Sidan innehåller annonser

Wästgöta Finans privatlån: Recension 2024

Wästgöta Finans privatlån är ett lån utan säkerhet som passar bra för låntagare med låg till medelhög kreditvärdighet. Deras lån är i huvudsak bra för dig som har en låg kreditvärdighet hos UC eller som inte vill belasta din kreditvärdighet negativt hos UC. Orsaken till det är att Wästgöta erbjuder ett privatlån utan UC.

Även om Wästgöta Finans privatlån är enkelt att bli beviljad (främst eftersom lånet är utan UC) är deras lån inte det enklaste lånet att bli beviljad. Om du till exempel saknar fast anställning finns det flera andra privatlån som är enklare att bli beviljad än deras lån.

Läs hela recensionen

Wästgöta Finans Privatlån
 • Lånebelopp: 30 000 - 300 000 krFördel
 • Ränta: 6,5 - 17,95 %Fördel
 • Löptid: 2 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Wastgotafinans.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Wästgöta Finans Privatlån: Ganska bra, 3.6/5

Lånea anser att Wästgöta Finans privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,6 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Wästgöta Finans är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 3.5/5. Wästgöta Finans privatlån är varken ett ovanligt dyrt eller billigt privatlån. Deras lån har ett brett räntespann, en uppläggningsavgift samt en aviavgift (om du inte väljer autogiro).
 • Beviljandegrad: betyg 3.5/5. Det är förhållandevis enkelt att beviljas privatlån hos Wästgöta Finans. De är en av få långivare som erbjuder ett privatlån och inte använder UC som kreditupplysningsföretag.
 • Låneprocess: betyg 4/5. Wästgöta Finans har en smidig låneprocess för deras privatlån. När du ansöker om deras lån får du i regel svar direkt på skärmen och ett lån som beviljas betalas ut inom 1-3 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Wästgöta Finans finns tillgängliga via mejl, telefon och i sociala medier under mån-tors mellan klockan 09.30–16.00, samt fredagar mellan klockan 09.30-15.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Wästgöta Finans Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.6/5
Lånekostnad3.5/5
Beviljandegrad3.5/5
Låneprocess4/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Wästgöta Finans privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Wästgöta Finans privatlån har en förhållandevis låg lånekostnad med ett räntespann på 6,5–17,95 % och en representativ ränta på 9,6 % (den ränta en stor del av deras kunder har).

Vad som är negativt med lånekostnaden för Wästgöta Finans privatlån är att deras lån har en uppläggningsavgift på 350 kr samt en aviavgift på 20–45 kr per månad om du inte betalar via autogiro (då är kostnaden 0 kr). Sammantaget är deras lån varken ett ovanligt billigt eller dyrt privatlån.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Wästgöta Finans, återbetalas över 10 år till nominell ränta på 9,6 % och en uppläggningsavgift på 350 kr har Wästgöta Finans privatlån en effektiv ränta på 10,12 %. Det är okej, eftersom det är ungefär samma som medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Wästgöta Finans privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Det kan vara enklare att bli beviljad privatlån hos Wästgöta Finans än hos andra långivare. Vad som främst utmärker deras privatlån är att det är utan UC. Om du vill ansöka om privatlån utan att belasta din kreditvärdighet negativt hos UC är Wästgöta Finans privatlån ett utmärkt val.

Tyvärr kräver Wästgöta Finans att du har en fast anställning (tillsvidareanställning) eller pension för att beviljas deras privatlån. De godkänner inte heller att du har en betalningsanmärkning och de tillåter inte medsökande.

Låneprocess: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Wästgöta Finans är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Det är enkelt och smidigt att ansöka om privatlån hos Wästgöta Finans. När du ansöker om lån får i regel svar direkt på skärmen om du beviljas. Om du beviljas lån betalas lånet ut inom 1–3 bankdagar, beroende på när du ansöker och vilken bank du har bankkonto hos.

Tyvärr kan du inte ansöka om privatlån hos Wästgöta Finans utan att legitimera dig med BankID. Du kan ringa in och ansöka om lån, men du kommer fortfarande behöva legitimera dig med BankID och signera ditt skuldebrev med BankID om du beviljas deras lån.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Wästgöta Finans kundservice är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Det är enkelt att nå Wästgöta Finans kundservice under mån-tors mellan 09.30–16.00 samt på fredagar mellan 09.30-15.00. De är tillgängliga via telefon, mejl och sociala medier (LinkedIn, Facebook, Youtube och Instagram).

Vad som är negativt med Wästgöta Finans kundservice är att de inte har öppet under lördagar eller söndagar. De har inte heller en livechatt på deras hemsida eller en digital app som du kan ladda ner och sköta ditt lån med.

Vem är Wästgöta Finans privatlån privatlån bäst för?

Wästgöta Finans privatlån är bäst för dig som har en fast anställning (eller pension) och söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad. Lånet passar även bra för dig som söker en förhållandevis snabb utbetalning eller som inte vill påverka din kreditvärdighet negativt hos UC.

Wästgöta Finans privatlån kan även passa bra för dig som redan har en låg kreditvärdighet hos UC, och har nekats privatlån hos andra långivare. Anledningen till det är att Wästgöta Finans använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Din kreditvärdighet hos UC påverkar således inte dina möjligheter att beviljas lån hos Wästgöta Finans.

Omständigheter när Wästgöta Finans privatlån passar bra

Dessa är några omständigheter när det kan passa bra att låna från Wästgöta Finans:

 • Om du vill samla alla dina befintliga lån. Om du har flera lån med en hög ränta kan du ansöka om privatlån hos Wästgöta Finans i syfte att samla alla dina befintliga lån i ett stort lån med lägre ränta. Därigenom kan du ha möjlighet att sänka din månatliga räntekostnad. Wästgöra Finans beviljar vissa lån med lösenkrav (krav på att lånet används till att betala andra lån). Fördelen med lösenkrav är att det minskar kreditrisken för långivaren. Det kan resultera i att du beviljas lån till bättre villkor än annars.
 • Om du behöver ta lån trots en svag kreditvärdighet. Det är enkelt att bli beviljad Wästgöta Finans privatlån, även om du har till exempel en låg kreditvärdighet hos UC. Wästgöta Finans använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Du kan därigenom beviljas deras privatlån även om du har en låg kreditvärdighet till följd av till exempel flera UC-förfrågningar. Se: Lån trots en svag kreditvärdighet.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. Wästgöta Finans erbjuder ett privatlån utan säkerhet. När du beviljas deras lån ställer de således inget krav på att du ska använda pengarna för ett specifikt ändamål (förutsatt att lånet ej är villkorat med ett lösenkrav). Se: Privatlån utan säkerhet.

Vem är Wästgöta Finans privatlån dåligt för?

Wästgöta Finans privatlån är dåligt för dig som har en hög kreditvärdighet och söker ett privatlån med en så låg lånekostnad som möjligt. Wästgöta Finans privatlån har en ränta på 6,5–17,95 %, en medelhög representativ ränta på 9,6 % och en uppläggningsavgift på 350 kr. Det finns flera andra långivare som erbjuder privatlån med lägre räntor.

Även om Wästgöta Finans lån inte är det dyraste privatlånet på lånemarknaden finns det alltså andra privatlån med både en lägre frånränta och en lägre representativ ränta (den ränta en stor del av en långivares kunder har).

Alternativ om Wästgöta Finans privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Wästgöta Finans privatlån inte är rätt för dig:

 • My Money privatlån: lån utan säkerhet med lågt minimibelopp och låg ränta. My Money erbjuder ett privatlån på lånebelopp mellan 10 000350 000 kr och en ränta på 4,9–8,95 %. My Moneys privatlån passar bra för dig som söker ett billigt privatlån eller ett privatlån på ett lågt lånebelopp.
 • Moank privatlån: lån utan säkerhet med ett högt maxbelopp och en låg ränta. Moank ebjuder ett privatlån med lånebelopp på 25 000600 000 kr och med en ränta på 3,9–14,95 %. Moanks privatlån passar dig som vill låna pengar på ett högt lånebelopp till en förhållandevis låg ränta.

Fördelar med lån från Wästgöta Finans

De viktigaste fördelarna med privatlån från Wästgöta Finans är:

 • Du kan ansöka om lån och få svar direkt. Om Wästgöta Finans behöver kompletterande uppgifter för din låneansökan kan svaret dröja något. Det är en fördel för dig som specifikt söker ett privatlån med snabb låneprocess. Se: Ansöka om lån och få svar direkt.
 • Du kan beviljas deras privatlån som pensionär. Wästgöta Finans har ingen maxålder för när deras lån kan beviljas eller en maxålder för när deras lån ska vara återbetalt. Det är en fördel för dig som vill ta ett privatlån som pensionär.
 • Du kan beviljas deras lån om du är 18 år gammal. Många andra långivare som erbjuder privatlån har ett ålderskrav på minst 20 år. Se: Få lån om du är 18 år gammal.
 • Deras privatlån kan förlängas. Du kan förlänga ditt privatlån hos Wästgöta Finans utan att det tillkommer en kostnad för förlängningen. För att förlänga ditt lån kontaktar du deras kundtjänst via mejladressen info@wastgotafinans.se och uppger bland annat ditt kontoreferensnummer. Se: Privatlån som kan förlängas.
 • Deras privatlån är utan UC. Wästgöta Finans använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det innebär att du både kan ansöka om och beviljas deras lån utan att det påverkar din kreditvärdighet negativt hos UC. Se: Privatlån utan uc
 • Du kan ta lån trots många UC-förfrågningar. Eftersom Wästgöta Finans använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC spelar det ingen roll vad din UC-score är. Du kan således beviljas deras lån trots många UC-förfrågningar. Det är en fördel för dig som har en låg kreditvärdighet hos UC som resultat av flera UC-förfrågningar.

Nackdelar med lån från Wästgöta Finans

De största nackdelarna med privatlån från Wästgöta Finans är:

 • Det går inte beviljas deras lån med en anmärkning. Oavsett hur gammal din betalningsanmärkning är eller av vilken typ den är kan du inte beviljas deras lån med en anmärkning.
 • Det går inte att ansöka om deras lån utan BankID. Både när du ansöker om Wästgöta Finans privatlån och om du beviljas deras lån behöver du kunna legitimera dig med BankID. Det är en nackdel för dig som inte har ett BankID och vill ansöka om deras privatlån. Se: Lån utan bankid.
 • Det går inte att ansöka om deras privatlån med en medsökande. Det är en nackdel för dig som inte själv har en tillräckligt god ekonomi för att beviljas deras lån. Se: Privatlån med en medsökande.
 • Deras lån har en uppläggningsavgift. Wästgöta Finans privatlån har en uppläggningsavgift på 350 kr. Om du söker ett privatlån utan avgifter utöver räntan finns det andra privatlån som är utan uppläggningsavgift, och som kan passa dig bättre än Wästgöta Finans privatlån. Se: Lån utan uppläggningsavgift.

Jämför Wästgöta Finans lån med andra privatlån

Tabell 2: Wästgöta Finans i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Wästgöta Finans Privatlån Wästgöta Finans Privatlån 30 000-300 000 kr 6,5-17,95 % 2 år-10 år
3,6/5
DNB Privatlån DNB Privatlån 20 000-350 000 kr 4,4-10,7 % 2 år-15 år
3.6/5
MoneyGo Privatlån MoneyGo Privatlån 5 000-200 000 kr 5,8-18,6 % 1 år-15 år
3.3/5

Vad särskiljer Wästgöta Finans privatlån från andra?

Det som främst särskiljer Wästgöta Finans lån från andra privatlån är att deras lån är utan UC (de använder Bisnode som kreditupplysningsföretag). Det betyder att du varken belastar din kreditvärdighet negativt hos UC när du ansöker om privatlån hos Wästgöta Finans eller om du beviljas deras lån. Nästan alla andra långivare som erbjuder privatlån använder UC som kreditupplysningsföretag.

Wästgöta Finans privatlån vs DNB privatlån

Precis som Wästgöta Finans privatlån erbjuder DNB ett privatlån utan säkerhet. DNB:s privatlån är på lånebelopp mellan 20 000350 000 kr. Wästgöta Finans privatlån är på lånebelopp mellan 30 000300 000 kr. DNB:s privatlån har en lägre ränta än Wästgöta Finans privatlån på 4,4–10,7 %. Wästgöta Finans privatlån har en ränta på 6,5–17,95 %.

Vad som främst skiljer de båda privatlånen åt är att DNB använder UC som kreditupplysningsföretag, medan Wästgöta Finans använder Bisnode som kreditupplysningsföretag.

Wästgöta Finans privatlån vs MoneyGos privatlån

Både Wästgöta Finans och MoneyGo erbjuder ett privatlån utan säkerhet. MoneyGos privatlån är på lånebelopp mellan 5 000200 000 kr. Wästgöta Finans erbjuder lån på lånebelopp mellan 30 000300 000 kr. MoneyGos privatlån har en liknande ränta som Wästgöta Finans privatlån på 5,8–18,6 %. Wästgöta Finans privatlån har en ränta på 6,5–17,95 %.

Wästgöta Finans privatlån är utan UC (de använder Bisnode), vilket MoneyGos privatlån inte är. MoneyGos privatlån har däremot en längre återbetalningstid än Wästgöta Finans lån på upp till 180 månader. Wästgöta Finans privatlån har en längsta återbetalningstid på 120 månader.

Ansök om Wästgöta Finans via låneförmedlare

Ansöker du om Wästgöta Finans privatlån via en låneförmedlare kan du jämför deras lån med flera andra långivares. På så sätt maximerar du chansen att beviljas bra lånevillkor (såsom en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Wästgöta Finans privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Enklare Enklare 5,07-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,2/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Wästgöta Finans kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de på förhand bedömer passar din situation och sökta lån.

Se mer: Jämför låneförmedlare.

Kundomdömen av Wästgöta Finans lån online

Wästgöta Finans privatlån är ett populärt lån (främst för att det är utan UC), som tillhör Jula holding. Trots att Wästgöta Finans har erbjudit privatlån under flera år har de inga recensioner online. Vi kan därigenom inte återge vad deras kunder tycker om deras lån.

Krav för Wästgöta Finans privatlån

Wästgöta Finans grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 18 år gammal
 • ha en fast inkomst (du ska ha en fast anställning eller pension)
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Wästgöta Finans krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Wästgöta Finans.

Innan du ansöker om Wästgöta Finans privatlån

Innan du ansöker hos Wästgöta Finans bör du beakta detta:

 • Wästgöta Finans grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Wästgöta Finans grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Wästgöta Finans lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att få lån snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en mycket hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Wästgöta Finans privatlån. Allt annat lika kommer detta innebära ett billigare privatlån, vilket över tid kommer spara dig mycket pengar.

Hur du ansöker om Wästgöta Finans privatlån

Så gör du för att ansöka om Wästgöta Finans privatlån:

 1. Gå till Wästgöta Finans ansökningsformulär.

 2. Ange hur mycket du vill låna och under hur lång tidsperiod.

 3. Ange dina personuppgifter och legitimera dig med mobilt BankID.

 4. Invänta svar som ofta kommer direkt på skärmen.

 5. Om du beviljas lån signerar du skuldebrevet med BankID.

 6. Invänta utbetalningen av lånet som sker inom 1–3 bankdagar beroende på vilken dag och tid du ansöker, samt vilken bank du har bankkonto hos.

Det är både smidigt och enkelt att ansöka om privatlån hos Wästgöta Finans. Det tar endast några minuter att genomföra hela ansökningsprocessen.

Så har vi betygsatt Wästgöta Finans privatlån

För vår recension av Wästgöta Finans privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Wästgöta Finans privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Wästgöta Finans privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Wästgöta Finans process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Wästgöta Finans låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Wästgöta Finans för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kostar det något att lösa Wästgöta Finans lån i förtid?

Nej, du betalar ingen kostnad i samband med att du löser ditt privatlån hos Wästgöta Finans i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du vill göra en extrainbetalning utöver månadsbeloppet du är skyldig att betala.

Går det att höja eller förlänga Wästgöta Finans privatlån?

Du kan inte höja Wästgöta Finans privatlån, men du kan däremot förlänga deras lån. Om du vill förlänga ditt privatlån hos Wästgöta Finans kontaktar du deras kundtjänst via mejl och förklarar vad du vill (samt uppger ditt kontoreferensnummer). Du betalar ingen extra kostnad när du förlänger ditt lån.

Hur lång tid tar det för Wästgöta Finans att betala ut deras lån?

Wästgöta Finans betalar ut ett beviljat lån inom 1–3 bankdagar. Hur lång tid deras utbetalning tar beror på vilken bank du har bankkonto hos, samt vilken dag eller tid på dygnet du gör din låneansökan.

Påverkas min kreditvärdighet av en ansökan hos Wästgöta Finans?

Ja, om du redan har flera låneansökningar hos Bisnode och ansöker om privatlån hos Wästgöta Finans kan det innebära att du påverkar din kreditvärdighet negativt hos Bisnode. Om du ansöker om privatlån eller beviljas lån hos Wästgöta Finans påverkar du däremot inte din kreditvärdighet negativt hos UC.

Finns det andra lån som liknar Wästgöta finans privatlån?

Ja, Wästgöta Finans är även kreditgivare för Julalånets privatlån som är ett nästan helt identiskt lån med Wästgöta Finans egna privatlån. Vad som främst skiljer de två privatlånen åt är att Jula lånets privatlån har en lägre ränta än Wästgöta Finans privatlån på 4,25–15,7 %, samt en lägre uppläggningsavgift på 150 kr.

Detaljerad information om Wästgöta Finans Privatlån

Information om Wästgöta Finans Privatlån
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbetalning tar normalt 1 - 3 bankdagar
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Wästgöta Finans Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Wästgöta Finans godkänner inte sökande med betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att låna hos Wästgöta behöver du inkomst från en anställning eller pension.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Wästgöta Finans Privatlån
Ränta
6,5 - 17,95 %
Effektiv ränta
10,12 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 120 månader.
Uppläggningsavgift
350 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Wästgöta Finans Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 9.6 % nominell ränta, 350 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 299 kr och effektiv ränta på 10.12 %. Totalt att betala blir 156 285 kr.