Sidan innehåller annonser

LO Mervärde Medlemslån: Låna upp till 350 000 kr - Omdöme

LO Mervärdes medlemslån är ett lån som är bra för dig som söker ett privatlån utan några avgifter till en låg ränta. De har en relativt låg ränta på 8,05 % och inga avgifter. LO Mervärde är också bra eftersom de i normala fall lämnar ett besked till dig direkt efter att din låneansökan signerats.

Det finns däremot andra medlemslån och privatlån med lägre ränta än LO Mervärdes medlemslån. Du kan även få svar på din ansökan direkt av många andra långivare som erbjuder medlemslån eller privatlån. LO Mervärde erbjuder inte det bästa medlemslånet eller privatlånet i något avseende.

Läs hela recensionen

LO Mervärde Medlemslånet
 • Lånebelopp: 20 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 8,05 %Fördel
 • Löptid: 2 - 12 år Fördel
Läs mer eller ansök på Lomervarde.se
Lånea cover

Vårt omdöme av LO Mervärde Medlemslånet: Ganska bra, 3.1/5

Lånea anser att LO Mervärdes medlemslån sammantaget är ganska bra. Lånet ges betyget 3,1 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av medlemslån från LO Mervärde är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. LO Mervärdes medlemslån har en relativt låg ränta på 8,05 %, ingen uppläggningsavgift och ingen aviavgift för autogiro eller e-faktura.
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. LO Mervärde har relativt låg beviljandegrad. De beviljar endast lån till de som har medel till hög kreditvärdighet och är medlem i ett LO-förbund sedan minst sex månader tillbaka.
 • Låneprocess: betyg 1.5/5. LO Mervärde ger ofta svar på din ansökan direkt men har en lång utbetalningsprocess som tar 3-6 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 1.5/5. LO Mervärde samarbetar med Entercards kundservice. De är endast tillgängliga via telefon på vardagar 09:00 - 18:00. Det går inte att kontakta kundtjänsten via mejl eller chatt.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av LO Mervärde Medlemslånet: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.1/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2/5
Låneprocess1.5/5
Kundservice1.5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för LO Mervärdes medlemslån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. En fördel med lånekostnaden för LO Mervärdes medlemslån är att lånet har en relativt låg ränta på 8,05 %. Lånet har dessutom ingen uppläggningsavgift eller aviavgift om du betalar med autogiro eller e-faktura vilket är positivt. En fördel med LO Mervärdes lånekostnad är också att du inte betalar en avgift för att höja (utöka) eller förlänga ett lån.

En nackdel med LO Mervärdes medlemslån är att de har en avgift på 35 kr för pappersaviseringar. Det gör att du som inte vill bli aviserad digitalt får marginellt en högre totalkostnad och månadskostnad på lånet.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos LO Mervärde och återbetalas under 10 år till nominell ränta 8,05 % har lånet en effektiv ränta på 8,35 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för LO Mervärdes medlemslån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5.

En fördel med beviljandegraden hos LO Mervärdes medlemslån är att du som låntagare inte behöver en fast anställning för att bli beviljad. Det är positivt för dig som är tim- eller provanställd. En till fördel är att LO Mervärde inte har ett fast inkomstkrav utan bedömer varje ansökan individuellt.

En nackdel med beviljandegraden hos LO Mervärdes medlemslån är att du får ett automatiskt avslag på din låneansökan om du inte har en taxerad inkomst. Det betyder att du måste ha deklarerat en inkomst under föregående år för att ha möjlighet att beviljas. En annan nackdel är att du inte kan beviljas med betalningsanmärkningar. Du måste därmed vänta tills dina anmärkningar gallras (tas bort).

Låneprocess: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos LO Mervärde är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. LO Mervärde har en långsam låneprocess men de ger ofta besked på din ansökan direkt efter att den signerats. Det är fördelaktigt för dig som snabbt vill veta om din ansökan beviljats eller inte.

LO Mervärde har en förhållandevis långsam utbetalningsprocess. De betalar i regel ut lån inom 3-6 bankdagar. Hos andra långivare som ger ut privatlån tar det i normala fall 2–4 bankdagar. En nackdel med låneprocessen är också att det inte går att ansöka om LO Mervärdes medlemslån genom att ringa till kundtjänst. För dig som inte vill ansöka via deras hemsida är detta negativt. LO Mervärde kräver att du innehar ett BankID för att ansöka.

Kundservice: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att LO Mervärdes kundservice är ganska dålig och de ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. LO Mervärde erbjuder kundservice på vardagar via telefon i samarbete med Entercard. En fördel är att de har relativt långa öppettider från 09:00 till 18:00. Låneas erfarenhet av kundtjänsten är också att den har korta väntetider.

En nackdel med LO Mervärdes kundservice är att den inte är tillgänglig på helger. Det är dåligt för dig som har frågor på en helgdag. Ytterligare en nackdel är att kundtjänsten inte går att kontakta via mejl eller chatt. Det är negativt eftersom de flesta långivare som erbjuder medlemslån eller privatlån tillhandahåller support via mejl eller chatt.

Vem är LO Mervärdes medlemslån bäst för?

LO Mervärdes medlemslån är bäst för dig som är medlem i ett LO-förbund och söker ett medlemslån med låg lånekostnad. Det beror på att LO Mervärde har en relativt låg ränta på 8,05 %, ingen uppläggningsavgift och inga aviavgifter. Lånet är även bra för dig som söker ett medlemslån utan krav på fast anställning. Det beror på att LO Mervärde godkänner låntagare oavsett vilken typ av anställning de har.

Omständigheter när LO Mervärdes medlemslån passar bra

Några omständigheter när det passar bra att låna från LO Mervärde:

 • Du vill samla befintliga skulder med ett samlingslån. LO Mervärde beviljar lån upp till 350 000 kr och deras lån går att ansöka om med medsökande. Det är fördelaktigt för dig som vill ta ett samlingslån för att samla skulder.
 • Du vill låna upp till 350 000 kr och få svar på din ansökan snabbt. LO Mervärde ger dig oftast ett besked direkt efter din ansökan signerats. Gränsen för högsta tillåtna lånebelopp hos LO Mervärde är 350 000 kr. Därmed är det ett bra lån för dig som vill låna 350 000 kr och få svar på din ansökan snabbt.

Vem är LO Mervärdes medlemslån dåligt för?

LO Mervärdes medlemslån är dåligt för dig som söker ett lån som betalas ut snabbt. Det beror på att LO Mervärde har en långsam utbetalningsprocess och betalar ut lån inom 3-6 bankdagar. Lånet är också dåligt för dig som vill ha en långivare med en lättillgänglig kundservice. Det beror på att LO Mervärdes kundservice endast är tillgänglig på vardagar via telefon (ingen mejl eller livechatt).

Medlemslån kan endast beviljas medlemmar i ett fackförbund. Således är LO Mervärdes medlemslån också dåligt för dig som inte är facklig medlem i ett LO-förbund.

Alternativ om LO Mervärdes medlemslån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om LO Mervärdes lån inte är rätt för dig:

 • Swedbank Medlemslån: medlemslån som erbjuder kundservice varje dag. Du kan kontakta Swedbanks kundservice 07:00 – 20:00 alla dagar i veckan via telefon, mejl och chatt. Swedbanks medlemslån har en ränta på 8,55 % och inga tillkommande avgifter. Lånet betalas ut direkt till konton på Swedbank eller inom 3 bankdagar till konton på andra banker.
 • Bank Norwegian Blancolån: populärt lån utan anställningskrav. Du kan beviljas ett lån från Bank Norwegian med inkomst från en provanställning, en A-kassa eller CSN. Bank Norwegian har en frånränta på 5,99 % och en maxränta på 23,99 %. Den representativa räntan (vanligast förekommande ränta) hos Bank Norwegian är 10,99 %. Bank Norwegian betalar ut lån inom 1-2 bankdagar.

Fördelar med lån från LO Mervärde

De främsta fördelarna med medlemslån från LO Mervärde är:

 • Det är ett medlemslån med en relativt låg ränta. LO Mervärde har en relativt låg ränta på 8,05 % och inga tillkommande avgifter. Det är således ett bra val för dig som vill låna till en låg ränta.
 • Du får i normala fall besked direkt efter att din ansökan är signerad. Det är en fördel för dig som vill ha svar på din låneansökan direkt.
 • Lånet kan beviljas med medsökande. Om du har svårt att beviljas ett lån ensam kan du ansöka med en medsökande. Det ökar din chans att bli beviljad eftersom den medsökandes inkomst också räknas på lånet. Förmågan att återbetala lånet är högre om du har en medsökande än om du ansöker ensam. Det leder ofta till att du erbjuds bättre lånevillkor av långivare när du ansöker om lån med en medsökande.
 • Lånet har ingen uppläggningsavgift. Medlemslån brukar i regel inte ha en avgift för upplägg av lån. LO Mervärdes medlemslån är inget undantag utan erbjuder ett lån utan uppläggningsavgift.
 • Du kan förlänga ditt lån för att minimera din månadskostnad. Hos LO Mervärde kan du förlänga ditt lån vid behov. Det gör du genom att kontakta deras kundservice. Att förlänga återbetalningstiden på ditt lån minskar din månadskostnad men ökar din totalkostnad.
 • Lånet har inte krav på fast inkomst. LO Mervärde kräver inte att du har en fast anställning. Det går alltså bra att ansöka om LO Mervärdes medlemslån utan fast inkomst från arbete.
 • Lånet har ett gratis låneskydd som går att lägga till. Hos LO Mervärde har du möjlighet att inneha ett låneskydd utan någon extra kostnad. Låneskyddet kan ge dig ekonomiskt stöd vid till exempel arbetslöshet eller sjukdom. Försäkringen kan även ersätta ett dödsbo vid ett dödsfall.

Nackdelar med lån från LO Mervärde

De främsta nackdelarna med medlemslån från LO Mervärde är:

 • Du kan inte beviljas med betalningsanmärkningar. Har du anmärkningar måste du vänta tills de gallras (tas bort) innan du kan beviljas hos LO Mervärde. Se: Låna med betalningsanmärkningar.
 • Det går inte att ansöka utan ett BankID. LO Mervärde kräver att din ansökan och ditt skuldebrev signeras digitalt med BankID. Du kan alltså inte ansöka om lånet utan BankID.
 • Det är inte ett enkelt lån att få beviljat. För att beviljas LO Mervärdes medlemslån måste du vara medlem i ett LO-fackförbund. Du behöver även vara anställd (tim, prov- eller fast anställning) och ha en taxerad inkomst från föregående år. LO Mervärdes medlemslån är således inte alltid ett enkelt lån att få.

Jämför LO Mervärdes medlemslån med andra privatlån

Tabell 2: LO Mervärde i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
LO Mervärde Medlemslånet LO Mervärde Medlemslånet 20 000-350 000 kr 8,05-8,05 % 2 år-12 år
3,1/5
Nordea Privatlån Nordea Privatlån 10 000-500 000 kr 5,7-13,2 % 1 år-12 år
3.9/5
Bank Norwegian Privatlån Bank Norwegian Privatlån 5 000-600 000 kr 5,99-23,99 % 1 år-15 år
3/5

Vad särskiljer LO Mervärdes medlemslån från andra?

Något som särskiljer LO Mervärdes medlemslån från andra medlemslån är att lånet inte har krav på fast anställning. En annan särskiljande faktor är att lånet varken har uppläggningsavgifter eller aviavgifter. För att beviljas LO Mervärdes medlemslån krävs medlemskap i ett LO-fackförbund vilket är ytterligare en särskiljande faktor.

LO Mervärde medlemslån vs Danske Bank Medlemslån

Medlemslån från LO Mervärde och Danske Bank har inte krav på fast anställning. Danske Bank har en ränta på 7,25 %. Det är lägre än LO Mervärdes ränta på 8,05 %. Danske Bank har en uppläggningsavgift på 595 kr och en aviavgift på 10 kr. LO Mervärdes medlemslån har inga tillkommande avgifter. Både Danske Bank och LO Mervärde kan oftast ge ett besked direkt efter att en låneansökan är signerad.

LO Mervärde betalar ut lån inom 3-6 bankdagar. Danske Bank har kortare utbetalningsprocess och betalar ut lån inom 1-3 bankdagar. LO Mervärde har en gräns för lägsta lånebelopp på 20 000 kr. Det är lägre än motsvarande gräns hos Danske Bank som är 50 000 kr.

Gränsen för högsta lånebelopp på Danske Banks medlemslån är 400 000 kr. Det är högre än motsvarande gräns hos LO Mervärde som är 350 000 kr.

LO Mervärde medlemslån vs SEB Medlemslån

SEB beviljar endast medlemslån till låntagare med fast inkomst från arbete eller pension. Lånet har även ett inkomstkrav på minst 22 500 kr per månad. LO Mervärdes medlemslån har dock inget anställningskrav och ingen fast gräns som inkomstkrav. SEB betalar ut lån direkt till konton på SEB och inom högst 3 bankdagar till konton på andra banker. LO Mervärde har en längre utbetalningsprocess och betalar ut lån inom 3-6 bankdagar.

SEB:s medlemslån har en ränta på 7,9 %. Det är lägre än LO Mervärdes låneränta på 8,05 %. Både SEB:s och LO Mervärdes medlemslån har inga tillkommande avgifter. SEB:s gräns för lägsta lånebelopp är 20 000 kr. LO Mervärde har samma gräns på 20 000 kr för lägsta lånebelopp. Även SEB:s gräns för högsta lånebelopp på 350 000 kr är lika som motsvarande gräns hos LO Mervärde på 350 000 kr.

LO Mervärde erbjuder kundservice endast under vardagar. Om du tar ett medlemslån hos SEB erbjuds du dock kundservice dygnet runt, varje dag.

Kundomdömen av LO Mervärde online

Det finns få omdömen online om LO Mervärdes medlemslån. Det finns däremot en del omdömen om Entercard Group som ger ut LO Mervärdes medlemslån i samarbete med LO Mervärde. På sidan Trustpilot har Entercard Group ett betyg på 2,5 av 5 (baserat på över 20 omdömen). Det är ett mediokert betyg men som endast är baserat på ett fåtal omdömen.

Flera positiva omdömen om Entercard Group tar upp deras kundservice som väldigt bra. Kundtjänsten har beskrivits som trevliga och snabba på att återkoppla till kunder.

Många negativa omdömen om Entercard Group tar också upp kundservicen. I dessa omdömen beskrivs kundtjänsten som dålig på att bemöta kunder. Vissa omdömen tar även upp Entercards låneskydd som dålig. Dessa omdömen är mestadels lämnade av kunder som inte kunnat nyttja sitt låneskydd vid en sjukdom.

Krav för LO Mervärdes medlemslån

LO Mervärdes grundkrav för medlemslån är:

 • En ålder på minst 18 år.
 • Inkomst från arbete eller pension.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Medlem i ett LO-förbund i minst sex månader.
 • Ett eget och giltigt BankID.

Om du inte uppfyller LO Mervärdes krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av LO Mervärde.

Innan du ansöker om LO Mervärdes medlemslån

Innan du ansöker om medlemslån hos LO Mervärde bör du beakta detta:

 • LO Mervärdes grundkrav. Säkerställ att du uppfyller LO Mervärdes grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. LO Mervärdes lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom LO Mervärdes medlemslån tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att låna med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än LO Mervärdes medlemslån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet hos UC (UC-score).

Hur du ansöker om LO Mervärdes medlemslån

Så gör du för att ansöka om LO Mervärdes medlemslån:

 1. Gå in på LO Mervärdes hemsida på din dator eller mobila webbläsare.

 2. Klicka på “Medlemslån” följt av “Ansök nu – besked direkt”.

 3. Välj ditt önskade lånebelopp och din återbetalningstid.

 4. Fyll i ditt personnummer och ditt namn.

 5. Fyll i dina kontaktuppgifter.

 6. Välj om du vill ha en medsökande på lånet.

 7. Välj din anställningsform och ange din månadsinkomst före skatt.

 8. Fyll i antal barn under 18 år som bor hemma.

 9. Välj din boendeform, din civilstatus och syftet med ditt lån.

 10. Godkänn de nödvändiga villkoren genom att bocka i rutan.

 11. Klicka på “Nästa” för att fortsätta din ansökan.

 12. Se ditt besked från LO Mervärde och Entercard.

 13. Om din ansökan beviljas kan du signera med BankID för att avsluta din ansökan.

Så har vi betygsatt LO Mervärdes medlemslån

För vår recension av LO Mervärdes medlemslån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av medlemslån. Vi har baserat medlemslånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder medlemslån.

Vi har betygsatt LO Mervärdes medlemslån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos LO Mervärdes medlemslån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat medlemslånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till LO Mervärdes process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat LO Mervärdes låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till LO Mervärde för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar från LO Mervärde?

Ja, det är säkert att låna pengar från LO Mervärde. År 2012 grundades LO Mervärde och har i dag ungefär 1,4 miljoner medlemmar. LO Mervärde samarbetar med cirka 50 samarbetspartners för finansiella tjänster och övriga erbjudanden. Dessa partners väljs ut av en produktkommitté som väljer ut och granskar företagen. Alla företag kontrolleras regelbundet och om någon missköter sig avslutas samarbetet.

Kostar det att lösa LO Mervärdes medlemslån i förtid?

Nej, det kostar inte att lösa LO Mervärdes medlemslån i förtid. Det beror på att LO Mervärde inte erbjuder lån till bunden ränta. Du kan lösa ditt lån från LO Mervärde vid behov genom att kontakta deras kundservice.

Går det att utöka LO Mervärdes medlemslån?

Ja, det går att utöka (höja) ett befintligt medlemslån från LO Mervärde. Du kan ansöka om att höja ett befintligt medlemslån från LO Mervärde genom att kontakta deras kundservice. Om du däremot har medsökande på ditt medlemslån kan du inte utöka ditt befintliga lån. Du behöver i det fallet ansöka om ett nytt lån som är separat från det befintliga.

Hur lång tid tar en utbetalning från LO Mervärde?

LO Mervärde betalar i regel ut lån inom 3-6 bankdagar. LO Mervärde betalar inte ut ett beviljat lån direkt till ditt bankkonto.

Har LO Mervärde någon mobilapp för att hantera medlemslån?

Nej, LO Mervärde har ingen mobilapp för att hantera medlemslån. För att hantera ditt medlemslån behöver du logga in på LO Mervärdes hemsida eller kontakta deras kundservice. LO Mervärde har däremot en app för dig som har kreditkortet LO Mervärde Mastercard. Appen “LO mervärde Mastercard” går att ladda ner på App Store och Google Play Store.

Detaljerad information om LO Mervärde Medlemslånet

Information om LO Mervärde Medlemslånet
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Oftast direkt, annars inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos LO Mervärde Medlemslånet
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Inget min. krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas av LO Mervärde måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om LO Mervärde Medlemslånet
Ränta
8,05 %
Effektiv ränta
8,35 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos LO Mervärde Medlemslånet
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 8,05 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 216 kr och effektiv ränta på 8,35 %. Totalt att betala blir 145 910 kr.