Sidan innehåller annonser

Credento lån: Recension 2024

Credentos lån är ett SMS lån (snabblån) som passar bra för låntagare som är minst 25 år gamla och har medelhög kreditvärdighet. Lånet är utmärkt för dig som söker ett snabblån med låg lånekostnad, och som inte behöver betalas ut direkt.

Credentos lån är billigt för att vara ett snabblån. Det finns däremot andra lån på marknaden med lika låg – eller lägre – lånekostnad och som kan utbetalas snabbare än Credentos lån.

Läs hela recensionen

Credento
 • Lånebelopp: 3 000 - 50 000 krFördel
 • Ränta: 13,9 - 25,95 %Fördel
 • Löptid: 1 - 6 år Fördel
Läs mer eller ansök på Credento.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Credento: Mediokert, 2.4/5

Lånea anser att Credentos lån allt sammantaget är mediokert och lånet ges betyget 2,4 av 5. Det är mycket lägre än 3,41, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de SMS lån vi recenserat.

Vårt omdöme av Credentos lån är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Credento har en låg ränta för att vara ett SMS lån och saknar övriga avgifter utöver räntan.
 • Beviljandegrad: betyg 1/5. Credento har en låg beviljandegrad för deras lån, bland annat beviljas du inte lån om du till exempel saknar deklarerad inkomst eller har en anmärkning.
 • Utbetalning: betyg 2/5. Credento har till stor del en manuell handläggnings- och utbetalningsprocess av deras lån, vilket gör att det kan ta flera dagar för ett lån att utbetalas.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Credento finns tillgängliga via mejl och telefon vardagar mellan 08.00–16.30.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Credento: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 2.4/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad1/5
Utbetalning2/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Credentos lån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. För att vara ett snabblån är deras lån billigt. Credentos lån har en variabel ränta på mellan 13,9–25,95 %. Det är lägre än genomsnittsräntan för de SMS lån Lånea recenserat på 38,4 %. Den lägsta räntan i deras räntespann är bland de lägsta räntorna av alla snabblån idag.

Credentos lån saknar dessutom övriga avgifter utöver räntan. Oavsett lånebelopp och löptid på deras lån, klassificeras därför lånet aldrig som en högkostnadskredit. Om du söker ett snabblån med låg lånekostnad är Credentos lån ett enastående alternativ.

I ett scenario där 10 000 kr lånas med Credento och återbetalas över 12 månader med en ränta på 22,9 % har Credentos lån en effektiv ränta på 25,46 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 60,65 % för alla SMS lån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Credentos lån är ganska dålig och deras lån ges i denna kategori betyget 1 av 5. Credentos lån är inte ett snabblån som alla kan bli beviljade. Du beviljas till exempel inte lån om du är arbetslös eller om du har betalningsanmärkningar. Du måste dessutom vara minst 25 år gammal för att kunna ansöka om deras lån, vilket är en nackdel om du är yngre än så och vill låna pengar hos Credento.

Vad som vidare är negativt med Credento är att de använder UC som kreditupplysningsföretag. Det betyder att du påverkar din kreditvärdighet negativt hos UC både när du ansöker och beviljas lån hos Credento. Om du har flera UC-förfrågningar sedan innan kan du ha svårt att beviljas lån hos Credento.

Utbetalning: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att utbetalningen av Credentos lån är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 2 av 5. Vad som är positivt med Credento är att du oftast får svar direkt på skärmen om ett lån beviljas eller nekas. Om en handläggare behöver gå igenom din låneansökan får du istället svar under deras öppettider via e-post. Själva utbetalningen av ett beviljat lån utbetalas 2–3 dagar efter en låneansökan signerats.

Credento har ingen direktutbetalning till bankkonton hos någon av storbankerna. Alla lån handläggs och utbetalas manuellt. I en jämförelse med andra snabblån är utbetalningen av Credentos lån långsam. Om du söker ett snabblån med direkt eller snabb utbetalning är Credentos lån inte rätt val för dig.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Credentos kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Credento finns tillgängliga via mejl och telefon vardagar mellan 08.00–16.30. Vi på Lånea har testat ringa Credentos kundtjänst och fick snabbt svar av personal som var både trevlig och kompetent.

Vad som är negativt med Credentos kundservice är att de inte finns tillgängliga via en livechatt på hemsidan eller på sociala medier. De har inte heller öppet på helger, utan svarar bara på frågor och handlägger utbetalning av beviljade lån manuellt under öppettider på vardagar.

Vem är Credentos lån bäst för?

Credentos lån är bäst för dig som är minst 25 år gammal, har en medelhög kreditvärdighet och saknar betalningsanmärkningar. Om ovannämnda stämmer in på dig samt att du har en årsinkomst på minst 110 000 kr och någon form av anställning, finns det en god chans att Credento kan bevilja dig lån.

Omständigheter när Credentos lån passar bra

Några omständigheter när Credentos lån passar bra är om:

 • Du vill låna pengar på små belopp. Credentos lån har både en låg ränta och saknar avgifter utöver räntan. Det gör att deras lån är billigt för dig som vill låna små belopp. Anledningen till det är att totalkostnaden för små lån i regel brukar bestå av just avgifter.
 • Du vill ta ett billigt SMS lån. Eftersom Credentos lån har låg ränta och saknar avgifter utöver räntan har deras lån en låg lånekostnad jämfört med andra snabblån. Credento erbjuder ett av det billigaste snabblånet som finns på kreditmarknaden idag.

Vem är Credentos lån dåligt för?

Credentos lån är dåligt för dig som söker ett SMS lån utan UC, ett lån som är enkelt att bli beviljad eller ett lån som utbetalas samma dag. Credentos snabblån är också ett dåligt val för dig med hög kreditvärdighet som inte är ute efter att låna pengar snabbt. I sådant fall bör du överväga att ansöka om privatlån, som ofta har bättre lånevillkor än SMS lån.

Exempel på alternativa lån om Credentos lån inte passar dig

Förslag på andra SMS lån om Credentos lån inte är rätt alternativ för dig:

 • Ferratums kredit: kredit utan UC och avgifter och med snabb utbetalning. Ferratum erbjuder en kontokredit med en ränta på 43,5 % och en kreditgräns på mellan 1 00040 000 kr. Krediten är är bra för dig som söker ett lån med snabb utbetalning och hög beviljandegrad.
 • Northmills kredit: kredit med låg ränta och hög beviljandegrad. Northmill erbjuder en kontokredit med kreditgräns på mellan 1 00050 000 kr. och en ränta på 7,9–25,9 %. Du kan beviljas Northmills kredit om du är minst 20 år gammal och har betalningsanmärkningar. Krediten passar dig som vill ta ett billigt lån som är relativt enkelt att bli beviljad och utbetalas fort.

Privatlån är ett alternativ vid hög kreditvärdighet

Privatlån har i normala fall lägre ränta och högre lånebelopp än SMS lån (såsom Credentos lån. Det innebär att du potentiellt kan låna pengar till en lägre kostnad med privatlån än med SMS lån.

Nackdelen med privatlån är att de betalas ut långsammare än SMS lån, och att de är svårare att bli beviljade. För att bli beviljad ett privatlån krävs i regel högre kreditvärdighet än vad som krävs för att bli beviljad ett SMS lån.

Om du inte behöver pengar snabbt och har hög kreditvärdighet är det sannolikt att ett privatlån passar bättre för dig än Credentos lån. Ha dock i åtanke att privatlån i regel har mellan 10 000–30 000 kronor som minsta lånebelopp. Det är mer än minimibeloppet för Credento som har en lägsta lånebelopp på 3 000 kr.

Se: bästa privatlånet.

Fördelar med Credentos lån

De viktigaste fördelarna med Credentos lån är:

 • Det är ett snabblån med låg ränta. Credentos lån har en ränta på 13,9–25,95 %, vilket är lägre än de flesta andra snabblån. Om det är viktigt för dig att välja ett snabblån med låg ränta och låg lånekostnad är Credentos lån ett utmärkt alternativ.
 • Ej krav på BankID. Du behöver inte ha ett BankID för att signera en låneansökan hos Credento. Det är möjligt att ringa in till Credento, ansöka om lån och få ett lånebesked hemskickat som kan signeras för hand. Få andra långivare erbjuder denna typ av service för låntagare som inte har BankID eller inte vill använda sitt BankID. Se: låna pengar utan BankID.
 • Det har två betalningsfria månader. Credento erbjuder deras kunder två betalningsfria månader per år. Efter att du haft fyra korrekta inbetalningar har du möjlighet att nyttja en betalningsfri månad. Om du vet med dig att du har svårare att återbetala ett lån vid ett par tillfällen under ett år kan det vara en fördel med ett lån som erbjuder betalningsfria månader.
 • De har låneskydd. När du tecknar ett lån hos Credento ingår ett låneskydd utan extra kostnad under de tre första månaderna (som sedan löper på mot en kostnad). Drabbas du till exempel av ofrivillig arbetslöshet eller blir arbetsoförmögen täcker försäkringen dina månadsbetalningar (max 15 000 kr) under 12 månader.

Nackdelar med Credentos lån

De viktigaste nackdelarna med Credentos lån är:

 • Det är ej ett SMS lån utan UC. Credento använder UC som kreditupplysningsföretag och rapporterar beviljade lån till UC:s skuldregister. Det är en nackdel för dig som vill låna pengar utan att belasta din kreditvärdighet hos UC. se: SMS lån utan UC.
 • De godkänner ej betalningsanmärkningar. Credento kommer inte bevilja dig snabblån om du har betalningsanmärkningar. Det gäller oavsett typ av anmärkning, antal och ålder. Se: snabblån med betalningsanmärkning.
 • De har ej utbetalning på helger. Credento har en manuell handläggnings- och utbetalningsprocess under deras öppettider på vardagar. Eftersom de har stängt på helger utbetalas inte deras snabblån på helgen. Om du är i behov av SMS lån under helgen är inte Credentos lån rätt alternativ för dig.

Jämför Credentos lån med andra SMS lån (snabblån)

Tabell 2: Credentos lån i jämförelse med andra långivares SMS lån (snabblån).

Långivare Lånebelopp Ränta Låneas omdöme Direktutbetalning Utan UC Uppläggningsavgift Aviavgift Läs mer / ansök
Credento Credento 3 000-50 000 kr 13,9-25,95 %
2,4/5
Nej Nej 0 kr 0 kr
Saldo Saldo 1 000-20 000 kr 19,5-39,5 %
4,6/5
Ja, dygnet runt Ja, via Bisnode 395 kr 0 kr
Brixo Brixo 3 000-50 000 kr 28,95-28,95 %
4,1/5
Ja, under kontorstid Ja, via Bisnode 0 kr 0 kr

Vad särskiljer Credentos lån från andra SMS lån?

Det som särskiljer Credentos lån från andra SMS lån är lånet har en förhållandevis låg ränta på 13,9–25,95 % och saknar övriga avgifter utöver räntan. Det gör att lånekostnaden för Credentos lån är ovanligt lågt jämfört med de flesta andra snabblån.

Med det sagt är det klokt att jämföra flera SMS lån innan du väljer vilket det som är bäst för dig.

Credentos lån vs Saldos kredit

Saldo erbjuder en kontokredit, och inte ett lån såsom Credento. Saldos kredit är till skillnad mot Credentos lån utan UC, och kan beviljas till dig som är arbetslös eller har betalningsanmärkningar.

Saldo har direktutbetalning av deras kredit dygnet runt och befintliga kunder kan ansöka om kredit via sms. Hos Credento handläggs både en låneansökan och en utbetalning av krediten manuellt, och det går inte att ansöka om kredit via SMS.

Det går däremot att ringa in till Credento och ansöka om lån via telefon. Credentos lån har en ränta på 13,9–25,95, vilket är lägre än Saldos kredit som är på 19,5–39,5 %. Saldo har en uppläggningsavgift på 395 kr. Credento saknar uppläggningsavgift.

Credentos lån vs Brixos kredit

Brixo erbjuder till skillnad mot Credento en kontokredit utan UC och med åldersgräns på 18 år. Du kan beviljas Brixos kredit även om du är arbetslös eller har betalningsanmärkningar, vilket inte är möjligt hos Credento.Brixos kredit har dock en högre ränta än Credentos lån på 28,95 %.

De båda SMS lånen liknar annars varandra. Båda har ungefär samma lånekostnad, två betalningsfria månader per år och en manuellt utbetalningsprocess under öppettider. Credentos lån kan dock beviljas utan BankID.

Ansök om Credentos lån via låneförmedlare

Ansöker du om Credentos lån via en låneförmedlare kan du jämföra Credentos lån med flera andra långivare med en och samma låneansökan. På så vis kan du se om en annan långivare kan erbjuda dig lägre ränta, ett större lånebelopp eller en längre löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Credentos lån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5

Lägg märke till att en ansökan via en låneförmedlare medför en kreditupplysning via UC, precis som vid en ansökan hos Credento direkt.

Se mer: bästa låneförmedlare.

Kundomdömen av Credentos lån online

Det bolag som driver Credento heter TF Bank och grundades 1987. Bolaget är verksam i flera länder och noterades på Nasdaq Stockholmsbörsen år 2016. Trots att Credento funnits ett bra tag har deras snabblån endast recenserats av ett fåtal personer på Trustpilot. På Trustpilot har recensenterna gett Credentos snabblån betyget 2,9 av 5, vilket definieras som medel.

Eftersom Credentos lån idag (dec 2022) har så få recensioner på Trustpilot anser vi på Lånea att det inte går att med säkerhet återge vad Credentos kunder tycker om deras snabblån.

Credentos krav

Credentos krav är att du ska:

 • vara minst 25 år gammal
 • ej ha betalningsanmärkningar
 • ej vara arbetslös
 • ej ha skulder hos Kronofogden
 • ha en fast årsinkomst från lön eller pension på minst 110 000 kronor
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ha ett svenskt personnummer.

Om du inte uppfyller Credentos krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Credento.

Se mer: krav för att låna pengar.

Innan du ansöker om Credentos lån

Innan du ansöker hos Credento bör du beakta detta:

 • Credentos grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Credentos grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Vilken kreditvärdighet du har. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån till lägre kostnad än Credentos. Det enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet är genom en kreditupplysning. Se mer här: kontrollera kreditvärdighet.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du inte har behov av att få tag på pengar direkt bör du utvärdera andra långivare än Credento. Ofta har långivare med mer rigorös och långsam kreditprövning lägre lånekostnader, vilket är bra om du vill låna billigare.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Credentos lån

Så här gör du för att ansöka om Credentos lån online:

 1. Går till Credentos ansökningsformulär.

 2. Välj lånebelopp och återbetalningstid.

 3. Fyll i dina personuppgifter, boendeuppgifter och kontaktuppgifter.

 4. Slutför din låneansökan genom att signera med BankID.

 5. Invänta lånebesked som ofta ges direkt.

 6. Signera ditt skuldebrev.

 7. Invänta utbetalning av lånet, vilket tar mellan 2–3 dagar.

Det är smidigt att ansöka om snabblån online hos Credento. Du även ringa till Credento och ansöka om lån via telefon och få ett skuldebrev hemskickat per post.

Så har vi betygsatt Credentos lån

Eftersom Credentos lån tillhör kategorin SMS lån (snabblån) har vi baserat deras betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Låneas betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder SMS lån (snabblån).

Vi har betygsatt Credentos lån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 20 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Utbetalning: står för 30 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Credento såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi på Lånea har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, deras krav på inkomst och vilka inkomstformer de godkänner.

Därtill har vi utvärderat Credentos process för kreditbedömning. I bedömningen ingår hur snabbt de svarar på låneansökningar och betalar ut beviljade lån. Långivare som ger besked omgående och erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker får ett högt betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat långivarens öppettider och möjligheterna att kontakta Credento för personlig kundservice.

Läs fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Är det säkert att ansöka om lån hos Credento?

Ja, det är säkert att ansöka om lån hos Credento. Bolaget som står bakom Credento heter TF Bank och grundades redan 1987. Bolaget är verksam i ett flertal länder och har tillstånd att bedriva bankverksamhet sedan 2012. De innehar licens från Finansinspektionen och använder en SSL-krypterad anslutning i deras hantering av låneansökningar.

Kostar det något att lösa Credentos lån i förtid?

Nej, om du vill lösa ditt lån hos Credento i förtid har du ingen kostnad i form av ränteskillnadsersättning. Du kan även välja att betala in extra på lånet vid olika tillfällen utan att det kostar dig något.

Går det att höja eller förlänga Credentos lån?

Ja, du kan både höja Credentos lån upp till dess högsta lånebelopp på 50 000 kr, samt förlänga lånet om det behövs. Du betalar ingen kostnad varken när du höjer lånet eller förlänger dess löptid.

Vad kan Credentos lån användas till?

Eftersom Credentos lån är ett lån utan säkerhet, ställer Credento inget krav på att lånet ska användas till ett specifikt ändamål. Vanliga ändamål för lån på mindre belopp är oförutsedda utgifter, resor eller nödvändiga husrenoveringar.

Detaljerad information om Credento

Information om Credento
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Betyg hos Trustpilot
2.9 / 5 Trust pilot score 2.9 / 5
(2 omdömen)
Krav hos Credento
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
25 - 74 år
Inkomstkrav
9 166 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att låna hos Credento behöver du inkomst från en anställning eller pension.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Credento
Ränta
13,9 - 25,95 %
Effektiv ränta
25,46 %
×
Baserat på lånebeloppet 10 000 kr med låneperiod 12 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Credento
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Nej
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr med 22,9 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 12 månader ger en månadsbetalning på 940 kr och effektiv ränta 25,46 %. Totalt att betala blir 11 283 kr.