Sidan innehåller annonser

Spendwise Privatlån: Recension 2024

Spendwise erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet som passar bra för låntagare med medelhög till hög kreditvärdighet. Om du söker ett privatlån med låg ränta och utan avgifter, då kan Spendwises privatlån vara ett utomordentlig alternativ för dig.

Spendwises privatlån har en låg lånekostnad, men också en låg beviljandegrad. Om du har låg kreditvärdighet och vill ansöka om privatlån finns det flera andra privatlån som är enklare att bli beviljad.

Läs hela recensionen

Spendwise Privatlån
 • Lånebelopp: 10 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 4,95 - 12,9 %Fördel
 • Löptid: 1 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Spendwise.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Spendwise Privatlån: Mediokert, 3/5

Lånea anser att Spendwises privatlån sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 3 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är ett genomsnittligt betyg av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Spendwise är en sammanvägning av:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Spendwise erbjuder ett billigt privatlån med låg ränta och utan avgifter utöver räntan.
 • Beviljandegrad: betyg 1.5/5. Det är inte enkelt att bli beviljad Spendwises privatlån. För att kunna bli beviljad behöver du ha en fast anställning, sakna betalningsanmärkning och ha en förhållandevis hög månadsinkomst.
 • Låneprocess: betyg 2/5. Spendwise har en enkel och smidig låneprocess för deras privatlån. När du ansöker om deras lån får du ofta svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–2 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 1.5/5. Spendwise kundservice kan nås på vardagar 08.30–17.00. De kan endast nås via telefon.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Spendwise Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad1.5/5
Låneprocess2/5
Kundservice1.5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Spendwises privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Spendwise erbjuder ett billigt privatlån. Deras lån har en låg ränta på 4,95–12,9 % och en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6 %.

Vad som vidare är positivt med lånekostnaden för Spendwises privatlån är att deras lån saknar avgifter utöver räntan. Många andra långivare har en uppläggningsavgift på 300-600 kr för sina privatlån eller en aviavgit på 19–40 kr. Om du söker ett privatlån med låg lånekostnad kan Spendwise lån vara ett utmärkt alternativ för dig.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Spendwise och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 6 % har Spendwises privatlån en effektiv ränta på 6,26 %. Det är mycket bra. Det är betydligt lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån som Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Spendwises privatlån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Spendwises privatlån är inte ett enkelt lån att bli beviljad. Vad som är positivt med deras lån är att du kan bli beviljad lånet med lösenkrav. Lån som villkoras med lösenkrav (krav på att hela eller delar av lånet används till att lösa befintliga lån) innebär en större säkerhet för långivaren. Det kan i sin tur medföra att lånet blir beviljat till bättre villkor än annars.

Några nackdelar med beviljandegraden för Spendwises privatlån är att du måste vara fast anställd, ha en förhållandevis hög månadsinkomst (jämfört med hos andra långivare) på minst 22 500 kr samt sakna betalningsanmärkning för att kunna bli beviljad deras lån. Om du har låg kreditvärdighet till följd av till exempel en betalningsanmärkning finns det andra långivare som passar dig bättre.

Låneprocess: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Spendwise är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 2 av 5. Vad som är positivt med deras låneprocess är att du kan få svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Ett lån som blivit beviljat betalas sedan ut inom 1–2 bankdagar.

Du kan inte ansöka om Spendwises privatlån via en låneförmedlare. Du har således ingen möjlighet att jämföra villkoren för deras privatlån, med villkoren hos andra privatlån, med endast en låneansökan och en kreditupplysning.

Kundservice: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att Spendwise kundservice är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Spendwises kundservice har öppet på vardagar mellan 08.30 och 17.00. En fördel med deras kundservice är att de har en smidig mobilapp du kan hantera ditt lån i.

Spendwise har inte öppet på varken lördagar eller söndagar. De har inte heller en mejladress som de kan nås på. Om du vill kontakta Spendwise behöver du kontakta dem via telefon.

Vem är Spendwises privatlån bäst för?

Spendwises privatlån är bäst för låntagare med medelhög till hög kreditvärdighet, som söker ett mindre privatlån (på max 350 000 kr) med låg ränta eller få avgifter. Spendwises privatlån har både en låg ränta på 4,95–12,9 % och en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6 %.

Lånet saknar dessutom avgifter utöver räntan. Spendwises privatlån är billigare än de flesta andra privatlån.

Omständigheter när Spendwises privatlån passar bra

Dessa är omständigheter när det passar bra att låna från Spendwise:

 • Om du vill ta lån på ett lågt belopp. Spendwise har ett lägsta lånebelopp på 10 000 kr. Det är ett lägre lägsta belopp än vad många andra långivare har för sina privatlån. Se: Ta lån på ett lågt belopp.
 • Om du vill ta ett billigt privatlån. Spendwises privatlån har en låg ränta på 4,95–12,9 % och en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6 %. Dessutom saknar lånet avgifter utöver räntan. Om du vill ta ett billigt privatlån är Spendwises privatlån ett bra val.
 • Om du vill ta ett privatlån utan säkerhet. Du behöver inte lämna någon form av pant för att bli beviljad Spendwises privatlån. Du kan således använda deras privatlån till vad du vill. Det är vanligt att låntagare använder privatlån utan säkerhet till att lösa andra lån och krediter, till en handpenning eller en renovering. Ta: Privatlån utan säkerhet.

Vem är Spendwises privatlån dåligt för?

Spendwises privatlån är dåligt för låntagare med låg kreditvärdighet som till exempel vill samla befintliga lån med hög ränta. Dessa låntagare har nämligen låg chans att bli beviljad deras lån. Eftersom Spendwises privatlån ges på maxbelopp på 350 000 kr, är deras lån även dåligt för låntagare som vill ta ett stort privatlån. Flera andra långivare erbjuder privatlån med maxbelopp på 400 000–600 000 kr.

Alternativ om Spendwise inte passar dig

Förslag på alternativ om Spendwises privatlån inte är rätt för dig:

 • Re:members privatlån: lån utan säkerhet med hög beviljandegrad. Re:member erbjuder ett lån med lånebelopp på 10 000500 000 kr med en ränta på 4,95–20,85 %. Re:members privatlån passar bra för dig som har låg kreditvärdighet och söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad.
 • Lån & Spar Banks privatlån: lån utan säkerhet med låg ränta. Lån & Spar Bank erbjuder ett privatlån med lånebelopp på 50 000600 000 kr (500 000 kr utan en medsökande) med en ränta på 3,95–9,95 %. Lån & Spar Banks privatlån passar bra för dig som vill ta ett ovanligt litet eller stort privatlån till låg lånekostnad.

Fördelar med lån från Spendwise

De främsta fördelarna med privatlån från Spendwise är:

 • Deras lån har en låg ränta. Spendwises privatlån har en låg ränta på 4,95–12,9 % och en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6 %. Det är en fördel för dig som har god kreditvärdighet och har möjlighet att bli beviljad lån med låg ränta.
 • Du kan ta lån och få besked direkt på skärmen. Det är en fördel för dig som inte vill vänta på att få svar på din låneansökan. Om Spendwise behöver ytterligare information av dig kan deras svar dock dröja. Se: Ta lån och få besked direkt på skärmen.
 • Deras lån är utan en uppläggningsavgift. Det är en fördel för dig som söker ett privatlån med så låg lånekostnad som möjligt. De flesta andra långivare erbjuder inte sina lån utan en uppläggningsavgift, utan har en avgift på mellan 300–600 kr för uppläggning av lån.
 • Deras lån går att förlänga. Det är en fördel för dig som vill ha möjlighet att sänka månadskostnaden för ditt lån genom att förlänga dess löptid. Om löptiden för lånet förlängs, ökar dock totalkostnaden för lånet. Se: Ta lån som går att förlänga.

Nackdelar med lån från Spendwises privatlån

De främsta nackdelarna med privatlån från Spendwise är:

 • Du kan inte ansöka om deras privatlån med en medsökande. Det är nackdel för dig som inte har nog hög kreditvärdighet för att på egen hand bli beviljad deras lån. Se: Ta lån med en medsökande.
 • Du kan inte ansöka om deras lån med en betalningsanmärkning. Om du vill ansöka om lån med en betalningsanmärkning behöver du vända dig till en annan långivare än Spendwise.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån med en låg inkomst. Spendwise har ett inkomstkrav på minst 22 500 kr i månaden (eller högre om du ansöker om ett högt lånebelopp). De flesta andra långivare har ett inkomstkrav på mellan 15 000–20 000 kr i månaden. Se: Ta lån med låg inkomst.
 • Deras lån har inte en hög beviljandegrad. Spendwises privatlån är inte ett enkelt lån att bli beviljad. För att bli beviljad deras lån måste du ha en förhållandevis hög månadsinkomst på 22 500 kr, ha en fast anställning och sakna betalningsanmärkningar. Du kan inte heller inkludera en medsökande i din låneansökan hos Spendwise. Se: Ta lån med hög beviljandegrad.

Jämför Spendwises privatlån med andra privatlån

Tabell 2:  Spendwise i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Spendwise Privatlån Spendwise Privatlån 10 000-350 000 kr 4,95-12,9 % 1 år-10 år
3/5
Lunar Privatlån Lunar Privatlån 20 000-300 000 kr 7,08-21 % 1 år-15 år
3,4/5
Nordea Privatlån Nordea Privatlån 10 000-500 000 kr 5,7-13,2 % 1 år-12 år
3.9/5

Vad särskiljer Spendwises privatlån från andra?

Vad som särskiljer Spendwise lån från andra privatlån är att deras lån är ovanligt billigt. Spendwises privatlån har en ränta på 4,95–12,9 %, en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 6 % och saknar avgifter utöver räntan. De flesta andra långivare som erbjuder privatlån har både en aviavgift och en uppläggningsavgift för sina privatlån.

Spendwises privatlån vs Lunars privatlån

Både Spendwise och Lunar erbjuder ett privatlån utan säkerhet. Lunars privatlån erbjuds på lånebelopp på 20 000300 000 kr. Spendwises privatlån ges på lånebelopp på 10 000350 000 kr. Lunars lån har en högre från- och maxränta än Spendwise lån, på 7,08–21 %. Spendwise lån har en från- och maxränta på 4,95–12,9 %.

Till skillnad mot Spendwise har Lunar både en uppläggningsavgift på 495 kr och en aviavgift på 49 kr (vid betalning via pappersavi) för sitt lån. Spendwises privatlån är helt utan avgifter utöver räntan. Läs recension av Lunars privatlån.

Spendwises privatlån vs Nordeas privatlån

Liksom Spendwise erbjuder Nordea ett privatlån utan säkerhet. Nordeas privatlån erbjuds till ett lånebelopp på 10 000500 000 kr. Spendwises privatlån har ett lägre maxbelopp och ges ut till ett lånebelopp på 10 000350 000 kr. De båda långivarna har ett liknande räntespann för sina privatlån. Nordeas lån har ett räntespann på 5,7–13,2 % och Spendwise lån har ett räntespann på 4,95–12,9 %.

Det är enklare att bli beviljad Nordeas privatlån än Spendwises privatlån. Du kan till exempel bli beviljad lån hos Nordea med en medsökande eller om du saknar en fast anställning. Du kan inte inkludera en medsökande i din låneansökan hos Spendwise eller bli beviljad lån om du saknar en fast anställd. Läs recension av Nordeas privatlån.

Kundomdömen av Spendwises privatlån online

Spendwises privatlån har fått få recensioner online. I skrivande stund (mars 2023) har de till exempel inte fått några recensioner på Trustpilot. På Google Reviews har de recenserats av en handfull personer som givit Spendwise betyget 4,4 av 5. Recensionerna har dock inga kommentarer.

Eftersom Spendwise har så få recensioner är det svårt att dra någon slutsats av vad Spendwises kunder i genomsnitt tycker om deras lån.

Krav för Spendwises privatlån

Spendwise grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • ha en fast anställning eller pension
 • ha en månadsinkomst på minst 22 500 kr
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Spendwise krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Spendwise.

Innan du ansöker om Spendwises privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Spendwise bör du beakta detta:

 • Spendwise grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Spendwise grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Spendwises privatlån lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att ta ett snabbt lån bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta göra en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Spendwises privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.

Hur du ansöker om Spendwises privatlån

Så gör du för att ansöka om Spendwises privatlån:

 1. Gå till Spendwise ansökningsformulär.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna och löptid för lånet.

 3. Fyll i dina personuppgifter och identifiera dig med BankID.

 4. Invänta lånebesked som ofta syns direkt på skärmen.

 5. Om du blir beviljad skriver du under skuldebrevet med BankID.

 6. Invänta utbetalningen av lånet (tar 1–2 bankdagar).

Spendwise har en smidig ansökningsprocess. Det tar några minuter att fylla i deras låneansökan och du får ofta svar direkt på skärmen om du blir beviljad.

Så har vi betygsatt Spendwises privatlån

För vår recension av Spendwises privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Spendwises privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Spendwises privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Spendwise process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Spendwise låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Spendwise för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar av Spendwise?

Ja, eftersom Spendwise står under tillsyn av Finansinspektionen är det säkert att låna pengar av dem. Bolaget bakom Spendwise är SEB Kort Bank AB, vilket i sin tur är ett helägt dotterbolag inom SEB-koncernen. När du ansöker om lån hos Spendwise är det SEB Kort Bank AB som står bakom krediten.

Hur lång tid tar utbetalningen från Spendwise?

Spendwise betalar ut ett lån som beviljats inom 1–3 bankdagar (vilket är ungefär den tiden det tar för de flesta långivare att betala ut sina privatlån). När du ansöker om deras lån får du oftast också besked direkt på skärmen om du blir beviljad.

Påverkar en ansökan om lån hos Spendwise min kreditvärdighet?

Ja, du påverkar din kreditvärdighet negativt hos UC när du ansöker om privatlån hos Spendwise och om du blir beviljad deras lån. Det beror på att Spendwise använder UC som kreditupplysningsföretag och rapporterar beviljade lån vidare till UC:s skuldregister.

Ju fler kreditupplysningar och beviljade lån du har hos UC, desto mer negativt påverkas din kreditvärdighet hos UC.

Detaljerad information om Spendwise Privatlån

Information om Spendwise Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Oftast direkt, annars inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Spendwise Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Spendwise privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
20 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Spendwise privatlån måste du vara fast anställd eller pensionär.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Spendwise Privatlån
Ränta
4,95 - 12,9 %
Effektiv ränta
6,26 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Spendwise Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 110 kr och effektiv ränta på 6,26 %. Totalt att betala blir 133 618 kr.