Sidan innehåller annonser

Instabank privatlån: Recension 2024

Instabank erbjuder ett privatlån utan säkerhet som passar bra för låntagare med låg till medelhög kreditvärdighet. Om du söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad eller som kan utbetalas förhållandevis snabbt, då kan Instabanks privatlån vara ett bra alternativ för dig.

Instabanks privatlån har en hög beviljandegrad och en smidig låneprocess. Med det sagt anser vi att deras privatlån inte är det bästa privatlånet på något sätt och vis. Det finns flera andra privatlån med hög beviljandegrad som samtidigt har en lägre lånekostnad än Instabanks privatlån.

Läs hela recensionen

Instabank Privatlån
 • Lånebelopp: 10 000 - 600 000 krFördel
 • Ränta: 5,59 - 23,79 %Fördel
 • Löptid: 3 - 15 år Fördel
Läs mer eller ansök på Instabank.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Instabank Privatlån: Mediokert, 3/5

Lånea anser att Instabanks privatlån sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 3 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är det genomsnittliga betyget av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Instabank är en sammanvägning av:

 • Lånekostnad: betyg 2/5. Instabanks lån är ett dyrt privatlån. Deras lån har en hög ränta, hög uppläggningsavgift och en månatlig aviavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5. Det kan vara enkelt att beviljas Instabanks privatlån så länge du har någon form av anställning och saknar betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 3/5. Instabank har en förhållandevis smidig låneprocess för sitt privatlån. Du får ofta svar direkt på skärmen om du blivit beviljad (eller senast inom 24 h). Ett lån som beviljats betalas i regel ut en bankdag därefter.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Instabank har en helt okej kundservice. De finns tillgängliga i telefon, mejl och i en chatt under vardagar klockan 08.00–16.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Instabank Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3/5
Lånekostnad2/5
Beviljandegrad4/5
Låneprocess3/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Instabanks privatlån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. Instabank erbjuder ett privatlån som är dyrare än vad många andra privatlån är.

Vad som är positivt med lånekostnaden för Instabanks privatlån är att lånet har en relativt låg frånränta på 5,59 %. Om du har en hög kreditvärdighet och ansöker om deras lån har du störst chans att bli erbjuden en ränta nära deras frånränta.

Något som är negativt med lånekostnaden för Instabanks privatlån är att lånet har en hög maxränta på 23,79 %. Lånet har dessutom en hög uppläggningsavgift på 599–1999 kr (ju större belopp du lånar, desto högre uppläggningsavgift) samt en månatlig aviavgift på 25 kr. Om du söker ett billigt privatlån är sannolikt inte Instabanks lån ett bra alternativ för dig.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Instabank och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 9,89 %, med en uppläggningsavgift på 599 kr och en aviavgift på 25 kr har deras lån en effektiv ränta på 11 %. Det är dåligt. Det är högre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån som Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Instabanks privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Det kan vara enklare att bli beviljad ett privatlån från Instabank än hos andra långivare.

En fördel med beviljandegraden hos Instabank är att du kan ansöka om deras lån med en medsökande. Det kan öka din chans att bli beviljad jämfört med om du ansöker själv. Det går också att bli beviljad lånet om du saknar en fast anställning (så länge du har en regelbunden inkomst).

Vad som är negativt är att du inte kan beviljas Instabanks lån om du har en betalningsanmärkning. Det gäller oavsett av vilken typ anmärkningen är.

Låneprocess: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Instabank är medioker. De ges i denna kategori betyget 3 av 5. Instabank har en relativt smidig låneprocess trots att vi gett dem ett mediokert betyg. När du ansöker om deras lån får du i regel svar direkt på skärmen eller senast inom ett dygn om du blivit beviljad. Ett lån som beviljats kan betalas ut dagen efter.

Du kan inte ansöka om Instabanks lån utan BankID eller få ett lån villkorat med lösenkrav. Lån som villkoras med lösenkrav kan i regel erbjudas till bättre villkor och en lägre ränta än annars.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Instabanks kundservice är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Instabanks kundservice kan nås via telefon, mejl och i en chatt under vardagar klockan 08.00–16.00.

En nackdel med Instabanks kundservice är att de inte öppet på varken lördagar eller söndagar. Dessutom stänger de relativt tidigt på vardagar (klockan 16.00). De har inte heller en mobilapp som du kan hantera ditt lån i, vilket ett flertal andra långivare som erbjuder privatlån har.

Vem är Instabanks privatlån bäst för?

Instabanks privatlån är bäst för dig som har en låg kreditvärdighet och söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad. Du kan till exempel bli beviljad Instabanks lån även om du saknar en fast anställning (men har någon annan form av anställning) eller om du har en låg inkomst (minimikravet är 12 500 kr per månad).

Instabanks privatlån kan även passa bra för dig som vill ha en flexibel återbetalning. Om du väljer deras flexibla privatlån fungerar lånet som en kontokredit med obegränsad löptid. Du återbetalar då krediten med ett valfritt belopp varje månad (utöver lägsta beloppet) och betalar endast ränta på pengarna du nyttjar från kontot.

Omständigheter när Instabanks privatlån passar bra

Dessa är omständigheter när det passar bra att låna från Instabank:

 • Om du vill ha en flexibel återbetalning. Vid sidan av deras vanliga privatlån med löptid på upp till 15 år, erbjuder Instabank ett flexibelt privatlån med obegränsad löptid. Om du väljer deras flexibla privatlån fungerar lånet som en kontokredit och du väljer själv hur snabbt du vill återbetala beloppet du lånat (utöver det lägsta beloppet att betala).
 • Om du vill ta lån på små belopp. Instabank har ett lägsta lånebelopp på 10 000 kr. Det är lägre än vad många andra långivare har för sina privatlån. Se: Ta lån på små belopp.
 • Om du vill ta ett stort lån. Instabank erbjuder privatlån på lånebelopp ända upp till 600 000 kr. Det är ett högre belopp än vad många andra långivare har för sina privatlån.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. Instabanks privatlån är utan säkerhet vilket innebär att du kan använda deras lån till vad du vill. Du behöver således inte lämna någon form av pant (som bostad eller bil) när du ansöker om privatlån hos Instabank. Se: Ta ett lån utan säkerhet.

Vem är Instabanks privatlån dåligt för?

Instabanks privatlån är särskilt dåligt för dig som har medel till hög kreditvärdighet och söker ett privatlån med låg lånekostnad. Deras lån har en hög maxränta på 23,79 % och en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 9,89 %. Utöver räntan tillkommer en hög uppläggningsavgift på 559–1 999 kr (ju högre belopp du lånar, desto högre blir uppläggningsavgiften) samt en månatlig aviavgift på 25 kr.

Om du har medel till hög kreditvärdighet finns det flera andra privatlån som erbjuds till en lägre ränta och lägre (eller inga) avgifter utöver räntan.

Alternativ om Instabanks inte passar dig

Förslag på andra alternativ om Instabanks privatlån inte är rätt för dig:

 • SevenDay Banks privatlån: lån utan säkerhet med låg ränta. SevenDay Banks privatlån ges på lånebelopp på 10 000500 000 kr med en ränta på 3,45–13,95 %. SevenDay Banks privatlån passar utmärkt för dig som söker ett billigt privatlån.
 • Ferratums privatlån: lån utan säkerhet, med hög beviljandegrad samt utan uppläggningsavgift och aviavgift. Ferratums privatlån ges på lånebelopp på 20 000300 000 kr med en ränta på 5,25–17,55 %. Ferratums privatlån passar bra för dig som vill ta ett privatlån som är enkelt att bli beviljad eller som har få avgifter.

Fördelar med lån från Instabank

De viktigaste fördelarna med privatlån från Instabank är:

 • Du kan ansöka om deras lån och få besked direkt på skärmen. När du ansöker om privatlån hos Instabank får du i regel svar direkt på skärmen (eller senast inom 24 h) om du blivit beviljad. Det är en fördel för dig som inte vill vänta på att veta om du beviljas deras lån eller om du behöver vänta dig till en annan långivare. Se: Ta lån och få besked direkt på skärmen.
 • Du kan beviljas deras lån med en låg inkomst. Instabank har ett lägsta inkomstkrav på 12 500 kr per månad. Det är ett lägre krav på inkomst än vad många andra långivare har för sina privatlån. Se: Ta privatlån med låg inkomst.
 • Du kan beviljas deras lån som äldre. Instabank har ingen maxålder för deras låntagare, varken för när ett lån kan beviljas eller när ett lån ska vara återbetalt. Det är en fördel för dig som vill ta lån som äldre.
 • Du kan inkludera en medsökande i deras låneansökan. Det är en fördel för dig som inte har nog hög kreditvärdighet för att på egen hand bli beviljad deras lån eller deras maxbelopp. Se: Inkludera medsökande i en låneansökan.
 • Deras lån går att förlänga. Det är en fördel för dig som vill ha möjlighet att sänka månadskostnaden för ditt lån. Du kan förlänga ditt lån hos Instabank genom att kontakta deras kundtjänst via mejl eller telefon. Kostnaden för förlängningen är 350 kr.
 • Deras flexibla privatlån fungerar som en kontokredit. Det är en fördel för dig som till exempel själv vill kunna välja hur mycket du vill återbetala på ditt lån per månad (utöver det lägsta beloppet att betala). Se: Privatlån som fungerar som en kontokredit.
 • Deras lån har en hög beviljandegrad. Det är en fördel för dig som har låg kreditvärdighet och vill ansöka om ett privatlån som är enkelt att bli beviljad. Du kan bli beviljad Instabanks privatlån även om du saknar en fast anställning (och har en annan form av anställning) eller om du har en låg inkomst (ner till 12 500 kr per månad). Se: Lån med hög beviljandegrad.

Nackdelar med lån från Instabank

De största nackdelarna med privatlån från Instabank är:

 • Deras privatlån har inte en låg ränta. Instabanks privatlån har en maxränta på 23,79 % och en representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 9,89 %. Om du ansöker om deras lån och har en låg kreditvärdighet riskerar du beviljas deras lån till en hög ränta (och därmed få ett dyrt lån). Se: Privatlån med låg ränta.
 • Du kan inte beviljas deras samlingslån med lösenkrav. Det är en nackdel för dig som vill samla dina lån och ha en chans att beviljas lånet med så bra villkor som möjligt. När ett lån villkoras med lösenkrav är det långivaren som betalar av dina befintliga skulder (med hela eller delar av lånet). Därmed blir säkrare för långivaren att låna dig pengar och du har möjlighet att beviljas bättre villkor än annars. Se: Samlingslån med lösenkrav.
 • Du kan inte beviljas deras lån med en betalningsanmärkning. Det är en nackdel för dig som vill ansöka om deras lån och har en betalningsanmärkning i samband med din låneansökan.
 • Du kan inte ansöka om deras lån utan BankID. Det är en nackdel för dig som inte har ett BankID och som vill ansöka om deras privatlån utan BankID.
 • Deras lån är inte utan uppläggningsavgift. Det är en nackdel för dig som vill ansöka om ett privatlån med så låg lånekostnad som möjligt. Instabank har en hög uppläggningsavgift på 599–1 999 kr beroende på vilket belopp du lånar. Ju högre belopp du lånar, desto högre blir lånets uppläggningsavgift. Se: Lån utan uppläggningsavgift.

Jämför Instabanks lån med andra privatlån

Tabell 2: Instabank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Instabank Privatlån Instabank Privatlån 10 000-600 000 kr 5,59-23,79 % 3 år-15 år
3/5
ICA Banken Privatlån ICA Banken Privatlån 20 000-500 000 kr 5,24-14,95 % 3 år-15 år
3,7/5
Moank Privatlån Moank Privatlån 25 000-600 000 kr 3,9-14,95 % 1 år-15 år
4.3/5

Vad särskiljer Instabanks privatlån från andra?

Något som särskiljer Instabanks lån från andra privatlån är att deras lån har en ovanligt hög maxränta (på 23,79 %), en ovanligt hög maximal uppläggningsavgift (på 1 999 kr), ett högt högsta lånebelopp (på 600 000 kr) och en flexibel återbetalning (med obegränsad löptid).

Instabanks privatlån vs ICA Bankens privaltån

Precis som Instabanks privatlån erbjuder ICA Banken ett privatlån utan säkerhet. ICA Bankens privatlån erbjuds på lägre lånebelopp, 20 000500 000 kr. Instabanks lån erbjuds med lånebelopp på 10 000600 000 kr.

ICA Bankens privatlån har en lägre maxränta än vad Instabanks lån har, på 14,95 %. Maxräntan för Instabanks privatlån är på 23,79 %. De båda långivarna har ungefär samma frånränta. ICA Bankens lån har en frånränta på 5,24 %. Instabanks lån har en frånränta på 5,59 %.

Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara svårare att bli beviljad ICA Bankens privatlån än Instabanks privatlån. Du måste till exempel ha en fast anställning eller pension för att beviljas ICA Bankens privatlån. Du kan däremot beviljas Instabanks privatlån även om du saknar en fast anställning.

Instabanks privatlån vs Moanks privatlån

Både Instabank och Moank erbjuder ett privatlån utan säkerhet. Moanks privatlån erbjuds med belopp på 25 000600 000 kr. Instabanks privatlån erbjuds med belopp på 10 000600 000 kr.

Moansks lån har däremot en betydligt lägre ränta än vad Instabanks lån har. Räntan för Moanks lån är på 3,9–14,95 %. Räntan för Instabanks lån är på 5,59–23,79 %. Trots att Moanks privatlån har en lägre ränta än Instabanks lån har de båda lånen en lika hög beviljandegrad.

Hos Moank kan du dock beviljas lån även om du har betalningsanmärkningar. Instabank godkänner inte din låneansökan om du har betalningsanmärkningar. Läs recension av Moanks privatlån.

Ansök om Instabanks lån via låneförmedlare

Ansöker du om Instabanks privatlån via en låneförmedlare kan du jämföra deras villkor med andra långivares. På så sätt ökar du chansen att bli beviljad en låg ränta, ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Instabanks privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Instabank erbjuder dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de bedömer passar din situation och ditt ansökta lån.

Se mer: Hitta och jämför låneförmedlare.

Kundomdömen av Instabanks lån online

Instabank erbjuder ett förhållandevis populärt privatlån. Trots att Instabanks lån (och deras övriga tjänster, såsom sparande) erbjudits till den svenska marknaden sedan år 2016 har de inte fått några recensioner på Trustpilot (i Sverige). Däremot har de recenserats i både Norge och Finland. På Trustpilot i Norge har de fått betyget 4,6 av 5. På Trustpilot i Finland har de fått betyget 4,7 av 5.

Vad recensenterna har lyft fram som positivt med Instabank i både Finland och Norge är att Instabank har en professionell, snabb och trevliga kundservice. Sammantaget har de flesta varit nöjda med vad Instabank erbjudit.

Det är dock flera parametrar som kan påverka vad en låntagare anser är positivt med en långivare (till exempel i förhållande till konkurrenter). Därmed är det omöjligt att dra en slutsats av vad det norska och finska betyget på Trustpilot betyder för konsumenter på den svenska marknaden.

Krav för Instabanks privatlån

Instabanks grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 23 år gammal
 • ha ett svenskt personnummer
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ha en inkomst på minst 12 500 kr per månad
 • ej ha betalningsanmärkningar
 • ej ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Instabanks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Instabank.

Innan du ansöker om Instabanks privatlån

Innan du ansöker hos Instabanks privatlån bör du beakta detta:

 • Instabanks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Instabanks grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Instabanks lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna pengar snabbt och enkelt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Instabank tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, definitivt göra det. Att låna pengar med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp, högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Pratar därför med en potentiell medsökande om att inkludera denna i låneansökan innan du ansöker.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Instabanks privatlån. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med den månadskostnad som lånet skulle innebära.

Hur du ansöker om Instabanks privatlån

Så gör du för att ansöka om Instabanks privatlån:

 1. Gå till Instabanks ansökningsformulär.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna.

 3. Ange om du önskar en bestämd löptid eller en flexibel löptid.

 4. Fyll i dina personuppgifter och signera din låneansökan med BankID.

 5. Invänta svar på din låneansökan (du får svar direkt eller inom 24 h).

 6. Om du beviljas lån signerar du skuldebrevet med BankID.

 7. Invänta utbetalning av lånet (tar i regel 1 bankdag).

Instabank har en smidig och enkel låneprocess. Om du får ett beviljande direkt på skärmen kan du få lånet utbetalt en bankdag senare.

Så har vi betygsatt Instabanks privatlån

För vår recension av Instabanks privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Instabanks privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Instabanks privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Instabanks process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Instabanks låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Instabanks för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kan jag ha en medlåntagare för Instabanks flexibla privatlån?

Nej, du kan inte inkludera en medsökande om du ansöker om Instabanks flexibla privatlån (som fungerar som en kontokredit). Om du ansöker om Instabanks privatlån med en bestämd löptid (upp till 23 år) kan du däremot inkludera en medsökande i din låneansökan.

Kostar det något att lösa Instabanks privatlån i förtid?

Nej, du betalar ingen kostnad när du löser ditt privatlån hos Instabank i förtid. Du betalar inte heller en kostnad i form av ränteskillnadsersättning om du väljer att göra en extrainbetalning under lånets löptid utöver minsta beloppet som du är skyldig att betala.

Påverkar en ansökan om privatlån hos Instabank min kreditvärdighet?

Ja, du påverkar din kreditvärdighet negativt hos UC både när du ansöker om lån hos Instabank och om du beviljas deras lån. Det beror på att Instabank använder UC som kreditupplysningsföretag och att de rapporterar beviljade lån vidare till UC:s skuldregister.

Kan jag utöka mitt lån hos Instabank?

Ja, du kan utöka ditt lån hos Instabank. Om du väljer att utöka ditt privatlån hos Instabank tillkommer en kostnad på 350 kr.

Detaljerad information om Instabank Privatlån

Information om Instabank Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Oftast direkt, annars inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Instabank Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Instabank privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 23 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Instabank privatlån måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Instabank Privatlån
Ränta
5,59 - 23,79 %
Effektiv ränta
11 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
599 kr
Aviavgift
25 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Instabank Privatlån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 9,89 % nominell ränta, 599 kr i uppläggningsavgift och 25 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 340 kr och effektiv ränta på 11 %. Totalt att betala blir 161 449 kr.