Sidan innehåller annonser

Swedbank Medlemslån: Recension 2024

Swedbanks medlemslån är ett privatlån utan krav på säkerhet som vänder sig till fackmedlemmar hos LO eller Saco. Om du är medlem hos Saco eller LO sedan minst 6 månader tillbaka och vill ansöka om ett privatlån med förhållandevis låg lånekostnad, då kan Swedbanks medlemslån vara ett bra alternativ.

Swedbanks medlemslån saknar avgifter utöver ränta men har samtidigt en högre ränta än många andra privatlån. Om du har hög kreditvärdighet och vill ha det billigaste privatlånet finns det flera andra privatlån med lägre ränta än Swedbanks medlemslån.

Läs hela recensionen

Swedbank Medlemslån
 • Lånebelopp: 20 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 8,55 %Fördel
 • Löptid: 1 - 12 år Fördel
Läs mer eller ansök på Swedbank.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Swedbank Medlemslån: Mediokert, 3/5

Lånea anser att Swedbanks medlemslån är mediokert. Lånet ges betyget 3 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är det genomsnittliga betyget av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av medlemslån från Swedbank är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 4/5. Swedbanks medlemslån är ett förhållandevis billigt privatlån. Lånet har en medelhög ränta, saknar avgifter utöver räntan och har en gratis medlemsförsäkring (innefattar betalskydd och livskydd) för alla låntagare under 65 år.
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. Swedbanks medlemslån är inte det enklaste privatlånet att bli beviljad. För att bli beviljad deras lån måste du vara fackansluten hos LO eller Saco, ha en medelgod kreditvärdighet och sakna betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 1.5/5. Swedbank har inte en särskilt snabb låneprocess för sitt medlemslån, men en desto snabbare utbetalningsprocess. Om du blir beviljad lån betalar Swedbank ut lånet direkt till ditt konto hos Swedbank.
 • Kundservice: betyg 5/5. Swedbank har en utmärkt kundservice. De kan nås via mejl, telefon och chatt alla dagar i veckan 07.00–20.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Swedbank Medlemslån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3/5
Lånekostnad4/5
Beviljandegrad2/5
Låneprocess1.5/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Swedbanks medlemslån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Swedbanks medlemslån är billigare än många andra privatlån. Några fördelar med lånets kostnad är att det saknar avgifter utöver räntan och har en gratis medlemsförsäkring som innefattar livskydd och betalskydd för alla låntagare upp till 65 år.

Vad som är negativt med lånekostnaden för Swedbanks medlemslån är att lånet har en medelhög ränta på 8,55 %. Om du har hög kreditvärdighet och söker ett privatlån med låg ränta finns det flera andra privatlån som har lägre ränta än Swedbanks medlemslån.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Swedbank och återbetalas under 10 år till nominell ränta på 8,55 % har Swedbanks medlemslån en effektiv ränta på 8,89 %. Det är bra. Det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Swedbanks medlemslån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. Du kan endast bli beviljad Medlemslånet om du är fackmedlem hos LO eller Saco. Därutöver behöver du ha en regelbunden inkomst (ej nödvändigtvis från en fast anställning).

Något som är negativt med beviljandegraden för Swedbanks medlemslån är att du inte kan bli beviljad lånet om du har en betalningsanmärkning. Du kan inte heller ansöka om deras lån via låneförmedlare.

Låneprocess: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen för Swedbanks medlemslån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Swedbank har en förhållandevis långsam låneprocess men en desto snabbare utbetalningsprocess. Om du blir beviljad deras lån kan pengarna betalas ut direkt samma dag eller senast under nästkommande bankdag. För att få ansöka om lånet behöver du ha ett lönekonto hos Swedbank. Om du vill kan du ansöka om lånet utan BankID.

Vad som är negativt med Swedbanks låneprocess är att de hanterar alla inkomna låneansökningar manuellt under sina öppettider. Det betyder att du ofta behöver vänta upp till ett par dagar innan du kan få svar på din låneansökan.

Kundservice: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att Swedbanks kundservice är enastående och de ges i denna kategori betyget 5 av 5.

En fördel med deras kundservice är att den kan nås via mejl, telefon och chatt alla dagar i veckan 07.00–20.00 (stängt under storhelger). Swedbank har dessutom en mobilapp du kan använda för att hantera ditt lån i. Om du söker ett privatlån med hög tillgänglighet, då kan Swedbanks medlemslån vara ett bra alternativ för dig.

Det som är negativt med Swedbanks kundservice är att de inte finns tillgängliga via sociala medier.

Vem är Swedbanks medlemslån bäst för?

Swedbanks medlemslån är bäst för låntagare som är fackanslutna hos LO eller Saco, som har medelhög kreditvärdighet och söker ett privatlån med förhållandevis låg lånekostnad. Swedbanks medlemslån saknar avgifter utöver ränta och erbjuder en gratis medlemsförsäkring (innefattar livskydd och betalskydd) för låntagare upp till 65 års ålder.

Swedbanks medlemslån är även bra för låntagare som vill ta ett privatlån med hög tillgänglighet. Deras kundservice kan nås alla dagar i veckan via telefon, chatt eller mejl.

Omständigheter när Swedbanks medlemslån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att ta medlemslån från Swedbank:

 • Om du vill samla dina skulder. Om du har lån, krediter eller avbetalningar med hög ränta kan du samla dina skulder i ett nytt lån med lägre ränta hos Swedbank. På så sätt kan du ha möjlighet att sänka din månadskostnad.
 • Om du vill ta ett billigt lån. Swedbanks medlemslån saknar avgifter (såsom en uppläggningsavgift eller aviavgift) utöver ränta och har en medelhög ränta på 8,55 %. Sammantaget är deras lån ett förhållandevis billigt lån jämfört med många andra privatlån.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. Swedbanks medlemslån är utan krav på säkerhet. Det innebär att du kan använda deras lån till ett valfritt ändamål. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till konsumtion, resor eller bostadsrenoveringar.

Vem är Swedbanks medlemslån dåligt för?

Swedbanks medlemslån är dåligt för låntagare som inte är fackanslutna hos LO eller Saco sedan minst 6 månader tillbaka. Det är nämligen ett krav för att beviljas lånet. Deras lån är även dåligt för låntagare med hög kreditvärdighet, som har möjlighet att bli beviljad privatlån med lägre ränta än Swedbanks medlemslån.

Swedbanks medlemslån har samma ränta för alla låntagare, på 8,55 %. Det finns flera andra privatlån som kan erbjuda räntor ned till 3,45 %.

Alternativ om Swedbanks medlemslån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Swedbanks medlemslån inte är rätt för dig:

 • Sparbanken Syds privatlån: lån utan krav på säkerhet med en låg ränta. Sparbanken Syds privatlån erbjuds till lånebelopp på 30 000350 000 kr med en ränta på 5,14–10,64 %. Deras privatlån passar bra för låntagare med hög kreditvärdighet som söker ett billigt lån.
 • Nordnets privatlån: lån utan krav på säkerhet med ett högt maxbelopp. Nordnets privatlån erbjuds till lånebelopp på 20 000500 000 kr med en ränta på 3,9–10,9 %. Nordnets privatlån passar bra för låntagare som vill ta ett stort och billigt privatlån.

Fördelar med medlemslån från Swedbank

De främsta fördelarna med medlemslån från Swedbank är:

 • Du kan bli beviljad deras lån utan BankID. Det är en fördel för dig som inte har ett BankID. Hos de flesta andra långivare som erbjuder privatlån kan du inte ansöka om lån utan att identifiera dig med BankID.
 • Du kan bli beviljad deras lån utan en fast anställning. Det är en fördel för dig som till exempel har en prov- eller timanställning. De flesta andra långivare som ger ut privatlån beviljar inte lån till den som är utan en fast anställning.
 • Du kan bli beviljad deras lån som pensionär. Swedbank har ingen maxålder för när en låntagare blir beviljad ett lån eller för när ett lån ska vara återbetalt. Det är en fördel för dig som till exempel vill ta lån som pensionär.
 • Du kan ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en fördel för dig som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att bli beviljad deras lån på egen hand. Det är även en fördel för dig som har låg kreditvärdighet och vill ansöka om Medlemslånets maxbelopp på 350 000 kr. När du ansöker om deras lån med en medsökande behöver minst en av låntagarna vara medlem hos LO eller Saco.
 • Deras lån är utan en uppläggningsavgift. Det är en fördel för dig som vill ansöka om privatlån med en så låg lånekostnad som möjligt. De flesta andra långivare som ger ut privatlån erbjuder inte lån utan en uppläggningsavgift.
 • Deras lån har en gratis medlemsförsäkring i form av ett låneskydd. Det är en fördel för dig som vill vara försäkrad i händelse av inkomstbortfall vid sjukdom, olycka eller arbetslöshet. Swedbanks medlemsförsäkring innefattar ett betalskydd samt ett livskydd. Betalskyddet hjälper dig att betala lånet om din inkomst minskar på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Deras livskydd löser ditt lån om du skulle avlida innan lånet är betalt.

Nackdelar med medlemslån från Swedbank

De främsta nackdelarna med medlemslån från Swedbank är:

 • Du kan inte ansöka om deras lån och få besked direkt. Swedbank handlägger alla låneansökningar manuellt under deras öppettider. Det är en nackdel för dig som vill ha ett snabbt svar på din låneansökan. Det finns flera andra långivare du kan ansöka om lån hos och få ett preliminärt eller slutgiltigt besked direkt på skärmen.
 • Deras lån gäller endast fackanslutna medlemmar hos LO eller Saco. Swedbanks medlemslån är en överenskommelse mellan Swedbank och fackförbunden LO och Saco. Det är en nackdel för dig som tillhör ett annat fackförbund och vill ansöka om deras medlemslån.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån med en betalningsanmärkning. Det är en nackdel för dig som har en anmärkning. Om du vill ansöka om lån med en betalningsanmärkning finns det andra långivare du kan vända dig till.

Jämför Swedbanks medlemslån med andra privatlån

Tabell 2: Swedbank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Swedbank Medlemslån Swedbank Medlemslån 20 000-350 000 kr 8,55-8,55 % 1 år-12 år
3/5
DNB Privatlån DNB Privatlån 20 000-350 000 kr 4,4-10,7 % 2 år-15 år
3.6/5
Resurs Bank Privatlån Resurs Bank Privatlån 10 000-500 000 kr 5,95-15,15 % 1 år-15 år
3.6/5

Vad särskiljer Swedbanks medlemslån från andra privatlån?

Vad som främst särskiljer Swedbanks medlemslån från andra privatlån är att lånet endast kan beviljas till fackanslutna medlemmar hos LO eller Saco. Om du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande måste minst en av låntagarna varit medlem hos LO eller Saco sedan minst 6 månader tillbaka.

Swedbanks medlemslån särskiljer sig även på så sätt att alla låntagare som blir beviljad lånet erbjuds samma ränta på 8,55 %. I princip alla andra långivare som erbjuder privatlån har en ränta inom ett spann, som bestäms utifrån låntagarens kreditvärdighet.

Swedbanks medlemslån vs DNB:s privatlån

Både Swedbanks medlemslån och DNB:s privatlån är utan krav på säkerhet. Medlemslånet kan endast tas av medlemmar hos LO eller Saco och som uppfyller Swedbanks grundkrav. DNB:s lån kan tas av samtliga låntagare som uppfyller deras grundkrav.

DNB:s lån ges ut på lånebelopp på 20 000350 000 kr. Även Swedbanks medlemslån ges ut på beloppet 20 000350 000 kr. DNB:s lån har en lägre frånränta och högre tillränta än medlemslånet, på 4,4–10,7 %. Medlemslånet har en ränta på 8,55 %.

För att bli beviljad DNB:s privatlån behöver du ha en fast anställning. För att bli beviljad Swedbanks medlemslån räcker det med att du har en regelbunden inkomst från arbete (behöver ej vara en fast anställning). Du kan inte ansöka om lån hos DNB utan BankID eller med en medsökande. Däremot kan du ansökan om Swedbanks medlemslån utan BankID och med en medsökande.

Swedbanks medlemslån vs Resurs Banks privatlån

Både Swedbank och Resurs Bank erbjuder privatlån utan krav på säkerhet. Resurs Banks lån ges ut på ett lägre lägsta- och högre högstabelopp än Swedbanks medlemslån, på 10 000500 000 kr. Medlemslånet från Swedbank ges ut på ett belopp på 20 000350 000 kr. Resurs Banks lån har en lägre frånränta och högre tillränta (maxränta) än medlemslånet, på 5,95–15,15 %. Medlemslånet har en ränta på 8,55 %.

Du kan ansöka om Resurs Banks lån via låneförmedlare. Du kan inte ansökan om Swedbanks medlemslån via låneförmedlare. Hos båda långivarna kan du ansöka utan BankID och med en medsökande. Resurs Banks privatlån har en uppläggningsavgift på 399 kr och en månatlig administrativ avgift på 19 kr. Swedbanks medlemslån saknar avgifter utöver räntan.

Kundomdömen av Swedbanks medlemslån online

Swedbanks medlemslån har inte fått några egna recensioner online. Däremot har Swedbank som bank (med alla dess tjänster) recenserats på Trustpilot av över 700 personer som sammantaget givit banken betyget 1,2 av 5 möjliga.

Med tanke på att Swedbank är en av Sveriges största banker har de fått ett förvånansvärt få antal recensioner. Varför Swedbank har fått ett så lågt betyg kan bero på att de inte bjudit in låntagare att recensera deras tjänster. Effekten av det kan vara att endast missnöjda kunder har letar upp dem på Trustpilot.

Krav för att beviljas medlemslån hos Swedbank

Swedbanks grundkrav för deras medlemslån är att du ska:

 • vara minst 18 år gammal
 • vara medlem hos LO eller Saco sedan minst 6 månader tillbaka
 • ha en regelbunden inkomst från förvärvsarbete
 • ha eller öppna ett lönekonto hos Swedbank
 • inte ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Swedbanks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Swedbank.

Innan du ansöker om Swedbanks medlemslån

Innan du ansöker om medlemslån hos Swedbank bör du beakta detta:

 • Swedbanks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Swedbanks grundkrav för deras Medlemslån. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Swedbank tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att ta lån med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker. Minst en av er måste vara medlem hos LO eller Saco.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Om din kreditvärdighet är hög. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta än Swedbanks medlemslån. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.
 • Om din kreditvärdighet är låg. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Swedbanks medlemslån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet hos UC (UC-score).

Hur du ansöker om Swedbanks medlemslån

Så gör du för att ansöka om Swedbanks medlemslån online:

 1. Ansök om att öppna ett lönekonto hos Swedbank om du inte är befintlig kund.

 2. Gå till Swedbanks ansökningsformulär för deras medlemslån.

 3. Logga in genom att identifiera dig med BankID.

 4. Fyll i dina personuppgifter och ange förbundet du är medlem hos (LO eller Saco).

 5. Ange hur mycket du önskar att låna och löptid för lånet.

 6. Lämna in din ansökan och invänta Swedbanks handläggning.

 7. Om du blir beviljad skriver du under med BankID.

 8. Lånet överförs direkt till ditt konto hos Swedbank innan klockan 18 samma dag eller nästkommande bankdag.

Det är enkelt att ansöka om Swedbanks medlemslån. Om du vill kan du även ringa deras kundtjänst och ansöka via telefon utan att använda ett BankID.

Så har vi betygsatt Swedbanks medlemslån

För vår recension av Swedbanks medlemslån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Swedbanks medlemslån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Swedbanks medlemslån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Swedbanks process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Swedbanks låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Swedbank för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Vad kan Swedbanks medlemslån användas till?

Du kan använda Swedbanks medlemslån till vad du vill. Det beror på att deras lån är utan krav på säkerhet. Du lämnar således ingen pant för att bli beviljad lånet. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till att köpa en bil, renovera eller till konsumtion.

Kostar det något att lösa Swedbanks medlemslån i förtid?

Nej, du betalar ingen avgift om du vill lösa ditt medlemslån hos Swedbank i förtid. Du betalar till exempel inte en ränteskillnadsersättning om du vill göra en extrainbetalning under lånets löptid. Om du väljer att betala av en extra del på lånet minskar lånets löptids och därmed totalkostnaden för lånet.

Vem kan bli beviljad Swedbanks medlemslån?

För att kunna bli beviljad Swedbanks medlemslån behöver du först och främst vara fackligt ansluten hos antingen LO eller Saco. Därutöver behöver du uppfylla Swedbanks grundkrav för beviljande. Det innebär att du till exempel behöver ha eller öppna ett lönekonto hos Swedbank samt ha en regelbunden inkomst från arbete.

Detaljerad information om Swedbank Medlemslån

Information om Swedbank Medlemslån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Från 2 timmar till flera dagar
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.3 / 5 Trust pilot score 1.3 / 5
(1149 omdömen)
Krav hos Swedbank Medlemslån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Inget min. krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas av Swedbank måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Swedbank Medlemslån
Ränta
8,55 %
Effektiv ränta
8,89 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Swedbank Medlemslån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 8,55 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 243 kr och effektiv ränta på 8,89 %. Totalt att betala blir 149 102 kr.