Sidan innehåller annonser

Collector Bank Privatlån: Recension 2024

Collector Banks privatlån är utmärkt för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett billigt privatlån med låg ränta utan tillkommande avgifter. Det beror på att Collector Bank har en låg frånränta på 4,9 % och en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,79 %. Collector Bank har ingen uppläggningsavgift eller aviavgift på sitt privatlån.

Det finns däremot andra privatlån utan avgifter som har lägre lånekostnad än Collector Banks privatlån och även högre beviljandegrad. Dessa lån kan vara bra för dig som till exempel saknar en fast anställning. Collector Banks privatlån är alltså inte det allra bästa privatlånet i något avseende.

Läs hela recensionen

Collector Bank Privatlån
 • Lånebelopp: 20 000 - 500 000 krFördel
 • Ränta: 4,9 - 17,9 %Fördel
 • Löptid: 2 - 18 år Fördel
Läs mer eller ansök på Collector.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Collector Bank Privatlån: Ganska bra, 3.6/5

Lånea anser att Collector Banks privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,6 av 5. Det är ungefär samma som 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Collector Bank är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Collector Bank erbjuder privatlån med enastående lånekostnad. Både frånräntan på 4,9 % och den representativa räntan (vanligast förekommande ränta) på 7,79 % är låga jämfört med andra privatlån. Du kan även få en 0,5 procentenheter lägre ränta än annars genom att ansöka via Collectors hemsida.
 • Beviljandegrad: betyg 2.5/5. Collector Bank har en medioker beviljandegrad. De kräver att du som låntagare har varit fast anställd i minst 6 månader innan din ansökan eller att du har en fast inkomst från pension.
 • Låneprocess: betyg 2.5/5. Collector Bank har en helt okej smidig låneprocess och kan oftast ge svar på din låneansökan direkt efter den skickats in.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Collector Bank har en kundservice som är tillgänglig via telefon, mejl och chatt varje vardag mellan 10:00 - 15:00. Du kan även kontakta kundservicen via Collector Banks mobilapp.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Collector Bank Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.6/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2.5/5
Låneprocess2.5/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Collector Banks privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Collector Bank har ett billigt privatlån med en låg frånränta på 4,9 % och en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,79 %. Något som är bra med Collector Banks privatlån är att lånet kan beviljas utan avgifter. En annan fördel är att du erbjuds 0,5 procentenheter lägre ränta än annars om du ansöker genom deras hemsida.

En av få negativa aspekter med Collector Banks lånekostnad är att maxräntan på 17,9 % är medelhög. Det finns flera långivare med lägre maxränta än Collector Bank. En annan nackdel är att om du väljer att bli aviserad via pappersavi tillkommer även en aviavgift på 35 kr per månad vilket försämrar lånekostnaden.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Collector Bank och återbetalas över 10 år till nominell ränta 7,79 % har privatlånet en effektiv ränta på 8,07 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Collector Banks privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. För att beviljas Collector Banks privatlån krävs en fast inkomst från arbete eller pension. Kravet för inkomst per månad för Collector Banks låntagare är 16 667 kr vilket är ett medelhögt inkomstkrav.

En nackdel med Collector Banks beviljandegrad är att de kräver att du som låntagare varit fast anställd i minst 6 månader innan ditt ansökningsdatum. Du behöver även varit folkbokförd i Sverige i minst 36 månader innan du ansöker och ha en fast inkomst från arbete eller pension. Det betyder att det är svårt för dig som nyligen flyttat till Sverige eller dig som saknar fast anställning att bli beviljad Collector Banks privatlån.

Låneprocess: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Collector Bank är medioker och de ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Collector Bank har en medelbra låneprocess som möjliggör att de oftast kan svara på din låneansökan direkt. Du kan ansöka om Collector Banks privatlån via deras hemsida eller genom att ringa in till deras kundservice. En positiv aspekt av låneprocessen är att ansökningar hos Collector Bank hanteras under alla vardagar.

Collector Bank kan i regel hantera en ansökan och betala ut lånet inom 2-3 bankdagar. Det betyder att du som låntagare måste vänta minst 2 bankdagar innan du kan få dina pengar på ditt konto. Det är långsamt i jämförelse med andra långivare. En annan negativ aspekt med Collector Banks låneprocess är att ansökningar och utbetalningar inte hanteras överhuvudtaget under helgdagar.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Collector Banks kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Collector Bank har en ganska bra kundservice som är tillgänglig via telefon, mejl och chatt under vardagar från kl 10:00 till 15:00. En positiv aspekt av deras kundservice är att den också är tillgänglig via deras app. Collector Banks kundservice kan även hantera låneansökningar för kunder som ringer in och ansöker via telefon.

Det som är dåligt med Collector Banks kundservice är att den inte är tillgänglig under helger. Kundservicens öppettider under vardagar (10:00 – 15:00) är även förhållandevis begränsade i antal timmar vilket är en negativ aspekt av Collector Bank.

Vem är Collector Banks privatlån bäst för?

Collector Banks privatlån är bäst för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett billigt privatlån till låg ränta och utan tillkommande avgifter. Det beror på att Collector Bank har en förhållandevis låg frånränta på 4,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,79 % och inga tillkommande avgifter.

Om du ansöker om lånet via Collector Banks hemsida kan du dessutom få 0,5 procentenheters lägre ränta än om du ansöker genom att ringa deras kundservice eller via en låneförmedlare.

Omständigheter när Collector Banks privatlån passar bra

Några omständigheter när det passar bra att låna från Collector Bank:

 • När du vill samla dina befintliga lån med ett samlingslån. Eftersom Collector Bank erbjuder lån upp till 500 000 kr med en lång löptid upp till 18 år är det ett utmärkt samlingslån. Collector Bank godkänner även lån med medsökande vilket ökar dina chanser att beviljas ett samlingslån på ett stort lånebelopp.
 • Om du vill minimera din månadskostnad med ett billigt lån. Collector Bank har en låg frånränta på 4,9 % och en låg representativ ränta på 7,79 %, Eftersom lånet dessutom inte har tillkommande avgifter är det utmärkt för dig som söker ett billigt lån.
 • Du vill låna upp till 500 000 kr och få ett snabbt svar. Om du vill låna upp till 500 000 kr hos Collector Bank kan du oftast få svar på din ansökan direkt. Eftersom Collector Bank erbjuder privatlån med en lång löptid upp till 18 år är det dessutom utmärkt för dig som vill låna ett stort belopp och minimera din månadskostnad.

Vem är Collector Banks privatlån dåligt för?

Collector Banks privatlån är dåligt för dig med låg kreditvärdighet som inte har inkomst ifrån fast anställning eller pension. Det beror på att Collector Bank har en medioker beviljandegrad och kräver att du som låntagare har en fast inkomst från arbete eller pension. Collector Bank kräver också att din inkomst är minst 16 667 kr per månad. Det gör det svårt för dig med låg inkomst att bli beviljad.

Alternativ om Collector Banks privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Collector Banks privatlån inte är rätt för dig:

 • Santander privatlån: blancolån utan krav på fast anställning. Räntan på Santanders privatlån sträcker sig från 5,35 till 14,35 %. Santanders representativa ränta (vanligast förekommande ränta) är på 7,35 %. Hos Santander kan du låna mellan 10 000 till 350 000 kr under 2 år till 12 år.
 • Bank Norwegian privatlån: lån som godkänner inkomst från A-kassa eller CSN. Hos Bank Norwegian kan du låna mellan 5 000 till 600 000 kr och återbetala under 1 år till 15 år. Bank Norwegian har en frånränta på 5,99 %, en representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 10,99 %, och en maxränta på 23,99 %.

Fördelar med lån från Collector Bank

De viktigaste fördelarna med privatlån från Collector Bank är:

 • Du kan låna till en låg ränta. Collector Bank har en låg frånränta på 4,9 % och en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta för låntagare) på 7,79 %. Om du ansöker via Collector Banks hemsida kan du dessutom erbjudas en ränta som är 0,5 procentenheter lägre än om du ansöker genom att ringa till kundservice. Se: Låna till en låg ränta.
 • Du får oftast besked direkt på skärmen efter din ansökan är signerad. Om du signerar en låneansökan via Collector Banks hemsida får du oftast svar på din låneansökan direkt på skärmen.
 • Det är ett bra lån att ta som pensionär. Eftersom Collector Bank har en jämförelsevis hög maxålder för låntagare på 77 år och godkänner inkomst från pension är det ett bra lån att ta som pensionär.
 • Det går att ansöka om Collector Banks privatlån med medsökande. Om du vill öka dina chanser att beviljas hos Collector Bank kan du ansöka om deras privatlån med medsökande. Eftersom den medsökandes inkomst räknas med i din låneansökan ökar dina chanser således att bli beviljad lånet.
 • Du kan välja att ha en lång återbetalningstid. Collector Bank beviljar lån med lång återbetalningstid upp till 18 år. Det är är en ovanligt långt längsta löptid som kan vara till en fördel om du vill minimera din månadskostnad. Tänk dock på att en längre löptid samtidigt ökar din totalkostnad.
 • Det går att lägga upp lånet utan uppläggningsavgift. Ett låneupplägg utan att behöva betala en uppläggningsavgift är bra för dig som vill minimera din lånekostnad.

Nackdelar med lån från Collector Bank

De största nackdelarna med privatlån från Collector Bank är:

 • Du måste inneha ett BankID. Utan ett BankID kan du inte signera din låneansökan eller ditt skuldebrev hos Collector Bank. Det går därmed inte att ta ett lån utan ett BankID hos Collector Bank.
 • Det är inte ett privatlån med hög beviljandegrad. Collector Bank kräver att du har en inkomst från pension eller att du varit fast anställd de senaste 6 månaderna. Du behöver även visa att du som låntagare har en inkomst på minst 16 667 kr per månad. Se: lån med hög beviljandegrad.

Jämför Collector Banks privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Collector Bank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Collector Bank Privatlån Collector Bank Privatlån 20 000-500 000 kr 4,9-17,9 % 2 år-18 år
3,6/5
Wasa Kredit Privatlån Wasa Kredit Privatlån 30 000-400 000 kr 4,45-14,95 % 1 år-15 år
3.7/5
Nordax Privatlån Nordax Privatlån 15 000-600 000 kr 5,9-19,9 % 1 år-20 år
3/5

Vad särskiljer Collector Banks privatlån från andra?

Vad som särskiljer Collector Banks privatlån är att det är ett billigt privatlån utan tillkommande uppläggningsavgift eller aviavgift. Collector Bank har en låg frånränta på 4,9 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,79 % och en maxränta på 17,9 %.

Collector Bank privatlån vs Nordnet Privatlån

Nordnet erbjuder ett billigare privatlån än Collector Bank. Hos Nordnet kan du låna till en ränta mellan 3,9 – 10,9 %. Nordnets representativa ränta (vanligast förekommande ränta för låntagare) är på 4,85 %. Det är lägre än både Collector Banks frånränta på 4,9 % och representativa ränta som är 7,79 %.

Collector Bank och Nordnet erbjuder ungefär samma lånebelopp. Löptiden på privatlån från Nordnet är från 2 år till 15 år. Nordnets längsta löptid är kortare än Collector Banks privatlån längsta löptid på 18 år. Däremot är Collector Banks kortaste löptid på 2 år samma som Nordnets kortaste löptid. Till skillnad från hos Collector Bank krävs det inte en fast anställning för att du ska beviljas Nordnets privatlån.

Collector Bank privatlån vs SBAB Privatlån

SBAB erbjuder lån på lånebelopp mellan 30 000 och 500 000 kr. Collector Bank erbjuder ett något bredare spann av lånebelopp från 20 000 till 500 000 kr. SBAB erbjuder i regel lägre räntor än Collector Bank. SBAB:s räntor sträcker sig från 5,9 till 10,3 % och Collector Banks räntespann är från 4,9 till 17,9 %. Både privatlån från SBAB och Collector Bank kan beviljas utan tillkommande avgifter.

Den representativa räntan (vanligast förekommande ränta för låntagare) hos SBAB är på 6,5 %. Det är lägre än Collector Banks representativa ränta som är 7,79 %. Löptiderna för privatlån från SBAB är från 2 år till 10 år. Den längsta löptiden hos Collector Bank är längre än den hos SBAB. Collector Bank erbjuder löptider från 2 år till 18 år.

Ansök om Collector Banks privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Collector Banks privatlån via en låneförmedlare kan du jämföra deras lån med flera andra långivares. På så sätt maximerar du chansen att beviljas bra lånevillkor (såsom en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Collector Banks privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Collector Bank kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de på förhand bedömer passar din situation och sökta lån.

Se mer: Låneförmedlare i jämförelse.

Kundomdömen av Collector Bank online

Det finns många kundomdömen om Collector Bank som går att hitta online. På jämförelsesidan Trustpilot har Collector Bank ett betyg på 3,5 av 5. Betyget kan anses som ett medelhögt betyg speciellt med tanke på att cirka 60 % av de svarande har gett Collector Bank ett betyg på 5 av 5.

Flera positiva omdömen om Collector Bank berör kundservicens goda bemötande och låneprocessens smidighet. Kundtjänsten beskrivs i flera omdömen som hjälpsamma och snabba på att ge svar. Även låneprocessen uppges vara enkel och smidig av flera tidigare kunder till Collector Bank.

Många omdömen om Collector Bank tar samtidigt upp kundservicen som negativ. Vissa tidigare kunder beskriver Collector Banks kundservice som dålig, särskilt vad gäller på att bemöta kunder. Dessa negativa omdömen beskriver även kundservicens öppettider (10:00 – 15:00) som begränsade.

Krav för Collector Banks privatlån

Collector Banks grundkrav för privatlån är:

 • Låntagare ska vara minst 23 år och max 77 år gamla. Lånet ska vara återbetalt när låntagaren är som högst 79 år.
 • En taxerad inkomst från föregående inkomstår.
 • En månadsinkomst på minst 16 667 kr.
 • Fast inkomst från arbete eller pension.
 • Inga befintliga betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Fast anställning i minst 6 månader innan ansökningsdatumet.
 • Folkbokföring på svensk adress i minst 36 månader innan ansökningsdatumet.
 • Ett giltigt BankID (i ditt namn) för signering av låneansökan och skuldebrev.

Om du inte uppfyller Collector Banks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Collector Bank.

Innan du ansöker om Collector Banks privatlån

Innan du ansöker om Collector Banks privatlån bör du beakta detta:

 • Collector Banks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Collector Banks grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Collector Banks lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Collector Bank tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att ta lån med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denne i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilket ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med den månadskostnad som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Collector Banks privatlån. Allt annat lika kommer detta innebära ett billigare privatlån, vilket över tid kommer spara dig mycket pengar.

Hur du ansöker om Collector Banks privatlån

Så gör du för att ansöka om Collector Banks privatlån:

 1. Gå in på Collector Banks hemsida på din mobila webbläsare eller dator.

 2. Klicka på “Privat” längst upp till vänster.

 3. Klicka på “Låna Pengar” följt av “Privatlån”.

 4. Välj ditt önskade lånebelopp och din återbetalningstid.

 5. Läs texten under “Räkna på ditt lån hos oss” och räkna på ditt lån.

 6. Klicka på “Ansök och se din ränta” för att gå vidare med din ansökan.

 7. Fyll i ansökningsformuläret, granska din ansökan och skicka in den.

 8. Invänta Collectors UC-förfrågan och därefter deras besked.

 9. Om du har beviljats lånet och vill fortsätta kan du signera ditt avtal.

Så har vi betygsatt Collector Banks privatlån

För vår recension av Collector Banks privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Collector Banks privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Collector Banks privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Collector Banks process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Collector Banks låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Collector Bank för personlig service.

Läs av fullständiga beskrivning av Låneas metod.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar hos Collector Bank?

Ja, det är säkert att låna pengar hos Collector Bank. Collector AB grundades 1999 och år 2015 erhöll de tillstånd att bedriva bankrörelse och öppnade dotterbolaget Collector Bank AB. Idag är Collector Bank verksam i flera olika länder och har kontor i Sverige, Norge och Finland.

Collector Bank arbetar under Finansinspektionen och Konsumentverkets tillsyn. Det betyder att deras verksamhet behöver upprätthålla svenska lagkrav och bedriva en säker och laglig bankrörelse.

Kostar det att lösa Collector Banks privatlån i förtid?

Nej, det kostar inget extra att lösa Collector Banks privatlån i förtid. Det beror på att Collector Bank har en rörlig ränta på sina privatlån och du behöver därmed inte betala ränteskillnadsersättning vid förtidsinlösen. Ränteskillnadsersättning är en term som avser ersättning till långivare för uteblivna ränteintäkter.

Går det att förlänga Collector Banks privatlån?

Ja, du kan förlänga återbetalningstiden på Collector Banks privatlån utan extra kostnad. Att förlänga ett lån kan vara fördelaktigt om du vill minimera din månadskostnad, men samtidigt få en högre totalkostnad. Collector Banks privatlån kan förlängas upp till sammanlagt 18 års återbetalningstid genom att kontakta deras kundservice.

Har Collector Bank en mobilapp för att hantera lån?

Ja, du kan hantera ditt privatlån från Collector Bank via deras app. På appen Collector Bank kan du hantera privatlån och övriga tjänster från Collector Bank. Du kan även kontakta deras kundservice via appen. Collector Banks app går att ladda ner via Google Play Store eller App Store utan extra kostnad.

Detaljerad information om Collector Bank Privatlån

Information om Collector Bank Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 1 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
2.9 / 5 Trust pilot score 2.9 / 5
(2328 omdömen)
Krav hos Collector Bank Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
-
Ålderskrav
23 - 77 år
Inkomstkrav
16 667 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att låna hos Collector behöver du inkomst från en anställning eller pension.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Accepteras ej
Detaljer om Collector Bank Privatlån
Ränta
4,9 - 17,9 %
Effektiv ränta
8,07 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 - 35 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Collector Bank Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 7,79 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 202 kr och effektiv ränta på 8,07 %. Totalt att betala blir 144 264 kr.