Sidan innehåller annonser

Viiga lån: Recension 2024

Viigas lån är ett SMS lån (snabblån) som passar bra för låntagare som är minst 20 år gamla och har en låg till medelhög kreditvärdighet. Lånet är lämpligt för dig som vill ta ett SMS lån med låg ränta på ett större lånebelopp (minst 10 000 kr).

Viigas lån har en ovanligt låg ränta för att vara ett SMS lån. Eftersom lånet har andra avgifter i form av en uppläggningsavgift och en administrativ avgift, finns det däremot andra SMS lån med en lägre total lånekostnad än Viigas SMS lån.

Läs hela recensionen

Viiga Lån
 • Lånebelopp: 10 000 - 40 000 krFördel
 • Ränta: 6,84 - 21,60 %Fördel
 • Löptid: 1 - 7 år Fördel
Läs mer eller ansök på Viigalan.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Viiga Lån: Ganska bra, 3.1/5

Lånea anser att Viigas lån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,1 av 5. Det är lägre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Viigas lån är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 3/5. Viigas lån har en låg ränta för att vara ett SMS lån, men därutöver en hög uppläggningsavgift samt en månatligt administrativ avgift.
 • Beviljandegrad: betyg 3/5. Det är förhållandevis enkelt att beviljas lån hos Viiga. Du kan till exempel beviljas lån om du har betalningsanmärkningar eller är arbetslös (med ersättning).
 • Utbetalning: betyg 3/5. Om du beviljas lån hos Viiga kan du få lånet utbetalt senare under samma dag eller senast dagen efter.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Viigas kundtjänst är tillgängliga via telefon och mejl på vardagar mellan 08.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Viiga Lån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.1/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad3/5
Utbetalning3/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Viigas lån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Viigas lån har en låg ränta för att vara ett SMS lån. Deras ränta är på mellan 6,84–21,60 %, vilket är lägre än räntan hos de flesta andra SMS lån. Om du söker ett SMS lån med låg ränta är Viigas lån utmärkt.

Vad som är negativt med Viigas lån är att lånet har flera avgifter utöver räntan. Lånet har en uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på 19 kr vid betalning via autogiro, eller en aviavgift på 39 kr vid betalning via faktura.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Viigas lån, återbetalas över 12 månader med en ränta på 21,60 %, uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på 19 kr har Viigas lån en effektiv ränta på 44,46 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Viigas lån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Om du har en god återbetalningsförmåga är det förhållandevis enkelt att beviljas lån hos Viiga. Du kan till exempel beviljas lån även om du är arbetslös (med ersättning från en A-kassa) eller om du har betalningsanmärkningar.

Vad är negativt med Viigas lån är att de gör en UC-förfrågan i samband med din låneansökan. När du ansöker om lån och om du beviljas lån hos Viiga kommer du således påverka din kreditvärdighet negativt hos UC. De flesta andra SMS lån gör ingen UC vid låneansökan.

Utbetalning: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Viigas lån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Om du ansöker om lån hos Viiga får du besked direkt på skärmen. Ett lån som beviljas betalas ut senare samma dag eller en bankdag därefter.

Tyvärr kan Viiga inte erbjuda direktutbetalning av deras lån, varken på vardagar eller helger. Om du söker ett lån med direktutbetalning dygnet runt är inte Viigas lån ett bra alternativ för dig.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Viigas kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Deras kundservice har generösa öppettider under vardagar mellan 08.00–17.00 och finns då tillgängliga via mejl och telefon.

Viigas kundservice kan däremot inte kontaktas via sociala medier eller i en livechatt på deras hemsida. Vi har dock testat mejla och ringa dem vid ett flertal tillfällen och har i samtliga fall fått mycket bra hjälp och bemötande.

Vem är Viigas lån bäst för?

Viigas lån är bäst för dig som har en låg till medelhög kreditvärdighet och vill ta ett SMS lån på ett högre belopp (minst 10 000 kr) till en låg ränta. Även om Viiga kan beviljad dig lån trots att du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar är lånet särskilt bra för dig med en god återbetalningsförmåga.

Omständigheter när Viigas lån passar bra

Några omständigheter när Viigas lån passar bra är om:

 • Du vill ta ett billigt snabblån. Viigas lån har en låg ränta för att vara ett snabblån på mellan 6,84–21,60 %. Deras lån har dock även en uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på mellan 19 - 39 kr. Se: billigt snabblån.
Läs mer på Viigalån.se

Vem är Viigas lån dåligt för?

Viigas lån är dåligt för dig som vill ta ett SMS lån på ett lågt lånebelopp eller utan UC. Viiga gör en UC-förfrågan vid varje ansökan om lån och kan inte erbjuda lån på lånebelopp under 10 000 kr.

Viigas lån är också ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Viigas lån inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Viigas lån inte är rätt alternativ för dig:

 • Brixos kredit: kredit med låg kreditgräns och utan avgifter utöver räntan. Brixo erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 3 00050 000 kr och en ränta på 28,95 %. Brixos kredit passar dig som söker ett SMS lån med låg lånekostnad och på ett lågt lånebelopp.
 • Ferratums kredit: kredit utan avgifter och med direktutbetalning. Ferratum erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 1 00040 000 kr och en ränta på 43,5 %. Ferratums kredit passar dig som vill ta ett SMS lån utan dolda avgifter och som kan betalas ut snabbt.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Viigas lån). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Viigas lån. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp.

Se: jämföra privatlån.

Fördelar med Viigas lån

De viktigaste fördelarna med Viigas lån är:

 • Du kan ta lån utan fast anställning. Du kan beviljas lån hos Viiga även om du är arbetslös och har ersättning från en A-kassa. Det är också en fördel för dig som vill ta lån utan fast anställning och till exempel är tim- eller provanställd.
 • Du kan beviljas SMS lån med betalningsanmärkning. Du kan beviljas SMS lån hos Viiga även om du har betalningsanmärkningar. De har inga specifika regler runt anmärkningarna, utan gör en individuell bedömning i samtliga fall. Se: smslån med betalningsanmärkning.
 • Det är ett SMS lån med låg ränta. Viiga erbjuder ett SMS lån med låg ränta på mellan 6,84–21,60 %. Det är en ränta som är väsentligt mycket lägre än räntan hos de flesta andra SMS lån. Genomsnittsräntan för de SMS lån Lånea recenserat är på 38,4 %. Se: sms med låg ränta.
 • Du kan ansöka om att lån utan BankID. Hos Viiga kan du ringa in och ansöka om lån utan BankID. Ringer du in skickas istället ett ansökningsformulär hem till dig via posten och du signerar formuläret för hand. Tillsammans med en kopia på din legitimation skickas ditt låneformulär därefter tillbaka till Viiga, som senare behandlar din låneansökan manuellt.
 • Du kan låna pengar och få svar direkt. När du ansöker om lån hos Viiga kan du få svar direkt på skärmen om du beviljas lån eller nekas. I de fall din låneansökan behöver kompletteras kontaktas du av en handläggare hos Viiga. Se: låna pengar och få svar direkt.

Nackdelar med Viigas lån

De viktigaste nackdelarna med Viigas lån är:

 • Det är inte ett SMS lån utan UC. Viiga använder UC som kreditupplysningsföretag. Det betyder att du belastar din kreditvärdighet hos UC, när du ansöker om lån (och beviljas lån) hos Viiga. Se: smslån utan UC.
 • Det är ej ett SMS lån med direkt utbetalning. Viiga erbjuder ingen direktutbetalning av deras lån. Om du beviljas deras SMS lån kan lånet betalas ut senare under dagen eller en bankdag efter. Se: SMS lån med direkt utbetalning.
 • Det är ej ett SMS lån med utbetalning på helgen. Viiga utbetalar deras lån manuellt under deras öppettider. De har inte öppet under helger och erbjuder således inte SMS lån med utbetalning på helgen.

Jämför Viigas lån med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Viigas lån i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Viiga Lån Viiga Lån 10 000-40 000 kr 6,84-21,60 %
3,1/5
Nej Nej 595 kr 19 - 39 kr
Northmill Northmill 1 000-50 000 kr 7,9-25,9 %
4,8/5
Ja, under öppettider Nej 0 kr 19 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr

Vad särskiljer Viigas lån från andra SMS lån?

Det som särskiljer Viigas lån från andra SMS lån är att lånet har en ovanligt låg ränta för att vara ett SMS lån och att det tas en UC när du ansöker om lån. Viigas lån har en ränta på mellan 6,84–21,60 %, vilket är lägre än vad de flesta andra SMS lån har. Att Viiga använder UC som kreditupplysningsföretag är ovanligt bland långivare som erbjuder SMS lån.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Viigas lån vs Northmills kredit

Till skillnad mot Viiga erbjuder Northmill en kredit och inte ett lån. Båda långivarna tar UC. Northmills kredit har en kreditgräns på mellan 1 00050 000 kr och Viigas lån erbjuds på lånebelopp mellan 10 00040 000 kr. Northmills kredit har en något lägre ränta än Viigas lån på mellan 7,9–25,9 % (Viigas lån har en ränta på mellan 6,84–21,60 %).

Vad som främst skiljer dem åt är att Northmill erbjuder direktutbetalning av deras kredit dygnet runt, medan Viiga utbetalar deras lån manuellt under deras öppettider.

Viigas lån vs Saldo kredit

Saldo erbjuder inte ett lån såsom Viiga, utan en flexibel kontokredit som är utan UC. Viigas lån inte utan UC. Saldos kredit har en kreditgräns på mellan 1 00020 000 kr, medan Viiga erbjuder lån på lånebelopp på mellan 10 00040 000 kr. Saldos kredit har en högre ränta än Viigas lån på mellan 19,5–39,5 % (Viigas lån har en ränta på mellan 6,84–21,60 %).

Till skillnad mot Viiga kan Saldo erbjuda direktutbetalning av deras kredit dygnet runt till bankkonton hos samtliga storbanker, medan Viiga utbetalar deras lån manuellt under deras öppettider.

Kundomdömen av Viigas lån online

Viiga ägs av bolaget Thorn Svenska AB som har funnits sedan år 1970, och som i sin tur är en del av danska koncernen 3C Retail A/S. Trots att Viiga har funnits under flera år, har deras lån inga recensioner på Trustpilot. Thorn har däremot recenserats hos Trustpilot och givits betyget 4,3 av 5.

Vad recensenterna främst anser är positivt med Thorn är att de har en hög servicenivå och att personalen är trevliga och kunniga.

Vad vissa recensenter menar på är negativt med Thorn är att de har en oseriös handläggning och att de produkter de säljer inom hemelektronik och vitvaror är oskäligt dyra.

Viigas krav

Viigas krav är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • ha ett svenskt personnummer (bott i Sverige minst 24 månader)
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ha ett svenskt bankkonto
 • ha en aktiv e-mejl
 • ej ha en skyddad identitet
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Viigas krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Viiga.

Se mer: krav för att ta lån.

Innan du ansöker om Viigas lån

Innan du ansöker hos Viiga bör du beakta detta:

 • Viigas grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Viigas grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Viiga. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: Vad är min kreditvärdighet?
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än [Långivarens namn]. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Viigas lån

Så här gör du för att ansöka om Viigas lån online:

 1. Välj hur mycket du vill ansöka om att låna samt lånets löptid (mellan 1 år7 år).

 2. Ange bankkontonumret lånet ska utbetalas till och identifiera dig med BankID.

 3. Invänta lånebesked.

 4. Invänta lånebesked.

 5. Invänta utbetalningen av lånet som sker senare under dagen eller inom en bankdag.

Det är enkelt och går snabbt att ansöka om lån hos Viiga. Behöver du hjälp i någon del av processen är deras kundtjänst enkel att nå på nummer 020-242424.

Så har vi betygsatt Viigas lån

Eftersom Viigas lån tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Viigas lån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Viigas lån såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Viigas process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Viiga för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Finns det andra lån som liknar Viigas lån?

Ja, det finns andra lån som liknar Viigas SMS lån. Samtliga lån som tillhör samma bolag som Viiga, Thorn Svenska AB, är mer eller mindre identiska med Viigas lån. Dessa lån är Klicklån, L’EASYs SMS lån, Spargos privatlån, Paymarks privatlån och Thorns privatlån.

Är det säkert att låna pengar av Viiga?

Ja, det är säkert att låna pengar av Viiga. Viiga ägs av bolaget Thorn Svenska AB som har funnits sedan år 1970, och som i sin tur är en del av danska koncernen 3C Retail A/S. Thorn Svenska AB och Klicklån har licens av Finansinspektionen för kreditgivning i Sverige, Norge och Danmark.

När blir pengar utbetalda från Viiga?

Om du beviljas lån hos Viiga betalas lånet ut senare samma dag eller under nästkommande bankdag. Om nästkommande dag är en helgdag, görs utbetalningen istället den första helgfria vardagen.

Kostar det något att lösa Viigas lån i förtid?

Nej, det kostar inget att lösa Viigas lån i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att betala av extra på ditt lån vid olika tillfällen, utöver lägsta beloppet som du är skyldig att betala.

Detaljerad information om Viiga Lån

Information om Viiga Lån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 1 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag vid ansökan innan 10 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Viiga Lån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Viiga Lån tillåter ej betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
20 - 75 år
Inkomstkrav
10 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Ja
×
Viiga Lån kräver att du har någon regelbunden inkomst. Inkomsten kan dock vara A-kassa, bidrag eller CSN likväl som från arbete.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Viiga Lån
Ränta
6,84 - 21,60 %
Effektiv ränta
36,8 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
595 kr
Aviavgift
19 - 39 kr
Betalningsfria månader
Max 2 gånger/lån, max 1 gång/år
Ansökan hos Viiga Lån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 15,72 % nominell ränta, 595 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 19 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 925 kr och effektiv ränta på 36,8 %. Totalt att betala blir 11 695 kr.