Sidan innehåller annonser

Sparbanken Syds privatlån: Recension 2024

Sparbanken Syds privatlån är bra för dig med medel till hög kreditvärdighet, som söker ett lån med låg ränta. De har en låg frånränta på 5,14 % och en låg maxränta på 10,64 %. Även den representativa räntan (vanligast förekommande ränta) hos Sparbanken Syd på 6,14 % är låg. Utöver att erbjuda en låg ränta ger Sparbanken Syd alltid svar direkt efter att din ansökan signerats.

Det finns däremot andra privatlån med lägre ränta än Sparbanken Syd. Du kan även få svar på din ansökan direkt från andra långivare som erbjuder privatlån. Sparbanken Syd har inte det bästa privatlånet i något avseende.

Läs hela recensionen

Sparbanken Syd Privatlån
 • Lånebelopp: 30 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 5,14 - 10,64 %Fördel
 • Löptid: 1 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Sparbankensyd.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Sparbanken Syd Privatlån: Mediokert, 3/5

Lånea anser att Sparbanken Syds privatlån sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 3 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Sparbanken Syd är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 4/5. Sparbanken Syd har fått ett högt betyg för lånekostnad på grund av att de har låga räntor och inga aviavgifter.
 • Beviljandegrad: betyg 1/5. Det är svårt att beviljas Sparbanken Syds privatlån jämfört med andra privatlån. För att beviljas måste du ha en fast inkomst på minst 15 000 kr per månad.
 • Låneprocess: betyg 3.5/5. Sparbanken Syd ger alltid ett besked direkt efter en låneansökan signerats. Beviljade lån betalas ut direkt till konton på Sparbanken Syd.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Sparbanken Syds kundservice är tillgänglig under vardagar via telefon, mejl och Sparbanken Syds app.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Sparbanken Syd Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3/5
Lånekostnad4/5
Beviljandegrad1/5
Låneprocess3.5/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Sparbanken Syds privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Sparbanken Syd erbjuder ett billigt privatlån utan tillkommande aviavgifter. Några fördelar är att lånet har en låg frånränta på 5,14 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,14 % och en låg maxränta på 10,64 %.

En negativ aspekt med Sparbankens Syds lånekostnad är att lånet har en tillkommande uppläggningsavgift på 500 kr. Sparbanken Syd tar även ut avgifter för att höja (utöka) eller förlänga befintliga lån vilket är en nackdel. Det beror på att många långivare som erbjuder privatlån kan höja (utöka) eller förlänga lån kostnadsfritt.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Sparbanken Syd (med en uppläggningsavgift på 500 kr) och återbetalas över 10 år till nominell ränta 6,14 % har lånet en effektiv ränta på 6,43 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Sparbanken Syds privatlån är dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1 av 5. Sparbanken Syd har låg beviljandegrad och beviljar endast låntagare med fast inkomst från arbete eller pension. En positiv aspekt med Sparbanken Syds beviljandegrad är således att deras lån går bra att ansöka om som pensionär. Inkomstkravet på 15 000 kr per månad är också relativt lågt, vilket är positivt.

En nackdel med Sparbanken Syds beviljandegrad är att din ansökan blir avslagen om din taxerade inkomst understiger deras inkomstkrav på 15 000 kr per månad. Det betyder att du måste ha deklarerat en inkomst under föregående år som täcker inkomstkravet. Om du saknar fast anställning eller har betalningsanmärkningar kan du inte heller beviljas.

De flesta kunder hos Sparbanken Syd är bosatta i, eller har anknytning till Skåne. Det är dock inget krav så länge Sparbanken Syd förstår syftet med att du vill bli kund i banken.

Låneprocess: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Sparbanken Syd är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Sparbanken Syd kan ge svar direkt efter att en låneansökan skickats in till dem. Om utbetalningskontot är ett konto på Sparbanken Syd kan lånet betalas ut direkt efter det beviljats. Du kan ansöka om lånet genom att ringa Sparbanken Syds kundservice.

En nackdel med Sparbanken Syds låneprocess är att de inte betalar ut lån under helger. Sparbanken Syd betalar inte ut beviljade lån direkt till konton på andra banker. Ytterligare en nackdel med Sparbanken Syds låneprocess är att du inte kan ansöka om lånet via en låneförmedlare.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Sparbanken Syds kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Sparbanken Syds kundservice är tillgänglig under vardagar via telefon och mejl. Kundtjänsten har öppet på måndagar 08:00 – 18:00, tisdagar till torsdagar från 09:00 – 18:00, och fredagar från 09:00 – 17:30. Du kan även kontakta Sparbanken Syd via deras app vilket är en praktisk digital lösning.

En nackdel med Sparbanken Syds kundservice är att de inte har öppet på helger. Det är negativt om du har eventuella frågor under en helgdag och behöver avvakta till nästa bankdag. Ytterligare en nackdel är att Sparbanken Syds kundservice inte går att kontaktas via en livechatt. Det är ovanligt eftersom en livechatt är något som kundtjänsten hos många långivare med privatlån brukar tillhandahålla.

Vem är Sparbanken Syds privatlån bäst för?

Sparbanken Syds privatlån är bäst för dig som söker ett lån med låg ränta och vill få svar på din ansökan direkt. Det beror på att Sparbanken Syds privatlån har en låg frånränta på 5,14 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,14 % och en låg maxränta på 10,64 %. Sparbanken Syd ger också alltid svar på låneansökningar direkt efter de signerats.

Omständigheter när Sparbanken Syds privatlån passar bra

Några omständigheter när det passar bra att låna från Sparbanken Syd:

 • Du vill samla befintliga lån med ett samlingslån till låg ränta. Sparbanken Syd har en låg frånränta på 5,14 %, en låg representativ ränta på 6,14 % och en låg maxränta på 10,64 %. Du kan även beviljas lån med medsökande hos Sparbanken Syd och låna upp till 350 000 kr. Därmed är Sparbanken Syds privatlån ett bra alternativ för dig som söker ett samlingslån till låg ränta.
 • Du vill ha ett billigt privatlån. Sparbanken Syd erbjuder en låg frånränta på 5,14 %, en låg representativ ränta på 6,14 % och en låg maxränta på 10,64 %. Lånet har dessutom inga aviavgifter. Därmed är det ett bra val för dig som vill ansöka om ett billigt privatlån.
 • Du vill låna upp till 350 000 kr snabbt. Sparbanken Syd godkänner lånebelopp på upp till 350 000 kr. De ger också alltid svar direkt på skärmen efter att en ansökan har signerats och skickats in. Det är därför ett bra lån för dig som vill låna upp till 350 000 kr och få svar på din ansökan snabbt.

Vem är Sparbanken Syds privatlån dåligt för?

Sparbanken Syds privatlån är dåligt för dig med låg till medel kreditvärdighet som har svårt att beviljas ett privatlån. Det beror på att Sparbanken Syd har låg beviljandegrad. Sparbanken Syd beviljar inte lån till låntagare utan fast anställning eller med betalningsanmärkningar. Du som låntagare måste även ha en taxerad inkomst på minst 15 000 kr per månad.

Ett privatlån från Sparbanken Syd är också dåligt för dig som vill ansöka om privatlån via låneförmedlare. Sparbanken Syd samarbetar inte med någon låneförmedlare i dagsläget. Att ansöka via låneförmedlare ger dig möjligheten att jämföra flera lån samtidigt med endast en ansökan.

Alternativ om Sparbanken Syd inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Sparbanken Syds privatlån inte är rätt för dig:

 • Remember Privatlån: lån med hög beviljandegrad. Du kan beviljas Remembers privatlån med en timanställning eller ett vikariat. Lånet har ett lågt inkomstkrav på 10 000 kr per månad. Remember har en låg frånränta på 4,95 % och en relativt låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta på 7,95 %.
 • Nordax Privatlån: lån som kan godkännas oavsett din anställningsform. Du kan beviljas ett lån från Nordax till en ränta från 5,9 %, utan en deklarerad inkomst från tidigare år. För närvarande har Nordax ett lågt inkomstkrav på 12 500 kr per månad (inkomsten behöver inte vara taxerad sedan tidigare).

Fördelar med lån från Sparbanken Syd

De främsta fördelarna med privatlån från Sparbanken Syd är:

 • Lånet har en låg ränta. Sparbanken Syd har en låg frånränta på 5,14 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,14 % och en låg maxränta på 10,64 %. Ett privatlån från Sparbanken Syd är därmed ett bra alternativ för dig som söker ett lån till låg ränta.
 • Du får alltid besked direkt efter din låneansökan. Sparbanken Syd ger alltid svar på din låneansökan direkt efter att den signerats. Det är bra för dig som vill ha svar direkt efter din ansökan.
 • Det går bra att låna som pensionär. Sparbanken Syd godkänner låntagare med inkomst från pension. De har även ingen maxålder för låntagare. Således är Sparbanken Syds privatlån ett bra lån att ansöka om som pensionär.
 • Du kan låna med en medsökande. Att låna med en medsökande är fördelaktigt för dig som har svårt att bli beviljad lån ensam. Det beror på att den medsökandes inkomst också räknas för lånet. Den sammanlagda återbetalningsförmågan är ofta bättre om det är två personer som står som låntagare istället för en. Det kan i regel leda till att du erbjuds bättre lånevillkor än annars.
 • Lånet går att förlänga vid behov. Du kan kontakta Sparbanken Syds kundservice för att förlänga ditt befintliga lån vid behov. Lån som kan förlängas är bra för dig som vill minimera din månadskostnad genom att förlänga din återbetalningstid. Att förlänga din återbetalningstid gör dock att din totalkostnad för lånet ökar.

Nackdelar med lån från Sparbanken Syd

De främsta nackdelarna med privatlån från Sparbanken Syd är:

 • Det går inte att beviljas med betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar måste du vänta tills de gallras (tas bort) för att kunna beviljas Sparbanken Syds lån. Det beror på att Sparbanken Syd avslår alla sökande med betalningsanmärkningar. Se: Låna med betalningsanmärkningar.
 • Du måste ha ett BankID för att ansöka. Sparbanken Syd kräver att låneansökningar och skuldebrev signeras med BankID. Du kan alltså inte låna utan ett BankID hos Sparbanken Syd.
 • Lånet har inte hög beviljandegrad. Sparbanken Syd har låg beviljandegrad och beviljar endast låntagare utan betalningsanmärkningar. Du måste även ha en fast inkomst från arbete eller pension för att beviljas. Sparbanken Syds privatlån är alltså inte ett lån med hög beviljandegrad.
 • Du kan inte låna till en lång återbetalningstid. Sparbanken Syds privatlån har en löptid upp till 10 år. Det finns andra lån med lång återbetalningstid som kan passa bättre för dig som vill minimera din månadskostnad med en lång återbetalningstid. Långa återbetalningstider ökar dock din totalkostnad för lånet.
 • Lånet kan inte läggas upp utan en uppläggningsavgift. Sparbanken Syd har en uppläggningsavgift på 500 kr. Det går därmed inte att låna utan en uppläggningsavgift från Sparbanken Syd.
 • Du kan inte ansöka via en låneförmedlare. Sparbanken Syd samarbetar inte med en låneförmedlare. Det är dåligt för dig som vill jämföra flera lån med en låneansökan. Se: Ansök om lån via låneförmedlare.

Jämför Sparbanken Syd privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Sparbanken Syd privatlån i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Sparbanken Syd Privatlån Sparbanken Syd Privatlån 30 000-350 000 kr 5,14-10,64 % 1 år-10 år
3/5
Bank Norwegian Privatlån Bank Norwegian Privatlån 5 000-600 000 kr 5,99-23,99 % 1 år-15 år
3/5
ICA Banken Privatlån ICA Banken Privatlån 20 000-500 000 kr 5,24-14,95 % 3 år-15 år
3,7/5

Vad särskiljer Sparbanken Syds privatlån från andra?

Det som särskiljer Sparbanken Syds privatlån från andra privatlån är att du kan låna till en ovanligt låg ränta och få svar direkt på din ansökan. Sparbanken Syd har en låg frånränta på 5,14 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,14 % och en låg maxränta på 10,64 %. Sparbanken Syd ger också svar på alla låneansökningar direkt efter de signerats.

Sparbanken Syd privatlån vs Santander privatlån

Både Sparbanken Syd och Santander ger alltid svar på signerade låneansökningar direkt. Santander har en högre frånränta på 5,35 % än Sparbanken Syd, som har en frånränta på 5,14 %. Även Santanders representativa ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,35 % är högre än Sparbanken Syds representativa ränta på 6,14 %. Santanders maxränta på 14,35 % är också högre än Sparbanken Syds maxränta på 10,64 %.

Inget av lånen har aviavgifter. Sparbanken Syd har en uppläggningsavgift på 500 kr. Santander har däremot ingen uppläggningsavgift. Gränsen för lägsta lånebelopp för Santanders privatlån är på 10 000 kr. Sparbanken Syd har en högre gräns för lägsta lånebelopp på 30 000 kr. Båda lånen har en gräns för högsta lånebelopp på 350 000 kr.

Sparbanken Syd privatlån vs DNB privatlån

Både DNB och Sparbanken Syd har en gräns för högsta lånebelopp på 350 000 kr. DNB har en något lägre gräns för lägsta lånebelopp än Sparbanken Syd på 20 000 kr. Sparbanken Syds gräns för lägsta lånebelopp är 30 000 kr. Löptiden för DNB:s privatlån är 2 år15 år. Sparbanken Syds privatlån har en löptid på 1 år10 år.

Sparbanken Syd ger alltid svar direkt efter din ansökan har signerats. DNB hanterar däremot endast låneansökningar under sina kontorstider. Sparbanken Syd har en något högre frånränta på 5,14 % än DNB, som har en frånränta på 4,4 %. DNB:s representativa ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % är högre än Sparbanken Syds representativa ränta på 6,14 %.

Även maxräntan hos Sparbanken Syd på 10,64 % är något lägre än DNB:s maxränta på 10,7 %. Inget av lånen har aviavgifter. DNB:s privatlån har en lägre uppläggningsavgift på 395 kr än Sparbanken Syd, som har en uppläggningsavgift på 500 kr.

Kundomdömen av Sparbanken Syd online

Det finns inte många omdömen om Sparbanken Syd på olika jämförelsesidor eller internetforum. På jämförelsesidan Trustpilot har Sparbanken Syd ett betyg på 3,3 av 5 (baserat på 2 omdömen). Eftersom betyget är baserat på såpass få omdömen är det svårt att ta det som ett riktmärke för hur bra Sparbanken Syd är som långivare.

Krav för Sparbanken Syds privatlån

Sparbanken Syds grundkrav för privatlån är:

 • Låntagare ska ha en ålder på minst 18 år.
 • Ett svenskt personnummer.
 • Ett giltigt BankID.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • En taxerad inkomst på minst 15 000 kr per månad.
 • Fast inkomst från arbete eller pension.
 • Bosättning eller annan anknytning till Skåne.

Om du inte uppfyller Sparbanken Syds krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Sparbanken Syd.

Innan du ansöker om Sparbanken Syds privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Sparbanken Syd bör du beakta detta:

 • Sparbanken Syds grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Sparbanken Syds grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Sparbanken Syds lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att låna snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Sparbanken Syd tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att ta lån med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Sparbanken Syds privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.

Hur du ansöker om Sparbanken Syds privatlån

Så gör du för att ansöka om Sparbanken Syds privatlån:

 1. Gå in på Sparbanken Syds webbplats på din mobila webbläsare eller dator.

 2. Klicka på “Låna” följt av “Privatlån”.

 3. Välj ditt önskade lånebelopp och din återbetalningstid.

 4. Se över din uppskattade månadskostnad.

 5. Klicka på “Ansök” för att fortsätta din ansökan.

 6. Logga in om du redan är kund hos Sparbanken Syd.

 7. Om du inte är kund behöver du fylla i dina personuppgifter och skicka en ansökan.

 8. Efter att du har loggat in som kund kan du fylla i ditt låneformulär.

 9. Signera din ansökan med BankID för att få ditt svar direkt.

Så har vi betygsatt Sparbanken Syds privatlån

För vår recension av Sparbanken Syds privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 uppgifter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Sparbanken Syds privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Sparbanken Syds privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav och om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Sparbanken Syds process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Sparbanken Syds låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Sparbanken Syd för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar från Sparbanken Syd?

Ja, det är säkert att låna pengar från Sparbanken Syd. Sparbanken Syd är en av Sveriges äldsta sparbanker och har varit aktiv som sparbank i över 200 år. Sedan år 1993 har Sparbanken Syd varit verksam under Finansinspektionens tillsyn. Sparbanken Syd är även under Konsumentverkets tillsyn vilket är ytterligare en faktor som gör dem till en säker långivare.

Kostar det att lösa Sparbanken Syds privatlån i förtid?

Nej, det kostar inget att lösa Sparbanken Syds privatlån i förtid. Sparbanken Syd erbjuder inte lån med bunden ränta. Det betyder att kunder inte är skyldiga att betala ränteskillnadsersättning vid förtidsinlösen. Du kan kontakta Sparbanken Syd för att lösa ditt lån i förtid alternativt göra det själv via deras webbplats.

Hur lång tid tar det för Sparbanken Syd att betala ut lån?

Sparbanken Syd hanterar i regel låneansökningar och betalar ut lån inom 1-3 bankdagar. Om ditt utbetalningskonto är ett konto på Sparbanken Syd kan lånet betalas ut direkt efter att lånet beviljats. Sparbanken Syd betalar dock inte ut lån direkt till konton på andra banker.

Har Sparbanken Syd en app för att hantera lån?

Ja, Sparbanken Syd har en app som kunder kan använda för att hantera lån och andra tjänster. Det går även att kontakta Sparbanken Syds kundservice via deras app. Appen “Sparbanken Syd mobilbank” går att ladda ner via Google Play Store och App Store.

Detaljerad information om Sparbanken Syd Privatlån

Information om Sparbanken Syd Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Sparbanken Syd Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Sparbanken Syd privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
15 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Sparbanken Syd privatlån måste du vara fast anställd eller pensionär.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Sparbanken Syd Privatlån
Ränta
5,14 - 10,64 %
Effektiv ränta
6,43 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
500 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Sparbanken Syd Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6,14 % nominell ränta, 500 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas med rak amortering under 120 månader ger en genomsnittlig månadsbetalning på 1 117 kr och effektiv ränta på 6,43 %. Totalt att betala blir 134 570 kr.