Recension av Daypay lån

Vårt omdöme: 4,3/5

Daypay tillhör den lilla skaran aktörer som kan ögonblickligt ge svar på skärmen vid ansökan. Därtill kan de betala ut lånet inom en timme till vissa banker. De passar väldigt bra för dig som vill låna pengar snabbt.

Utöver den snabba utbetalningshastigheten har DayPay även en väldigt hög beviljandegrad. Även du som ofta blir nekad lån har stor chans att bli godkänd.

Den stora nackdelen med DayPay är dess lånekostnad. De har både hög ränta och flera tillkommande avgifter vilket gör att små lån och lån som betalas över lång tid blir väldigt dyra.

Omdöme av Daypay: Översikt

Vårt omdöme4,3/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad5/5
Utbetalning4/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: 3/5

Daypay är inte dyrast och inte billigast – ett mediokert lån sett till dess kostnad.

Beviljandegrad: 5/5

Hos Daypay kan du ofta beviljas lån – så länge du uppfyller deras grundkrav.

Utbetalning: 4/5

Ger svar direkt och erbjuder direktutbetalning till två storbanker.

Kundservice: 5/5

Generösa öppettider, flera kontaktvägar och ett trevligt bemötande.

Om Daypay

Daypay grundades 2011 av bolaget Ambrion Finans AB och är en av de större aktörerna för mindre snabba lån. Deras fokus är att ha en lättillgänglig kundservice och bearbeta låneansökningar så fort som möjligt 24/7.

Verksamheten som Daypay bedriver är säker att ta del av, och de är licensierade av Finansinspektionen för kreditgivning i Sverige.

Daypay i korthet

 • Hos Daypay kan du ansöka enkelt och låna pengar samma dag
 • De erbjuder lån från 1 00020 000 kr som återbetalas under 1 mån till 3 år
 • Ger svar ögonblickligen på ansökningar och tar ingen UC för små belopp

Hur fungerar Daypays lån?

Daypay erbjuder två låneprodukter, Daypay Snabblån och Daypay Pluslån. De två lånens kostnader är identiska, däremot skiljer de sig på dessa punkter:

 • Vilken typ av kreditupplysning som görs
 • Återbetalningstid
 • Lånebelopp

Daypay Snabblån

Daypay Snabblån är ett sms lån utan UC i spannet 1 000 till 10 000 kr. Kreditupplysningen för lån på 10 000 kr eller lägre görs via Creditsafe. Återbetalningstiden är förutbestämd beroende på lånebelopp och är enligt följande:

 • Låna 1 000 – 3000 kr: 30 dagar
 • Låna 4 000 – 7 000 kr: 60 dagar
 • Låna 8 000 – 10 000 kr: 90 dagar

Till skillnad från deras pluslån där upplysningen görs via UC får de via Creditsafe ingen information om vilka befintliga lån du har. Kreditbedömningen på detta lån beror alltså till stor del vilken inkomst du deklarerar och vilka utgifter du har.

Daypay Pluslån

Daypay Pluslån är ett lån i spannet 11 000 – 20 000 kr. Upplysningen tas via UC, vilket har viss påverkan på din kreditvärdighet. Återbetalningstiden är enligt följande:

 • Låna 11 000 – 13 000 kr: 1 år
 • Låna 14 000 – 16 000 kr: 2 år
 • Låna 17 000 – 20 000 kr: 3 år

Utöver detta är lånets villkor identiskt med Daypay Snabblån. Sannolikt är det dock svårare att beviljas ett pluslån än deras smålån.

Vad kostar ett lån från Daypay?

Ett lån från Daypay har en årsränta på  39 %, en uppläggningsavgift på 276 kr och en månatlig aviseringsavgift på 59 kr. Därmed är Daypays lån så kallade högkostnadskrediter.

För återkommande kunder (inom 12 månader efter föregående ansökan) är kostnaden för uppläggning 221 kr istället. En något märklig prissättning kan man tycka. Jämfört med deras närmsta konkurrenter sticker det däremot inte ut som varken ett dyrt eller billigt lån.

Tabell 1: Kostnadsexempel för ett lån från Daypay.
Lånebelopp1000 kr8000 kr15000 kr
Återbetalningstid30 dagar90 dagar2 år
Ränta39 %39 %39 %
Uppläggningsavgift276 kr276 kr276 kr
Avi-avgift59 kr59 kr59 kr
Månadsbetalning1367 kr3078 kr862 kr
Totalt att betala1367 kr9233 kr20688 kr

Tips: är kostnaden det viktigaste för dig rekommenderar vi Northmills Kontokredit. Deras kredit har både lägre avgifter och ett lägre räntespann på 4,9 – 21,9 %.

Daypays krav

 • Du måste vara minst 20 år gammal
 • Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden

 

Läs mer på Daypay.se

 

Inkomstgränser

Utöver sina krav har Daypay offentliga riktlinjer för hur stora lån de kan beviljas beroende på vad du har för deklarerad inkomst föregående skatteperiod.

Tabell 2: Inkomstgränser för Daypay lån.
Lånebelopp1 000 - 4 000 kr6 000 - 10 000 kr11 000 - 20 000 kr
Deklarerad inkomst50 - 100 tkr100 - 150 tkr150 tkr eller mer
Ungefärlig lön6 250 kr/mån10 400 kr/månMer än 12 500 kr/mån

Notera att detta inte är en garanti för att du beviljas ett lån i de angivna spannen. Utan det är endast en tumregel för vad som minst krävs för att kunna beviljas.

Bra att veta är även att detta är deklarerad inkomst (även benämnt som taxerad inkomst). Det innebär att du i teorin kan vara utan inkomst idag så länge du i ansökan anger samma inkomst idag som du deklarerade föregående år.

Att ange en inkomst som inte längre är aktuell strider däremot mot deras användaravtal och är något vi avråder ifrån.

Kreditbedömning

Daypay kreditbedömning grundas i den information de inhämtar från en sedvanlig kreditupplysning och på de uppgifter du angivit i ansökningsformuläret.

Daypay har en helt automatiserad kreditgivningsprocess där deras scoringmodell kan ge dig något av beskeden beviljad, delvis beviljad eller avslag. Ett par sekunder efter du skickat in ansökan möts du alltså med något av ovan svar på skärmen.

Det finns idag ingen möjlighet att få dem att ändra sitt beslut genom att skicka in kompletteringar såsom en lönespecifikationer eller dylikt.

Ansökan med betalningsanmärkning hos Daypay

Daypay godkänner betalningsanmärkningar. Däremot har anmärkningar alltid en stor negativ påverkan på dina chanser till att beviljas, även om de till stor de likt många aktörer baserar sin bedömning på en så kallad KALP-analys.

I vår kontakt uppger deras handläggare att det är ovanligt att det beviljas lån för sökande med anmärkningar.

Tips: blir du nekad lån hos DayPay på grund av betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du ansöker hos Sefina Pantbank Online. Deras pantlån beviljas alltid så länge du har en värdesak som säkerhet för lånet.

Utbetalning från Daypay

Genom Daypay kan du förvänta dig ett lån med hastig utbetalning. I och med att du får svar direkt i samband med ansökan krävs det endast att en handläggare administrerar utbetalningen för att du ska få pengarna.

Grundförutsättningen för att kunna få pengarna direkt är således att du ansöker och beviljas under deras öppettider.

Utöver det beror utbetalningshastigheten på vilken bank du har:

 • Lån med utbetalning till Swedbank eller Handelsbanken tar under 60 minuter, oavsett veckodag och tid.
 • Utbetalning till övriga banker sker samma dag för ansökningar innan 14:00 och nästkommande bankdag om du ansöker senare än så.

Du får alltid en SMS med information när du förväntas ha pengarna på kontot.

Så ansöker du om ett lån från Daypay

Som namnet Daypay föreslår fokuserar de på att betala ut smslån snabbt, åtminstone samma dag. De har förhållandevis enkla krav, men säkerställ att du uppfyller deras grundkrav och riktlinjer innan du ansöker

Så ansöker du hos Daypay:

Deras ansökningsprocess är inte mer komplicerad än så och du får alltid svar direkt i webbläsaren om lånet beviljas eller inte.

Metod för betygsättning

Eftersom Daypays lån tillhör kategorin SMS lån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Daypay enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 20 %
 • Beviljandegrad: 40 %
 • Utbetalning: 30 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Daypay såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat hur Daypays process för kreditbedömning och hur snabbt de svarar på ansökan och betalar ut. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat öppettider och möjligheterna att kontakta Daypay för personlig kundservice.

Frågor och svar

Kan jag låna när som helst på dygnet hos Daypay?

Du kan ansöka och få svar omgående, oavsett tid och dag. Däremot måste de handlägga utbetalningen under sina kontorstider. Därefter hänger utbetalningstiden på vilken bank du har.

Behöver du pengarna utbetalda utanför DayPays öppettider rekommenderar vi en långivare som erbjuder smslån med utbetalning dygnet runt (inkl. natt).

När dras betalningen för Daypays lån?

Den 25:e varje månad försöker Daypay göra en dragning för att amortera på lånet och betala av dess avgifter. Finns inte några pengar på kontot (om du till exempel får lön senare) försöker de igen varje dag ett antal dagar efteråt.

Går det att ha flera lån hos Daypay samtidigt?

Ja, det går ha upp till tre lån samtidigt hos Daypay, oberoende av vilken sort de är av.

Rapporterar Daypay mina lån hos dem till UC?

Det beror på vilket lån du väljer. Daypay Pluslån rapporteras till UC (belopp över 10 tkr) och Daypay Snabblån rapporteras inte till UC (belopp upp till 10 tkr).

Hur loggar jag in på Daypay?

Gå till Daypay.se och klicka på “Mina sidor” i navigeringsfältet. Ange därefter ditt personnummer och logga in med BankID.

Sidan innehåller annonser
Lånea cover

Daypay

Lånebelopp
1 000 - 20 000 kr
Låneperiod
1 mån - 3 år
Ränta
39 %
Ålderskrav
20 år
 • Lån även till arbetslösa
 • Svar direkt - dygnet runt
 • Direktutbetalning vid öppettider
Information om Daypay
Utan UC
Under 10 tkr: Creditsafe. Över 10 tkr: UC
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Handelsbanken
Utbet. helger & kvällar
Ja, under öppettider
Till: Swedbank, Handelsbanken
 
Krav hos Daypay
Betalningsanmärkningar
×
Daypay kan i vissa fall godkänna betalningsanmärkningar.
Accepteras
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
4 167 kr/mån
Lån som arbetslös
×
Så länge du uppfyller kravet om minst 50 tkr i deklarerad årsinkomst spelar inkomstform ingen roll. Du kan således låna även som arbetslös.
Ja
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Daypay
Ränta
39 %
Effektiv ränta
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
73,54 %
Uppläggningsavgift
276 kr
Aviavgift
59 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Daypay
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 39 % nominell ränta, 276 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 59 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 1 079 kr och effektiv ränta på 73,54 %. Totalt att betala blir 13 220 kr.

Om författaren

Oskar Sjögren

Oskar Sjögren

Senast uppdaterad: 2022-11-08