Sidan innehåller annonser

Pjum kontokredit: Recension 2024

Pjum erbjuder ett SMS lån (snabblån) i form av en kontokredit som passar bra för låntagare med medelhög kreditvärdighet och som saknar betalningsanmärkningar. Om du söker ett SMS lån med en låg lånekostnad (räntefritt första månaden), på ett lågt lånebelopp och med en kort återbetalning är Pjums kredit ett utmärkt val.

Pjums kredit är ett sämre alternativ för dig som söker ett SMS lån med direktutbetalning. Om du vill låna pengar med snabb utbetalning finns det flera andra SMS lån som har en snabbare utbetalning än vad Pjum har för deras kredit.

Läs hela recensionen

Pjum
 • Lånebelopp: 5 000 - 15 000 krFördel
 • Ränta: 23 %Fördel
 • Löptid: Flexibel kontokredit Fördel
Läs mer eller ansök på Pjum.com
Lånea cover

Vårt omdöme av Pjum: Mediokert, 2.5/5

Lånea anser att Pjums kontokredit allt sammantaget är mediokert och krediten ges betyget 2,5 av 5. Det är mycket lägre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Pjums kredit är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Pjums kredit är räntefri första månaden och har en låg efterföljande ränta vid delbetalning.
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. Pjums kredit är enkelt att bli beviljad om du har en medelgod kreditvärdighet (så länge du ej har betalningsanmärkningar).
 • Utbetalning: betyg 2/5. Hos Pjum får du svar direkt på skärmen och en beviljad kredit betalas ut inom 2–3 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 1/5. Pjum har varken öppettider eller telefonnummer utsatt på deras hemsida.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Pjum: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 2.5/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2/5
Utbetalning2/5
Kundservice1/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Pjums kredit är enastående och krediten ges i denna kategori betyget 5 av 5. Pjums kredit är räntefri första månaden och klassificeras inte som högkostnadskredit. Återbetalar du krediten inom 30 dagar betalar du således ingen ränta för krediten utan endast uppläggningsavgift på 195 kr). Om du väljer att delbetala krediten under 24 månader tillkommer en rörlig ränta på endast 23 % (vilket är lågt jämfört med många andra SMS lån).

I samband med att Pjums kredit övergår till en räntebärande kredit tillkommer en engångskostnad för förlängning av krediten på 60 kr (samt en månatlig kostnad på 25 kr om du ej använder autogiro). Sammantaget är Pjums kredit billig för att vara ett SMS lån. Söker du en SMSkredit med låg lånekostnad är Pjums kredit ett enastående val.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Pjums kredit, återbetalas över 12 månader med en ränta på 23 %, en uppläggningsavgift på 195 kr och en förlängningsavgift på 60 kr har Pjums kredit en effektiv ränta på 30,31 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Pjum är ganska dålig och krediten ges i denna kategori betyget 2 av 5. Vad som är positivt med Pjum är att de använder Safenode som kreditupplysningsföretag och inte UC (de rapporterar inte heller beviljade lån till UC:s skuldregister). Du kan även beviljas lån om du saknar fast anställning så länge du haft någon form av inkomst under de senaste tre månaderna.

Tyvärr kan Pjum inte bevilja kredit till dig som har betalningsanmärkningar. Det spelar ingen roll av vilken typ de är eller hur gamla de är. Om du beviljas kredit hos Pjum kan du även som mest beviljas en kreditgräns som motsvarar 50 % av din nettoinkomst per månad.

Utbetalning: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Pjums kredit är ganska dålig och krediten ges i denna kategori betyget 2 av 5. Vad som är positivt med Pjums utbetalning är att du får svar direkt på skärmen när du ansöker om kredit.

Vad som är negativt med Pjums utbetalning är att de inte erbjuder direktutbetalning av deras kredit. Om en kredit beviljas betalas den ut inom 2-3 bankdagar, vilket är länge för att vara ett SMS lån. Om du söker ett SMS lån med snabb utbetalning är inte Pjums kredit ett bra alternativ.

Kundservice: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att Pjums kundservice är dålig och krediten ges i denna kategori betyget 1 av 5. En av få saker vi på Lånea tycker är positivt med Pjums kundservice är att de har varit förhållandevis snabba på att svara på frågor vi testat ställa dem via deras mejlchatt.

Tyvärr har Pjums kundservice i skrivande stund (januari 2023) varken öppettider eller ett telefonnummer utsatt på deras hemsida. De har inte heller en livechatt eller deras mejladress tydligt synlig på första sidan. Detta är däremot något som kan komma att ändras med tanke på att Pjum är ett nytt varumärke som lanserade deras kredit i januari 2023.

Vem är Pjums kredit bäst för?

Pjums kredit är bäst för dig med en medelgod kreditvärdighet som söker ett billigt SMS lån på ett lågt lånebelopp (max 15 000 kr). Allra bäst är deras kredit för dig som kan återbetala hela krediten med 30 dagars löptid. Då slipper du betala ränta på lånet och betalar endast en uppläggningsavgift på 195 kr.

Omständigheter när Pjums kredit passar bra

Några omständigheter när Pjums kredit passar bra är om:

 • Du vill ta ett litet lån. Pjum erbjuder kredit på beloppen 5 000 kr, 10 000 kr eller 15 000 kr. Om du återbetalar hela krediten första månaden är krediten räntefri, och vid delbetalning upp till 2 år tillkommer en ränta på 23 %. Eftersom krediten saknar ränta första månaden och sedan bli en räntebärande kredit med låg ränta, passar deras kredit bra för dig som vill ta ett litet lån med låg kostnad.
 • Du vill ta lån trots många UC-förfrågningar. Pjum använder Safenode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det innebär att du kan ansöka om SMS lån hos Pjum och beviljas lån trots att du har många uc-förfrågningar.
 • Du vill ta ett billigt SMS lån. Pjums kredit är räntefri första månaden och har därefter en ränta på 23 % (vilket är lågt för att vara ett SMS lån). Även om krediten har en uppläggningsavgift på 195 kr och en förlängningsavgift på 60 kr kan krediten ses som ett billigt SMS lån.

Vem är Pjums kredit dålig för?

Pjums kredit är dålig för dig som är ute efter ett SMS lån med hög kreditgräns eller med direktutbetalning. Deras kredit har ett maximalt kreditbelopp på 15 000 kr och kan inte betalas ut direkt under varken vardagar, kvällar eller helger.

Pjums kredit är också ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Pjums kredit inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Pjums kredit inte är rätt alternativ för dig:

 • Ferratums kredit: kredit med direktutbetalning och hög kreditgräns. Ferratum erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 1 00040 000 kr och en ränta på 43,5 %. Krediten kan betalas ut dygnet runt till bankkonton hos alla storbanker. Ferratums kredit passar dig som vill ta ett stort SMS lån som betalas ut snabbt.
 • Northmills kredit: kredit med låg ränta och snabb utbetalning. Northmill erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 1 00050 000 kr och en ränta på mellan 7,9–25,9 %. Northmills kredit passar dig med hög kreditvärdighet och som söker ett billigt SMS lån (det är däremot med UC).

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Pjums kredit). Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Pjums kredit. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än minimibeloppet för Pjums kredit som har ett lägsta kreditbelopp på 5 000 kr.

Se: Vilket är bästa privatlånet?

Fördelar med Pjums kredit

De viktigaste fördelarna med Pjums kredit är:

 • Du kan ta lån utan UC. Pjum använder Safenode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det innebär att du inte belastar din kreditvärdighet negativt hos UC när du ansöker om kredit (och beviljas kredit) hos Pjum. Se: Lån utan uc.
 • Du kan ta lån utan krav på fast jobb. Du kan beviljas kredit hos Pjum även om du saknar en fast anställning. Det är en fördel för dig som till exempel har en projektanställning, en timanställning eller ett vikariat och behöver låna en mindre summa pengar. Se: Ta lån utan fast jobb
 • Du kan låna räntefritt i upp till 35 dagar. Pjum erbjuder en kredit som är räntefri om hela krediten återbetalas innan första förfallodagen. Alla deras fakturor skickas ut den 30:e varje månad. Om du ansöker innan den 26:e får du din första faktura den 30:e samma månad. Ansöker du istället efter den 26:e får du din första faktura den 30:e månaden efter. Det är en fördel för dig som behöver ett litet SMS lån och kan återbetala krediten snabbt (innan första förfallodagen). Se: Låna räntefritt i 30 dagar.
 • Det är en kontokredit. Pjum erbjuder en flexibel kontokredit som är revolverande. Det innebär att du kan nyttja deras kredit på nytt igen upp till din maximala kreditnivå, i takt med att krediten återbetalats och du får en kreditgräns som är outnyttjad. Det är en fördel för dig som vill använda en kontokredit såsom en form av buffert.
 • Det är ett SMS lån med låg ränta. Pjum erbjuder en räntefri kredit om lånet återbetalas till fullo innan första förfallodagen den 30:e varje månad. Om krediten istället delbetalas efter första månaden övergår krediten till en räntebärande kredit med ränta på 23 %. Det är en låg ränta jämfört med räntan för många andra SMS lån. Se: Sms lån med låg ränta.
 • Du kan beviljas lån med låg inkomst. Du kan beviljas kredit hos Pjum även om du har en låg inkomst till följd av till exempel en deltidsanställning. Däremot kan du som mest ta kredit på ett belopp som uppgår till 50 % av din nettoinkomst per månad. Se: Lån med låg inkomst
 • Du kan ansöka om lån och få svar direkt. När du ansöker om kredit hos Pjum får du svar direkt på skärmen om du beviljas. Det är en fördel för dig som behöver låna pengar snabbt och inte vill vänta på att en låneansökan handläggs manuellt. Se: Ta lån och få svar direkt.

Nackdelar med Pjums kredit

De viktigaste nackdelarna med Pjums kredit är:

 • Deras SMS lån har inte direkt utbetalning. Pjum betalar inte ut deras kredit direkt efter en låneansökan beviljats, oavsett vilken bank du har bankkonto hos. Istället tar det 2–3 bankdagar för krediten att betalas ut. För dig som vill ta ett snabbt SMS lån är det nackdel att de inte erbjuder sms lån med direkt utbetalning.
 • Du beviljas inte SMS lån med betalningsanmärkning. Pjum beviljar inte kredit till låntagare som har betalningsanmärkningar. Det spelar ingen roll vilken typ du har eller hur gamla de är, ansöker du om sms lån med betalningsanmärkning hos Pjum kommer du inte beviljas.
 • Du kan ej ta deras SMS lån på helgen. Pjum utbetalar deras kredit manuellt under deras öppettider. Eftersom de inte erbjuder direktutbetalning eller har öppet på helger, betalar de inte heller ut smslån på helgen.

Jämför Pjums kredit med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Pjums kredit i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Pjum Pjum 5 000-15 000 kr 23-23 %
2,5/5
Nej Ja, via Safenode 195 kr 0 kr
Brixo Brixo 3 000-50 000 kr 28,95-28,95 %
4,1/5
Ja, under kontorstid Ja, via Bisnode 0 kr 0 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr

Vad särskiljer Pjums kredit från andra SMS lån?

Vad som särskiljer Pjums kredit från andra SMS lån är att krediten är ett ovanligt billigt SMS lån. Om du återbetalar din kredit innan första förfallodagen (den 30:e varje månad) betalar du ingen ränta alls på ditt lån, utan bara en uppläggningsavgift på 195 kr.

Även om krediten skulle övergå till en räntebärande kredit (med delbetalning under upp till 2 år) har den en låg ränta på 23 %. Det kan jämföras med genomsnittsräntan för de SMS lån Lånea recenserat på 38,4 %.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Pjums kredit vs Brixos kredit

Precis som Pjums kredit erbjuder Brixo en flexibel kontokredit utan UC. Brixos kredit har en kreditgräns på mellan 3 00050 000 kr, medan Pjums kredit har en kreditgräns på 5 00015 000 kr. Brixos kredit har en högre ränta än Pjums kredit. Brixos kredit har en ränta på 28,95 % medan Pjums kredit har en ränta på 23 %.

Pjum erbjuder en räntefri kredit innan första förfallodagen den 30:e varje månad, vilket Brixo inte erbjuder för deras kredit.

Pjums kredit vs Saldos kredit

Saldo erbjuder en kontokredit utan UC precis som Pjum. Saldos kredit har en ränta på 19,5–39,5 %, medan Pjums kredit är räntefri första månaden och sedan har en ränta på 23 % vid delbetalning. Saldos kredit har en kreditgräns på mellan 1 00020 000 kr och Pjum erbjuder kredit på beloppen 5 000 kr, 10 000 kr eller 15 000 kr.

Till skillnad mot Pjum erbjuder Saldo direktutbetalning av deras kredit dygnet runt. Pjum har en manuell utbetalningsprocess under deras öppettider.

Kundomdömen av Pjums kredit online

Pjum ägs av bolaget BANQ AB, som registrerades som bolag år 2016. Den kredit som erbjuds via varumärket Pjum lanserades först i år (år 2023). Det har medfört att krediten i skrivande stund, januari 2023, inte hunnit få några recensioner online. Eftersom det inte finns några recensioner online, kan vi inte heller återge vad deras kunder tycker om deras kredit.

Pjums krav

Pjums krav är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • ha en regelbunden inkomst (kunna uppvisa inkomst sedan 3 månader tillbaka)
 • ej ha betalningsanmärkningar
 • ha ett konto hos en svensk bank
 • ha ett svenskt personnummer
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Pjums krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Pjum.

Se mer: Krav för lån.

Innan du ansöker om Pjums kredit

Innan du ansöker hos Pjum bör du beakta detta:

 • Pjums grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Pjums grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Pjums kredit. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: Min kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Pjum. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Pjums kredit

Så här gör du för att ansöka om Pjums kredit:

 1. Gå till Pjums ansökningsformulär.

 2. Ange om du vill låna 5 000 kr, 10 000 kr eller 15 000 kr.

 3. Ange ditt personnummer och legitimera dig med BankID.

 4. Invänta lånebesked som kommer direkt på skärmen.

 5. Om du beviljas kredit betalas pengarna ut inom 2–3 bankdagar.

Det är enkelt att ansöka om kredit hos Pjum. Själva ansökningsprocessen tar endast cirka två minuter.

Så har vi betygsatt Pjums kredit

Eftersom Pjums kredit tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Pjums kredit enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Pjums kredit såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Pjums process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Pjum för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Kostar det något att lösa Pjums kredit i förtid?

Nej, det kostar inget att lösa Pjums kredit i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att göra en extrabetalning utöver månadsbeloppet du är skyldig att återbetala (om du ej löser hela lånet innan första förfallodagen den 30:e varje månad).

Vad kostar det att låna pengar hos Pjum?

Om du lånar 5 000 kr, 10 000 kr eller 15 000 kr hos Pjum och återbetalar pengarna innan första förfallodagen den 30:e varje månad betalar du endast en uppläggningsavgift på 195 kr för krediten. Om du delbetalar krediten under upp till 2 år övergår krediten till en räntebärande kredit. Då betalar du en ränta på 23 % varje månad för krediten samt en förseningsavgift på 60 kr (engångsavgift).

Går det att utöka och höja Pjums kredit?

Ja, du har möjlighet att ansöka om att utöka eller höja din kredit hos Pjum. Utökar du krediten under lånets första månad betalar du en ytterligare avgift på 195 kr när krediten utökas. Om du utökar krediten när den är räntebärande (vid delbetalning under 24 månader) tillkommer ingen extra avgift vid en höjning.

När betalar Pjum ut pengarna?

När du ansöker om kredit hos Pjum och beviljas kredit betalas pengarna ut till ditt bankkonto inom 2–3 bankdagar. Även om Pjum betalar ut deras kredit manuellt under deras öppettider, kan du ansöka om kredit och få svar direkt på skärmen under dygnets alla timmar.

Hur gör jag för att få ett räntefritt lån hos Pjum?

För att få ett räntefritt lån hos Pjum ska du återbetala hela krediten du beviljats innan kreditens första förfallodag som är den 30:e varje månad. Om du ansöker innan den 26:e får du första fakturan den 30:e samma månad. Ansöker du efter den 26:e får du första fakturan den 30:e månaden efter.

Betalar du hela krediten innan kreditens första förfallodag betalar du endast en uppläggningsavgift på 195 kr.

Detaljerad information om Pjum

Information om Pjum
Utan UC
Ja, via Safenode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Pjum
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Pjum godkänner inte betalningsanmärkningar under några omständigheter.
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
Inget min.krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Ja
×
Pjum kan även godkännda sökande med ersättning från A-kassa.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Pjum
Ränta
23 %
Effektiv ränta
30,31 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod på 12 månad.
Uppläggningsavgift
195 kr
Aviavgift
0 kr
Uttagsavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Pjum
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Lånetyp
Kontokredit
Företagstyp
Långivare
Lägsta uttagsbelopp
5 000 kr
Ny kreditprövning vid uttag
Nej
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 23 % nominell ränta, 195 kr i uppläggningsavgift, 0 kr i uttagsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 941 kr och effektiv ränta på 30,31 %. Totalt att betala blir 11 484 kr.