Sidan innehåller annonser

Förskottslön SMS lån: Recension 2024

Förskottslöns lån är ett SMS lån (snabblån) som passar bra för låntagare med en låg kreditvärdighet och som nekats lån hos andra långivare. Lånet är lämpligt för dig som vill ta ett SMS lån på ett lågt lånebelopp (på mellan 2 00010 000 kr) och återbetala lånet med en kort löptid (30 dagar).

Trots att Förskottslön har en hög beviljandegrad för deras lån, har de inte högst beviljandegrad av alla långivare som erbjuder SMS lån. Det finns andra SMS lån som är enklare att få och som samtidigt erbjuder SMS lån med en snabbare utbetalning.

Läs hela recensionen

Förskottslön
 • Lånebelopp: 2 000 - 10 000 krFördel
 • Ränta: 38 %Fördel
 • Löptid: 1 mån Fördel
Läs mer eller ansök på Forskottslon.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Förskottslön: Ganska bra, 3.1/5

Lånea anser att Förskottslöns SMS lån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,1 av 5. Det är lägre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Förskottslöns SMS lån är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 2/5. Förskottslöns lån är dyrt för att vara ett SMS lån, bland annat har lånet en hög ränta och en hög uppläggningsavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5. Det är enkelt att beviljas lån hos Förskottslön. Du kan till exempel beviljas lån även om du är arbetslös (och får ersättning från en A-kassa).
 • Utbetalning: betyg 3/5. Förskottslöns lån utbetalas i regel inom 1–3 dagar efter ett lån beviljats. I vissa fall erbjuder de även direktutbetalning under kvällar och helger, men det är inget de kan garantera.
 • Kundservice: betyg 2/5. Förskottslön har telefontid vardagar mellan 10.00–12.00 och 14.00–16.00. Därutöver finns de tillgängliga via mejl.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Förskottslön: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.1/5
Lånekostnad2/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning3/5
Kundservice2/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Förskottslöns SMS lån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. Förskottslöns lån är ett dyrt SMS lån. Lånet har en ränta på 38 % samt en uppläggningsavgift på 399 kronor.

Förskottslöns lån klassificeras alltid som en högkostnadskredit, oavsett lånebelopp och löptid. Om du söker ett SMS lån med så låg lånekostnad som möjligt är inte Förskottslöns lån ett bra alternativ för dig.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Förskottslöns lån, återbetalas över 1 månad med en ränta på 38 % och en uppläggningsavgift på 399 kr har Förskottslöns lån en effektiv ränta på 129,21 %. Det är dåligt, eftersom det är högre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat. Medianen är dock beräknad på 10 000 kr och en återbetalningstid över 12 månader.

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Förskottslöns lån är ganska bra och SMS lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Det är enkelt att beviljas lån hos Förskottslön. Du kan till exempel beviljas lån även om du har en betalningsanmärkning, är sjukskriven eller arbetslös (med ersättning från Försäkringskassan eller en A-kassa).

Förskottslön använder inte heller UC som kreditupplysningsföretag, utan Bisnode. Därutöver kan du även beviljas lån om du har en låg inkomst. Om du söker ett SMS lån som är enkelt att bli beviljad är Förskottslöns lån ett bra alternativ.

Utbetalning: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Förskottslöns SMS lån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Vanligtvis tar det 1–3 bankdagar för ett beviljat lån hos Förskottslön att utbetalas. Om du är befintliga kund hos Förskottslön kan det gå snabbare att få ett nytt lån utbetalt.

Även om det inte framgår på Förskottslöns hemsida, kan de i vissa fall erbjuda både nya och befintliga kunder direktutbetalning (även under kvällar och helger). Vi har vid flera tillfällen försökt få klarhet i vilka banker de kan betala ut lån direkt till, samt under vilka förutsättningar. Eftersom vi inte lyckats få ett svar av Förskottslön, kan vi inte ge dem ett högre betyg än en 3:a.

Kundservice: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att Förskottslöns kundservice är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. Det är inte helt enkelt att komma i kontakt med Förskottslön. De har endast telefontider vardagar mellan 10.00–12.00 och 14.00–16.00. När vi har testat mejla dem har vi däremot fått en förhållandevis snabb återkoppling, vilket är positivt.

Vad som är negativt med Förskottslön är det kan ta upp till 3 dagar att få svar huruvida du beviljas lån eller inte. Det är betydligt längre svarstid än vad många andra långivare har. Är du befintlig kund tar det mellan tio minuter upp till en bankdag att få svar. Vi har i vår kontakt med dem inte fått ett tydligt svar i hur deras låneprodukt fungerar, vilket är ovanligt och ger minuspoäng.

Vem är Förskottslöns SMS lån bäst för?

Förskottslöns SMS lån är bäst för dig som vill ta ett lån på ett lågt lånebelopp som återbetalas snabbt (på max 30 dagar). Lånet passar även dig som är minst 19 år gammal och har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet, sjukskrivning eller betalningsanmärkningar.

Omständigheter när Förskottslöns SMS lån passar bra

Några omständigheter när Förskottslöns SMS lån passar bra är om:

 • Du har svårt att få lån. Förskottslön erbjuder ett lån som är enkelt att bli beviljad. Du kan till exempel beviljas lån även om du har betalningsanmärkningar eller saknar fast anställning. Det kan vara bra för dig som nekas lån hos andra långivare. Se: svårt att få lån.
 • Du vill låna pengar trots många UC-förfrågningar. Förskottslön använder inte UC som kreditupplysningsföretag, utan Bisnode. Det innebär att din möjlighet att beviljas lån hos Förskottslön inte påverkas av att du har många UC-förfrågningar hos UC. Se: låna pengar trots många uc.
 • Du vill ta lån med dålig kreditvärdighet. Du kan beviljas lån hos Förskottslön även om du har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel arbetslöshet eller låg inkomst. Se: ta lån med dålig kreditvärdighet.

Vem är Förskottslöns SMS lån dåligt för?

Förskottslöns lån är dåligt för dig som söker ett billigt SMS lån. Lånet har en ränta på 38 % och en uppläggningsavgift på 399 kronor. Förskottslöns lån definieras alltid som en högkostnadskredit, och är dyrare än många andra jämförbara SMS lån.

Förskottslöns lån är även ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Förskottslöns SMS lån inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Förskottslöns lån inte är rätt alternativ för dig:

 • Ferratums kredit: kredit utan UC och utan avgifter utöver räntan. Ferratum erbjuder en kontokredit med ränta på 43,5 % och en kreditgräns på mellan 1 00040 000 kr. De har både hög beviljandegrad och direkt utbetalning dygnet runt. Ferratums kredit passar dig med låg kreditvärdighet som vill ta ett snabbt SMS lån.
 • Saldos kredit: kredit utan UC med relativt låg frånränta. Saldo erbjuder en kontokredit med ränta på mellan 19,5–39,5 % och en kreditgräns på mellan 1 00020 000 kr. De kan betala ut lån direkt dygnet runt, till bankkonton hos alla storbanker. Saldos kredit är lämplig för dig som söker ett SMS lån som kan utbetalas snabbt.
 • Brixos kredit: kredit med låg ränta och utan övriga avgifter. Brixo erbjuder en kontokredit med ränta på 28,95 % och en kreditgräns på mellan 3 00050 000 kr. Brixos kredit passar dig som söker ett billigt SMS lån.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Förskottslöns SMS lån). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än ett lån hos Förskottslön. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än minimibeloppet för ett lån hos Förskottslön som är på 2 000 kr.

Se: jämföra privatlån.

Fördelar med Förskottslöns SMS lån

De viktigaste fördelarna med Förskottslöns SMS lån är:

 • Det är ett SMS lån utan UC. Förskottslön använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det betyder att du inte belastar din kreditvärdighet hos UC när du ansöker om lån hos Förskottslön. Se: sms lån utan uc.
 • Du kan beviljas SMS lån trots betalningsanmärkningar. Förskottslön kan bevilja dig lån trots att du har betalningsanmärkningar. De har inga specifika krav gällande antal eller typ, utan gör individuella bedömningar i samtliga fall. Se: sms lån trots betalningsanmärkningar.
 • Du kan ta SMS lån utan fast inkomst. Du kan beviljas lån hos Förskottslön även om du inte har fast inkomst från en tillsvidareanställning. Det är en fördel för dig som vill låna pengar och är arbetslös eller sjukskriven (med ersättning från en A-kassa eller Försäkringskassan), har en provanställning eller är deltidsanställd. Se: sms lån utan fast inkomst.
 • Du kan få lån med låg inkomst. Du kan beviljas lån hos Förskottslön även om du har en låg inkomst. Det är en fördel för dig som till exempel har en årsinkomst som främst är baserad på ersättning eller bidrag och inte lön. Se: lån med låg inkomst.
 • Du kan ansöka om lån utan BankID. Hos Förskottslön kan du ansöka om SMS lån även om du inte identifierar dig och signerar med BankID. Istället skickas ett medgivande per post, signeras för hand och skickas tillbaka per post. Du bifogar även kopia på ditt ID-kort, pass eller körkort. Se: lån utan bankid.
 • Det är ett lån som nästan alla blir beviljade. Förskottslön har en hög beviljandegrad för deras lån, och jämfört med flera andra SMS lån är deras lån enklare att bli beviljad. Se: lån som alla blir beviljade (nästan alla).

Nackdelar med Förskottslöns SMS lån

De viktigaste nackdelarna med Förskottslöns lån är:

 • Du kan ej låna pengar med en garanterad direkt utbetalning. Förskottslön uppger att de erbjuder direktutbetalning, men också att det är något de inte kan garantera. De vill inte heller ange vilka banker de samarbetar med när det kommer till direktutbetalning. Det är en nackdel för dig som med säkerhet vill låna pengar med direkt utbetalning, vilket flera andra långivare kan erbjuda.
 • Du kan ej garanteras SMS lån under helgen. Förskottslön uppger att de kan erbjuda utbetalning på helger för både nya och befintliga kunder. Det är däremot inget de kan garantera eller går ut med på deras hemsida. Se: sms lån under helgen.
 • Det är ett dyrt lån. Förskottslöns lån har en ränta på 38 % och en uppläggningsavgift på 399 kr. Lånet definieras alltid som en högkostnadskredit oavsett lånebelopp eller löptid.

Jämför Förskottslöns lån med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Förskottslöns lån i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Förskottslön Förskottslön 2 000-10 000 kr 38-38 %
3,1/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 399 kr 0 kr
Viaconto Viaconto 1 000-30 000 kr 43,44-43,44 %
3,7/5
Ja, under öppettider Ja, via Creditsafe 380 kr 45 kr
Northmill Northmill 1 000-50 000 kr 7,9-25,9 %
4,8/5
Ja, under öppettider Nej 0 kr 19 kr

Vad särskiljer Förskottslöns lån från andra SMS lån?

Det som särskiljer Förskottslöns lån från andra SMS lån är lånet har ett maximalt lånebelopp på endast 10 000 kr, en kort återbetalningstid på högst 30 dagar och en hög lånekostnad. Förskottslön har även krav på att en återbetalning av lånet sker via autogiro och att en utbetalning av lånet görs till ditt lönekonto (eller de konto du får din inkomst på).

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Förskottslöns lån vs Viacontos kredit

Till skillnad mot Förskottslön erbjuder Viaconto en kontokredit och inte ett lån. Viacontos kredit har en maximal kreditgräns på 30 000 kr (max 6000 kr för ny kund) och Förskottslöns lån har maximalt lånebelopp på 10 000 kr. Båda SMS lånen är utan UC och har ungefär samma ränta (Viacontos ränta är 43,44 % och Förskottslöns ränta är 38 %).

Viacontos kredit saknar uppläggningsavgift vilket Förskottslön har för sitt lån på 399 kronor. Viacontos kredit har däremot en månadsavgift på 375 kr och en aviavgift på 45 kr. Sammantaget är Viacontos kredit något dyrare än Förskottslöns lån.

Förskottslöns lån vs Northmills kredit

Northmill erbjuder en kontokredit och inte ett lån såsom Förskottslön. Northmills kredit har en kreditgräns på mellan 1 00050 000 kr och Förskottslöns lån erbjuder lånebelopp på mellan 2 00010 000 kr. Northmill tar UC, vilket Förskottslön inte gör. Däremot har Northmills kredit en lägre ränta än Förskottslöns lån på mellan 7,9–25,9 %. Förskottslön erbjuder lån till en ränta på 38 %.

Northmill kan erbjuda direktutbetalning av deras kredit till bankkontos hos samtliga storbanker och Danske Bank dygnet runt. Förskottslön uppger att de kan erbjuda direktutbetalning, men att de inte kan garantera det. Sammantaget är Northmills kredit både billigare och har snabbare utbetalning än Förskottslöns lån.

Kundomdömen av Förskottslöns SMS lån online

Förskottslöns lån ägs av bolaget Förskottslön Sverige AB som har funnits sedan år 2009. Trots att lånet har erbjudits under flera år finns det inga recensioner av Förskottslön lån online. Vi kan därmed inte med säkerhet återge vad Förskottslöns kunder tycker om deras lån.

Förskottslöns krav

Förskottslöns krav är att du ska:

 • vara minst 19 år gammal
 • vara folkbokförd i Sverige
 • få utbetalning till samma bankkonto du får lön eller annan ersättning
 • ha betalat tillbaka eventuella tidigare lån hos Förskottslön
 • inte låna mer än hälften av din inkommande lön eller ersättning
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Förskottslöns krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Förskottslön.

Se mer: vad krävs för att ta lån?

Innan du ansöker om lån hos Förskottslön

Innan du ansöker hos lån hos Förskottslön bör du beakta detta:

 • Förskottslöns grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Förskottslöns grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Förskottslöns lån. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: kolla sin kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Förskottslön. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Förskottslöns SMS lån

Så här gör du för att ansöka om lån hos Förskottslön:

 1. Gå till Förskottslöns ansökningsformulär.

 2. Ange dina personuppgifter och eventuellt uppgifter om din arbetsgivare.

 3. Ange det bankkontonummer lånet ska utbetalas till (ska vara samma konto du får din inkomst utbetald till), samt ange vilket datum annan utbetalning sker.

 4. Välj det belopp du vill låna.

 5. Signera och godkänn med BankID, alternativt be om att få ett medgivande skickat hem per post.

 6. Invänta lånebesked.

 7. Invänta utbetalning av lånet (om du beviljas lån).

Det är enkelt att ansöka om lån hos Förskottslön. Du följer endast anvisningarna i formuläret och klickar dig vidare med de “gröna knapparna”.

Så har vi betygsatt Förskottslöns SMS lån

Eftersom Förskottslöns lån tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Förskottslöns lån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Förskottslöns lån såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Förskottslöns process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Förskottslön för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar av Förskottslön?

Ja, det är säkert att låna pengar av Förskottslön. Förskottslön drivs av bolaget Förskottslön Sverige AB som har funnits sedan år 2009. Bolaget har tillstånd av finansinspektionen för kreditgivning i Sverige. Förskottslön tar även ansvar för att behandlingen av personuppgifter sker i enlighet med gällande personuppgiftslagstiftning och annan tillämplig lagstiftning.

Hur mycket kostar ett lån hos Förskottslön?

Förskottslöns SMS lån har en ränta på 38 % och en uppläggningsavgift på 399 kr. Ett lån på till exempel 2 000 kr med återbetalningstid på 30 dagar har en totalkostnad på 2 461 kr. Om du tar ett lånebelopp på 10 000 kr blir totalkostnaden för lånet 10 711 kr (löptid 30 dagar).

Kan Förskottslöns SMS lån höjas eller förlängas?

Nej, du kan inte höja eller förlänga ditt lån hos Förskottslön. Varje lån har en löptid på 30 dagar. För att ansöka om ett nytt lån behöver ett eventuellt tidigare lån först vara till fullo återbetalt.

Vad kan Förskottslöns SMS lån användas till?

Du kan använda Förskottslöns SMS lån till vad du vill. Deras lån är utan säkerhet, vilket innebär att Förskottslön inte ställer krav på att deras lån ska användas för ett specifikt ändamål. Vanliga ändamål är resor, renovering eller konsumtion.

Kostar det något att lösa Förskottslöns SMS lån i förtid?

Nej, det kostar inget att lösa Förskottslöns SMS lån i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att betala in extra då och då, utöver det belopp du är skyldig att återbetala.

Detaljerad information om Förskottslön

Information om Förskottslön
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Inom 2 h under kontorstid
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Utbet. helger & kvällar
Ja, dygnet runt
 
Krav hos Förskottslön
Betalningsanmärkningar
Accepteras
Ålderskrav
Minst 19 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Ja
×
Förskottslön kan bevilja lån även om du har A-kassa eller får pengar av Försäkringskassan.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Förskottslön
Ränta
38 %
Effektiv ränta
129,21 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
399 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
0
Ansökan hos Förskottslön
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 38 % nominell ränta, 399 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 1 månad ger en månadsbetalning på 10711 kr och effektiv ränta 129,21 %. Totalt att betala blir 10 716 kr.