Sidan innehåller annonser

Omdöme av Nstart lån: Läs Vår Recension (2023)

Nstart är mer eller mindre ensamma om att hjälpa personer som har många dyra lån och krediter med samlingslån. I många fall är de en livlina för de i ekonomisk knipa och tar därför ut en hög ränta jämfört med andra långivare.

Utbetalningen är smidig, och de hjälper dig alltid att betala av alla lån och krediter. Dessutom tilldelas du en personlig rådgivare som hjälper dig genom hela processen.

Notera att Nstart endast kan betala av lån du redan har, och alltså inte betala ut några pengar till ditt bankkonto.

Läs hela recensionen

Nstart Samlingslån
 • Lånebelopp: 30 000 - 500 000 krFördel
 • Ränta: 8,95 - 21,95 %Fördel
 • Löptid: 2 - 15 år Fördel
Ansök nu
Läs mer eller ansök på Nstart.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Nstart Samlingslån: Ganska bra, 3.8/5

 • Lånekostnad: betyg 3/5.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5.
 • Utbetalning: betyg 4/5.
 • Kundservice: betyg 5/5.

Gå till: Metod för betygsättning

Läs mer på Nstart.se

Omdöme av Nstart Samlingslån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.8/5
Lånekostnad3/5
Beviljandegrad4/5
Utbetalning4/5
Kundservice5/5

Lånekostnad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Jämfört med många smålån har de en lägre ränta. Jämfört med större privatlån är räntan däremot hög. Anledningen till att använda Nstart är inte kostnaden, utan möjligheten att städa upp privatekonomin rejält.

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

De kan bevilja samlingslån upp till 300 000 kr för ensamsökande. Vid skuld hos Kronofogden eller för högre belopp krävs en medsökande som extra trygghet för långivaren.

Utbetalning: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

De löser alla dina befintliga lån redan samma bankdag som du signerar deras låneavtal. De betalar däremot aldrig ut till ditt konto, utan betalar endast av befintliga lån.

Kundservice: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Vid kontakt tilldelas du en personlig rådgivare som hjälper dig ta fram rätt underlag och lösa dina befintliga lån.

Om Nstart

NyStart Finans Sverige AB grundades 2014 av samma personer som ligger bakom låneförmedlaren Zensum. Som namnet föreslår fokuserar de på att ge privatpersoner med många dyra lån en ny start.

Deras omstartslån blev snabbt blivit populärt i och med att det i många fall hjälper personer som står inför en ekonomisk kris.

Nstart

 • Nstart har en gedigen bakgrund inom kreditgivning och har de senaste åren fått väldigt goda omdömen.
 • Kan samla upp till 500 000 kr i befintliga lån och krediter, även om du har betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden.
 • Lägger stor vikt i vem de lånar ut till. Bryr sig till exempel inte mycket om tidigare UC förfrågningar utan försöker se till personen bakom lånen.

Företagets omdöme online har de senaste åren förbättrats avsevärt. Det beror på att de behövt lära sig vilka de kan låna ut till och har därför behövt avslå mycket ansökningar.

Idag är de frikostiga med sina lån och erbjuder i det stora hela en mycket populärt tjänst. Något som avspeglar sig i deras (numera) goda omdöme online.

 • Du tilldelas alltid en personlig rådgivare som hjälper dig från början till slut.
 • De har korta handläggningstider och du får svar inom ett par timmar under kontorstider.
 • De fokuserar på att hjälpa de som har svårt att få lån och samtidigt är i stort behov att förbättra sin ekonomi.

 

Läs mer på Nstart.se

Hur fungerar ett lån från Nstart?

Ett omstartslån från Nstart erbjuds i spannet 30 000500 000 kr med en återbetalningstid upp till 15 år. Likt andra privatlån krävs det inget säkerhet mer än att personen eller personerna som står på lånet måste säkerställa dess återbetalning.

Nstart erbjuder inga nylån, utan är istället specialister på att samla befintliga lån. De löser alla typer av skulder såsom kontokrediter, vanliga lån, SMSlån och inkassoskulder.

Det är gratis att extraamortera eller förtidsinlösa detta saneringslån. Det är vanligt att de som beviljas lånet betalar in lite extra varje månad. Att betala in extra sänker både månadskostnaden och totalkostnaden för lånet och är starkt rekommenderat.

Kostnad för att samla lån hos Nstart

Hos Nstart erbjuds du en individuellt satt rörlig ränta mellan 8,9521,95 %. Utöver ränta tar de ut en uppläggningsavgift på 995 kr samt en månadsvis administrativ avgift på 29 kr. Det leder till att ett lån hos dem maximalt kan ha en effektiv ränta på 28,9 %.

Jämfört med många andra lån i denna storleksordning är räntan hög. Men – man ta hänsyn till att de många gånger löser lån och krediter som är betydligt mycket dyrare.

Syftet med deras verksamhet är dock inte att vara billigast. Nstart fokuserar istället att hjälpa dem som riskerar att få en betalningsanmärkning, samt de som redan har fått de och behöver låna pengar trots skuld hos Kronofogden.

Ett tips för att få ett billigt lån

För de som är kostnadsmedvetna är en stark rekommendation från vår oss på Lånea att först samla dina lån och krediter med Nstart. Väntar du sedan 12 månader kommer alla UC förfrågningar ha försvunnit ur ditt register (om du undviker att ansöka om nya lån).

Din ekonomi kommer då att förbättras och i andra långivares ögon se väldigt städad ut. Med färre UC-förfrågningar och ett stort lån istället för flera små bör du kunna beviljas en ränta i spannet 3-10 %.

Din ränta sänks över tid

Om du bestämmer dig för att ha kvar lånet och skötsamt betalar alla räkningar i tid kan du efter ett år (och varje år efter det) få en sänkt ränta på ditt Nstart-lån.

En räntesänkning kräver däremot att du kontaktar dem själv efter du haft lånet minst ett år. Det kommer även genomföras en ny kreditprövning (tas en ny UC) i samband med detta. Du kan aldrig få en högre ränta genom att göra en ny kreditprövning hos dem.

Betalningsfri månad

I fall du betalar fakturorna på utsatt tid under minst 12 månader i följd kan de erbjuda en betalningsfri månad. Det innebär inte att du slipper räntan för perioden, utan endast amorteringen.

I praktiken läggs räntebeloppet på nästa månads faktura, samtidigt som du slipper amortera. Den betalningsfria månaden är ingen större fördel med andra ord, men kan vara bra om du skulle råka ut för betalningssvårigheter.

Nstarts krav

Nstart har väldigt tydliga officiella krav och det är viktigt att du gå igenom dessa innan du ansöker. Vi på Lånea har genom kontakt med Nstart även tagit fram ett antal rekommendationer.

Dessa är nödvändigtvis inte konkreta krav, men är absolut faktorer som är värda att ta i beaktande.

Dessa krav har Nstart för sina sökande:

 • Du måste vara 1865 år gammal.
 • Du eller en medsökande måste ha en tillsvidareanställning.
 • Den fast anställda måste ha en inkomst på minst 22 000 kr/mån.
 • Lånebelopp över 300 tkr kräver medlåntagare.
 • Vid skuld hos Kronofogden krävs medsökande.

 

Läs mer på Nstart.se

Övriga rekommendationer

Det finns även ett par andra förhållningsregler att ställning till:

 • Din årsinkomst bör vara 1,5 gånger högre än skulden som skall lösas.
 • Du måste kunna stödja din inkomst med arbetsgivarintyg eller lönespecifikationer.
 • Du som huvudsökande måste ha en inkomst från anställning. Om du inkluderar en medsökande med fast anställning räcker det om du har en timanställning, deltidsanställning, tidsbegränsad anställning, projektanställning eller är egenföretagare.
 • Om du som huvudlåntagare är fast anställd skadar det inte att inkludera en medsökande med någon av ovan nämnda anställningsformer.
 • Det finns ingen övre gräns för antalet betalningsanmärkningar, en individuell bedömning görs.
 • De lägger väldigt lite värdering i hur många UC-förfrågningar du gjort jämfört med andra långivare.

Kreditbedömning

Nstart har en erkänt snabb låneprocess med tanke på att alla beviljade lån beslutas om manuellt. Med det sagt är det många kunder som klagat online på att de fått avslag på ett par sekunder.

Det beror på att deras system direkt gör en automatisk kreditvärdering vid ansökan. Om “systemet säger nej” i detta skede kommer du tyvärr inte kunna få nystartslånet beviljat.

Klarar du den automatiska kreditprövningen kommer deras lånerådgivare utvärdera ansökan manuellt. De är väldigt tydliga med att de “ser hela bilden” och tar i detta skede beslut utifrån individen och inte enbart utifrån vad kalkylen säger.

Detta tar Nstart hänsyn till när de beviljar lån

Det finns såklart en stor mängd faktorer som utvärderas både automatiskt men även manuellt av deras handläggare. I stora drag använder de detta som underlag i sin utvärdering:

 • Din ekonomiska historik från UC.
 • Tidigare banktransaktioner på ditt bankkonto via tjänsten Instantor.
 • Uppgifter du angivit i ansökan (inkomst, utgifter etc).
 • Hur stor sänkning i månadsbetalning en konsolidering av dina lån leder till.
 • Intrycket rådgivaren får av dig och din ekonomi i ert samtal.

Deras bedömning beror alltså på flera faktorer. Tänk därför på att ge så uppriktig information som möjligt. Det skadar inte heller att vara så trevlig som möjligt i kontakten med dem!

Begär ofta kompletteringar

I många fall begär de även så kallade kompletteringar innan de slutligen kan godkänna lånet. Det kan handla om dina senaste lönespecifikationer, ID-kopia eller andra handlingar som stödjer de uppgifter som angivits i ansökan.

Utbetalning från Nstart

Som nämnt har Nstart korta handläggningstider. Från att skuldebrevet (låneavtalet) undertecknats sker utbetalningen av lånet omgående. Enligt dem själva har dina skulder betalats av inom 6 timmar på helgfria vardagar.

Utbetalningen sker däremot inte till ditt bankkonto. Nstart erbjuder endast lån för att lösa befintliga lån och krediter. Ett av villkoren för ett sådant lån är att pengarna används för just det ändamålet.

Utbetalning kräver en lösenfullmakt

Att pengarna går till dina befintliga kreditgivare säkerställer Nstart genom att tillsammans med dig som sökande muntligen gå igenom de lån och krediter som ska lösas.

De inhämtar alla nödvändiga uppgifter om dina lån (såsom lånebelopp, BG/PG och OCR) och låter dig signera en lösenfullmakt. Genom denna fullmakt har de rätt att i ditt namn lösa de lån och krediter som de inhämtat information om.

Det går alltså inte under några omständigheter att få ett lån från Nstart utbetalt till ditt bankkonto.

Så ansöker du om ett nystartslån från Nstart

Processen för att ansöka om ett samlingslån via Nstart är enkel och kräver inga märkvärdiga uppgifter. Däremot är det viktigt att du går igenom deras krav och våra rekommendationer innan du gör en ansökan. På så vis kan du redan på förhand få en uppfattning om din ansökan kommer beviljas.

En ansökan kräver inget BankID, men det förenklar processen. Du kan alltså i praktiken välja att signera deras skuldebrev med papper och penna.

För att ansöka om ett lån via Nstart följer du stegen nedan:

 1. Ange kontaktuppgifter och anställningsuppgifter.

 2. Ange hur mycket du vill samla. De ser de flesta av dina lån genom UC:n oavsett, ange därför hela din lösbara skuld.

 3. Lägg till en medsökande om möjligt. Det är väldigt tungt vägande faktor för att beviljas deras omstartslån, men inget krav.

 4. Godkänn deras villkor och skicka in ansökan.

Uppfyller du inte deras grundkrav meddelas du ett avslag inom ett par sekunder. I annat fall kommer en handläggare utvärderas ärendet och återkopplar oftast inom 1-2 timmar under deras öppettider.

Om du beviljas ett lån kommer de vilja ha detaljer om dina befintliga lån och krediter. Förbered dig därför på att lite manuellt arbete kan komma att krävas för att slutföra “nystarten” av din privatekonomi.

Metod för betygsättning

Eftersom Nstarts lån tillhör kategorin privatlån har vi baserat deras betyg på 10 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, utbetalning och kundservice. Vi har betygsatt Nstart enligt följande viktning för varje kategori:

 • Lånekostnad: 40 %
 • Beviljandegrad: 30 %
 • Utbetalning: 20 %
 • Kundservice: 10 %

Inom varje kategori har vi även tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Nstart såsom lånebelopp, återbetalningstid, räntespann och avgifter. Vi har också tagit hänsyn till huruvida de godkänner låntagare med betalningsanmärkningar, om de tillåter medsökande samt hur stor andel låneansökningar de uppskattas bevilja.

Därtill har vi utvärderat hur Nstarts process för kreditbedömning ser ut och hur snabbt ett lån kan betalas ut. En snabbare potentiell utbetalning i förhållande till långivarens närmsta konkurrenter innebär ett högre betyg för utbetalning. Slutligen har vi utvärderat möjligheterna att kontakta Nstart för personlig kundservice.

Frågor och svar

Kan Nstart bevilja ett omstartslån trots skuld hos Kronofogden?

Ja, så länge du inkluderar en medlåntagare i ansökan kan du beviljas i dessa fall.

Beviljar Nstart ett lån till personer med skuld hos inkassobolag?

Ja, så länge du eller en medsökande har en tillsvidareanställning (fast anställning) går det bra.

Hur kommer jag åt Mina Sidor hos Nstart?

Gå till nstart.com och klicka på “Mina sidor”. Ange därefter ditt personnummer och logga in med BankID. På sidan hittar du all information om ditt lån såsom återstående belopp, ränta och inbetalningsuppgifter.

Har Nstart gott omdöme?

Ja, de har ett väldigt gott omdöme online. Bara på betygstjänsten Trustpilot är det över 1000 personer som senaste tiden givit dem ett goda betyg. Något som vittnar om att de hjälper många ur ekonomisk knipa.

Efter en genomgång av de negativa omdömen som återfinns på t.ex. Flashback verkar de till synes bero på missförstånd eller orimliga förväntningar på långivaren.

Hur stor räntesänkning kan Nstart erbjuda varje år?

Det är en individuell bedömning och skiljer sig från fall till fall. Har du skött lånets inbetalning och inte ökat din skuldbörda belönas det ofta med en sänkt ränta. Det kan handla om allt från några tiondelar till hela procentenheter.

Varför varnar vissa om Nstart på internet?

Vår uppfattning är att nästan alla negativa omdömen som finns om företaget saknar grund. Eftersom Nstart inte betalar ut några nya lån kan det inte förekomma bedrägerier genom deras tjänst.

Vissa kunder har däremot känt sig besvikna över att de inte beviljats lån. Det är såklart upp till kreditgivaren vilka de vill låna ut pengar till och är således ingen rättighet för den som söker.

Hos vilka låneförmedlare inkluderas Nstart?

Idag kan du få låneförslag från Nstart tillsammans med andra låneförmedlare genom: Advisa, Axo Finans och Zensum.

Detaljerad information om Nstart Samlingslån

Information om Nstart Samlingslån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.5 / 5 Trust pilot score 4.5 / 5
(1869 omdömen)
Krav hos Nstart Samlingslån
Betalningsanmärkningar
Accepteras
×
Nstart är förlåtande och tillåter flera betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
18 - 65 år
Inkomstkrav
22 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att låna hos Nstart behöver minst en sökande vara fast anställd.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Är OK - borgenär krävs
Detaljer om Nstart Samlingslån
Ränta
8,95 - 21,95 %
Effektiv ränta
19,24 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med låneperiod 120 månader.
Uppläggningsavgift
995 kr
Aviavgift
29 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Nstart Samlingslån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 17 % nominell ränta, 995 kr i uppläggningsavgift och 29 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 767 kr och effektiv ränta på 19,24 %. Totalt att betala blir 213 033 kr.