Sidan innehåller annonser

Thorn privatlån: Recension 2024

Thorn erbjuder ett privatlån utan säkerhet för låntagare med låg kreditvärdighet. Privatlånet är enkelt att bli beviljad även om du saknar en fast anställning. Thorns lån är lämpligt för dig som är ute efter ett privatlån på ett lägre lånebelopp (max 100 000 kr), med snabb utbetalning och en förhållandevis kort löptid (max 84 månader).

Även om Thorns privatlån är ett av de enklaste privatlånen att bli beviljad är deras lån ett dyrt privatlån. Deras lån har en hög representativ ränta, en hög uppläggningsavgift och en administrativ avgift. Om du söker ett privatlån med låg lånekostnad finns det bättre alternativ än Thorns privatlån.

Läs hela recensionen

Thorn Privatlån
 • Lånebelopp: 10 000 - 100 000 krFördel
 • Ränta: 9,84 - 21,60 %Fördel
 • Löptid: 1 - 7 år Fördel
Läs mer eller ansök på Thorn.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Thorn Privatlån: Ganska bra, 3.2/5

Lånea anser att Thorns privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,2 av 5. Det är ungefär samma som 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Thorn är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1/5. Thorns privatlån har en hög ränta för att vara ett privatlån, en hög uppläggningsavgift samt en månatlig administrativ avgift.
 • Beviljandegrad: betyg 5/5. Thorns privatlån är enkelt att bli beviljad. Du kan till exempel beviljas lån även om du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 4.5/5. Thorn har en smidig låneprocess av deras privatlån. När du ansöker om lån kan du få svar direkt på skärmen. Om du beviljas kan lånet betalas ut snabbt, redan senare samma dag eller inom 2 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Thorns kundtjänst finns tillgängliga via mejl och telefon under vardagar mellan 08.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Thorn Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.2/5
Lånekostnad1/5
Beviljandegrad5/5
Låneprocess4.5/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Thorns privatlån är dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1 av 5. Thorns privatlån är dyrt för att vara ett privatlån. Deras lån har en ränta på 9,84–21,60 % och en hög representativ ränta på 21,60 % (det betyder att en stor del av deras kunder erbjuds deras maxränta).

Thorns privatlån har även en hög uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på 19–39 kr. Om du söker ett privatlån med låg lånekostnad är inte Thorns privatlån ett bra alternativ.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Thorn, återbetalas över 7 år till nominell ränta på 21,60 %, en uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på 19 kr har Thorns privatlån en effektiv ränta på 24,52 %. Det är dåligt eftersom det är högre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att beviljandegraden för Thorns privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Det är enklare att bli beviljad Thorns privatlån än många andra privatlån. Du kan till exempel beviljas deras lån även om du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar.

Få andra långivare beviljar privatlån till dig med betalningsanmärkningar. Thorn har inga specifika krav runt hur gamla dina betalningsanmärkningar måste vara eller antal, däremot är det bättre ju färre de är och desto äldre. Om du söker ett privatlån med hög beviljandegrad är Thorns privatlån ett utmärkt val.

Låneprocess: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Lånea anser att låneprocessen hos Thorn är bra och lånet ges i denna kategori betyget 4,5 av 5. Det är enkelt att ansöka om lån hos Thorn och du får ofta svar direkt på skärmen om ett lån beviljas eller nekas. Ett lån som beviljas kan i vissa fall betalas ut snabbt, redan senare samma dag eller inom 1–2 bankdagar.

Vad som är negativt med Thorns låneprocess är att de inte erbjuder direktutbetalning under varken vardagar, kvällar eller helger. Det är däremot få långivare som erbjuder privatlån med direktutbetalning (även om det finns).

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Thorns kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Thorn har generösa öppettider under vardagar mellan 08.00–17.00. De är enkla att komma i kontakt med och har en hjälpsam inställning.

Vad som är negativt med Thorns kundservice är att de inte har öppet under kvällar eller helger, vilket många andra långivare som erbjuder privatlån har. De finns inte heller tillgängliga via en livechatt på deras hemsida eller via en app.

Vem är Thorns privatlån bäst för?

Thorns privatlån är bäst för dig som söker ett privatlån på ett lågt lånebelopp (på 10 000100 000 kr), ett lån med hög beviljandegrad, snabb utbetalning eller en kort löptid (max 84 mån). Thorn kan betala ut ett beviljat lån senare samma dag (eller inom 2 bankdagar) och du kan beviljas deras privatlån även om du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar.

Omständigheter när Thorns privatlån passar bra

Några omständigheter när det passar bra att låna från Thorn:

 • Om du vill ta lån med anmärkningar. Thorn kan bevilja dig privatlån även om du har betalningsanmärkningar. De har inga specifika krav på hur gamla anmärkningarna måste vara, typ eller antal. De gör alltid en individuell bedömning av din ekonomi som helhet. Ju färre anmärkningar du har och ju äldre de är, desto högre chans har du däremot att beviljas lån. Se: Lån med anmärkningar.
 • Om du vill ta ett litet lån. Thorn kan erbjuda privatlån på ett lågt lånebelopp på 10 000 kr. Det är ett lägsta lånebelopp som är lägre än hos många andra långivare med privatlån. Se: Litet lån.
 • Om du vill ta lån med låg kreditvärdighet. Du kan beviljas lån hos Thorn även om du har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel en timanställning, en provanställning eller betalningsanmärkningar. Se: Lån med låg kreditvärdighet.
 • Om du vill låna pengar utan BankID. Du kan ansöka om lån hos Thorn även om du saknar BankID eller om du inte vill använda ditt BankID. Deras avtal och villkor skickas då istället hem med posten och du signerar avtalet för hand. Därefter skickar du tillbaka avtalet till Thorn tillsammans med en kopia på en giltig fotolegitimation. Se: Låna pengar utan bankid.
Läs mer på Thorn.se

Vem är Thorns privatlån dåligt för?

Thorns privatlån är dåligt för dig med hög kreditvärdighet eller som söker ett privatlån med låg lånekostnad. Thorns privatlån har en ränta på 9,84–21,60 %, en uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på 19–39 kr.

Thorns lån är även dåligt för dig som vill ta lån på ett belopp över 100 000 kr och återbetala lånet under en lång löptid (Thorn har en löptid på max 7 år. Många andra långivare erbjuder privatlån på upp till 20 år).

Alternativ om Thorns privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Thorns privatlån inte är rätt för dig:

 • Wästgöta Finans privatlån: lån utan UC. Wästgöta finans erbjuder privatlån med ränta på 6,5–17,95 % och lånebelopp på 30 000300 000 kr. Deras lån passar dig som vill ta lån på ett stort belopp och som inte påverkar din kreditvärdighet hos UC (de använder Bisnode som kreditupplysningsföretag).
 • ICA Bankens privatlån: lån med låg maxränta och högt maximalt lånebelopp. ICA banken erbjuder ett privatlån med ränta på 5,24–14,95 % och lånebelopp på 20 000500 000 kr. ICA bankens privatlån passar dig som söker ett stort privatlån som är förhållandevis billigt.

Fördelar med lån från Thorn

De viktigaste fördelarna med privatlån från Thorn är:

 • Du kan beviljas lån med betalningsanmärkning. Till skillnad mot många andra långivare som erbjuder privatlån kan Thorn erbjuda lån till dig med betalningsanmärkning. De har inga specifika krav runt hur gamla de måste vara eller typ.
 • Du kan ansöka om lån utan BankID. Till skillnad mot många andra långivare erbjuder Thorn privatlån utan identifiering med BankID. Väljer du att låna utan BankID postas avtal och villkor med posten, signeras för hand och skickas tillbaka till Thorn tillsammans med en kopia på en giltig fotolegitimation. Det är en fördel för dig som vill låna utan BankID, eller inte har ett BankID.
 • Det är ett lån med hög beviljandegrad. Det är enklare att beviljas Thorns privatlån än många andra privatlån. Du kan bland annat beviljas lån även om du saknar en fast anställning eller har betalningsanmärkningar. Se: Lån med hög beviljandegrad.
 • Det är enkelt lån att få. Det är enkelt att beviljas lån hos Thorn. Du kan beviljas lån på lånebelopp på 10 000100 000 kr oavsett vilken anställningsform du har eller om du har betalningsanmärkningar. Det är en fördel för dig som söker ett privatlån och har nekats lån hos andra långivare. Se: Enkelt lån att få.
 • Du vill ta lån som pensionär. Thorn har ingen maxålder för när de beviljar ett privatlån eller en maxålder för när lånet ska vara återbetalt. Det är en fördel för dig som är pensionär och vill ta ett privatlån. Se: Lån som pensionär.
 • Du vill ta lån med en medsökande. Thorn tillåter att du ansöker om deras privatlån tillsammans med en medsökande. Det är en fördel för dig som på egen hand inte uppfyller de krav Thorn ställer för att bevilja ett privatlån på ett högt lånebelopp. Oavsett om du ansöker om lån med en medsökande eller inte erbjuder Thorn lånebelopp på max 100 000 kr.
 • Det är ett lån som går att förlänga. Du kan förlänga löptiden för ditt privatlån hos Thorn utan att det tillkommer en kostnad. För att förlänga ditt lån kontaktar du Thorns kundtjänst och meddelar din önskan. Se: Lån som går att förlänga.
 • Det går att ta lån utan en fast anställning. Du kan beviljas privatlån hos Thorn även om du saknar en fast anställning. Har du till exempel en timanställning, ett vikariat eller en provanställning och vill ta lån utan en fast anställning kan du således ha möjlighet att beviljas lån hos Thorn.
 • Du kan ansöka om lån och få besked direkt. När du ansöker om privatlån hos Thorn kan du få besked direkt på skärmen om du beviljas lån eller nekas. Om Thorn behöver kompletterande uppgifter av dig kan beskedet däremot dröja. Se: Ta lån och få besked direkt.

Nackdelar med lån från Thorn

De största nackdelarna med privatlån från Thorn är:

 • Det är inte det billigaste privatlånet. Thorns lån är dyrt för att vara ett privatlån. Deras privatlån har en hög frånränta på 9,84 %, en uppläggningsavgift på 595 kr samt en administrativ avgift på 19–39 kr. Om du söker det billigaste privatlånet är inte Thorns privatlån det bästa alternativet.
 • Det är inte ett lån med lång återbetalningstid. Thorns privatlån har en kort löptid för att vara ett privatlån (maximalt 84 månader). De erbjuder däremot förlängning av deras lån utan att det tillkommer en avgift. Se: Lån med lång återbetalningstid.
 • Du kan inte ta privatlån som 18 år gammal. Du måste vara minst 20 gammal för att beviljas privatlån hos Thorn. Det är en nackdel för dig som är yngre än så men vill ansöka om ett privatlån. Se: Privatlån från 18 år.
 • Du beviljas inte lån utan en uppläggningsavgift. Thorn har en uppläggningsavgift på 595 kr för deras privatlån. De flesta långivare som erbjuder privatlån har en uppläggningsavgift, men det finns även långivare som erbjuder lån utan avgiften. Se: Lån utan en uppläggningsavgift.

Jämför Thorns privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Thorns privatlån i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Thorn Privatlån Thorn Privatlån 10 000-100 000 kr 9,84-21,60 % 1 år-7 år
3,2/5
Nordea Privatlån Nordea Privatlån 10 000-500 000 kr 5,7-13,2 % 1 år-12 år
3.9/5
Nordax Privatlån Nordax Privatlån 15 000-600 000 kr 5,9-19,9 % 1 år-20 år
3/5

Vad särskiljer Thorns privatlån från andra?

Vad som särskiljer Thorns lån från andra privatlån är att deras lån är enkelt att bli beviljad, har en hög representativ ränta på 21,60 %, en snabb utbetalning och du får svar direkt på skärmen om du beviljas (om komplettering ej krävs). Hos Thorn kan du även kombinera köp av hemelektronik och vitvaror med att låna pengar.

Thorns privatlån vs Nordeas privatlån

Precis som Thorn erbjuder Nordea ett privatlån utan säkerhet. Nordeas privatlån har ett maximalt lånebelopp på 500 000 kr, vilket är betydligt högre än Thorns maximala lånebelopp på 100 000 kr. Nordeas privatlån har även en låg ränta på 5,7–13,2 %, medan Thorns privatlån har en relativt hög ränta på 9,84–21,60 %. Thorns privatlån är däremot enklare att bli beviljad än Nordeas privatlån.

Thorns privatlån vs Nordax privatlån

Både Thorns och Nordax privatlån är lån utan säkerhet. Nordax privatlån har en lägre frånränta än Thorns privatlån på 5,9 % (Thorns privatlån har en frånränta på 9,84 %) och en lägre representativ ränta på 9,9 %. Thorns privatlån har representativ ränta på 21,60 % (den ränta som en stor del av deras kunder får).

Nordax erbjuder dessutom lån med högre lånebelopp än Thorn. Nordax erbjuder lån på 15 000600 000 kr, medan Thorn erbjuder lån på 10 000100 000 kr. Precis som hos Thorn kan du ansöka om lån hos Nordax utan BankID och med en medsökande.

Ansök om Thorns privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Thorns privatlån via en låneförmedlare kan du jämför deras lån med flera andra långivares. På så sätt maximerar du chansen att beviljas bra lånevillkor (såsom en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Thorns privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Enklare Enklare 5,07-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,2/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Thorn kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de på förhand bedömer passar din situation och sökta lån.

Se mer: Bästa jämförelsesajt för lån.

Kundomdömen av Thorns privatlån online

Thorns privatlån är en del av bolaget Thorn Svenska AB som har funnits sedan år 1970. Deras lån är populärt men har dock relativt få recensioner online. På Trustpilot har Thorns privatlån givits betyget 4,3 av 5 (i skrivande stund, januari 2023, baserat på färre än 100 recensioner).

Vad låntagare främst lyfter fram som positivt med Thorns privatlån är att Thorn har en hög servicenivå, att de har hjälpsamma och trevliga handläggare samt att de erbjuder en snabb handläggningsprocess.

Vad vissa låntagare lyfter fram som negativt med Thorns privatlån är att de har en oseriös handläggning och att de säljer produkter (hemelektronik eller vitvaror) som är betydligt mycket dyrare hos Thorn än hos konkurrenter.

Krav för Thorns privatlån

Thorns grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • varit folkbokförd i Sverige i minst 24 månader
 • ha någon form av inkomst och ett överskott i din ekonomi
 • ej ha en skyddad identitet
 • ha ett svenskt personnummer
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Thorns krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Thorn.

Innan du ansöker om Thorns privatlån

Innan du ansöker hos Thorns privatlån bör du beakta detta:

 • Thorns grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Thorns grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Thorns lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Thorn tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, definitivt göra det. Att låna med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Thorns privatlån. Allt annat lika kommer detta innebära ett billigare privatlån, vilket över tid kommer spara dig mycket pengar.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Thorns privatlån

Så gör du för att ansöka om Thorns privatlån online:

 1. Ange hur mycket du vill låna samt löptid.

 2. Uppge dina personuppgifter och bankkontonummer lånet ska betalas ut till.

 3. Identifiera dig med hjälp av BankID.

 4. Invänta svar på din låneansökan.

 5. Om du beviljas lån signerar du lånebeskedet med BankID.

 6. Invänta att Thorn betalar ut ditt lån.

Det är enkelt och går snabbt att ansöka om privatlån hos Thorn. Hela ansökningsprocessen tar endast några minuter.

Så har vi betygsatt Thorns privatlån

För vår recension av Thorns privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Thorns privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Thorns privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Thorns process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Thorns låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Thorn för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar av Thorn?

Ja, det är säkert att låna pengar av Thorn. Thorn privatFinans är en del av bolaget Thorn Svenska AB som har funnits sedan år 1970. Bolaget är i sin tur är en del av den danska koncernen 3C Retail A/S. Thorn står under Finansinspektionens och Konsumentverkets tillsyn, och har licens för kreditgivning i Sverige.

Vad kan Thorns privatlån användas till?

Eftersom Thorns privatlån är utan säkerhet kan du använda ditt lån till vad du vill. Vanliga ändamål är att använda deras lån till köp av vitvaror, hemelektronik, resor eller renovering.

Kostar det något att lösa Thorns privatlån i förtid?

Nej, det kostar inget att lösa Thorns privatlån i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att göra en extrabetalning utöver det lägsta beloppet som du är skyldig att betala.

Påverkas min kreditvärdighet när jag ansöker om lån hos Thorn?

Thorn använder UC som kreditupplysningsföretag. Det innebär att du påverkar din kreditvärdighet hos UC negativt när du ansöker om lån eller beviljas lån hos Thorn. Ju fler låneansökningar du har gjort hos långivare som använder UC, desto mer påverkas din kreditvärdighet negativt hos UC.

Finns det andra lån som liknar Thorns privatlån?

Ja, Thorns privatlån tillhör bolaget Thorn Svenska AB som även har varumärkena Klicklån, Viiga, L´Easy, Spargo och Paymark. Samtliga lån har mer eller mindre identiska villkor med varandra. Vad som kan skilja lånen åt är till exempel räntan, löptid och lånebelopp.

Detaljerad information om Thorn Privatlån

Information om Thorn Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag om du signerar avtalet med BankID innan 11 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.6 / 5 Trust pilot score 4.6 / 5
(210 omdömen)
Krav hos Thorn Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Finns inga specifika krav på antal anmärkningar och ålder - de gör en individuell helhetsbedömning.
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Ja
×
Thorn kräver att du har någon regelbunden inkomst. Inkomsten kan dock vara A-kassa, bidrag eller CSN likväl som från arbete.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Thorn Privatlån
Ränta
9,84 - 21,60 %
Effektiv ränta
24,52 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 84 månader.
Uppläggningsavgift
595 kr
Aviavgift
19 kr
Betalningsfria månader
Max 2 gånger/lån, max 1 gång/år
Ansökan hos Thorn Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 21.6 % nominell ränta, 595 kr i uppläggningsavgift och 19 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 84 månader ger en månadsbetalning på 2 337 kr och effektiv ränta på 24.52 %. Totalt att betala blir 196 898 kr.