blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är Snabblån? Definition & Förklaring hur Snabblån funkar

Snabblån har blivit en populär typ av lån just för dess snabbhet och enkelhet. Det har dock fått ett visst negativt rykte om hög ränta och kort återbetalningstid.

Hos oss på Lånea hittar du allt du behöver veta om snabblån och hur de fungerar.

Sammanfattande fakta om hur snabblån fungerar

 • Snabblån är små lån utan krav på säkerhet.
 • De flesta snabblån har ett maxbelopp på under 50 000 kronor.
 • Räntan på de flesta snabblån varierar mellan 10 och 40 procent.
 • Återbetalningstiden för ett snabblån varierar från 1 månad till 6 år.
 • Snabblån regleras av Konsumentkreditlagen.
 • Många snabblån räknas som högkostnadskrediter.
 • Det tas alltid en kreditupplysning, men oftast ej hos UC.
 • Utbetalning sker oftast samma dag,
 • En del snabblån kan betalas ut direkt, även under helger och nätter.
 • Det finns en viss förhöjd risk för överskuldsättning med snabblån.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett litet lån utan krav på säkerhet. Kännetecken för snabblån är vanligtvis små belopp, snabb utbetalning, kort återbetalningstid och hög ränta. Kraven för att få ett snabblån är ofta låga, vilket innebär att du kan få ett lån trots att du har en låg kreditvärdighet.

Med snabblån är det möjligt att låna upp till 50 000 kronor till en ränta mellan 10 och 40 %. Återbetalningstiden för ett snabblån ligger på allt från 1 månad till 6 år.

De flesta snabblån och SMS lån är högkostnadskrediter i Sverige

Det är Konsumentkreditlagen som begränsar räntan på alla snabblån i Sverige. Inom dessa gränser kan varje långivare själv bestämma hur hög räntan får vara och vilka avgifter som ska tas ut. Om lånet har en effektiv ränta på 30 % eller mer räknas det dock som en högkostnadskredit, och då gäller särskilda regler med bland annat kostnadstak och maxränta.

Sedan 2018 finns det bestämda regler för hur hög räntan får lov att vara samt hur höga de tillkommande kostnaderna får bli. Den nominella räntan får högst vara 40 procentenheter över referensräntan, och detsamma gäller även för dröjsmålsräntan. Den sammanlagda kostnaden för snabblån och SMS lån får högst uppgå till dubbla lånebeloppets värde.

Andra regler för snabblån som är högkostnadskrediter

 • Om låntagaren är sen med betalningen är det inte tillåtet att ta ut engångsavgifter som förseningsavgift eller dröjsmålsavgift – endast dröjsmålsränta.
 • Påminnelseavgifter och inkassokostnader är tillåtna, men ingår i kostnadstaket.
 • Löptiden för ett snabblån får bara förlängas en gång till en kostnad.
 • Företaget måste följa specifika måttfullhetsregler i sin marknadsföring.

Krav för att ta ett snabblån

Följande grundkrav är gemensamma hos de flesta långivare:

 • Ha ett svenskt personnummer och vara folkbokförd i Sverige.
 • Vara minst 18 år. I vissa fall finns även en åldersgräns på 20 år eller 21 år.
 • Ej ha något aktuellt skuldärende hos Kronofogden.
 • Ha en inkomst på minst 24 000 kronor per år.
 • BankID krävs ibland.

Hur fungerar snabblån?

Traditionella snabblån: du tar ut hela beloppet på en gång

Med ett traditionellt snabblån ansöker du om ett specifikt belopp. Om lånet blir beviljat kommer det att betalas ut till dig direkt, och du betalar ränta för hela det lånade beloppet.

Många snabblån är revolverande kontokrediter

De flesta snabblån har gjorts om till kontokrediter. Det innebär att du istället för en total utbetalning istället får en beviljad kreditgräns. Du kan sedan antingen i en eller flera omgångar låna upp till denna kreditgräns.

En av fördelarna med kontokrediter är att du endast betalar ränta för pengarna som du faktiskt använder, och inte för hela din kreditgräns.

Vanliga kännetecken för snabblån

Kreditupplysning tas – men oftast ej hos UC

Det görs oftast en kreditupplysning när du ansöker om ett snabblån. Dock brukar snabblån betecknas som lån utan UC. Det innebär att upplysningen hämtas hos ett annat kreditupplysningsföretag, t.ex. Creditsafe eller Bisnode.

Det är normalt sätt lättare att bli beviljad snabblån utan UC. Det beror på att långivaren inte får information om vilka lån och krediter du har sedan tidigare, eftersom dessa endast finns i UC:s skuldregister och det har inte andra upplysningsbolag tillgång till.

Många förfrågningar hos UC riskerar dessutom att försämra din kreditvärdighet hos dem. Creditsafe och Bisnode får å andra sidan inga uppgifter om hur många UC-förfrågningar som har gjorts på dig.

Låga krav och hög beviljandegrad

Eftersom snabblån handlar om mindre summor kan du få ett lån beviljat trots en låg inkomst eller betalningsanmärkningar. Det krävs dock att dina inkomster och utgifter lämnar utrymme för att återbetala lånet.

Andra krav är att du inte får ha en pågående skuld hos Kronofogden. Hos de flesta lån med hög beviljandegrad får du maximalt ha 10 betalningsanmärkningar, och samtliga ska vara äldre än 6 månader.

Snabbt svar och utbetalningstid, ofta samma dag

Många långivare har automatiserat sin handläggningsprocess, vilket gör att du kan få svar på din ansökan direkt. Även långivare som har manuell handläggning kan ge snabba svar under öppettider – vanligtvis inom 1 – 2 timmar.

Vanligtvis går det bra att få pengarna på kontot samma dag som du ansöker om ett snabblån. Hur snabbt lånet betalas ut kan dock skilja sig mellan de olika långivarna. Är utbetalningstiden viktig för dig bör du därför leta efter långivare som erbjuder direkt utbetalning.

Vissa aktörer erbjuder utbetalningar till och med på helger och nätter.

Återbetalningstiden på snabblån

Snabblån kännetecknades förr i tiden för väldigt korta återbetalningstider. Dagens löptider för snabblån ser annorlunda ut: nu kan lånet läggas upp på allt från 1 månad upp till 6 år.

Det blir alltid billigare att betala tillbaka snabblån snabbt

Hela syftet med ett snabblån är att det ska återbetalas snabbt. Totalkostnaden för lånet blir dyrare ju längre du har kvar det, eftersom räntan dras fler gånger.

Det brukar vara kostnadsfritt att betala tillbaka ett lån i förtid om man vill. Därför rekommenderar vi på Lånea dig att betala av ditt lån så fort du kan. På detta sätt blir lånet inte dyrare än vad det faktiskt behöver vara.

TIPS: Ett litet privatlån kan ibland vara bättre än ett snabblån

Behöver du pengar snabbt är snabblån en smidig och enkel lösning eftersom både ansökningen och utbetalningsprocessen är snabb. Även om det förekommer relativt bra och billiga snabblån på marknaden kan det ändå löna sig att vänta några dagar på pengarna och ta ett privatlån istället.

Använder du en låneförmedlare när du ansöker om privatlån går din ansökan ut till flera banker samtidigt och endast en UC tas. Du får sedan erbjudande från de långivare som är intresserade och du kan enkelt välja det erbjudandet som passar dig bäst.

Du kan ansöka om privatlån mellan på 5 000 och 600 000 kr.

Risken med snabblån: De kan lätt leda till överskuldsättning

Snabblån har ofta dyra avgifter och hög ränta. Dessutom är återbetalningstiden ofta kort. Eftersom det är relativt enkelt att få ett snabblån beviljat finns det en risk att folk kan lockas att ta lån gång på gång för impulsköp eller oplanerade sistaminutenresor.

Se även: risker med snabblån.

Exempel på några välkända och några nya snabblån

Se hela listan på alla nya snabblån.

Frågor & svar

Vad är skillnaden mellan smslån och snabblån?

Ett smslån är samma sak som ett snabblån, det vill säga ett lån utan säkerhet på ett litet belopp ofta med en kort återbetalningstid. Kännetecken för lånet är ofta höga avgifter och räntor. Det är även vanligt att du får svar på din ansökan snabbt och att lånet snabbt betalas ut efter det har beviljats.

Läs mer: Vad är smslån?

Behöver jag skicka ett SMS för att ta ett snabblån?

Idag används inte längre SMS när du vill göra ansökan, utan du fyller i ett formulär online där du ansöker om ett smslån. Benämningen smslån har blivit kvar eftersom man tidigare ansökt genom att långivaren betalade ut pengar till bankkontot man angivit i sitt SMS.

Vissa långivare erbjuder dock återkommande kunder som tidigare har lånat pengar hos dem att ansöka om nya lån via SMS.

Kommer min kreditvärdighet att påverkas om jag tar ett snabblån?

Ja, din kreditvärdighet hos ett särskilt upplysningsföretag kan på sätt och vis påverkas när du tar ett snabblån. UC och Bisnode har t.ex. var sitt register på hur många kreditupplysningar du har på dig, där antalet påverkar deras individuella bedömningar om din kreditvärdighet.

Hos UC får gjorda kreditupplysningar finnas kvar i registret i max ett år. Därför är det ofta smart att vänta tills dessa försvinner innan du ansöker om ett nytt lån som använder UC.

Bra att veta är dock att de olika upplysningsföretagen inte delar information med varandra. Dina upplysningar hos UC påverkar därför inte din kreditvärdighet hos Bisnode, eller vice versa. Creditsafe å andra sidan sparar inga kreditupplysningar.

Kan jag ta ett snabbt lån om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det finns flera långivare som beviljar snabblån trots betalningsanmärkningar. Långivaren gör då en individuell utvärdering om du kan klara av att betala tillbaka lånet som du ansöker om. Det finns långivare som kan acceptera upp till 10 halvårsgamla anmärkningar.

Om författaren

Nina Appelgren

Nina Appelgren

Senast uppdaterad: 2023-06-12