blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Kreditupplysning på Privatperson: Ta Personupplysning Online

I den här artikeln får du reda på det bästa sättet att göra en kreditupplysning som privatperson. Du kan också jämföra olika sätt att ta en personupplysning online.

 • Topplista med de bästa kreditupplysningarna för privatpersoner.
 • Möjlighet till obegränsade kreditupplysningar online.
 • 4 sätt att göra kreditkontroll som privatperson gratis.
 • Exempel på hur du kan ta en kreditupplysning på dig själv.

Bästa sättet att göra kreditupplysning som privatperson

Att använda UC:s tjänst Kreditkollen är det bästa sättet att göra en kreditupplysning som privatperson. Med Kreditkollen kan du hålla koll på ditt kreditbetyg, se förändringar och följa utvecklingen över tid. Kreditkollen kostar 49 kr per månad, och du kan se din kreditupplysning online när du vill.

Ansök nu!

Sammanfattande fakta om kreditupplysningar på privatpersoner

 • Kreditkollen rekommenderas för kreditupplysningar på privatpersoner.
 • Kreditkollen kostar 49 kr/månad och finns tillgänglig online.
 • Andra kreditupplysningstjänster är Creditsafe (0 kr) och MinUC (29 kr).
 • Bisnode och Ratsit erbjuder också kreditupplysningar.
 • Kreditupplysningar visar en individs ekonomiska situation.
 • Långivare använder kreditupplysningar för kreditbedömningar.
 • Man kan göra en kreditupplysning på sig själv.
 • Det går inte att ta kreditupplysningar på andra utan legitima skäl.
 • Exempel på vanliga kreditupplysningsföretag är UC, Bisnode och Creditsafe.
 • UC anses ge mest utförlig information, och används ofta av större banker.

Topplista: Bäst Kreditupplysningar för Privatperson

 1. Kreditkollen (UC): Obegränsat antal kreditupplysningar för 49 kr/mån.
 2. Creditsafe Min kreditupplysning: Gratis kreditupplysning online.
 3. MinUC: Kreditkontroll på privatpersoner från UC för 29 kr.
 4. Minupplysning.se (Bisnode): Gratis kreditupplysning på privatpersoner.
 5. Ratsits kreditupplysning: Upplysning på privatpersoner för 53 kr.

1. Kreditkollen (UC)

UC logo

Med Kreditkollen (UC) kan du för 49 kr/månad beställa kreditupplysningar samt kontinuerligt följa utvecklingen av ditt kreditbetyg. Du får också tillgång till annan relevant information, t.ex. taxerad inkomst, betalningsanmärkningar och utdrag från UC:s register över befintliga lån och krediter.

2. Creditsafe Min kreditupplysning online

Creditsafe logo

Creditsafe Min kreditupplysning online är en tjänst där du som privatperson kostnadsfritt kan se din kreditupplysning. Du får tillgång till uppgifter om taxerad inkomst, anmärkningar, skuldsaldo och fastighetsinnehav. I kreditupplysningen visas också din scoringpoäng enligt Creditsafe.

3. MinUC

UC logo

Med tjänsten MinUC kan du ta en kreditupplysning och se din kreditvärdighet hos UC. MinUC kostar 29 kr per tillfälle, och du får tillgång till all information som visas om dig i UC:s kreditupplysning. Kreditkontrollen har ingen inverkan på din kreditvärdighet, då ingen kreditupplysning registreras.

4. Minupplysning.se (Bisnode)

Bisnode logo

Via tjänsten Minupplysning.se som tillhandahålls av Bisnode kan du göra en gratis kreditupplysning privat. I kreditupplysningen kan du se uppgifter om din årsinkomst, betalningsanmärkningar och mycket mer. För att se din kreditscore behöver du tilläggstjänsten Min bevakning (299 kr/år).

5. Ratsits kreditupplysning

Ratsit logo

Genom att använda Ratsits kreditupplysning får du tillgång till personuppgifter samt information om din ekonomiska ställning. Du kan också se ditt kreditbetyg och din anmärkningsrisk enligt Ratsit. Att beställa en kreditupplysning på privatpersoner via Ratsit kostar 53 kr.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en handling som kan beställas för att få information om en persons ekonomiska ställning. Kreditupplysningar används som underlag vid kreditprövningar, t.ex. av långivare i samband med att ett kreditavtal ska upprättas. Mer information finns här: Vad är en kreditupplysning?

Så fungerar kreditupplysningar på privatpersoner

Kreditupplysningar på privatpersoner fungerar som ett underlag för den riskbedömning en aktör gör när de bedömer en privatpersons kreditvärdighet och betalningsförmåga. Det går också att ta en kreditupplysning på sig själv som privatperson.

Nedan kan du hitta svar på vanliga frågeställningar om hur kreditupplysningar fungerar:

 • Går det att göra kreditupplysning på privatpersoner gratis?
 • Går det att ta en kreditupplysning på sig själv som privatperson?
 • Går det att ta en kreditupplysning på en annan privatperson?

Går det att göra kreditupplysning på privatpersoner gratis?

Det går att göra en kreditupplysning på privatpersoner gratis, t.ex. via kreditupplysningsföretagen Creditsafe eller Bisnode. Via appen Kreddy eller minkreditkoll.se kan man kolla sin kreditvärdighet gratis, men får då inte samma utförliga information som i en regelrätt kreditupplysning.

Exempel på gratis kreditkontroll på privatpersoner

 • Creditsafe Min upplysning: Gratis kreditupplysning via Creditsafe.
 • Minupplysning.se (Bisnode): Gratis upplysning via Bisnode.
 • Kreddy: Gratis kreditkontroll för privatpersoner via appen Kreddy.
 • Minkreditkoll.se: Gratis kreditkontroll online via Minkreditkoll.

Går det att ta en kreditupplysning på sig själv som privatperson?

Det går att ta en kreditupplysning på sig själv som privatperson. Vissa aktörer erbjuder kostnadsfri kreditupplysning för privatpersoner, t.ex. Creditsafe och Bisnode. Hos UC kan man använda tjänsterna MinUC och Kreditkollen mot en avgift för att som privatperson ta en kreditupplysning på sig själv.

Går det att ta en kreditupplysning på en annan privatperson?

Nej, det går inte att ta en kreditupplysning på en annan privatperson, såvida man inte har legitima skäl. Med legitima skäl menas i regel att man ska ha för avsikt att ingå ett kreditavtal med personen. Det kan också exempelvis röra sig om en hyresvärd som avser att hyra ut en bostad.

Kan man ta en kreditupplysning på en annan privatperson anonymt?

Nej, man kan inte ta en kreditupplysning på en annan privatperson anonymt. Även om man har ett legitimt skäl att ta en kreditupplysning på en annan privatperson skickas alltid en upplysningskopia till den omfrågade personen. I upplysningskopian framgår bl.a. vem som beställt kreditupplysningen.

Kreditupplysningsföretag och deras upplysningar på privatpersoner

Det finns flera kreditupplysningsföretag på marknaden som levererar kreditupplysningar. Nedan beskrivs vilka kreditupplysningar för privatpersoner som kan beställas från de vanligaste kreditupplysningsföretagen:

 • Kreditupplysning på privatpersoner via UC.
 • Kreditupplysning på privatpersoner via Bisnode.
 • Kreditupplysning på privatpersoner via Creditsafe.

Kreditupplysning på privatpersoner via UC

När man tar en kreditupplysning på privatpersoner via UC får man information om bl.a. inkomst, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och skuldsaldo. I tillägg får man även uppgifter om hur vilka kreditförfrågningar som gjorts på personen under de senaste 12 månaderna.

UC för ett register över lån som beviljats av långivare som använder UC:s tjänster. Därför syns också den omfrågade personens kreditengagemang i en kreditupplysning via UC.

Kreditupplysning på privatpersoner via Bisnode

I en kreditupplysning på privatpersoner via Bisnode får man som beställare reda på personuppgifter, såsom namn, folkbokföringsadress och inkomst. Det framgår också hur många förfrågningar på personen som gjorts hos Bisnode de senaste 12 månaderna.

I likhet med UC har Bisnode ett skuldregister. Därmed får man också uppgifter om lån som beviljats via Bisnode i en kreditupplysning via Bisnode.

Kreditupplysning på privatpersoner via Creditsafe

När man gör en kreditupplysning på privatpersoner via Creditsafe får man inte tillgång till all information som UC och Bisnode visar. Creditsafe har t.ex. inget eget skuldregister, och redovisar därför heller inte den omfrågades kreditengagemang i sin kreditupplysning

Creditsafe registrerar inte hur många Creditsafe-förfrågningar en person har. Därmed har antalet förfrågningar ingen betydelse för en persons kreditvärdighet hos Creditsafe. Uppgifter om förfrågningar och frågeställare visas heller inte i en kreditupplysning via Creditsafe.

Exempel på information som visas i en kreditupplysning

Tabell 1: Exempel på vilken information som visas i de respektive kreditupplysningsföretagens kreditupplysningar.
UCBisnodeCreditsafe
Namn, adress, civilståndJa.Ja.Ja.
Taxerad inkomstJa.Ja.Ja.
Fastigheter (taxering)Ja.Ja.Ja.
Ställda frågor och frågeställareJa, hos UC.Ja, hos Bisnode.Nej.
KreditengagemangJa, via UC.Ja, via Bisnode.Nej.
BetalningsanmärkningarJa.Ja.Ja.
Skuldsaldo hos KronofogdenJa.Ja.Ja.

Som tabell 1 visar är det endast Creditsafe som inte redovisar ställda frågor och kreditengagemang. UC redovisar UC-förfrågningar samt kreditengagemang hos långivare som använder UC. Bisnode redovisar Bisnode-förfrågningar samt kreditengagemang hos långivare som använder Bisnode.

Vilket företag bör användas för kreditupplysningar på privatpersoner?

Långivare och andra företag som är i behov av kreditupplysningar på privatpersoner kan använda sig av kreditupplysningsföretag som t.ex. UC, Bisnode eller Creditsafe. För att få den mest utförliga informationen om en persons ekonomi och kreditengagemang är UC det bästa alternativet.

UC används vanligtvis av större banker och långivare för att göra kreditupplysningar i samband med ansökningar om privatlån och bolån. Snabblåneföretag använder istället Bisnode och Creditsafe för kreditupplysningar på privatpersoner i större utsträckning.

Vanliga frågor

Hur gör man en kreditupplysning?

För att göra en kreditupplysning beställer man en upplysningskopia hos ett kreditupplysningsföretag. Man kan göra kreditupplysningar hos t.ex. UC, Bisnode och Creditsafe. Det krävs alltid legitima behov för att göra en kreditupplysning på någon annan.

Hur många kreditupplysningar får man ha per år?

En riktlinje är att man får ha max 10 kreditupplysningar per år för att beviljas lån, även om det inte finns någon uttalad maxgräns. Hos Creditsafe sparas inte kreditupplysningar, och det har därför ingen betydelse för kreditbetyget hos Creditsafe hur många kreditupplysningar man får ha per år.

Hur länge syns en kreditupplysning?

En kreditupplysning syns vanligtvis i 12 månader innan den försvinner. Kreditupplysningar som tas hos Creditsafe är inte synliga överhuvudtaget. Hos Bisnode och UC gallras dock kreditförfrågningar efter 12 månader. Här finns mer information: Hur länge syns en kreditupplysning?

Kan en kreditupplysning påverka min kreditvärdighet?

Ja, en kreditupplysning kan påverka din kreditvärdighet. I regel krävs dock att du har ett stort antal kreditupplysningar för att din kreditvärdighet ska försämras. Har du fler än 5 – 10 registrerade upplysningar de senaste 12 månaderna kan en kreditupplysning påverka din kreditvärdighet.

Går det att ta bort en kreditupplysning?

Nej, det går i regel inte att ta bort en kreditupplysning. För att ta bort en kreditupplysning måste man kunna påvisa att kreditupplysningen tagits felaktigt. Anser du att kreditupplysningen är felaktig bör du i första hand kontakta företaget som gjort förfrågan för att ta bort en kreditupplysning.

Hur påverkar kreditupplysningar mina chanser att få låna pengar?

Kreditupplysningar påverkar dina chanser att få låna pengar genom att de ger en bild av dina ekonomiska förutsättningar för att ta ett lån. Har du en bra inkomst och saknar betalningsanmärkningar är det faktorer som syns i en kreditupplysning och förbättrar dina chanser att få låna pengar.