hos Extralånet bör du beakta detta:

 • Extralånets grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Extralånets grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Extralånet. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: Kolla kreditbetyg.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Extralånet. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Extralånets lån

Så här gör du för att ansöka om Extralånets lån:

 1. Välj ditt önskade lånebelopp.

 2. Välj din önskade månadskostnad.

 3. Se över din återbetalningstid utifrån dina tidigare val.

 4. Fyll i ditt personnummer (12 siffror), din e-postadress och ditt mobilnummer.

 5. Klicka på “Ansök Nu”

 6. Verifiera ditt bankkonto genom att välja din bank i rullistan.

 7. Klicka på “Hämta Bankkonton”.

 8. Klicka på “Fortsätt autentisering” och legitimera dig med Mobilt BankID.

 9. Fyll i resterande information om dig som låntagare och din ekonomi.

 10. Signera din ansökan med Mobilt BankID i slutskedet av din ansökan.

Så har vi betygsatt Extralånets lån

Eftersom Extralånets lån tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Extralånets lån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Extralånets lån såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Extralånets process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Extralånet för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar hos Extralånet?

Ja, Extralånet har varit en kreditgivare sedan år 2009 och har haft många nöjda kunder sedan dess. Extralånet är sedan år 2010 en del av bolaget Catalunia Capital AB som är under tillsyn av Konsumentverket och Finansinspektionen.

Eftersom Extralånet har tillstånd för Konsumentkreditgivning enligt svensk lag kan de anses som en säker aktör att belåna sig hos.

Kostar det att lösa ditt lån från Extralånet i förtid?

Nej, Extralånets lån har inte en bunden ränta och du betalar således inte någon ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid. Om du vill återbetala ditt lån före den tid som du kommit överens med Extralånet om kostar det dig alltså ingenting extra.

Vad kan Extralånets lån användas till?

Extralånet ställer inga krav på hur du använder dig av pengarna du lånat från dem. Du kan till exempel använda ett lån från Extralånet till att betala räkningar, köpa en bil, investera i din bostad eller betala en skatteskuld.

När får du pengarna efter att Extralånet beviljat ditt lån?

Extralånet betalar ut pengar från lån genom banköverföringar (tar i regel 1-2 bankdagar för att genomföras) under deras öppettider. De öppettider som Extralånets utbetalningar förhåller sig till är vardagar mellan 09:00 och 17:00.

Detaljerad information om Extralånet

Information om Extralånet
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbetalningarna sker endast på vardagar under deras öppettider och det tar 1-2 bankdagar innan du får pengarna på kontot.
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Extralånet
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Finns inga specifika krav på antal anmärkningar och ålder - de gör en individuell helhetsbedömning.
Ålderskrav
18 - 70 år
Inkomstkrav
16 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Ja
×
Så länge du uppfyller inkomstkravet kan du låna utan anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Extralånet
Ränta
27,95 %
Effektiv ränta
31,82 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Extralånet
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Endast för dyra smålån
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 27,95 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i administrationsavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 965 kr och effektiv ränta på 31,82 %. Totalt att betala blir 11 578 kr.