Sidan innehåller annonser

Santander privatlån: Recension 2024

Santanders privatlån är ett lån utan säkerhet som passar perfekt för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett lån utan avgifter och en förhållandevis låg ränta. Ett privatlån från Santander har inga tillkommande avgifter. I jämförelse med andra långivare som erbjuder privatlån har lånet en låg frånränta på 5,35 %.

Det finns dock andra privatlån som har lägre ränta än Santander, och dessutom lån som kan vara enklare att få beviljade. Om du har låg kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller söker det privatlån med lägst räntekostnad kan det vara bra att se över andra lån. Santander har enligt Lånea inte det bästa privatlånet ur något avseende.

Läs hela recensionen

Santander Privatlån
 • Lånebelopp: 10 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 5,35 - 14,35 %Fördel
 • Löptid: 2 - 12 år Fördel
Läs mer eller ansök på Santander.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Santander Privatlån: Bra, 4.1/5

Lånea anser att Santanders privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 4,1 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Santander är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Santander erbjuder ett billigt privatlån utan avgifter med en förhållandevis låg frånränta på 5,35 %, en låg representativ ränta på 7,35 % och en relativt låg maxränta på 14,35 %.
 • Beviljandegrad: betyg 2.5/5. Santanders privatlån har en medioker beviljandegrad men kan beviljas oavsett anställningsform förutsatt att du har en inkomst på minst 12 500 kr per månad.
 • Låneprocess: betyg 5/5. Santander har en förhållandevis snabb låneprocess och du får alltid svar direkt på skärmen efter att du skickat in din ansökan.
 • Kundservice: betyg 1/5. Santander har en förhållandevis begränsad kundservice som endast går att kontakta via telefon under vardagar mellan 09:00 och 16:00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Santander Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 4.1/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2.5/5
Låneprocess5/5
Kundservice1/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Santanders privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Santander erbjuder ett förhållandevis billigt privatlån med en frånränta på 5,35 %, en representativ ränta (vanligt förekommande ränta) på 7,35 % och en maxränta på 14,35 %. En positiv aspekt med Santanders privatlån är att lånet inte har någon tillkommande avgift utöver räntan.

En negativ aspekt med Santanders privatlån är att maxräntan på 14,35 % är högre än maxräntan hos vissa andra långivare som erbjuder privatlån till låg ränta. Det betyder att även om Santander har en förhållandevis låg frånränta och en låg representativ ränta kan du som låntagare fortfarande få en räntesats upp till 14,35 %. Ett privatlån med en räntesats som är ungefär samma som Santanders maxränta kan anses vara ett lån med hög ränta.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Santander och återbetalas över 10 år till nominell ränta 7,35 % får privatlånet en effektiv ränta på 7,6 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Santanders privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Några positiva aspekter med Santanders beviljandegrad är att lånet kan beviljas oavsett anställningsform. Santander har ett förhållandevis lågt krav på minimiinkomst (12 500 kr per månad).

En negativ aspekt med Santanders privatlån är att du som låntagare behöver inneha en taxerad inkomst från de två senaste inkomståren för att beviljas ett lån. Det betyder att du inte kan beviljas ett privatlån från Santander om du inte har en deklarerad inkomst i Sverige på grund av att du till exempel studerat eller jobbat utomlands nyligen. Du kan inte heller beviljas Santanders privatlån om du har befintliga betalningsanmärkningar.

Låneprocess: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att låneprocessen hos Santander är enastående och de ges i denna kategori betyget 5 av 5. Santander har en snabb och smidig låneprocess och de kan ge svar på din låneansökan direkt efter att den är signerad och skickad. Det är positivt eftersom många långivare som erbjuder privatlån kan behöva minst en bankdag av manuell hantering innan de kan ge svar på en låneansökan.

En negativ aspekt med Santanders låneprocess är att utbetalningar inte kan hanteras eller genomföras under helger. Santander kan heller inte betala ut lån direkt vilket betyder att du i regel behöver vänta 1-3 bankdagar innan ditt beviljade lån betalats ut till ditt konto.

Kundservice: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att Santanders kundservice är dålig och de ges i denna kategori betyget 1 av 5. Det som är positivt med Santanders kundservice är att den är tillgänglig via telefon varje vardag mellan 09:00 och 16:00. En annan positiv aspekt med Santanders kundservice är att du kan hantera dina lån och få hjälp med supportärenden via deras telefon app Santander Sverige – Mobilbank.

En negativ aspekt med Santanders kundservice är att den är stängd under samtliga helgdagar. Det betyder att eventuella frågor om Santanders lån som du vill ställa på helgen endast kan besvaras nästkommande bankdag.

En annan negativ aspekt med Santanders kundservice är att den inte är tillgänglig via mejl eller chatt, utan endast via inlogg. Det gör det mycket krångligare för låntagare som inte är befintliga att kunder till Santander att kontakta dem. Detta särskiljer också Santander från många andra långivare som erbjuder privatlån.

Vem är Santanders privatlån bäst för?

Santanders privatlån är bäst för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett billigt privatlån med en låg ränta och utan tillkommande avgifter. Det beror på att Santanders lån varken har en uppläggnings- eller aviavgift och en låg frånränta på 5,35 %.

Det är även ett bra privatlån för dig som har en deltid- eller timanställning eftersom Santander beviljar privatlån oavsett anställningsform.

Omständigheter när Santanders privatlån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att låna från Santander:

 • Du vill samla dina befintliga lån med ett samlingslån. Santanders privatlån är ett bra lån att ta som samlingslån eftersom de tillåter höga lånebelopp, långa återbetalningstider, medsökande och har en förhållandevis låg ränta.
 • Du vill ta ett privatlån på små belopp. Eftersom Santanders gräns för minsta lånebelopp är 10 000 kr är det ett passande lån om du vill ta ett lån på små belopp. Eftersom lånet inte har några avgifter går en större del av lånekostnaden inte heller till avgifter.
 • Du vill minimera dina lånekostnader och ta ett billigt lån. Eftersom Santander erbjuder ett lån med en förhållandevis låg frånränta på 5,35 % och inga avgifter är det ett bra val för dig som vill ha låga lånekostnader och söker ett billigt privatlån.
 • Du behöver ta ett lån men har en låg månadsinkomst. Santander har ett förhållandevis lågt krav för månadsinkomst och kräver som minst en inkomst på 12 500 kr per månad. Det är således ett bra lån att ta om du som låntagare har en låg månadsinkomst.

Vem är Santanders privatlån dåligt för?

Santanders privatlån är dåligt för dig med låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar. Det beror på att Santander endast beviljar låntagare utan betalningsanmärkningar och kräver att låntagaren har en taxerad inkomst från de två senaste inkomståren.

Det innebär att om du nyligen kommit in i arbetsmarknaden kan du inte beviljas ett lån från Santander oavsett inkomstnivå eller anställningsform.

Alternativ om Santanders privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Santanders privatlån inte är rätt för dig:

 • Spargo Finans Privatlån: lån utan säkerhet som kan beviljas med betalningsanmärkningar. För att beviljas ett lån från Spargo Finans krävs en månadsinkomst på minst 20 834 kr. Hos Spargo Finans kan du låna 10 000150 000 kr till en frånränta på 6,84 % och en maxränta på 21,60 %. Spargo Finans har även en tillkommande uppläggningsavgift på 595 kr och en autogiroavgift på 19 kr per månad.
 • Ferratum Blancolån: privatlån som kan beviljas utan anställning med inkomst från till exempel A-kassa eller CSN. Ferratums privatlån har en frånränta på 5,25 %, en representativ ränta på 6,75 % och en maxränta på 17,55 %. Lånet har dessutom inga tillkommande avgifter. Hos Ferratum kan du ta privatlån på 20 000300 000 kr.

Fördelar med lån från Santander

De viktigaste fördelarna med privatlån från Santander är:

 • Det är ett privatlån med en förhållandevis låg ränta. Santander erbjuder ett lån med en förhållandevis låg frånränta på 5,35 %, en låg representativ ränta (vanligast förekommande ränta) på 7,35 % och inga avgifter. Det är således ett fördelaktigt lån för dig som söker ett lån med låg ränta.
 • Du får besked direkt på skärmen efter din låneansökan. Efter att du signerat och skickat in en låneansökan till Santander på deras hemsida får du alltid ett besked direkt på skärmen.
 • Det går att låna som pensionär med inkomst från pension. Santander har inget krav på maxålder för sina låntagare och godkänner inkomst från pension. Det är alltså ett bra lån att ta som pensionär.
 • Du kan lägga till med medlåntagare på lånet. Santander godkänner att du lägger till en medlåntagare på ditt lån om du till exempel har svårt att bli beviljad ensam.
 • Lånet läggs upp utan en uppläggningsavgift. Till skillnad från många andra privatlån är Santanders privatlån ett lån som läggs upp utan uppläggningsavgift.
 • Det är ett lån som kan förlängas. Du kan vid behov förlänga lån hos Santander vilket betyder att du förlänger din återbetalningstid. Det kan vara positivt eftersom det kan sänka dina månadskostnader.

Nackdelar med lån från Santander

De största nackdelarna med privatlån från Santander är:

 • Du får inte låna om du har några betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar kan du inte beviljas ett privatlån från Santander. Är så fallet behöver du istället ansöka om lån som går att ta trots betalningsanmärkningar.
 • Du måste inneha ett BankID. För att signera din låneansökan och ditt skuldebrev från Santander behöver du ett BankID. Om du inte har ett BankID behöver du ansöka om lån som går att ta utan BankID.
 • Kräver en deklarerad inkomst från de två senaste inkomståren. Det betyder att om du till exempel är ny i arbetsmarknaden och endast haft en inkomst det senaste året kan du inte beviljas ett lån från Santander.

Jämför Santanders privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Santanders privatlån i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Santander Privatlån Santander Privatlån 10 000-350 000 kr 5,35-14,35 % 2 år-12 år
4,1/5
SEB Privatlån SEB Privatlån 20 000-350 000 kr 5,25-13 % 2 år-10 år
3.9/5
Nordnet Privatlån Nordnet Privatlån 20 000-500 000 kr 3,9-10,9 % 2 år-15 år
3,7/5

Vad särskiljer Santanders privatlån från andra?

Det som särskiljer Santanders privatlån från andra privatlån är att det är ett förhållandevis billigt lån. Santanders frånränta på 5,35 % och representativa ränta på 7,35 % är lägre än vad de flesta andra långivare som har privatlån erbjuder.

Övriga särskiljande faktorer för Santanders privatlån är att lånet inte har några tillkommande avgifter utöver räntan och att du får svar på din ansökan direkt efter att den skickats in.

Santander privatlån vs DNB Privatlån

DNB erbjuder ett privatlån med en frånränta på 4,4 % och en maxränta på 10,7 % vilket är lägre än Santanders frånränta på 5,35 % och maxränta på 14,35 %. Du som låntagare behöver betala en uppläggningsavgift på 395 kr hos DNB. Santander har till skillnad från DNB inte några avgifter för sitt privatlån.

Santander kan som högst godkänna lånebelopp på 350 000 kr och även DNB kan godkänner högst lånebelopp upp till 350 000 kr. Om du vill ta ett mindre lån är DNB:s minsta tillåtna lånebelopp 20 000 kr och Santanders är 10 000 kr.

Det går också att ta lån med längre återbetalningstider från DNB än Santander eftersom DNB godkänner löptider från 24 till 180 månader. Santander godkänner något kortare löptider från 24 till 144 månader.

Santander privatlån vs Handelsbanken Privatlån Direkt

Handelsbanken erbjuder privatlån på ett spann mellan 30 000 och 150 000 kr vilket skiljer sig från Santander som erbjuder lån på ett spann mellan 10 000 och 350 000 kr. Santander har längre maximal löptid på sina lån än Handelsbanken men du kan välja en kortare återbetalningsperiod hos Handelsbanken. Privatlån från Santander har en löptid från 24 till 144 månader medan privatlån från Handelsbanken har en löptid från 12 till 120 månader.

Santander har en frånränta på 5,35 % vilket är lägre än Handelsbankens rörliga ränta som för närvarande är på 8,6 %. Santander privatlåns maxränta på 14,35 % är dock högre än Handelsbankens ränta på 8,6 %.

Däremot är Santanders representativa ränta (vanligast förekommande räntesats) på 7,35 % ungefär samma som Handelsbankens ränta på 8,6 %. Handelsbanken Privatlån har också en tillkommande uppläggningsavgift på 595 kr till skillnad från Santander som inte har några avgifter.

Ansök om Santanders privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Santanders privatlån via en låneförmedlare kan du jämför deras lån med flera andra långivares. På så sätt maximerar du chansen att beviljas bra lånevillkor (såsom en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Santanders privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Enklare Enklare 5,07-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,2/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Santander kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de på förhand bedömer passar din situation och sökta lån.

Se mer: Jämför låneförmedlare i Sverige.

Kundomdömen av Santander online

Det finns många omdömen om Santander Consumer Bank Sverige online. Du bör däremot ha i åtanke att dessa är omdömen om Santander som bank och handlar inte nödvändigtvis specifikt om Santanders privatlån. Santander Consumer Bank Sverige har ett betyg på 1,3 av 5 på Trustpilot (baserat på ungefär 250 omdömen) vilket är ett lågt betyg.

Många positiva omdömen om Santander berömmer deras kreditkort, sparandetjänster och kundservice. Även Santanders snabba låneprocess har fått bra omdömen på nätet. Flera positiva omdömen om Santander beskriver bankens kreditgivning som snabb, enkel och pålitlig.

Många negativa omdömen om Santander beskriver kundservicen som långsam och oseriös samt beskriver väntetiderna som långa. Långa telefontider är ett genomgående ämne i de flesta negativa omdömen om Santander. Även Santaders leasingavtal kritiseras i flera negativa omdömen om Santander som går att hitta på nätet.

Krav för Santanders privatlån

Santanders grundkrav för privatlån är:

 • Du som låntagare behöver vara minst 20 år.
 • Låntagare behöver ha en taxerad inkomst från två senaste inkomståren.
 • Månadsinkomst på minst 12 500 kr.
 • Inga befintliga betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Du som låntagare behöver ha någon typ av anställning.
 • Ett BankID för att signera låneansökan och skuldebrev digitalt.

Om du inte uppfyller Santanders krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Santander.

Innan du ansöker om Santanders privatlån

Innan du ansöker om Santanders privatlån bör du beakta detta:

 • Santanders grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Santanders grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Santanders lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Santander tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, definitivt göra det. Att låna pengar med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Santanders privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.

Hur du ansöker om Santanders privatlån

Så gör du för att ansöka om Santanders privatlån:

 1. Gå in på Santander Consumer Banks hemsida via din mobil eller dator.

 2. Klicka på “Låna pengar” följt av “Privatlån”.

 3. Scrolla ner lite och välj ditt önskade lånebelopp och återbetalningstid.

 4. Se över din uppskattade månadskostnad.

 5. Klicka på “Ansök nu” för att gå vidare med din ansökan.

 6. Fyll i ditt personnummer och dina kontaktuppgifter.

 7. Välj vad lånet ska användas till och om du vill ha en medsökande.

 8. Signera din ansökan med BankID och se ditt besked från Santander.

Så har vi betygsatt Santanders privatlån

För vår recension av Santanders privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Santanders privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Santanders privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Santanders process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Santanders låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Santander för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar hos Santander?

Ja, det är säkert att låna pengar hos Santander. I Sverige har Santander sedan 2005 arbetat som finansiell institution under Finansinspektionens tillsyn. Det är en bank med flertalet tjänster kopplat till betalningar, sparande, lån och mycket mer. I Sverige arbetar Santander Consumer Bank även under Konsumentverkets tillsyn och regler.

Santander Consumer Group är ett dotterbolag till Banco Santander som är det spanska moderbolaget. Banco Santander är en av världens 20 största bankinstutioner med närvaro i över 25 länder.

Erbjuder Santander endast privatlån?

Nej, Santander erbjuder olika typer av lån utöver deras privatlån. Du kan till exempel ta billån, fritidslån, samlingslån eller privatleasing via Santander också. Santander kan även erbjuda kreditkort till deras kunder samt lån- och kreditskydd. Du kan ta lån hos Santander både som privatperson och som företagare.

Hur lång tid tar en utbetalning från Santander?

En utbetalning från Santander tar i regel 1-3 bankdagar för att genomföras. Du kan få svar på din ansökan direkt av Santander men utbetalningar kräver alltid manuell handläggning. Santander kan även inte betala ut lån direkt till ditt konto utan du behöver i regel vänta minst en bankdag innan du har pengarna.

Har Santander någon mobilapp jag kan hantera lån i?

Ja, du kan hantera lån, inbetalningar och mera via Santanders mobilapp Santander Sverige – Mobilbank. Du kan även ringa Santanders kundservice via appen se över din låneinformation. Appen går att ladda ner via Google Play Store eller Apple Store kostnadsfritt.

Detaljerad information om Santander Privatlån

Information om Santander Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.1 / 5 Trust pilot score 1.1 / 5
(437 omdömen)
Krav hos Santander Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Santander privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Santander privatlån måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Santander Privatlån
Ränta
5,35 - 14,35 %
Effektiv ränta
7,6 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
0 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Santander Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 7,35 % nominell ränta, 0 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 179 kr och effektiv ränta på 7,6 %. Totalt att betala blir 141 504 kr.