Sidan innehåller annonser

Facit Bank Privatlån: Recension 2024

Facit Bank erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet som passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet. Om du söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad, även om du till exempel saknar en fast anställning, då kan Facit Banks privatlån vara ett bra alternativ för dig.

Facit Bank har en hög beviljandegrad för sitt privatlån, vilket är positivt, men samtidigt är lånet dyrt. Om du har hög kreditvärdighet och vill ta ett billigt privatlån finns det flera andra privatlån med lägre lånekostnad än Facit Banks privatlån.

Läs hela recensionen

Facit Bank Privatlån
 • Lånebelopp: 10 000 - 200 000 krFördel
 • Ränta: 8,9 - 16,9 %Fördel
 • Löptid: 1 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Facitbank.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Facit Bank Privatlån: Mediokert, 2.7/5

Lånea anser att Facit Banks privatlån sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 2,7 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är ett genomsnittligt betyg av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Facit Bank är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1.5/5. Facit Banks lån är ett dyrt privatlån. Deras lån har en förhållandevis hög ränta, uppläggningsavgift samt aviavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 4/5. Det är enkelt att bli beviljad Facit Banks privatlån. Du kan till exempel bli beviljad deras lån även om du saknar en fast anställning (men har en regelbunden inkomst).
 • Låneprocess: betyg 2.5/5. Facit Bank har en helt okej låneprocess för sitt privatlån. När du ansöker om deras lån får du svar på om du blir beviljad inom 48 timmar. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–2 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 3.5/5. Facit Banks kundservice kan nås via telefon eller mejl mån–fre 09.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Facit Bank Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 2.7/5
Lånekostnad1.5/5
Beviljandegrad4/5
Låneprocess2.5/5
Kundservice3.5/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Facit Banks privatlån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Facit Banks lån är ett dyrt privatlån med en ränta på 8,9–16,9 %. Det är en högre från- och maxränta än vad de flesta andra privatlån har. Privatlånet har också en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 12,9 %.

Två ytterligare nackdelar med lånekostnaden för Facit Banks privatlån är att det har en hög uppläggningsavgift på 595 kr och en månatlig administrativ avgift vid autogiro på 19 kr. Vid betalning via pappersavi eller e-faktura är den månatliga avgiften istället 39 kr. Om du söker ett billigt privatlån är inte Facit Banks privatlån ett bra alternativ.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Facit Bank och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 12,9 %, med en uppläggningsavgift på 595 kr och en administrativ avgift på 19 kr har Facit Banks privatlån en effektiv ränta på 14,22 %. Det är dåligt. Det är högre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Facit Banks privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Det är enkelt att bli beviljad Facit Banks privatlån. Du kan till exempel bli beviljad deras lån även om du saknar en fast anställning.

Vad som är negativt med beviljandegraden för Facit Banks privatlån är att du inte kan bli beviljad lånet om du har en betalningsanmärkning. Det gäller oavsett hur gammal din anmärkning är eller av vilken typ den är.

Låneprocess: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Facit Bank är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Facit Bank har varken en särskilt långsam eller snabb låneprocess. Vad som är positivt är att du kan ansöka om deras privatlån utan BankID och dessutom via en låneförmedlare. Den som ansöker om lån via en låneförmedlare har möjlighet att jämföra villkoren för Facit Banks privatlån med andra privatlån.

Vad som är negativt med Facit Banks låneprocess är att du inte kan få ett preliminärt besked direkt på skärmen om du blir beviljad (vilket du kan hos många andra långivare). Facit Bank hanterar alla låneansökan manuellt under sina öppettider och du får svar på om du blir beviljad inom 48 timmar. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–2 bankdagar.

Kundservice: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att Facit Banks kundservice är ganska bra och de och ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Facit Banks kundservice kan enkelt nås via telefon eller mejl mån–fre 09.00–17.00. De har även en mobilapp du kan använda för att underlätta hanteringen av ditt lån i.

Facit bank har däremot inte öppet på varken lördagar eller söndagar. De erbjuder inte heller en livechatt på deras hemsida.

Vem är Facit Banks privatlån bäst för?

Facit Banks privatlån är bäst för låntagare med låg kreditvärdighet, som söker ett privatlån som är enkelt att bli beviljad. Du kan till exempel bli beviljad deras lån om du har en låg inkomst (en individuell bedömning görs) eller en annan anställningsform än fast anställd. De flesta långivare som erbjuder privatlån kräver att den sökande åtminstone har en tillsvidareanställning.

Omständigheter när Facit Banks privatlån passar bra

Dessa är omständigheter när det passar bra att låna från Facit Bank:

 • Om du vill ta ett litet lån. Facit Bank erbjuder sitt privatlån med ett lägsta lånebelopp på 10 000 kr. Det är ett lägre lånebelopp än vad många andra långivare har för sina privatlån. Se: Ta ett litet lån.
 • Om du vill ansöka om lån trots låg kreditvärdighet. Facit Bank har en hög beviljandegrad för sitt privatlån. Du kan till exempel bli beviljad deras lån om du har en låg inkomst eller om du saknar en fast anställning. Hos de flesta andra långivare kan du inte bli beviljad lån med låg kreditvärdighet om det till exempel är ett resultat av att du saknar en tillsvidaretjänst.
 • Om du vill ansöka om lån utan säkerhet. Facit banks privatlån är ett lån utan säkerhet. Det innebär att du kan använda deras lån till vad du vill. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet för att samla befintliga lån, renovera eller betala en handpenning.

Vem är Facit Banks privatlån dåligt för?

Facit Banks privatlån är dåligt för låntagare som har hög kreditvärdighet, som söker ett billigt privatlån eller ett lån på ett högt belopp. Facit Banks privatlån har ett lågt maxbelopp på 200 000 kr, en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 12,9 %, en hög uppläggningsavgift på 595 kr och en ofrånkomlig månatlig administrativ avgift på 19 kr.

Det finns flera andra långivare som erbjuder privatlån med lånebelopp på 400 000–600 000 kr, en representativ ränta under 10 % och som är utan uppläggningsavgift eller administrativ avgift.

Alternativ om Facit Banks lån inte passar dig

Förslag på alternativ om Facit Banks privatlån inte är rätt för dig:

 • ICA Bankens privatlån: lån utan säkerhet med låg lånekostnad. ICA Bankens privatlån erbjuds på ett lånebelopp på 20 000500 000 kr med en ränta på 5,24–14,95 %. ICA Bankens privatlån passar bra för dig som har en god kreditvärdighet och söker ett lån med låg lånekostnad.
 • Instabanks privatlån: lån utan säkerhet som erbjuds på ett högt lånebelopp. Instabanks privatlån ges med ett lånebelopp på 10 000600 000 kr med en ränta på 5,59–23,79 %. Instabanks privatlån passar bra för dig som vill ta ett stort privatlån.

Fördelar med lån från Facit Bank

De främsta fördelarna med privatlån från Facit Bank är:

 • Du kan ansöka om deras privatlån utan BankID. Det är en fördel för dig som inte har ett BankID. Hos de flesta andra långivare kan du inte ansöka om privatlån utan BankID.
 • Deras lån är enkelt att få. Facit Bank har en högre beviljandegrad än vad många andra långivare har för sina privatlån. Du kan till exempel bli beviljad deras lån om du saknar en fast anställning (men har en regelbunden inkomst från en annan anställningsform). Se: Lån som är enkelt att få.

Nackdelar med lån från Facit Bank

De främsta nackdelarna med privatlån från Facit Bank är:

 • Deras lån är inte billigt. Facit Banks privatlån har en hög ränta på 8,9–16,9 %, en hög uppläggningsavgift på 595 kr samt en månatlig avgift på 19 kr (även för autogiro). Om du söker ett lån som är billigt är inte Facit Banks privatlån det bästa alternativet för dig.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån med en betalningsanmärkning. Det är en nackdel för dig som har en anmärkning. Om du vill ansöka om deras lån med en betalningsanmärkning behöver du vänta till betalningsanmärkningen försvunnit.
 • Du kan inte ansöka om deras lån och få besked direkt. När du ansöker om privatlån hos Facit Bank hanteras din låneansökan manuellt under deras öppettider. Det innebär att du kan behöva vänta i upp till två dygn för att få svar på din låneansökan. Om du specifikt söker ett lån där du kan få besked direkt behöver du vända dig till en annan långivare.
 • Du kan inte ansöka om lån med en medlåntagare. Det är en nackdel för dig som inte har nog hög kreditvärdighet för att bli beviljad deras lån på egen hand, eller bli beviljad deras maxbelopp. Om du vill ansöka om lån med en medlåntagare behöver du vända dig till en annan långivare än Facit Bank.
 • Deras lån är inte utan uppläggningsavgift. Facit Bank har en uppläggningsavgift på 595 kr. Det är en högre uppläggningsavgift än vad många andra långivare har för sina privatlån. Om du vill ta ett lån utan uppläggningsavgift bör du vända dig till en annan långivare än Facit Bank.

Jämför Facit Banks privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Facit Bank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Facit Bank Privatlån Facit Bank Privatlån 10 000-200 000 kr 8,9-16,9 % 1 år-10 år
2,7/5
DNB Privatlån DNB Privatlån 20 000-350 000 kr 4,4-10,7 % 2 år-15 år
3.6/5
Santander Privatlån Santander Privatlån 10 000-350 000 kr 5,35-14,35 % 2 år-12 år
4,1/5

Vad särskiljer Facit Banks privatlån från andra?

Vad som särskiljer Facit Banks lån från en del andra privatlån är att deras lån är ovanligt enkelt att bli beviljad. Du kan bli beviljad deras privatlån även om du till exempel är timanställd, provanställd eller projektanställd. De flesta andra långivare som erbjuder privatlån har som krav att du ska ha en tillsvidareanställning eller pension för att kunna bli beviljad deras lån.

Facit Banks privatlån vs DNB:s privatlån

Precis som Facit Bank erbjuder DNB ett privatlån utan krav på säkerhet. DNB:s privatlån erbjuds till ett lägsta och högsta lånebelopp på 20 000350 000 kr. Facit Bank erbjuder lån på belopp på 10 000200 000 kr. DNB:s lån har en lägre ränta än Facit Banks lån på 4,4–10,7 %. Facit Banks lån har en ränta på 8,9–16,9 %.

De båda långivarna har avgifter utöver räntan för sina lån. DNB har en uppläggningsavgift på 395 kr och saknar aviavgifter. Facit Bank har en uppläggningsavgift på 595 kr och en månatlig administrativ avgift på 19 kr. Hos varken Facit Bank eller DNB kan du ansöka om lån med en medsökande. Läs recension av privatlån hos DNB.

Facit Banks privatlån vs Santanders privatlån

Både Facit Banks privatlån och Santanders privatlån är utan krav på säkerhet. Santanders lån erbjuds med lånebelopp på 10 000350 000 kr. Facit Banks lån har ett lägre maxbelopp och erbjuds med lånebelopp på 10 000200 000 kr. Santanders lån har en lägre ränta än Facit Banks privatlån, på 5,35–14,35 %. Facit banks lån har en ränta på 8,9–16,9 %.

Santanders lån har en längsta återbetalningstid på 12 år, Facit Banks lån har en längsta återbetalningstid på 10 år. Du kan ansöka om Facit Banks privatlån utan BankID, vilket du inte kan hos Santander. Hos Santander kan du däremot ansöka om lån med en medsökande, vilket du inte kan hos Facit Bank. Läs recension av Santanders privatlån.

Ansök om Facit Banks privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Facit Banks privatlån via en låneförmedlare kan du jämföra deras lånevillkor med flera andra långivares. På så sätt ökar du chansen att bli beviljad en låg ränta, ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Facit Banks privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Enklare Enklare 5,07-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,2/5
Zmarta Zmarta 2,95-26,05% 5 000-600 000 kr 20 år
4/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Facit Bank kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de bedömer passar din situation och det lån du söker.

Se mer: Hitta bäst låneförmedlare.

Kundomdömen av Facit Banks privatlån online

Facit Bank har inte recenserats av några kunder i Sverige. Med anledning av det kan vi inte återge vad tidigare kunder tycker om Facit Bank som långivare eller deras privatlån.

Krav för Facit Banks privatlån

Facit Banks grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 25 år gammal
 • ha en regelbunden inkomst
 • vara folkbokförd i Sverige
 • sakna betalningsanmärkning
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Facit Banks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Facit Bank.

Innan du ansöker om Facit Banks privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Facit Bank bör du beakta detta:

 • Facit Banks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Facit banks grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Facit Banks lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att ta lån snabbt och enkelt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Facit Banks privatlån. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.

Hur du ansöker om Facit Banks privatlån

Så gör du för att ansöka om Facit Banks privatlån online:

 1. Gå till Facit Banks ansökningsformulär.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna (mellan 10 000 och 200 000 kr).

 3. Ange återbetalningstid för lånet (1 år10 år).

 4. Fyll i dina personuppgifter och identifiera dig med BankID.

 5. Invänta lånebesked (svar ges inom 48 timmar).

 6. Om du blir beviljad skriver du under skuldebrevet med ditt BankID.

 7. Invänta utbetalningen av lånet (sker inom 1–2 bankdagar).

Facit Bank har en enkel ansökningsprocess. Du kan ansöka om deras lån via antingen deras hemsida eller via en låneförmedlare.

Så har vi betygsatt Facit Banks privatlån

För vår recension av Facit Banks privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Facit Banks privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Facit Bank. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav och om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Facit Banks process och metod för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Facit Banks låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och hur de betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Facit Bank för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Går det att höja eller förlänga mitt lån hos Facit Bank?

Ja, du har i vissa fall möjlighet att förlänga ditt lån hos Facit Bank. Däremot kan du inte höja deras lån utan att ansöka om ett nytt privatlån (med det belopp du velat utöka ditt befintliga lån med). När du ansöker om ett lån på ett nytt belopp tillkommer en uppläggningsavgift på 595 kr. Det tillkommer dock ingen kostnad om du förlänger ditt lån hos Facit Bank.

Vad kan Facit Banks privatlån användas till?

Eftersom Facit Banks privatlån är ett lån utan krav på säkerhet kan du använda deras lån till vad du vill. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till att samla andra lån och krediter (med högre ränta), bekosta en renovering eller finansiera en handpenning.

Kräver Facit Bank en säkerhet för sitt lån?

Nej, Facit Bank kräver ingen säkerhet för sitt lån. I och med att du inte behöver lämna en pant för att bli beviljad deras lån kan lånet användas till valfritt ändamål.

Påverkar en ansökan hos Facit Bank min kreditvärdighet?

Ja, både när du ansöker om privatlån hos Facit Bank och om du blir beviljad deras lån påverkas din kreditvärdighet hos UC negativt. Det beror på att Facit Bank använder UC som kreditupplysningsföretag och rapporterar beviljade lån vidare till UC:s skuldregister.

Ju fler kreditupplysningar och rapporterade lån du har hos UC, desto mer påverkas din kreditvärdighet hos UC negativt.

Detaljerad information om Facit Bank Privatlån

Information om Facit Bank Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Från 2 timmar till flera dagar
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Facit Bank Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 25 år
Inkomstkrav
Inget min. krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas av Facit Bank måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Ja
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Facit Bank Privatlån
Ränta
8,9 - 16,9 %
Effektiv ränta
14,22 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
595 kr
Aviavgift
19 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Facit Bank Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 12,9 % nominell ränta, 595 kr i uppläggningsavgift och 19 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 506 kr och effektiv ränta på 14,22 %. Totalt att betala blir 181 342 kr.