Sidan innehåller annonser

Svea Bank Svealånet: Recension 2023

Svea Banks privatlån Svealånet är ett lån utan säkerhet som passar bra för låntagare med låg till medelhög kreditvärdighet. Om du har en fast anställning och söker ett privatlån som är förhållandevis enkelt att bli beviljad kan Svealånet vara ett bra alternativ för dig.

Svea Banks privatlån Svealånet har förvisso en hög beviljandegrad, men därutöver är det inte det bästa lånet ur någon kategori. Om du har en medelhög eller hög kreditvärdighet finns det andra privatlån som du sannolikt kan bli beviljad, till både bättre villkor och ränta än Svealånet.

Läs hela recensionen

Svea Bank Svealånet
 • Lånebelopp: 10 000 - 400 000 krFördel
 • Ränta: 6,49 - 25,95 %Fördel
 • Löptid: 2 - 15 år Fördel
Läs mer eller ansök på Svea.com
Lånea cover

Vårt omdöme av Svea Bank Svealånet: Ganska bra, 3.1/5

Lånea anser att Svea Banks privatlån Svealånet sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 3,1 av 5. Det är ungefär samma som 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Svea Bank är en sammanvägning av:

 • Lånekostnad: betyg 2.5/5. Svea Banks privatlån Svealånet är ett relativt dyrt privatlån. Deras lån har en hög maxränta, en uppläggningsavgift och en månatlig aviavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 4.5/5. Det är enkelt att bli beviljad Svealånet så länge du har en fast anställning, pension eller är egenföretagare med en god betalningsförmåga.
 • Låneprocess: betyg 2/5. Låneprocessen för Svea Banks privatlån Svealånet är enkel men inte särskilt snabb. Du får svar på din låneansökan via mejl inom ett dygn. Ett lån som beviljats betalas ut inom 3-5 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 3/5. Svea Bank har en helt okej kundservice. De är snabba på att svara på frågor via mejl och telefon mån–tors klockan 09.00–16.30 samt fredagar klockan 09.00–16.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Svea Bank Svealånet: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.1/5
Lånekostnad2.5/5
Beviljandegrad4.5/5
Låneprocess2/5
Kundservice3/5

Lånekostnad: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Svea Banks privatlån Svealånet är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Svealånet är inte ett billigt privatlån. Det som är positivt med lånekostnaden för Svealånet är att lånet har en förhållandevis låg frånränta på 6,49 % och en relativt låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 7,9 %.

Något som är negativt med lånekostnaden för Svea Banks privatlån Svealånet är att lånet har en hög maxränta på 25,95 %, en uppläggningsavgift på 395 kr samt en månatlig aviavgift på 25 kr (vid återbetalning via autogiro eller e-faktura). Om du söker ett billigt privatlån är inte Svealånet det bästa alternativet för dig.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Svea Bank och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 7,9 %, med en uppläggningsavgift på 395 kr och en aviavgift på 25 kr har Svealånet en effektiv ränta på 8,8 %. Det är ganska bra. Det är något lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån som Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Lånea anser att beviljandegraden för Svea Banks privatlån Svealånet är bra och lånet ges i denna kategori betyget 4,5 av 5. Det är enklare att bli beviljad Svealånet än många andra privatlån. Du kan till exempel ansöka om deras lån med en medsökande och via en låneförmedlare. I regel har du större chans att bli beviljad ett privatlån om du ansöker med en medsökande eller via en låneförmedlare.

Det som är negativt med beviljandegraden för Svealånet är att du måste ha en fast anställning, pension eller varit egenföretagare i minst 3 år för att bli beviljad deras privatlån. Om du saknar en tillsvidareanställning (du är till exempel timanställd eller har ett vikariat) bör du vända dig till en annan långivare än Svea Bank.

Låneprocess: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Svea Bank är ganska dålig. De ges i denna kategori betyget 2 av 5. Fördelen med Svea Banks låneprocess för Svealånet är att du kan ansöka om deras lån utan BankID. Svea bank skickar då en låneansökan och ett skuldebrev (om du beviljas) hem med posten för signering.

Tyvärr har Svea Bank en långsam låneprocess. Du kan behöva vänta uppemot ett dygn för att få svar på din låneansökan. Om du blir beviljad tar det ytterligare 3-5 bankdagar innan du kan ha pengarna på ditt bankkonto.

Kundservice: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att Svea Banks kundservice är medioker och de ges i denna kategori betyget 3 av 5. Svea Banks kundservice kan nås via mejl och telefon mån–tors klockan 09.00–16.30 samt fredagar klockan 09.00–16.00. En positiv sak är att Svea Bank erbjuder en mobilapp. Med hjälp av deras mobilapp kan du på ett enkelt sätt få en tydlig överblick av ditt lån.

Två nackdelar med Svea Banks kundservice är att de inte har öppet på varken lördagar eller söndagar (vilket en hel del andra långivare har). Du kan inte heller nå dem via en chatt på deras hemsida.

Vem är Svea Banks privatlån Svealånet bäst för?

Svea Banks privatlån Svealånet är bäst för dig som har en god betalningsförmåga och söker ett privatlån på ett medelhögt maxbelopp, med en lång återbetalningstid och som är enkelt att bli beviljad. Svealånet har ett maxbelopp på 400 000 kr och en längsta löptid på 15 år.

De erbjuder en relativt lång löptid med tanke på att deras maxbelopp på 400 000 kr är lägre än hos flera andra långivare som erbjuder samma löptid. I regel har dessa långivare maxbelopp på 500 000–600 000 kr.

Omständigheter när Svea Banks privatlån Svealånet passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att låna från Svea Bank:

 • Om du vill samla alla dina lån på en bank. Både Svea Banks samlingslån och Svealånet kan villkoras med lösenkrav. Fördelen med lösenkrav är att du har möjlighet att beviljas deras lån till bättre villkor än annars. Det beror på att det blir tryggare för Svea Bank att låna dig pengar när hela eller delar av lånet används till att lösa tidigare lån (och din totala skuldbörda inte ökar). Se: Samla alla dina lån på en bank.
 • Om du vill ta ett litet lån. Svea Banks privatlån erbjuds med ett lägsta lånebelopp på 10 000 kr. Det är ett lägre lägsta belopp än vad många andra långivare har för deras privatlån. Se: Ta ett litet lån.
 • Om du vill ta ett banklån. Svea Bank erbjuder både sparande, kreditkort och bolån utöver Svealånet. Om du vill ansöka om banklån som är enkelt att bli beviljad (och kanske använda fler av bankens tjänster) kan Svea Banks privatlån passa dig bra.
 • Om du vill ansöka om privatlån trots låg kreditvärdighet. Du kan beviljas Svealånet även om du har låg kreditvärdighet till följd av till exempel en låg inkomst. Svea Bank har ett inkomstkrav på 15 000 kr i månaden, vilket är ett lägre krav än vad flera andra långivare har för deras privatlån. Se: Ta lån trots en låg kreditvärdighet.

Vem är Svea Banks privatlån Svealånet dåligt för?

Svea Banks privatlån Svealånet är dåligt för dig som har en hög kreditvärdighet och söker ett billigt privatlån eller lån på ett högt lånebelopp. Svealånet har en ränta på 6,49–25,95 %, en uppläggningsavgift på 395 kr samt en månatlig aviavgift på 25 kr. Deras maxbelopp är på 400 000 kr. Det är ett lägre maxbelopp än vad flera andra långivare har för deras privatlån.

Alternativ om Svea Banks privatlån Svealånet inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Svea Banks privatlån Svealånet inte är rätt för dig:

 • Lån & Spar privatlån: lån utan säkerhet med ett högt maxbelopp och låg ränta. Lån & Spars privatlån ges på lånebelopp på 50 000600 000 kr med en ränta på 3,95–9,95 %. Deras privatlån passar bra för dig som vill ta ett stort och billigt privatlån.
 • ICA Bankens privatlån: lån utan säkerhet som är utan avgifter utöver räntan. ICA Bankens privatlån ges på lånebelopp på 20 000500 000 kr med en ränta på 5,24–14,95 %. Deras privatlån passar bra för dig som söker ett privatlån med låg lånekostnad.

Fördelar med lån från Svea Bank

De främsta fördelarna med privatlån från Svea Bank är:

 • Du kan ansöka om deras privatlån utan BankID. Det är en fördel för dig som inte har ett BankID och vill ansöka om deras lån. Hos många andra långivare går det inte att ansöka om privatlån utan BankID.
 • Deras lån har en hög beviljandegrad. Det är enklare att bli beviljad Svea Banks privatlån Svealånet än många andra privatlån. Du kan till exempel beviljas Svealånet om du har en låg inkomst (dock minst 15 000 kr/månad). Se: Ta lån med hög beviljandegrad.
 • Du kan ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en fördel för dig som inte har en nog god kreditvärdighet för att beviljas Svealånet på egen hand. Se: Ansöka om lån med en medsökande.
 • Deras lån har en lång löptid. Det är en fördel för dig som vill kunna återbetala ditt lån med en låg månadskostnad. Se: Lån med lång löptid.

Nackdelar med lån från Svea Bank

De största nackdelarna med privatlån från Svea Bank är:

 • Deras lån är inte billigt. Svea Banks privatlån Svealånet har en ränta på 6,49–25,95 %, en uppläggningsavgift på 395 kr och en månatlig aviavgift på 25 kr. Deras höga maxränta är särskilt en nackdel för dig som har låg kreditvärdighet. Risken ökar då för att du beviljas deras lån till en hög ränta och får ett dyrt lån. Se: Ta lån billigt.
 • De beviljar inte Svealånet till dig med betalningsanmärkningar. Det är en nackdel för dig som har anmärkningar och vill ansöka om Svealånet. Svea Bank har däremot privatlånet “Svårt att få lån” som du kan ansöka om på deras hemsida och som beviljar lån till dig med betalningsanmärkningar.
 • Du kan inte beviljas deras lån om du är 18 år gammal. Svea Bank har ett lägsta ålderskrav på 20 år för att bevilja Svealånet. Det är en nackdel för dig som är yngre än så. Se: Ta lån om du är 18 år gammal.
 • Du kan inte få lånebesked direkt på skärmen. När du ansöker om lån hos Svea Bank får du svar på din låneansökan inom ett dygn. Det är en nackdel för dig som vill få lånebesked direkt på skärmen.

Jämför Svea Banks privatlån Svealånet med andra privatlån

Tabell 2: Svea Bank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Svea Bank Svealånet Svea Bank Svealånet 10 000-400 000 kr 6,49-25,95 % 2 år-15 år
3,1/5
Ferratum Blancolån Ferratum Blancolån 20 000-300 000 kr 5,25-17,55 % 1 år-12 år
3,9/5
Nordnet Privatlån Nordnet Privatlån 20 000-500 000 kr 3,9-10,9 % 2 år-15 år
3,7/5

Vad särskiljer Svea Banks privatlån Svealånet från andra?

Det som särskiljer Svea Banks privatlån Svealånet från andra privatlån är att Svealånet har en ovanligt hög beviljandegrad. Så länge du har en fast anställning, pension eller är egenföretagare och saknar betalningsanmärkningar är det enkelt att beviljas Svealånet.

Vad som vidare särskiljer Svealånet från andra lån är att lånet har en räntegaranti. Om du erbjuds ett lån av samma typ med en lägre effektiv ränta hos en annan långivare, lovar Svea Bank att erbjuda en lägre effektiv ränta än du beviljats för Svealånet. För att garantin ska gälla behöver du dock uppfylla en hel del krav, vilka det går att läsa om på Svea Banks hemsida.

Svea Banks privatlån Svealånet vs Ferratums privatlån

Ferratums privatlån är precis som Svealånet ett lån utan säkerhet. Ferratums lån erbjuds på ett högre lägsta belopp och ett lägre maxbelopp än Svealånet, på 20 000300 000 kr. Svealånet erbjuds på lånebelopp mellan 10 000 och 400 000 kr. Ferratums privatlån har en lägre ränta än Svealånet, på 5,25–17,55 %. Svealånet har en ränta på 6,49–25,95 %.

Till skillnad mot Svealånet som har en uppläggningsavgift på 395 kr och en månatlig aviavgift på 25 kr, saknar Ferratums privatlån helt avgifter utöver räntan. Ferratums lån har däremot en lägre längsta återbetalningstid på 12 år. Svealånet har en längre längsta återbetalningstid på 15 år. Läs mer här: Recension av Ferratums privatlån.

Svea Banks privatlån Svealånet vs Nordnets privatlån

Både Svealånet och Nordnets privatlån är lån utan säkerhet. Nordnets privatlån erbjuds på högre lägsta- och maxbelopp än Svealånet, på 20 000500 000 kr. Svealånet erbjuds på 10 000400 000 kr. Nordnets lån har ett räntespann med lägre räntor än Svealånet, på 3,9–10,9 %. Svealånet har ett räntespann på 6,49–25,95 %.

Båda lånen har en lika lång återbetalningstid. Svealånet har en längsta löptid på 15 år. Nordents lån har en längsta löptid på 15 år. För att beviljas lån hos Nordnet måste du vara minst 25 år gammal. Du behöver bara vara 20 år gammal för att beviljas Svealånet. Läs mer: Recension av Nordnets privatlån.

Ansök om Svea Banks privatlån Svealånet via låneförmedlare

Ansöker du om Svea Banks privatlån Svealånet via en låneförmedlare kan du jämföra deras villkor med andra långivares. På så sätt ökar du chansen att bli beviljad bra lånevillkor (som en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Svea Banks privatlån Svealånet hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Svea Bank kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de bedömer passar din situation och ditt ansökta lån.

Se mer: Hitta olika låneförmedlare.

Kundomdömen av Svea Banks privatlån Svealånet online

Svea Bank (tidigare Svea Ekonomi) tillhör koncernen Svea som har finansiell verksamhet i ett flertal länder i Europa. Vid sidan av att erbjuda privatlån, erbjuder de även tjänster såsom sparande, bolån och kreditkort. Trots en omfattande (och lång) verksamhet har Svea Bank ett förhållandevis lågt antal recensioner online (Svealånet har inga recensioner). På Trustpilot har Svea Bank (inte specifikt Svealånet) fått betyget 1,4 av 5.

De positiva omdömen Svea Bank fått handlar om att de svarande tycker att de fått en bra service och en snabb återkoppling av Svea Banks kundservice.

Svea Bank (inte specifikt Svealånet) har till största delen fått negativa omdömen på Trustpilot. Dessa handlar om att kunder tycker att de fått en dålig kundservice, att Svea Bank haft otydliga lånevillkor, skickat inkassokrav utan anledning och varit allmänt slarviga.

Krav för Svea Banks privatlån Svealånet

Svea Banks grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • ha varit folkbokförd i Sverige i minst tre år
 • ha en fast anställning, pension eller varit egenföretagare under minst tre år
 • ha en fast månadsinkomst på 15 000 kr
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Svea Banks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Svea Bank.

Innan du ansöker om Svea Banks privatlån Svealånet

Innan du ansöker om privatlån hos Svea Bank bör du beakta detta:

 • Svea Banks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Svea Banks grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Svea Banks privatlån Svealånet, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att få ta lån snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Svea Bank tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att ta lån med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Svea Banks privatlån. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.

Hur du ansöker om Svea Banks privatlån Svealånet

Så gör du för att ansöka om Svea Banks privatlån Svealånet:

 1. Gå till Svea Banks ansökningsformulär om Svealånet.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna och löptid för lånet.

 3. Fyll i dina personuppgifter.

 4. Invänta lånebesked som kommer på mejlen (inom ett dygn).

 5. Om du beviljas skriver du under ditt skuldebrev.

 6. Invänta utbetalningen av lånet (tar 3-5 bankdagar).

Svea Bank har en smidig ansökningsprocess för Svealånet. Om du vill kan du även ansöka utan BankID. Då skickar de istället låneavtalet och skuldebrevet hem med posten för signering.

Så har vi betygsatt Svea Banks privatlån Svealånet

För vår recension av Svea Banks privatlån Svealånet har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Svea Banks privatlån Svealånet enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Svea Banks privatlån Svealånet. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Svea Banks process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Svea Banks låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Svea Bank för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kan jag få Svea Banks räntegaranti på mitt privatlån?

Ja, alla som beviljas Svea Banks privatlån Svealånet har vad de kallar en räntegaranti. Räntegarantin innebär att Svea Bank sänker den effektiva räntan på ditt beviljade lån (genom att betala tillbaka uppläggningsavgiften) om du erbjuds en lägre effektiv ränta hos en annan långivare med lån av samma typ. För att få räntegarantin behöver du dock uppfylla vissa villkor.

De villkor som du till exempel ska uppfylla för att få Svea Banks räntegaranti är att lånet du beviljats hos en annan långivare har samma villkor, lånebelopp, löptid och eventuell medlåntagare som ditt beviljade lån hos Svea Bank.

Räntegarantin ska också åberopas inom fem arbetsdagar från det att du fått Svealånet beviljat genom att skicka ett mejl till Svea Bank där du åberopas garantin. Du ska även skicka med en kopia av det lån du fått beviljat hos en annan långivare.

Kostar det något att lösa Svea Banks privatlån i förtid?

Nej, du betalar ingen kostnad om du vill lösa ditt privatlån hos Svea Bank i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att göra en extra inbetalning.

Kan jag höja och förlänga mitt privatlån hos Svea Bank?

Nej, du kan varken höja eller förlänga ditt befintliga lån hos Svea Bank. Om du vill utöka ditt lån hos Svea Bank behöver du istället ansöka om ett nytt lån. Det nya lånet kan få en annan ränta och beviljas till andra villkor än det existerande lånet. För att kunna ansöka om ett nytt lån hos Svea Bank behöver några månader ha passerat sedan du beviljades det första lånet.

Detaljerad information om Svea Bank Svealånet

Information om Svea Bank Svealånet
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.2 / 5 Trust pilot score 1.2 / 5
(288 omdömen)
Krav hos Svea Bank Svealånet
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Svea Bank Svealånet kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
20 - 70 år
Inkomstkrav
15 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Svea Bank Svealånet måste du vara fast anställd eller pensionär.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Svea Bank Svealånet
Ränta
6,49 - 25,95 %
Effektiv ränta
8,8 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
395 kr
Aviavgift
25 - 45 kr
Betalningsfria månader
1 st/år
Ansökan hos Svea Bank Svealånet
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 7,9 % nominell ränta, 395 kr i uppläggningsavgift och 25 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 233 kr och effektiv ränta på 8,8 %. Totalt att betala blir 148 355 kr.