Sidan innehåller annonser

Ikano Bank Privatlån: Recension 2024

Ikano Bank erbjuder ett privatlån utan säkerhet som passar bra för låntagare med medelhög till hög kreditvärdighet. Om du söker ett billigt privatlån, på ett mindre belopp och med en god kundservice, då kan Ikano Banks privatlån vara ett utmärkt val för dig.

Även om Ikano Banks privatlån är ett billigt privatlån finns det flera andra privatlån med lika låg eller lägre ränta än Ikano Banks privatlån. Innan du bestämmer dig för vilket privatlån som passar dig bäst är det en god idé att jämföra olika privatlån.

Läs hela recensionen

Ikano Bank Privatlån
 • Lånebelopp: 10 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 6,15 - 17,94 %Fördel
 • Löptid: 3 - 12 år Fördel
Läs mer eller ansök på Ikanobank.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Ikano Bank Privatlån: Ganska bra, 3.7/5

Lånea anser att Ikano Banks privatlån sammantaget är ganska bra. Lånet ges betyget 3,7 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Ikano Bank är en sammanvägning av:

 • Lånekostnad: betyg 4.5/5. Ikano Bank erbjuder ett billigt privatlån utan uppläggnings och- aviavgift (vid återbetalning via autogiro).
 • Beviljandegrad: betyg 3/5. Om du har en god betalningsförmåga och saknar betalningsanmärkningar kan det vara enkelt att beviljas lån hos Ikano Bank.
 • Låneprocess: betyg 3/5. Ikano Bank har en smidig låneprocess för deras privatlån. När du ansöker om deras lån får du i regel svar direkt på skärmen om du beviljas. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–3 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 4/5. Ikano Bank har en bra kundservice. De kan nås via telefon, chatt eller sociala medier under vardagar 09.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Ikano Bank Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.7/5
Lånekostnad4.5/5
Beviljandegrad3/5
Låneprocess3/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Lånea anser att lånekostnaden för Ikano Banks privatlån är bra och lånet ges i denna kategori betyget 4,5 av 5. Ikano Banks privatlån har en låg ränta (särskilt deras frånränta) på 6,15–17,94 %. Lånet har också 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i aviavgift vid återbetalnings via autogiro, vilket är positivt. Om du söker ett billigt privatlån kan Ikano Banks lån vara ett utmärkt val för dig.

Det som är negativt med Ikano Banks privatlån är att deras lån har en relativt hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 8,69 %. Om du har en hög kreditvärdighet och vill ta ett privatlån med så låg ränta som möjligt kan du ha större chans att beviljas lån till en lägre ränta hos en annan långivare än Ikano Bank.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Ikano Bank och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 8,69 % har Ikano Banks privatlån en effektiv ränta på 9,04 %. Det är helt okej. Det är ungefär samma som medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån som Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Ikano Banks privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Det som är positivt med beviljandegraden för Ikano Banks privatlån är att du kan beviljas deras lån med en medsökande eller utan en fast anställning (givet att du har en stadigvarande inkomst som inte består av bidrag).

Det som är negativt med bevijlandegraden för Ikano Banks privatlån är att du inte kan beviljas deras lån om du har betalningsanmärkningar. Det gäller oavsett hur gamla dina anmärkningar är eller av vilken typ de är.

Låneprocess: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Ikano Bank är medioker. De ges i denna kategori betyget 3 av 5. När du ansöker om privatlån hos Ikano Bank får du i regel svar direkt på skärmen om du beviljas. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–3 bankdagar.

Vad som är negativt med låneprocessen för Ikano Banks privatlån är att du inte kan ansöka om deras privatlån utan BankID. Om du vill ansöka om privatlån och inte har BankID bör du vända dig till en annan långivare än Ikano Bank.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att Ikano Banks kundservice är bra och de ges i denna kategori betyget 4 av 5. Ikano Banks kundservice har en hög tillgänglighet och kan nås via telefon, sociala medier eller en chatt under vardagar 09.00–17.00. År 2022 fick Ikano Bank utmärkelsen Sveriges nöjdaste privatkunder av Svensk Kvalitetsindex. Det visar på deras ambition att erbjuda en bra produkt med fokus på kunden.

Något som är negativt med Ikano Banks kundservice är att de inte har öppet på varken lördagar eller söndagar. Deras kundservice kan dessutom inte nås via mejl, vilket i hög grad försvårar möjligheterna att kontakta dem.

Vem är Ikano Banks privatlån bäst för?

Ikano Banks privatlån är bäst för dig som har en medelhög kreditvärdighet och söker ett privatlån med låg lånekostnad och på ett relativt lågt lånebelopp. Deras privatlån har en förhållandevis låg frånränta på 6,15 %, saknar avgifter utöver räntan och beviljas med maxbelopp på 350 000 kr.

Ikano Banks privatlån kan även passa bra för dig som vill ansöka om lån hos en långivare med hög kundservice.

Omständigheter när Ikano Banks privatlån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att låna från Ikano Bank:

 • Om du vill samla alla dina lån. Ikano Bank erbjuder samlingslån med lösenkrav med maxbelopp på 350 000 kr. Genom att samla alla dina lån i ett lån med bra villkor kan du sänka månadskostnaden du har för lån.
 • Om du vill låna ett lågt belopp. Ikano Bank erbjuder lån med belopp på 10 000350 000 kr. Det är ett lägre lägsta lånebelopp än vad många andra långivare har för deras privatlån. Se: Låna ett lågt belopp.
 • Om du vill ta ett billigt privatlån. Ikano Banks privatlån erbjuds till en låg frånränta på 6,15 % och lånet saknar både en uppläggningsavgift samt en aviavgift. Om du vill ta ett billigt privatlån kan Ikano Banks privatlån vara ett utmärkt alternativ för dig.
 • Om du vill ansöka om ett banklån. Ikano Bank är en bank med även andra tjänster utöver kreditgivning. Om du specifikt vill ansöka om ett banklån (och kanske använda flera av deras tjänster) kan Ikano Banks privatlån vara ett bra alternativ.

Vem är Ikano Banks privatlån dåligt för?

Ikano Banks privatlån är dåligt för dig som söker ett privatlån med ett högt maxbelopp och med en lång återbetalningstid. Deras lån har ett maximalt lånebelopp på 350 000 kr och en längsta återbetalningstid på 12 år (Om du ansöker om ett lån på under 50 000 kr har Ikano Banks lån en maximal återbetalningstid på 6 år). De flesta andra långivare som erbjuder privatlån har ett maxbelopp på 400 000–600 000 kr och en längsta löptid på 15 år.

Ikano Banks privatlån är också dåligt för dig som har en låg återbetalningsförmåga och söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad. Även om du kan ansöka om deras privatlån trots att du saknar en fast anställning (givet att du har en annan form av anställning), behöver du ha en god betalningsförmåga för att bli beviljad deras lån.

Alternativ om Ikano Banks lån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Ikano Banks lån inte är rätt för dig:

 • Remembers privatlån: lån utan säkerhet med ett högt maxbelopp och en hög beviljandegrad. Remembers privatlån erbjuds på lånebelopp på 10 000500 000 kr med en ränta på 4,95–20,85 %. Deras privatlån passar bra för dig som söker ett stort privatlån som kan vara enkelt att bli beviljad.
 • Moanks privatlån: lån utan säkerhet med ett högt maxbelopp och låg ränta. Moanks privatlån erbjuds på lånebelopp på 25 000600 000 kr med en ränta på 3,9–14,95 %. Deras lån passar bra för dig som söker ett stort och billigt privatlån.

Fördelar med lån från Ikano Bank

De viktigaste fördelarna med privatlån från Ikano Bank är:

 • Du kan ansöka om deras lån och få besked direkt. Det är en fördel för dig som inte vill behöva vänta på att få svar på din låneansökan. Om Ikano Bank efterfrågar kompletterande uppgifter (såsom en lönespecifikation eller ett arbetsgivarintyg) kan deras svar dock dröja. Se: Ta lån och få besked direkt.
 • Du kan ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en fördel för dig som inte har nog bra kreditvärdighet för att på egen hand beviljas deras maxbelopp på 350 000 kr. Se: Ansök om lån med en medsökande.
 • Deras privatlån är utan uppläggningsavgift. Det är en fördel för dig som vill ta lån med så låg lånekostnad som möjligt. Få andra långivare erbjuder privatlån utan uppläggningsavgift.
 • Du kan förlänga deras lån. Det är en fördel för dig som vill kunna sänka månadskostnaden för ditt lån någon gång under lånets återbetalningstid. Du betalar ingen extra kostnad för att förlänga deras lån.
 • Du kan beviljas deras lån utan en fast anställning. Det är en fördel för dig som till exempel är projektanställd, timanställd eller har ett vikariat. Se: Ta lån utan en fast anställning.

Nackdelar med lån från Ikano Bank

De största nackdelarna med privatlån från Ikano Bank är:

Jämför Ikano Banks privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Ikano Bank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Ikano Bank Privatlån Ikano Bank Privatlån 10 000-350 000 kr 6,15-17,94 % 3 år-12 år
3,7/5
DNB Privatlån DNB Privatlån 20 000-350 000 kr 4,4-10,7 % 2 år-15 år
3.6/5
Marginalen Bank Privatlån Marginalen Bank Privatlån 25 000-500 000 kr 4,95-19,32 % 2 år-15 år
3,6/5

Vad särskiljer Ikano Banks privatlån från andra?

Det som särskiljer Ikano Banks lån från andra privatlån är att deras lån amorteras med rak amortering (och inte med annuitet som är vanligare). När du amorterar med rak amortering amorteras lånebeloppet med en lika stor summa varje månad inkluderat ränta. I takt med att du återbetalar ditt lån sjunker räntekostnaden (eftersom lånet minskar) och därmed även din månadskostnad.

Ett annuitetslån amorteras med ett fast belopp varje månad som omfattar både amortering av lånet och ränta. Fördelningen mellan amortering och ränta förändras under lånets löptid, men månadsbeloppet som betalas är konstant. Totalkostnaden för ett lån som återbetalas med rak amortering är lägre än för lån som återbetalas med annuitet (givet allt annat lika).

Ikano Banks privatlån vs DNB:s privatlån

Liksom Ikano Bank erbjuder även DNB privatlån utan säkerhet. De båda privatlånen erbjuds på ungefär samma lånebelopp. DNB:s privatlån ges på lånebelopp mellan 20 000 kr och 350 000 kr. Ikano Banks privatlån ges på lånebelopp mellan 10 000 kr och 350 000 kr. DNB:s lån har en lägre ränta än Ikano Banks privatlån, på 4,4–10,7 %. Ikano Banks privatlån har en ränta på 6,15–17,94 %.

Till skillnad mot Ikano Banks privatlån har DNB:s privatlån en uppläggningsavgift på 395 kr. DNB:s lån kan inte ansökas om med en medsökande, vilket är möjligt med Ikano Banks privatlån.

Ikano Banks privatlån vs Marginalen Banks privatlån

Både Ikano Bank och Marginalen Bank erbjuder ett privatlån utan säkerhet. Marginalen Banks privatlån ges på ett högre lägsta- och maxbelopp än Ikano Banks privatlån, på 25 000500 000 kr. Ikano Banks privatlån ges med belopp på 10 000350 000 kr.

Marginalen Banks lån har en lägre frånränta men en högre maxränta än Ikano Banks privatlån, på 4,95–19,32 %. Ikano Banks privatlån har en från- och maxränta på 6,15–17,94 %.

Liksom Ikano Banks lån har Marginalens lån ingen uppläggningsavgift. Däremot har Marginalens privatlån en månatlig aviavgift på 10 kr (eller 29 kr med pappersavi) vilket Ikano Banks privatlån inte har. Ingen av långivarna erbjuder lån utan BankID.

Ansök om Ikano Banks privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Ikano Banks privatlån via en låneförmedlare kan du jämföra deras villkor med andra långivares. På så sätt ökar du chansen att bli beviljad en låg ränta, ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Ikano Banks privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Ikano Bank kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de bedömer passar din situation och ditt ansökta lån.

Se mer: Hitta och jämför olika låneförmedlare.

Kundomdömen av Ikano Banks privatlån online

Ikano Bank är en uppskattad bank som har funnits i sin nuvarande ägarform sedan år 1988. Vid sidan av att erbjuda privatlån erbjuder de även bolån, kreditkort och sparande. Trots att Ikano Bank förra året fick utmärkelsen Sveriges nöjdaste privatkunder av Svenskt Kvalitetsindex, har de förhållandevis få recensioner online. På Trustpilot har Ikano Bank (i sin helhet, inte specifikt deras privatlån) fått betyget 2,2 av 5.

En anledning till att Ikano Bank fått ett lågt betyg på Trustpilot kan bero på att de misslyckats med att motivera sina nöjda kunder att bedöma deras upplevelse av banken.

Vad kunder lyfter fram som positivt med Ikano Bank är att de har bra villkor, en mycket trevlig och hjälpsam kundservice, samt en snabb handläggning. Vad flera kunder lyfter fram som negativt med Ikano Bank, är att de har otydliga villkor, en svårtillgänglig kundservice och en hemsida som är ouppdaterad och krånglig.

Krav för Ikano Banks privatlån

Ikano Banks grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 18 år gammal
 • ha en regelbunden månadsinkomst på minst 15 000 kr
 • ha ett svenskt bankkontonummer
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha en skyddad identitet
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Ikano Banks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Ikano Bank.

Innan du ansöker om Ikano Banks privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Ikano Bank bör du beakta detta:

 • Ikano Banks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Ikano Banks grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Ikano Banks lån, liksom andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna pengar snabbt och enkelt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Ikano Bank tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om nödvändigt, göra det. Att låna pengar med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med lånets månadskostnad.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Ikano Banks privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet hos UC (UC-score).

Hur du ansöker om Ikano Banks privatlån

Så gör du för att ansöka om Ikano Banks privatlån online:

 1. Gå till Ikano Banks ansökningsformulär.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna och löptid för lånet.

 3. Fyll i dina personuppgifter.

 4. Identifiera dig med BankID.

 5. Invänta lånebesked.

 6. Om du beviljas lån signerar du lånebeskedet med BankID.

 7. Invänta utbetalningen av lånet (tar 1–3 bankdagar).

Det är enkelt att ansöka om privatlån hos Ikano Bank. Det tar endast några minuter att fylla i deras låneansökan och du får ofta svar direkt på skärmen om du beviljas.

Så har vi betygsatt Ikano Banks privatlån

För vår recension av Ikano Banks privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 punkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Ikano Banks privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Ikano Banks privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav och om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Ikano Banks process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Ikano Banks låneprocess. I den bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Ikano Bank för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kostar det något att betala av Ikano Banks privatlån i förtid?

Nej, det kostar inget att betala av Ikano Banks privatlån i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att lösa en del av lånet vid något tillfälle under lånets återstående löptid.

Är det säkert att låna pengar av Ikano Bank?

Ja, det är säkert att låna pengar av Ikano Bank. Ikano Bank står under Finansinspektionens tillsyn och har tillstånd av Finansinspektionen för att få erbjuda kreditgivning i Sverige.

Går det att utöka mitt privatlån hos Ikano Bank?

Ja, du kan utöka ditt privatlån hos Ikano Bank. För att höja ditt lån ansöker du antingen om ett nytt lån på ett belopp som inkluderar ditt befintliga lån, eller ett nytt lån på endast det belopp du vill höja ditt lån med. Om du väljer det första alternativet kan räntan för lånet ändras i och med att lånets totalbelopp ändras. Om du väljer det senare alternativet kan både räntan och villkoren du får skilja sig åt från det existerande lånet.

Oavsett vilket alternativ du väljer betalar du ingen extra kostnad om du väljer att utöka ditt lån hos Ikano Bank.

Har Ikano Bank en mobilapp?

Ja, Ikano Bank erbjuder deras kunder en Ikano Kort-app som till största delen vänder sig till Ikano banks kortkunder. I appen har du som kortkund tillgång till alla deras kortprodukter. Du kan bland annat se ditt saldo, transaktioner, fakturauppgifter och bonuspoäng. Syftet med appen är att du ska få en tydlig överblick över ditt (eller dina) kort hos Ikano Bank.

Detaljerad information om Ikano Bank Privatlån

Information om Ikano Bank Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 1 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.5 / 5 Trust pilot score 1.5 / 5
(220 omdömen)
Krav hos Ikano Bank Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
-
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
10 417 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
Accepterar samtliga anställningsformer: fast anställning, pension, vikariat eller egenföretagare. Godkänner inga bidrag som inkomst.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Ikano Bank Privatlån
Ränta
6,15 - 17,94 %
Effektiv ränta
9,04 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 - 25 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Ikano Bank Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 8,69 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas med rak amortering under 120 månader ger en genomsnittlig månadsbetalning på 1 198 kr och effektiv ränta på 9,04 %. Totalt att betala blir 143 815 kr.