Sidan innehåller annonser

SEB Enkla Lånet privatlån: Recension 2024

SEB Enkla Lånet är ett lån utan säkerhet som passar utmärkt för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett billigt privatlån med få avgifter. Det beror på att SEB Enkla Lånet har en förhållandevis låg frånränta på 5,25 % och endast en tillkommande avgift, en uppläggningsavgift på 300 kr.

Det finns däremot andra privatlån som är billigare eller har högre beviljandegrad än SEB Enkla Lånet. Om du har låg kreditvärdighet, betalningsanmärkningar, eller söker det billigaste lånet kan det vara bra att se över andra privatlån än SEB:s. Till exempel genom att ansöka via en låneförmedlare. Privatlånet från SEB är alltså inte det bästa lånet ur något avseende.

Läs hela recensionen

SEB Privatlån
 • Lånebelopp: 20 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 5,25 - 13 %Fördel
 • Löptid: 2 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Seb.se
Lånea cover

Vårt omdöme av SEB Privatlån: Ganska bra, 3.9/5

Lånea anser att SEB:s privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,9 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från SEB är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. SEB:s privatlån har en frånränta på 5,25 % (5,12 % om du är kund i SEB Pension och Försäkring), en representativ ränta på 6,8 % och en maxränta på 13 %. Om du är SEB kund slipper du den tillkommande uppläggningsavgiften på 300 kr.
 • Beviljandegrad: betyg 3/5. SEB:s privatlån kan endast beviljas om du är fast anställd eller pensionär och är fri från betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 2.5/5. SEB hanterar och betalar endast ut lån på vardagar via en manuell process. Direktutbetalningar kan endast ske till konton på SEB.
 • Kundservice: betyg 5/5. SEB:s kundtjänst är tillgänglig via telefon, mejl, chatt och sociala medier alla dagar 08:00 till 22:00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av SEB Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.9/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad3/5
Låneprocess2.5/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för SEB Enkla Lånet är enastående och privatlånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. SEB har en förhållandevis låg frånränta på 5,25 %, en representativ ränta på 6,8 % och en maxränta på 13 %. Om du är kund hos SEB Pension och Försäkring har du möjlighet att få en ännu lägre ränta än frånräntan. Lånets enda avgift är uppläggningsavgiften på 300 kr, vilken du kan slippa om du vid ansökningstillfället redan är SEB kund.

En negativ aspekt med SEB Enkla Lånet är att maxräntan på 13 % är högre än maxräntan hos vissa andra långivare med privatlån. Det är även en negativ aspekt att för varje utlandsbetalning till länder utanför ESS (EU-länder, Storbritannien, Norge, Island och Lichtenstein) tillkommer en avgift på 50 kr (300 kr om det görs via kundtjänsten).

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos SEB och återbetalas över 10 år till nominell ränta 6,8 % och en uppläggningsavgift på 300 kr har privatlånet en effektiv ränta på 7,09 %. Det är bra, eftersom det är bättre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för SEB:s privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. En positiv aspekt med SEB Enkla Lånet är att lånet kan beviljas även om du är pensionär så länge du klarar SEB:s inkomstkrav. Det krävs ingen deklarerad inkomst för att beviljas SEB Enkla Lånet vilket betyder att du kan beviljas även om du nyligen fått en anställning och inte haft en inkomst tidigare.

Det negativa med SEB:s beviljandegrad är att det krävs att du har en fast anställning eller pension. Du kan alltså inte beviljas ett lån om du har en deltidstjänst eller om du studerar. Det finns en möjlighet att du blir beviljad med en provanställning om det är planerat att den ska övergå till en fast anställning. Du bör i detta fall även ha några års erfarenhet på arbetsmarknaden.

SEB kräver även att du har en inkomst på minst 20 000 kr per månad vilket är ett högt inkomstkrav jämfört med andra långivare med privatlån. Du kan inte beviljas ett lån hos SEB med betalningsanmärkningar.

Låneprocess: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos SEB är medioker och de ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. SEB hanterar låneansökningar och utbetalningar varje vardag via en manuell process. Något positivt är att du kan ansöka om privatlån hos SEB genom deras hemsida, app och kundtjänst. Om du saknar ett Mobilt BankID har du fortfarande möjlighet att ansöka om privatlån via SEB genom signering till exempel kort och kortläsare från SEB.

En nackdel med SEB enkla lånet är att du inte kan få din låneansökan eller din utbetalning från SEB hanterad under en helgdag. Det går heller inte att motta en direktutbetalning av SEB om ditt utbetalningskonto inte är ett SEB konto. Om din låneansökan beviljas av SEB betyder det att du i vanliga fall behöver vänta 1-3 bankdagar innan du får pengarna på ditt konto. Du kan inte få svar av SEB direkt efter din ansökan skickats in.

Kundservice: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att SEB:s kundservice är enastående och de ges i denna kategori betyget 5 av 5. SEB:s kundservice är tillgänglig för support under veckans alla dagar mellan 08:00 och 22:00. Du kan ta hjälp av SEB:s kundtjänst via telefon, chatt, mejl och sociala medier under deras öppettider.

SEB:s kundservice kan inte hantera låneansökningar under helgdagar vilket är en negativ aspekt. Det betyder att låneansökningar skickade under helger inte kan hanteras innan nästkommande bankdag. SEB kan under vissa dagar även ha långa telefonköer till kundservicen vilket främst beror på att det är en storbank med många kunder jämfört med mindre långivare.

Vem är SEB:s privatlån bäst för?

SEB:s privatlån är bäst för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett förhållandevis billigt lån med få avgifter. Det beror på att SEB har en låg frånränta på 5,25 % jämfört med andra långivare med privatlån och att det endast tillkommer en avgift i form av en uppläggningsavgift på 300 kr. SEB är även en bra långivare för dig som vill ha en lättillgänglig och hjälpsam kundservice.

Omständigheter när SEB:s privatlån passar bra

Några omständigheter när det passar bra att låna från SEB:

 • När du samlar lån med ett samlingslån. Om vill samla dina lån med ett samlingslån kan SEB vara ett bra alternativ på grund av dess låga frånränta (5,25 %). SEB erbjuder också möjligheten att lägga till medsökande samt lösenkrav, vilket brukar medföra att du kan låna ett högre belopp till en lägre ränta än annars.
 • Du vill hålla dina lånekostnader låga och söker ett billigt lån. På grund av SEB:s förhållandevis låga frånränta och få antal avgifter är det ett bra alternativ om du söker ett billigt privatlån.
 • När en oförväntad utgift kräver ett banklån. Om du till exempel behöver betala en oförväntad skatteskuld eller fordonsskada kan SEB Enkla Lånet vara ett bra alternativ om du behöver ett banklån.

Vem är SEB:s privatlån dåligt för?

SEB:s privatlån är dåligt för dig med låg kreditvärdighet som inte är fast anställd eller har betalningsanmärkningar. Det beror på att SEB endast godkänner låntagare med fast anställning eller pension. SEB:s lån är även dåligt för dig med anmärkningar, eftersom de kräver även att du som låntagare är fri från betalningsanmärkningar.

Alternativ om SEB Enkla Lånet inte passar dig

Förslag på andra alternativ om SEB:s privatlån inte är rätt för dig:

 • Ellos Privatlån: lån utan säkerhet som kan beviljas med låg inkomst och oavsett anställningsform. Ett privatlån från Ellos har en representativ ränta på 9,68 % och kan beviljas oavsett om du är timanställd, deltidsanställd eller fast anställd. Ellos har ett lågt minimikrav på 7000 kr för låntagares månadsinkomst.
 • Moank Privatlån: blancolån som kan beviljas trots betalningsanmärkningar. Ett privatlån från Moank har en förhållandevis låg frånränta på 3,9 % och en hög maxränta på 14,95 %. Moank kan godkänna låntagare med alla typer av anställningsformer.

Fördelar med lån från SEB

De viktigaste fördelarna med privatlån från SEB är:

 • En förhållandevis låg låneränta. SEB:s frånränta på 5,25 % är en låg låneränta jämfört med andra långivare med privatlån. Om du är kund hos SEB Pension och Försäkring kan du dessutom få en ännu lägre ränta än frånräntan.
 • Ett privatlån passande för ett samlingslån. Eftersom SEB Enkla Lånet har en låg nominell ränta, tillåter medsökande och kan bevilja lån med lösenkrav är det passande för ett samlingslån.
 • Mobilt BankID är inte ett krav. Du kan signera din låneansökan och ditt skuldebrev från SEB med till exempel kort och kortläsare från SEB om du inte har ett Mobilt BankID. Se: Lån utan BankID.
 • Går att låna som pensionär. Eftersom SEB inte har någon maximal åldersgräns för låntagare och godkänner pension som en form av inkomst går det bra för dig att ta ett privatlån som pensionär.
 • Möjligt att lägga till medsökande (medlåntagare) på lånet. Om du har svårt att bli beviljad ett lån från SEB kan du ta ett lån med medsökande för att öka dina chanser att bli beviljad.
 • Ett privatlån med lång återbetalningstid. SEB beviljar lån med långa återbetalningstider upp till 10 år (120 månader) vilket är bra om du vill återbetala ditt lån till en låg månadskostnad.
 • Som SEB-kund kan du låna utan uppläggningsavgift. Om du vid ansökningstillfället är en befintlig SEB kund kan du låna utan någon uppläggningsavgift.
 • Du har möjlighet att förlänga återbetalningstiden på ditt lån. Om du vill förlänga ditt lån från SEB kan du göra det utan extra kostnad genom att kontakta deras kundservice.

Nackdelar med lån från SEB

De största nackdelarna med privatlån från SEB är:

 • Går inte att låna med betalningsanmärkningar. SEB Enkla Lånet är inte ett lån som kan beviljas trots betalningsanmärkningar. Du behöver således ansöka om ett annat lån om du sedan tidigare har anmärkningar.
 • Du får inte besked direkt efter en låneansökan. Eftersom varje låneansökan hanteras manuellt hos SEB har du inte möjlighet att få besked direkt efter att du signerat din låneansökan.
 • Går inte att låna med en förhållandevis låg inkomst. Eftersom SEB kräver att du som låntagare har en inkomst på minst 20 000 kr per månad är det inte ett lån som kan tas med låg inkomst.
 • Svårt att få lån med låg kreditvärdighet. SEB kräver att du som låntagare har en fast anställning eller pension och har även ett inkomstkrav på minst 20 000 kr per månad. Det är således ett svårt att beviljas lånet med låg kreditvärdighet.
 • Det krävs att du har en fast inkomst. Som låntagare hos SEB måste du ha en fast inkomst från antingen arbete eller pension. SEB Enkla Lånet är alltså inte ett lån som går att ta utan inkomst.
 • I vanliga fall tillkommer en uppläggningsavgift. Förutsatt att du inte är SEB kund vid ansökningstillfället tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kr när du tar ett privatlån hos SEB. Om du vid ansökningstillfället är SEB kund kan du dock ta ett lån utan uppläggningsavgift.

Jämför SEB Enkla Lånet med andra privatlån

Tabell 2: SEB Enkla Lånet i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
SEB Privatlån SEB Privatlån 20 000-350 000 kr 5,25-13 % 2 år-10 år
3.9/5
ICA Banken Privatlån ICA Banken Privatlån 20 000-500 000 kr 5,24-14,95 % 3 år-15 år
3,7/5
Ikano Bank Privatlån Ikano Bank Privatlån 10 000-350 000 kr 6,15-17,94 % 3 år-12 år
3,7/5

Vad särskiljer SEB:s privatlån från andra?

Det som särskiljer SEB:s privatlån från andra privatlån är att det är ett förhållandevis billigt privatlån med ett räntespann från 5,25 % till 13 % och endast en avgift (uppläggningsavgift på 300 kr). Om du sedan tidigare är SEB kund kan du dessutom beviljas lånet utan uppläggningsavgift vilket är ovanligt för ett privatlån.

SEB Enkla Lånet vs SBAB Privatlån

SBAB erbjuder ett privatlån med ett räntespann från 5,9 % till 10,3 %. Det betyder att det i många fall är ett billigare privatlån än SEB Enkla Lånet som har ett räntespann från 5,25 % till 13 %.

När du beviljas ett lån från SBAB betalar du inga avgifter till skillnad från SEB som har en uppläggningsavgift på 300 kr. SBAB godkänner även samtliga anställningsformer hos låntagare till skillnad från SEB som kräver att du har en fast anställning eller pension.

SEB Enkla Lånet vs Paymark Finans Privatlån

Paymark Finans kan bevilja ett privatlån oavsett anställningsform och trots att du har betalningsanmärkningar. Det är ett bra alternativ till SEB Enkla Lånet som kräver att du har en fast anställning eller pension och är fri från anmärkningar.

Paymark Finans räntespann sträcker sig från 6,84 % till 21,6 % vilket gör det till ett dyrare lån än SEB:s privatlån som har ett räntespann från 5,25 % till 13 %.

Ansök om SEB Enkla Lånet via låneförmedlare

Ansöker du om SEB:s privatlån via en låneförmedlare kan du jämför deras lån med flera andra långivares privatlån. På så sätt maximerar du chansen att beviljas bra lånevillkor (såsom en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om SEB:s privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att SEB kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de på förhand bedömer passar din situation och sökta lån.

Se mer: Sveriges bästa låneförmedlare 2024.

Kundomdömen av SEB Enkla Lånet online

Det går att hitta många omdömen om SEB på nätet. Dessa betyg är däremot ofta helhetsbetyg på SEB som bank vilket betyder att omdömen inte är specifika recensioner om SEB:s privatlån. Eftersom SEB är en storbank med flera tjänster utöver privatlån är detta något du bör ha i åtanke när du läser omdömen om SEB online. På Trustpilot har SEB ett betyg på 1,4 av 5 (baserat på över 340 omdömen) vilket är ett lågt betyg.

Många positiva omdömen om SEB tar upp kundservicen och rådgivarnas bemötande som kvalitativ och bra. Rådgivningen inom privatlån, bolån och försäkringar har fått flertalet positiva omdömen från tidigare kunder. Många kunder jämför även bemötandet från servicepersonal positivt gentemot andra storbanker som Nordea och Swedbank.

Vissa negativa omdömen om SEB tar upp besvär kring de digitala plattformarna som hemsidan och appen. En del kunder har till exempel uppgett att processen kring uppdatering av BankID och beställning av nytt bankkort varit problematisk och krånglig. Det har även lyfts kritik mot att det är svårt att hitta lediga tider hos SEB:s bankkontor.

Krav för SEB:s privatlån

SEB:s grundkrav för privatlån är:

 • Låntagare ska vara i myndig ålder (minst 18 år).
 • En månadsinkomst på minst 20 000 kr.
 • En fast anställning eller pension.
 • Inga betalningsanmärkningar.
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller SEB:s krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av SEB.

Innan du ansöker om SEB:s privatlån

Innan du ansöker om SEB:s privatlån bör du beakta detta:

 • SEB:s grundkrav. Säkerställ att du uppfyller SEB:s grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. SEB:s lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom SEB Enkla Lånet tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, definitivt göra det. Att ta lån med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än SEB:s privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om SEB:s privatlån

Så gör du för att ansöka om SEB:s privatlån:

 1. Gå in på SEB:s hemsida via din mobila webbläsare eller dator.

 2. Klicka på “Privat” för att få upp en lista av SEB:s tjänster.

 3. Klicka på “Privatlån – Enkla lånet” under “Bolån och andra lån”.

 4. Klicka på “Ansök om privatlån” för att påbörja en ansökan.

 5. Fyll i uppgifter om ditt önskade lånebelopp och återbetalningstid.

 6. Fyll i ditt kontonummer och ditt personnummer.

 7. Fyll i uppgifter om hushåll och jobb samt dina befintliga skulder.

 8. Granska din ansökan och skicka in den genom en digital signering.

Så har vi betygsatt SEB:s privatlån

För vår recension av SEB:s privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt SEB:s privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos SEB:s privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till SEB:s process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat SEB:s låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till SEB för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Är det säkert att låna pengar hos SEB?

Ja, det är säkert att låna pengar från SEB. Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) startades år 1856 och har sedan dess blivit en internationell långivare med närvaro i flera olika länder.

I Sverige arbetar SEB under Konsumentverket och Finansinspektionens tillsyn och är en av landets mest populära banker. Det är ett tecken på att SEB är en seriös och säker aktör inom kreditgivning.

Vad kan ett privatlån från SEB användas till?

SEB har inga krav på hur du som låntagare använder lånade pengar. Det betyder att du är fri att använda SEB Enkla Lånet till valfritt ändamål. Ett privatlån kan användas till att till exempel betala av skatteskulder, skador på fordon eller privata skulder.

Kräver SEB Enkla Lånet någon säkerhet?

Nej, SEB Enkla Lånet är ett lån utan säkerhet. Lånet har alltså inte ett objekt som står som säkerhet likt hur ett bolån har en bostad som säkerhet. Privatlån eller blancolån är lån utan säkerhet vilket är en anledning till att de oftast har lägre ränta än till exempel bostadslån.

Om du inte kan återbetala ett privatlån har du inget pantsatt objekt för att lösa lånet och undvika att skulden går vidare till Kronofogden. Det har du till exempel om du har ett bolån eftersom den bostad som används som säkerhet i bolånet är ett pantsatta objekt.

Har SEB någon mobilapp där du kan hantera ditt privatlån?

Ja, SEB har en app för privatpersoner där du enkelt kan ta hantera ditt privatlån. På SEB-appen kan du hantera ditt privatlån och eventuella bolån, sparande och lönekonto. Du kan även kontakta SEB:s kundservice via interna kundpost, telefon eller chatt. SEB appen är tillgänglig på Google Play Store och App Store.

Detaljerad information om SEB Privatlån

Information om SEB Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.4 / 5 Trust pilot score 1.4 / 5
(529 omdömen)
Krav hos SEB Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
SEB privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
20 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas SEB privatlån måste du vara fast anställd eller pensionär.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om SEB Privatlån
Ränta
5,25 - 13 %
Effektiv ränta
7,09 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
300 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos SEB Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6,8 % nominell ränta, 300 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 151 kr och effektiv ränta på 7,09 %. Totalt att betala blir 138 395 kr.