Sidan innehåller annonser

Julalånet privatlån: Recension 2024

Julalånets privatlån är ett lån utan säkerhet som passar bra för låntagare med en medelhög kreditvärdighet och som söker ett billigt privatlån. Julalånets privatlån är även utmärkt för dig som har en låg kreditvärdighet hos UC eller som inte vill belasta din kreditvärdighet negativt hos UC. Orsaken till det är att Julalånet inte använder UC för deras privatlån.

Även om Julalånets privatlån har en låg lånekostnad är deras lån inte det billigaste privatlånet på lånemarknaden. Trots att privatlånet är utan UC är det inte heller det enklaste lånet att bli beviljad. Det finns flera andra privatlån med en lägre ränta än Julalånets lån eller med högre beviljandegrad.

Läs hela recensionen

Julalånet Privatlån
 • Lånebelopp: 30 000 - 300 000 krFördel
 • Ränta: 4,25 - 15,7 %Fördel
 • Löptid: 2 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Jula.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Julalånet Privatlån: Ganska bra, 3.8/5

Lånea anser att Julalånets privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,8 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Julalånet är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 4/5. Julalånet är ett billigt privatlån. Deras lån har en låg ränta och en låg uppläggningsavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 3.5/5. Det kan vara enkelt att beviljas Julalånets privatlån om du har en god betalningsförmåga. Julalånet gör till exempel inte en UC-förfrågan i samband med en låneansökan (de använder Bisnode).
 • Låneprocess: betyg 4/5. Julalånet har en smidig låneprocess för deras privatlån. När du ansöker om privatlån hos Julalånet får du ofta svar direkt på skärmen och ett lån som beviljas betalas i regel ut inom 1-3 dagar.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Julalånets kreditgivare är Wästgöta Finans. Du kan nå deras kundtjänst via mejl, telefon och i sociala medier under mån-tors mellan 09.30–16.00 samt fredagar mellan 09.30-15.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Julalånet Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.8/5
Lånekostnad4/5
Beviljandegrad3.5/5
Låneprocess4/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Julalånets privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Julalånets privatlån är ett billigt privatlån. Deras lån har en låg ränta på 4,25–15,7 %, en låg uppläggningsavgift på 150 kr och 0 kr i aviavgift (om du väljer återbetalning via autogiro). Om du är JulaClub-medlem får du dessutom 1 % lägre ränta än den individuella räntan du erbjuds i samband med att du beviljas deras lån.

Vad som är negativt med lånekostnaden för Julalånets privatlån är att deras lån, trots en förhållandevis låg ränta, har en medelhög representativ ränta på 9,6 %. Det är den ränta en stor del av deras kunder har. Att den representativa räntan är väsentligt högre än deras frånränta indikerar att få låntagare erbjuds Julalånets lägsta ränta. Om du har god kreditvärdighet och söker ett privatlån med låg ränta och låga övriga avgifter kan Julalånets privatlån dock vara ett bra alternativ för dig.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Julalånet, återbetalas över 10 år till nominell ränta på 9,6 % och en uppläggningsavgift på 150 kr har Julalånets privatlån en effektiv ränta på 10,07 %. Det är mediokert, eftersom det är ungefär samma som medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Julalånets privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Om du har en bra betalningsförmåga kan det vara enkelt att beviljas Julalånets privatlån. Eftersom Julalånet använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC kan du beviljas deras lån även om du har en låg kreditvärdighet hos UC.

Något negativt med beviljandegraden för Julalånets privatlån är att du inte kan ansöka med en medsökande. Du måste även ha en fast anställning eller pension för att beviljas deras lån. En annan negativ aspekt är att du ej får ha några betalningsanmärkningar. Om du till exempel har en projektanställning, timanställning eller en betalningsanmärkning är således inte Julalånets privatlån ett bra alternativ för dig.

Låneprocess: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Julalånet är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Julalånet har en smidig låneprocess. Du får i regel svar direkt på skärmen om du beviljas och ett beviljat lån betalas ut inom 1–3 bankdagar.

Vad som är negativt med Julalånets låneprocess för deras privatlån är att du inte kan ansöka om deras lån utan BankID. Du måste kunna identifiera dig med BankID både i samband med att du söker deras lån och (om du beviljas lånet) när du ska signera ditt skuldebrev. Om du inte kan legitimera dig med ett BankID är det ingen idé att ansöka om privatlån hos Julalånet.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Julalånets kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Julalånets kreditgivare är Wästgöta Finans (som även har ett eget privatlån). När du ringer telefonnumret på Julalånets hemsida är det således Wästgöta Finans kundtjänst du når. De är tillgängliga via mejl, telefon och i sociala medier mån-tors mellan 09.30–16.00 samt på fredagar mellan 09.30-15.00. Det är enkelt att nå dem via telefon.

Tyvärr kan du endast nå Wästgöta Finans kundservice under vardagar mån–fre. Om du vill ta ett privatlån med tillgänglig kundservice som har öppet under helger finns det flera alternativa privatlån som kan passa dig bättre.

Vem är Julalånets privatlån bäst för?

Julalånets privatlån är bäst för dig som söker ett privatlån utan UC eller för dig som nekats privatlån hos andra långivare på grund av en låg kreditvärdighet hos UC. Det beror på att Julalånet använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC.

Julalånets privatlån kan även passa utmärkt för dig som har en medelhög kreditvärdighet och söker ett billigt privatlån. Deras lån har en låg ränta på 4,25–15,7 %. Om du dessutom är eller blir medlem i JulaClub får du 1 % lägre ränta än den individuella räntan du erbjuds om du beviljas deras lån.

Omständigheter när Julalånets privatlån passar bra

Några omständigheter när det passar bra att låna från Julalånet:

 • Om du behöver ta lån trots en låg kreditvärdighet (hos UC). Julalånet använder Bisnode som kreditupplysningsföretag, och inte UC. Om du har låg kreditvärdighet hos UC när du ansöker om privatlån hos julalånet kommer det således inte påverka din chans att beviljas deras lån. Se: Lån trots en låg kreditvärdighet.
 • Om du vill samla dina lån och krediter. Genom att samla dina lån och krediter i ett lån med låg ränta kan du ha möjlighet att sänka din månadskostnad. Du väljer själv om Julalånets privatlån ska vara med eller utan lösenkrav (att hela eller delar av lånet behöver användas till att lösa befintliga lån). Fördelen med lösenkrav är att det blir tryggare för Julalånet att låna dig pengar, vilket kan resultera i att du beviljas lån till bättre villkor än annars.
 • Om du vill ta ett billigt privatlån. Julalånets privatlån har en låg ränta på 4,25–15,7 %, en relativt låg uppläggningsavgift på 150 kr och 0 kr i aviavgift om du återbetalar lånet via autogiro. Om du är eller bli medlem i JulaClub får du dessutom 1 % lägre ränta än den individuella räntan du erbjuds om du beviljas deras lån. Om du söker ett billigt privatlån kan Julalånets privatlån vara ett bra val.

Vem är Julalånets privatlån dåligt för?

Julalånets lån är dåligt för dig som söker ett privatlån på ett lågt eller högt lånebelopp. Deras lån har ett minsta lånebelopp på 30 000 kr (vilket är ovanligt högt) och ett maximalt lånebelopp på 300 000 kr (vilket är ovanligt lågt). Många andra långivare erbjuder privatlån på både lägre och högre lånebelopp.

Julalånets privatlån är även dålig för dig som söker ett privatlån som är ovanligt enkelt att bli beviljad. Även om Julalånet inte tar en UC-förfrågan i samband med en låneansökan kan du inte beviljas deras lån om du saknar en fast anställning eller om du har betalningsanmärkningar.

Alternativ om Julalånets privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Julalånets privatlån inte är rätt för dig:

 • Avida Finance privatlån: lån som kan tas på ett lågt lånebelopp och med hög beviljandegrad. Avida Finance erbjuder ett privatlån på lånebelopp mellan 10 000500 000 kr med en ränta på 5,95–21,95 %. Avida Finances privatlån passar dig som vill kunna ta ett litet privatlån som är enkelt att bli beviljad.
 • Santanders privatlån: lån med en smidig låneprocess och låg lånekostnad. Santander erbjuder ett privatlån på lånebelopp mellan 10 000350 000 kr med en ränta på 5,35–14,35 %. Santanders lån passar framförallt dig som söker ett billigt privatlån.

Fördelar med lån från Julalånet

De viktigaste fördelarna med privatlån från Julalånet är:

 • Du kan ansöka om deras privatlån och få besked direkt. Det är trots allt en fördel för dig som är i behov av en snabb låneprocess. Om Julalånet behöver ytterligare information för att komplettera din ansökan kan dock svaret dröja. Se: Ansöka om privatlån och få besked direkt.
 • Deras lån går att förlänga. Julalånets privatlån kan förlängas utan att det tillkommer en kostnad för förlängningen. Om du vill förlänga ditt lån hos Julalånet kontaktar du Wästgöta Finans kundservice via mejl och förklarar vad du vill. Du behöver även uppge ditt kontoreferensnummer. Se: Lån som går att förlänga.
 • Du kan beviljas deras privatlån vid 18 års ålder. Det är en ovanligt låg åldersgräns för ett privatlån. Många andra långivare som erbjuder privatlån har ett ålderskrav på 20–23 år. Se: Ta privatlån vid 18 års ålder.
 • Du kan ta deras lån som äldre. Julalånet har ingen maxålder för när deras lån kan beviljas eller en maxålder för när deras lån ska vara återbetalt. Det är en fördel för dig som vill ta ett lån som äldre (och kanske inte beviljas privatlån hos andra långivare).
 • Deras privatlån är utan UC. Julalånet använder inte UC som kreditupplysningsföretag, utan Bisnode. Det innebär att du kan ansöka om deras lån eller beviljas deras lån utan att det påverkar din kreditvärdighet negativt hos UC. Se: Privatlån utan uc.
 • Du kan beviljas privatlån trots många UC-förfrågningar. Eftersom Julalånet använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC kan du beviljas deras lån även om du har en låg kreditvärdighet hos UC. Det är en fördel för dig som vill ta privatlån trots många UC-förfrågningar.

Nackdelar med lån från Julalånet

De största nackdelarna med privatlån från Julalånet är:

 • Du kan inte låna pengar med en medsökande. Det är en nackdel för dig som vill ta lån på ett högt belopp men som inte har nog bra återbetalningsförmåga för att själv beviljas deras maxbelopp. Se: Låna pengar med en medsökande.
 • Du kan inte låna pengar utan att betala en uppläggningsavgift. Julalånet har en uppläggningsavgift på 150 kr. Trots att deras lån har en uppläggningsavgift, är den betydligt lägre än uppläggningsavgiften hos många andra långivare som erbjuder privatlån (som är på 395–600 kr). Se: Låna pengar utan att betala en uppläggningsavgift.
 • Du kan inte inte beviljas deras lån med en betalningsanmärkning. Det gäller oavsett av vilken typ anmärkningen är eller hur gammal den är. Se: Lån med en betalningsanmärkning.
 • Du kan inte ta deras lån utan BankID. Du behöver kunna identifiera dig med BankID för att låna pengar av Jula. Det gäller både när du genomför din låneansökan och när du skriver under Julalånets skuldebrev (om du beviljas deras lån). Det är en nackdel för dig som inte har ett BankID och vill ansöka om deras privatlån. Se: Ta lån utan bankid.

Jämför Julalånets lån med andra privatlån

Tabell 2: Julalånet i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Julalånet Privatlån Julalånet Privatlån 30 000-300 000 kr 4,25-15,7 % 2 år-10 år
3,8/5
SevenDay Bank Privatlån SevenDay Bank Privatlån 10 000-500 000 kr 3,45-13,95 % 1 år-12 år
3,8/5
Ikano Bank Privatlån Ikano Bank Privatlån 10 000-350 000 kr 6,15-17,94 % 3 år-12 år
3,7/5

Vad särskiljer Julalånets privatlån från andra?

Det som särskiljer Julalånets lån från andra privatlån är framför allt att Julalånet använder Bisnode som kreditupplysningsföretag och inte UC. Det betyder att du varken belastar din kreditvärdighet negativt hos UC när du ansöker om ett privatlån hos Julalånet, eller om du beviljas deras lån. Nästan alla andra långivare som erbjuder privatlån gör en UC-förfrågan i samband med en låneansökan.

Julalånets privatlån vs SevenDay Banks privatlån

Precis som Julalånets privatlån erbjuder SevenDay Banks ett privatlån utan säkerhet. SevenDay Banks privatlån ges ut på lånebelopp mellan 10 000500 000 kr. Julalånets privatlån ges på lånebelopp mellan 30 000300 000 kr. SevenDay Banks privatlån har en ränta på 3,45–13,95 %. Julalånets privatlån har en ränta på 4,25–15,7 %.

Båda långivarna har en uppläggningsavgift för deras privatlån. SevenDay Bank privatlån har en hög uppläggningsavgift på 495 kr. Julalånets privatlån har en låg uppläggningsavgift på 150 kr. Julalånets privatlån är utan UC (de använder Bisnode). SevenDay Bank gör alltid en UC-förfrågan i samband med en ansökan om deras lån.

Julalånets privatlån vs Ikano Banks privatlån

Likt Julalånets privatlån erbjuder Ikano Bank ett privatlån utan säkerhet. Ikano Banks privatlån erbjuds på lånebelopp mellan 10 000350 000 kr. Julalånets privatlån erbjuds på lånebelopp mellan 30 000300 000 kr. Ikano Banks privatlån har en högre lägsta och högsta ränta än Julalånets privatlån på 6,15–17,94 %. Julalånets privatlån har en ränta på 4,25–15,7 %.

Ikano Banks lån har en längre löptid än Julalånets lån på 144 månader. Julalånets privatlån har en återbetalningstid på 120 månader. Ikano Banks lån amorteras med rak amortering och Julalånets privatlån amorteras med annuitet.

Kundomdömen av Julalånets privatlån online

Julalånets kreditgivare är Wästgöta Finans (som även erbjuder ett eget privatlån). Båda varumärkena ägs av bolaget Jula Holding som har funnits sedan år 1979. Trots att Julalånet har erbjudit privatlån under flera år har de inte fått några recensioner online. Vi kan därigenom inte återge vad deras kunder tycker om deras lån.

Krav för Julalånets privatlån

Julalånets grundkrav för privatlån är:

 • vara minst 18 år gammal
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ha en fast inkomst (en fast anställning eller pension)
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Julalånets krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av Julalånet.

Innan du ansöker om Julalånets privatlån

Innan du ansöker hos Julalånet bör du beakta detta:

 • Julalånets grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Julalånets grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Julalånets lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Julalånets privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.

Hur du ansöker om Julalånets privatlån

Så gör du för att ansöka om Julalånets privatlån:

 1. Gå till Julalånets ansökningsformulär.

 2. Ange vilket belopp du vill låna och löptid.

 3. Ange dina personuppgifter och legitimera dig med BankID.

 4. Invänta svar (syns i regel direkt på skärmen).

 5. Om du beviljas lån signerar du ditt skuldebrev med BankID.

 6. Invänta utbetalningen av ditt lån (sker i regel inom 1–3 bankdagar).

Det är enkelt att ansöka om privatlån hos Julalånet. Det tar endast några minuter att genomföra hela ansökningsprocessen. Om du vill kan du även ringa in och göra din låneansökan.

Så har vi betygsatt Julalånets privatlån

För vår recension av Julalånets privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Julalånets privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Julalånets privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Julalånets process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Julalånets låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Julalånet för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Finns det andra lån som liknar Julalånets privatlån?

Ja, Wästgöta Finans som är kreditgivare för Julalånets privatlån har ett eget privatlån som är mer eller mindre identiskt med Julalånets privatlån. Vad som främst skiljer de två privatlånen åt är att Wästgöta Finans lån har en högre ränta än Julalånets lån samt en högre uppläggningsavgift.

Kostar det något att lösa Julalånets privatlån i förtid?

Nej, du betalar ingen kostnad i samband med att du löser Julalånets privatlån i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du vill göra en extrainbetalning utöver det belopp du är skyldig att betala varje månad.

Vad kan Julalånets privatlån användas till?

Du kan använda ditt privatlån hos Julalånet till vad du vill. Det beror på att deras lån är utan säkerhet (du behöver inte lämna någon form av pant i utbyte mot att du beviljas deras lån). Om du däremot beviljas deras lån med lösenkrav behöver hela eller delar av Julalånets privatlån användas till att lösa befintliga lån eller krediter.

Påverkar en ansökan hos Julalånet min kreditvärdighet?

Ja, om du ansöker om privatlån hos Julalånet och redan har flera låneansökningar hos Bisnode kan det innebära att du påverkar din kreditvärdighet negativt hos Bisnode. (Julalånet använder Bisnode som kreditupplysningsföretag.) Om du ansöker om privatlån eller beviljas lån hos Julalånet påverkar du däremot inte din kreditvärdighet negativt hos UC.

Detaljerad information om Julalånet Privatlån

Information om Julalånet Privatlån
Utan UC
Ja, via Bisnode
Registrerar lån hos UC
Nej
Svarar på ansökan
Oftast direkt, annars inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
1.9 / 5 Trust pilot score 1.9 / 5
(574 omdömen)
Krav hos Julalånet Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Julalånet privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
Inget min. krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Julalånet måste du vara fast anställd eller pensionär.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Julalånet Privatlån
Ränta
4,25 - 15,7 %
Effektiv ränta
10,07 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
150 kr
Aviavgift
45 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Julalånet Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 9,6 % nominell ränta, 150 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 299 kr och effektiv ränta på 10.07 %. Totalt att betala blir 156 085 kr.