Recension av Thorn lån

Vårt omdöme: 4,5/5

Thorns snabblån erbjuder en av de lägsta räntorna på marknaden för mindre lån. De passar bra för dig som vill låna ca 10 000100 000 kr och samtidigt hålla kostnaden nere.

Deras lån har en individuell ränta på 9,8421,60 %. Utöver räntan tillkommer en uppläggningsavgift på 595 kr kr och en avi-avgift på 19 - 39 kr i månaden (avi/autogiro).

Tyvärr erbjuder Thorn inte direktutbetalning, och för större lånebelopp finns det dessutom billigare alternativ. Ska du låna mer än 30 000 kr, eller om du prioriterar en snabb utbetalning finns det alltså bättre alternativ.

Lånekostnad: 4/5

Du kan få en bättre ränta beviljad jämfört med de flesta andra långivare av liknande lån. Däremot tillkommer avgifter såsom uppläggningsavgift och administrationsavgift.

Beviljandegrad: 5/5

Thorn beviljar många ansökningar. Så länge du har någon typ av inkomst har de en hög beviljandegrad.

Utbetalning: 4/5

Thorn har ingen direkt utbetalning men om du signerar avtalet med BankID innan 11:00 på en vardag får du pengarna samma dag.

Kundservice: 4/5

Thorn har en trevlig och proffsig kundservice som är har öppen vardagar mellan 08:00 – 18:00, men de har stängt på helger.

Om Thorn

Thorn ägs av bolaget Thorn Svenska AB som tillhör den danska koncernen 3C Retail A/S. De är verksamma i Sverige, Norge och Danmark.

3C Retail A/S äger idag flera snabblåneföretag, däribland, L’EASY, Viiga lån, Klicklån, Spargo Finans och fler därtill. Thorn Svenska AB grundades 1970 och är en av de äldsta aktörerna av snabblån.

Thorn i korthet

 • Du kan låna i spannet 10 000 kr till 100 000 kr.
 • En ansökan tar bara ett par minuter och du får alltid svar inom en bankdag, vanligtvis går det ännu snabbare.
 • Thorn är en trygg långivare med den längsta erfarenheter av smålån i Sverige.

När Thorn grundades jobbade de endast med hemelektronik, men det har ändrats med tiden. Under 80 och 90-talet var Thorn marknadsledande inom uthyrning av diverse hemelektronik och vitvaror. Idag erbjuder de fortfarande hemelektronik men även privatlån.

 • Ger dig en individuell ränta från 9,84 %.
 • Vanligtvis får du pengarna samma dag som du ansöker, eller nästa bankdag.
 • Erbjuder låneskydd.

 

Läs mer på Thorn.se

Hur fungerar Thorns lån?

Hos Thorn har du möjlighet att söka lån i spannet 10 000 kr upp till 100 000 kronor. Detta är ett högt spann i relation till deras konkurrenter på snabblån som bara kan erbjuda lån upp till 30 000 – 50 000 kr.

Löptiden på lånet är mellan 1 år7 år, och det är upp till dig hur många år du lägger upp lånet på. Thorn endast erbjuder en återbetalningstid på max 7 år år, vilket är relativt kort löptid för lån upp till 100 000 kr. Detta resulterar i en månadskostnad från 1 600 upp till 2 300 kr för lån på 100 000 kr beroende på räntan du får.

Hos andra långivare har man möjlighet att välja 10 – 15 års återbetalningstid för lån mellan 80 000 – 100 000 kr, vilket medför en betydligt lägre månadskostnad.

Vad kostar ett lån från Thorn?

Thorn erbjuder ett lån med en fast nominell årsränta från 9,84 upp till 21,60 %. Räntan sätts individuellt efter ens egna förutsättningar. Detta är en jämförelsevis bra ränta för smålån på 10 – 30 tkr. För lån över 30 000 kr kan du ofta få en lägre ränta via låneförmedlare såsom Lendo.

Thorn baserar bedömningen bland annat utifrån vad du har för inkomst och på den information de får från kreditupplysningen.

Utöver räntan tillkommer:

 • Uppläggningsavgift på 595 kr.
 • Administrationsavgift på 19 - 39 kr per månad (39 kr om du inte betalar via autogiro).

Thorn har flera tillkommande avgifter som gör lånet dyrare och den effektiva räntan blir också högre. På lån i det lägre spannet på 10 000 kr har uppläggningsavgiften stor påverkan på.

Om det är viktigt för dig att inte ha några tillkommande avgifter, finns det bättre alternativ. Då Thorn har en fast ränta kommer du behöva betala en ränteskillnadsersättning om du betalar av lånet i förtid.

Detta innebär att du kommer behöva betala en procent av det beloppet du betalar av i förtid som en extra avgift. Om det är kortare tid än ett år kvar på lånet är det en halv procent som du betalar av beloppet.

Om det endast återstår 15 000 kr på din skuld och du har mindre än ett år att betala, kommer det bara kosta 75 kr att lösa lånet i förtid. Det är alltså inte speciellt dyrt att betala av lånet innan avtalat.

Kostnadsexempel

Tabell 1: Så här mycket kostar olika lån hos Thorn.
Lånebelopp10 000 kr50 000 kr100 000 kr
Återbetalningstid1 år4 år7 år
Ränta21,60 %16,20 %9,84 %
Uppläggningsavgift595 kr595 kr595 kr
Avi-avgift19 kr19 kr19 kr
Månadsbetalning953 kr1 441 kr1 671 kr
Totalt att betala12 031 kr69 770 kr140 947 kr
Effektiv ränta45 %19,1 %10,91 %

Tabell 1 visar att uppläggningsavgiften på 595 kr har en stor påverkan på den totala kostnaden på de mindre lånen. Ibland är det bättre att ta ett lån med högre nominell ränta utan avgifter än ett lån med låg ränta och flera avgifter.

Kostnadsjämförelse: Thorn & Frogtail

Det är billigare att ta ett lån på 10 000 kr hos Frogtail än hos Thorn, även fast Frogtail har en högre ränta. Detta är på grund av att Frogtail är helt avgiftsfria.

På större lån är det bättre att ta det hos Thorn då avgifterna inte har lika stor påverkan på den effektiva räntan på större lån.

Tabell 2: Kostnadsjämförelse mellan Thorn & Frogtail.
 ThornFrogtail
Lånebelopp10 000 kr10 000 kr
Återbetalningstid1 år1 år
Ränta21,60 %25 %
Uppläggningsavgift595 kr0 kr
Avi-avgift19 kr0 kr
Månadsbetalning953 kr956 kr
Totalt att betala12 031 kr11 464 kr
Effektiv ränta45 %29,33 %

En liknande aktör till FrogTail med liknande villkor som vi kan rekommendera är CashBuddy. De har en ränta på 26,05 % och inga andra avgifter.

Thorns krav

För att bli beviljad ett lån från Thorn måste du uppfylla deras grundförutsättningar för att inte få ett automatiskt avslag.

Deras grundkrav är följande:

 • Du måste minst vara 20 år.
 • Du måste ha varit folkbokförd i Sverige de senaste 24 månaderna.
 • Du behöver också ha någon form av inkomst och ett överskott i din ekonomi som tillåter ett nytt lån
 • Du kan inte få lån hos oss om du har ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Inget krav på fast anställning.

 

Läs mer på Thorn.se

Kreditbedömning

Thorns kreditbedömning är till viss del automatiserad. Detta betyder att när de inhämtat kreditupplysningen via UC kan ge svar direkt om du fått ett avslag på lånet. Det här innebär inte att man är garanterad att bli beviljad ett lån om man inte får ett avslag direkt.

I de fall du inte får ett automatiskt avslag så handläggs Thorns ansökningar manuellt av deras lånehandläggare. Kreditbedömningen görs utifrån det du har angett i din låneansökan, informationen via UC samt om du har betalningsanmärkningar.

Det är värt att ha i åtanke att de använder sig av UC och om du inte vill göra det, finns det flera aktörer som erbjuder lån utan UC.

Thorn har inget krav på fast anställning, utan de kräver att du har en regelbunden inkomst och det kan vara från exempelvis CSN, försäkringskassan eller en fast anställning.

Beviljandegraden hos Thorn ligger något över medel och de beviljar lån till många av de söker.

Utbetalning från Thorn

Tidpunkten för utbetalningen av lånet beror på när du söker och blir beviljad. Om lånet blir godkänt och du signerar avtalet med BankID före klockan 11:00 betalas pengarna ut samma eftermiddag.

Du är alltså garanterad att få pengarna samma dag mellan 15:00 – 17:00 om du signerar avtalet med BankID innan 11:00 på en helgfri vardag. Om du istället signerar avtalet efter 11:00, kommer pengarna att betalas ut på förmiddagen nästkommande bankdag.

Är du i behov av finansiering snabbt är det viktigt att du söker lånet tidigt på dagen hos Thorn. Du kommer få pengarna samma eftermiddag på ditt konto, förutsatt att du signerar avtalet innan 11:00 med BankID.

Så ansöker du om ett lån från Thorn

Det tar endast ett par minuter att göra en låneansökan hos Thorn:

 • Välj hur stort belopp du vill låna samt vilken löptid du önskar.

 • Ange ditt namn, telefonnummer och din mailadress.

 • Ange ditt clearingnummer och kontonummer (du väljer själv vilket konto, men ditt lönekonto rekommenderas).

 • Godkänn och acceptera deras villkor samt att det görs en kreditupplysning och signera sedan ansökan med BankID.

Efter att du skickat in ansökan är det bara att vänta på återkoppling från Thorn om hur din ansökan har gått. Du kommer få ett SMS och email när ansökan är färdigbehandlad.

Vanligt kompletterande information som Thorn kräver

I vissa fall kan Thorn kräva att du styrker din inkomst. De vanligaste inkomstkällorna som behöver styrkas är, inkomst från arbete, pension, CSN, Ersättning från försäkringskassan.

 • Inkomst från arbete: Styrks genom de tre senaste lönespecifikationerna.
 • Inkomst från pension: Thorn behöver ditt årsbesked där alla utbetalningar för det nuvarande året finns med. Om du får pension från flera ställen behöver Thorn alla årsbeskeden. Saknar du ett årsbesked kan du istället skicka in dina 3 senaste utbetalningsspecifikationer som utfärdas av pensionsmyndighet eller en privat aktör.
 • Inkomst från CSN: Thorn behöver få ditt fullständiga beslut som du fått av CSN och även utbetalningsplanen. Beslutet från CSN måste vara för framtida studier för att de ska kunna bevilja lånet.
 • Inkomst är från försäkringskassan: Thorn behöver dina tre senaste specifikationer från försäkringskassan.

Frågor och svar

Använder sig Thorn av UC?

Ja. För att Thorn ska kunna godkänna ett lån gör de alltid en kreditupplysning via UC. När Thorn gör sin kreditbedömning använder de sig av UC och kreditupplysningen kommer att registreras hos UC i 12 månader och därefter försvinner den.

Vad har Thorn för ränta?

Alla som tar ett lån via Thorn får en individuell nominell årsränta från 9,84 % – 21,60 %. Utöver räntan tillkommer en uppläggningsavgift på 595 kr samt en administrationsavgift på 19 - 39 kr per månad.

Då de flesta av Thorns konkurrenter har en ränta på 30 – 40 % kan de anses erbjuda ett snabblån med låg ränta.

Kan jag logga in på Thorn?

I dagsläget har du som kund inte någon möjlighet att logga in på mina sidor eller liknande hos Thorn. Om du har några funderingar gällande ditt lån eller undrar hur stor din skuld är, kan du alltid ringa eller maila Thorn

Tillåter Thorn betalningsanmärkningar?

Thorn kan i vissa fall bevilja en sökande som har betalningsanmärkningar. De anser att din framtida betalningsförmåga är det viktigaste och gör därför alltid en individuell bedömning av låntagarens betalningsförmåga i sin helhet.

Behöver jag vara fast anställd för att få ett lån hos Thorn?

Thorn kräver inte att du är fast anställd. Du behöver däremot kunna styrka en återkommande inkomst.

Kan man få en betalningsfri månad hos Thorn?

Ja. Du kan få två betalningsfria månader under lånets löptid men de får inte inträffa under samma kalenderår.

För att få nyttja en betalningsfri månad måste du meddela Thorn senast den 5:e samma månad. Om du exempelvis vill en betalningsfri månad i januari ska du meddela Thorn senast den 5 januari.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Thorn

Lånebelopp
10 000 - 100 000 kr
Låneperiod
1 - 7 år
Ränta
9,84 - 21,60 %
Ålderskrav
20 år
 • Kan bevilja med anmärkning
 • Förhållandevis låg ränta
 • Inget krav på anställning
Information om Thorn
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Pengar samma dag om du signerar avtalet med BankID innan 11 helgfri vardag.
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.3 / 5 Trust pilot score 4.3 / 5
(75 omdömen)
Krav hos Thorn
Betalningsanmärkningar
×
Finns inga specifika krav på antal anmärkningar och ålder - de gör en individuell helhetsbedömning.
Accepteras
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
×
Thorn kräver att du har någon regelbunden inkomst. Inkomsten kan dock vara A-kassa, bidrag eller CSN likväl som från arbete.
Ja
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Thorn
Ränta
9,84 - 21,60 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
36,8 %
Uppläggningsavgift
595 kr
Aviavgift
19 - 39 kr
Betalningsfria månader
Max 2 gånger/lån, max 1 gång/år
Ansökan hos Thorn
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 15,72 % nominell ränta, 595 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 19 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 925 kr och effektiv ränta på 36,8 %. Totalt att betala blir 11 695 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08