Sidan innehåller annonser

SBAB Privatlån: Recension 2024

SBAB:s privatlån är ett blancolån som är bra för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett billigt privatlån med låg lånekostnad. Det beror på att SBAB erbjuder ett lån utan avgifter till en låg frånränta på 5,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % och en låg maxränta på 10,3 %.

Det finns däremot andra privatlån som likt SBAB också har låg lånekostnad och inga avgifter. En del av dessa privatlån ges ut av långivare med bättre låneprocess eller högre beviljandegrad än SBAB. Det är alltså inte säkert att SBAB:s privatlån är det bästa privatlånet i något avseende.

Läs hela recensionen

SBAB Privatlån
 • Lånebelopp: 30 000 - 500 000 krFördel
 • Ränta: 5,9 - 10,3 %Fördel
 • Löptid: 2 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Sbab.se
Lånea cover

Vårt omdöme av SBAB Privatlån: Ganska bra, 3.6/5

Lånea anser att SBAB:s privatlån sammantaget är ganska bra. Lånet ges betyget 3,6 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från SBAB är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. SBAB erbjuder ett billigt privatlån med en låg frånränta på 5,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % och en låg maxränta på 10,3 %.
 • Beviljandegrad: betyg 3/5. SBAB godkänner endast låntagare med inkomst från anställning eller pension. Inkomstkravet för SBAB:s privatlån är 18 750 kr per månad.
 • Låneprocess: betyg 1/5. SBAB har en långsam låneprocess och ger endast svar på låneansökningar på vardagar efter manuell hantering.
 • Kundservice: betyg 4.5/5. SBAB har en bra kundservice som är tillgänglig via telefon, mejl och livechatt under vardagar 08:00 - 18:00 och lördagar 09:00 - 16:00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av SBAB Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.6/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad3/5
Låneprocess1/5
Kundservice4.5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för SBAB:s privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. SBAB erbjuder ett billigt privatlån helt utan tillkommande avgifter vilket är positivt. Privatlån från SBAB erbjuds i dagsläget till en låg frånränta på 5,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % och en låg maxränta på 10,3 %.

Den enda negativa aspekten av SBAB:s lånekostnad är den tillkommande aviavgiften på 25 kr per månad för pappersaviseringar. Väljer du att betala via autogiro eller bli aviserad via e-faktura betalar du ingen aviavgift, vilket är positivt.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos SBAB och återbetalas över 10 år till nominell ränta 6,5 % har privatlånet en effektiv ränta på 6,7 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för SBAB:s privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. SBAB har medelhög beviljandegrad och godkänner endast låntagare med inkomst från anställning (oavsett anställningsform) eller pension. Det gör SBAB:s privatlån till ett bra lån om du är pensionär eller deltidsanställd.

En negativ aspekt med SBAB:s beviljandegrad är att de har ett förhållandevis högt inkomstkrav på 18 750 kr per månad. SBAB har även en relativt låg maxålder för låntagare på 65 år. Det är dåligt för låntagare över 65 år som således inte kan ansöka om SBAB:s privatlån.

Låneprocess: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos SBAB är dålig och de ges i denna kategori betyget 1 av 5. SBAB:s låneprocess är begränsad men en positiv aspekt är att de betala ut beviljade lån inom 1-2 bankdagar. Du kan även ansöka om SBAB:s privatlån via telefon genom att ringa deras kundservice. Det är positivt för dig som inte vill ansöka online via hemsidan.

En negativ aspekt av SBAB:s låneprocess är att du inte kan ansöka om deras privatlån utan ett eget BankID. Du kan inte heller ansöka om SBAB:s privatlån via låneförmedlare. Det är dåligt för låntagare som föredrar att ansöka om lån via låneförmedlare för att jämföra de mest passande lånen. SBAB kan inte heller betala ut lån på helger vilket är negativt.

Kundservice: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Lånea anser att SBAB:s kundservice är bra och de ges i denna kategori betyget 4,5 av 5. SBAB har en bra kundservice som är tillgänglig på vardagar (08:00 – 18:00) och på lördagar (09:00 – 16:00). En positiv aspekt är att SBAB:s kundservice är tillgänglig via flera olika kanaler (telefon, mejl och chatt) och via SBAB:s app.

En negativ aspekt med SBAB:s kundservice är att de inte är tillgängliga på söndagar. Det betyder att du inte kan kontakta SBAB för frågor och support under söndagar utan du behöver i ett sådant fall avvakta tills nästkommande bankdag.

Vem är SBAB:s privatlån bäst för?

SBAB:s privatlån är bäst för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett billigt privatlån utan avgifter. SBAB:s privatlån har en låg ränta på 5,9 – 10,3 % och en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 %. För att beviljas en låg ränta krävs i regel hög kreditvärdighet.

Dessutom kan SBAB:s privatlån beviljas utan några tillkommande avgifter vilket bidrar till att lånet har en låg lånekostnad jämfört med andra privatlån.

Omständigheter när SBAB:s privatlån passar bra

Dessa är omständigheter när det passar bra att låna från SBAB:

 • Du vill samla dina befintliga lån i ett samlingslån. SBAB kan bevilja privatlån med både medsökande och lösenkrav. Utöver det kan SBAB bevilja privatlån upp till 500 000 kr utan avgifter till en låg frånränta på 5,9 % och en låg maxränta på 10,3 %. Således är SBAB:s privatlån ett utmärkt alternativ för dig som söker ett samlingslån med låg ränta eller högt lånebelopp.
 • Du vill minimera din lånekostnad med ett billigt lån. SBAB har en förhållandevis låg frånränta på 5,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % och en låg maxränta på 10,3 %. Utöver det har SBAB:s privatlån inga tillkommande avgifter och är därmed ett utmärkt val för dig som söker ett billigt lån.
 • Du vill låna upp till 500 000 kr. SBAB kan bevilja lånebelopp från 30 000 till 500 000 kr vilket är bra för dig som behöver ta ett större lån. Se: Låna upp till 500 000 kr.

Vem är SBAB:s privatlån dåligt för?

SBAB:s privatlån är dåligt för dig med låg inkomst eller hög ålder (över 65 år). Det beror på att SBAB har ett relativt högt inkomstkrav på 18 750 kr per månad och en maxålder för låntagare på 65 år. SBAB är även dåligt för dig som vill ansöka om lån via en låneförmedlare (för att jämföra och hitta det mest passande lånet). SBAB samarbetar inte med några låneförmedlare i dagsläget.

Alternativ om SBAB inte passar dig

Förslag på andra alternativ om SBAB:s privatlån inte är rätt för dig:

 • Bank Norwegian Blancolån: populärt lån utan krav på fast anställning. Du kan beviljas Bank Norwegians Blancolån med inkomst från arbete, pension, CSN eller A-kassa. Räntan hos Bank Norwegian är från 5,99 till 23,99 % och den representativa räntan (vanligast förekommande ränta) är 10,99 %. Du kan ta lån på lånebelopp mellan 5 000600 000 kr hos Bank Norwegian.
 • Resurs Bank Privatlån: privatlån utan krav på säkerhet och med lågt inkomstkrav. Du kan låna mellan 10 000500 000 kr från Resurs Bank till ränta 5,95 – 15,15 %. Den representativa räntan (vanligast förekommande räntan) hos Resurs Bank är 7,98 %. Resurs Bank har även ett lågt inkomstkrav på minst 8334 kr per månad. De kan i vanliga fall också ge svar på din låneansökan direkt.

Fördelar med lån från SBAB

De främsta fördelarna med privatlån från SBAB är:

 • Lånet har inga tillkommande avgifter och en låg ränta. SBAB:s privatlån har en förhållandevis låg frånränta på 5,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % och en låg maxränta på 10,3 %. Eftersom lånet inte heller har tillkommande avgifter är det ett utmärkt lån med låg lånekostnad och låg ränta.
 • Du kan lägga till medsökande på lånet. SBAB ger ut lån med medsökande vilket är fördelaktigt för dig som har svårt att ensam bli beviljad. Att låna med medsökande gör det enklare för dig att beviljas eftersom den medsökandes inkomst också läggs till på din ansökan.
 • Det är ett lån utan uppläggningsavgift. Eftersom SBAB inte har någon uppläggningsavgift är det ett fördelaktigt privatlån för dig som vill minimera din lånekostnad. Se: Lån utan uppläggningsavgift.
 • Lånet kan förlängas vid behov utan extra kostnad. Du kan förlänga återbetalningstiden på SBAB:s privatlån genom att kontakta deras kundservice. Lån som kan förlängas är bra eftersom de ger dig möjligheten att minimera din månadskostnad genom att förlänga din återbetalningstid. Däremot ökar en längre återbetalningstid din totalkostnad för lånet.

Nackdelar med lån från SBAB

De främsta nackdelarna med privatlån från SBAB är:

 • Du kan inte godkännas med befintliga betalningsanmärkningar. Befintliga anmärkningar måste gallras (tas bort) innan du kan beviljas ett lån från SBAB. Har du betalningsanmärkningar kommer din ansökan att avslås automatiskt. Se: Låna med betalningsanmärkningar.
 • Du kan inte få svar på din ansökan direkt efter den signerats. SBAB kan inte ge svar på din låneansökan direkt utan kräver att samtliga ansökningar hanteras manuellt. Det betyder att du ofta behöver avvakta minst en bankdag innan du kan få svar på din ansökan.
 • Det går inte att beviljas med låg inkomst. SBAB har ett förhållandevis högt inkomstkrav på 18 750 kr per månad. Det betyder att SBAB inte beviljar lån till låntagare med låg inkomst.
 • Du måste inneha ett BankID för att ansöka. För att signera din låneansökan och ditt skuldebrev hos SBAB behöver du inneha ett eget och giltigt BankID. SBAB:s privatlån är alltså inte ett lån du kan ansöka om utan ett BankID.

Jämför SBAB:s privatlån med andra privatlån

Tabell 2: SBAB i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
SBAB Privatlån SBAB Privatlån 30 000-500 000 kr 5,9-10,3 % 2 år-10 år
3,6/5
ICA Banken Privatlån ICA Banken Privatlån 20 000-500 000 kr 5,24-14,95 % 3 år-15 år
3,7/5
Remember Privatlån Remember Privatlån 10 000-500 000 kr 4,95-20,85 % 1 år-15 år
3.4/5

Vad särskiljer SBAB:s privatlån från andra?

Det som särskiljer SBAB:s privatlån från andra privatlån är lånets låga kostnader. SBAB har en ovanligt låg frånränta på 5,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % och en låg maxränta på 10,3 %. Utöver det beviljar SBAB privatlån utan tillkommande avgifter vilket få andra långivare gör.

SBAB Privatlån vs DNB Privatlån

Du kan låna 20 000350 000 kr från DNB under 2 år15 år. Från SBAB kan du låna 30 000500 000 kr under 2 år10 år. DNB:s frånränta på 4,4 % är lägre än SBAB:s frånränta på 5,9 %. SBAB:s representativa ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,5 % är dock lägre än DNB:s representativa ränta på 6,5 %. DNB:s maxränta på 10,7 % är högre än SBAB:s maxränta på 10,3 %.

Både SBAB och DNB ger ut privatlån utan aviavgifter. Däremot har DNB en tillkommande uppläggningsavgift på 395 kr vilket SBAB inte har. DNB:s privatlån har ett inkomstkrav på 16 667 kr per månad och du som låntagare behöver vara fast anställd eller ha fast inkomst från pension. SBAB har i jämförelse ett högre inkomstkrav på 18 750 kr per månad men godkänner låntagare med samtliga anställningsformer.

SBAB Privatlån vs Sparbanken Syd Privatlån

Hos Sparbanken Syd kan du låna 30 000350 000 kr under en period på 1 år10 år. Från SBAB som kan låna 30 000500 000 kr under 2 år10 år. Sparbanken Syd kan erbjuda lån till låga räntor och har ett räntespann på 5,14 – 10,64 %. SBAB erbjuder också lån till låga räntor med ett räntespann på 5,9 – 10,3 %. Sparbanken Syd har en representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 6,14 %. Det är lägre än SBAB:s representativa ränta på 6,5 %.

Sparbanken Syd beviljar inte låntagare utan fast anställning eller inkomst från pension. SBAB kan dock bevilja lån till både pensionärer och låntagare med tim- eller deltidsanställining (om de klarar SBABs kreditprövning). Sparbanken Syds privatlån har ett lägre inkomstkrav, på 15 000 kr per månad, än SBAB som har ett krav på minst 18 750 kr per månad.

Kundomdömen av SBAB online

Det finns flera omdömen om SBAB online som går att hitta på jämförelsesidor och internetforum. På sidan Trustpilot har SBAB ett betyg på 2,7 av 5 (baserat på ca 100 omdömen). Det är ett relativt lågt betyg men det är viktigt att poängtera att betyget är baserat på ett lågt antal omdömen. Betyget från Trustpilot bör därför inte anses vara ett representativ exempel på snittkundens omdöme av SBAB.

Många positiva omdömen om SBAB tar upp kundservicens arbete som positiv. Flera kunder beskriver SBAB:s kundservice som proffsig och “serviceminded”. SBAB:s digitala lösningar, som deras hemsida och app, har även fått flera positiva omdömen. Även SBAB:s låneprocess kring bolån och privatlån har fått positiva omdömen.

En del negativa omdömen om SBAB tar upp långa väntetider till kundservicen som en dålig kundupplevelse. Vissa negativa omdömen beskriver även att SBAB kräver för många underlag av låntagare innan de kan bevilja bolån eller privatlån.

Krav för SBAB:s privatlån

SBAB:s grundkrav för privatlån är:

 • Låntagare ska ha fyllt minst 18 år och högst 65 år.
 • En inkomst på minst 18 750 kr per månad.
 • Någon form av anställning (till exempel fast, projekt, tim- eller deltidsanställning).
 • Inga befintliga betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Ett eget och giltigt BankID.

Om du inte uppfyller SBAB:s krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av SBAB.

Innan du ansöker om SBAB:s privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos SBAB bör du beakta detta:

 • SBAB:s grundkrav. Säkerställ att du uppfyller SBAB:s grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. SBAB:s lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att låna snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom SBAB tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att låna med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än SBAB:s privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.

Hur du ansöker om SBAB:s privatlån

Så gör du för att ansöka om SBAB:s privatlån:

 1. Gå in på SBAB:s hemsida via din mobila webbläsare och dator.

 2. Klicka på “Privatlån” scrolla ner och räkna på din månadskostnad.

 3. Välj ditt önskade lånebelopp och din återbetalningstid.

 4. Se över din månadskostnad och klicka på “Ansök” för att gå vidare.

 5. Se över lånekalkylen och klicka på “Vidare” för att fortsätta.

 6. Fyll i dina personuppgifter.

 7. Fyll i uppgifter om din ekonomi.

 8. Se över sammanställningen av din låneansökan.

 9. Klicka på “Starta signering” för att signera din ansökan med BankID.

Så har vi betygsatt SBAB:s privatlån

För vår recension av SBAB:s privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 uppgifter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt SBAB:s privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos SBAB:s privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till SBAB:s process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat SBAB:s låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till SBAB för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar hos SBAB?

Ja, det är säkert att låna pengar hos SBAB. SBAB grundades år 1985 och ägs av svenska staten. Även om SBAB är en kreditgivare med störst fokus på bolån erbjuder de även privatlån och sparkonton. SBAB är verksam under Finansinspektionens och Konsumentverkets tillsyn vilket gör dem till en säker aktör inom kreditgivning i Sverige.

Kostar det att lösa SBAB:s privatlån i förtid?

Nej, det kostar inget att lösa SBAB:s privatlån i förtid. SBAB:s privatlån har ingen bunden ränta, vilket betyder att du inte betalar ränteskillnadsersättning vid förtidsinlösen. Ränteskillnadsersättning är ersättning för utebliven ränta och är vanligt vid förtidsinlösen av bundna bolån.

Hur lång tid tar en utbetalning av SBAB?

SBAB kan ofta hantera låneansökningar och betala ut beviljade lån inom 1-2 bankdagar. Det betyder att om du ansöker om SBAB:s privatlån kan du inom 2 bankdagar får ett svar på din ansökan och få dina lånade pengar utbetalda till ditt konto. SBAB kan däremot inte betala ut lån genom direktutbetalningar.

Har SBAB någon mobilapp för att hantera privatlån?

Ja, SBAB har en kostnadsfri mobilapp där du kan hantera privatlån och andra tjänster som tillhandahålls av SBAB. Det går även att kontakta SBAB:s kundservice via appen. Du kan ladda ner appen “SBAB” utan extra kostnad via Google Play Store och App Store.

Detaljerad information om SBAB Privatlån

Information om SBAB Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
2.4 / 5 Trust pilot score 2.4 / 5
(161 omdömen)
Krav hos SBAB Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
SBAB privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
18 - 65 år
Inkomstkrav
18 750 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas SBAB privatlån måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om SBAB Privatlån
Ränta
5,9 - 10,3 %
Effektiv ränta
6,7 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 - 25 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos SBAB Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6,5 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas med rak amortering under 120 månader ger en genomsnittlig månadsbetalning på 1 135 kr och effektiv ränta på 6,7 %. Totalt att betala blir 136 257 kr.