Sidan innehåller annonser

DNB privatlån: Recension 2024

DNB Privatlån är ett blancolån som passar utmärkt för dig med medel till hög kreditvärdighet som vill ha ett privatlån med låg lånekostnad och få avgifter. Privatlånet från DNB har en förhållandevis låg frånränta på 4,4 % och endast en tillkommande avgift i form av en uppläggningsavgift på 395 kr.

Det finns dock andra privatlån med lägre lånekostnad än DNB Privatlån, samt andra privatlån som kan vara enklare att få beviljade. Om du till exempel har betalningsanmärkningar eller en deltidsanställning bör du se över andra lån än DNB:s privatlån. Det privatlån som erbjuds av DNB är inte det bästa lånet ur något avseende.

Läs hela recensionen

DNB Privatlån
 • Lånebelopp: 20 000 - 350 000 krFördel
 • Ränta: 4,4 - 10,7 %Fördel
 • Löptid: 2 - 15 år Fördel
Läs mer eller ansök på Dnbprivatlan.se
Lånea cover

Vårt omdöme av DNB Privatlån: Ganska bra, 3.6/5

Lånea anser att DNB:s privatlån allt sammantaget är ganska bra och lånet ges betyget 3,6 av 5. Det är högre än 3,35, vilket är Låneas genomsnittliga betyg av de privatlån vi recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från DNB är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. DNB:s privatlån är billigt och har en förhållandevis låg frånränta på 4,4 %, en låg representativ ränta på 6,5 % och en låg maxränta på 10,7 %.
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. DNB har relativt höga krav på låntagare och det är inte alltid enkelt att bli beviljad. Privatlån från DNB beviljas endast om du har en fast inkomst från pension eller arbete och är fri från betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 3/5. DNB har inte den snabbaste låneprocessen men kan hantera låneansökningar varje vardag mellan 08:30 och 17:00. Ett privatlån från DNB kan inte betalas ut direkt utan det tar i regel 1-2 bankdagar för en utbetalning att genomföras.
 • Kundservice: betyg 4/5. DNB har en duktig kundservice som är tillgänglig via telefon, mejl, chatt och sociala medier varje vardag mellan 08:30 och 17:00. Det går även att kontakta DNB:s kundservice via appen DNB Mobile Bank.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av DNB Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.6/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2/5
Låneprocess3/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för DNB Privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. DNB har en förhållandevis låg frånränta på 4,4 % och en låg maxränta på 10,7 %. Den representativa räntan på DNB:s privatlån är 6,5 % vilket är lågt jämfört med andra långivare som erbjuder privatlån. En annan positiv aspekt av DNB:s privatlån är att den har endast en tillkommande avgift utöver låneräntan.

En av få negativa aspekter av DNB Privatlåns lånekostnad är en tillkommande uppläggningsavgift på 395 kr. Utöver uppläggningsavgiften är DNB:s representativa ränta på 6,5 % ungefär samma som den representativa räntan hos många storbanker som har högre frånränta. Det betyder att även om DNB har en låg frånränta bör du inte förvänta dig att erbjudas frånräntan om du utgår från deras representativa ränta (vanligt förekommande räntesats).

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos DNB och återbetalas över 10 år till nominell ränta 6,5 % har privatlånet en effektiv ränta på 6,79 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för DNB:s privatlån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. En positiv aspekt med DNB:s privatlån är att det inte kräver en deklarerad inkomst av dig som låntagare. Det betyder att du kan beviljas ett lån även om du nyligen kommit in i arbetsmarknaden och ej haft en inkomst tidigare år. Du kan även beviljas ett privatlån från DNB som pensionär så länge du klarar DNB:s inkomstkrav.

Det negativa med DNB:s beviljandegrad är att det krävs att du har en fast anställning eller pension för att bli beviljad. Din inkomst behöver även vara minst cirka 16 667 kr per månad och du måste vara fri från betalningsanmärkningar. DNB kräver också att du som låntagare varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år innan ansökningsdatumet vilket betyder att du inte kan beviljas lånet om du nyligen flyttat till Sverige.

Låneprocess: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos DNB är medioker och de ges i denna kategori betyget 3 av 5. DNB hanterar låneansökningar manuellt varje vardag vilket betyder att en signerad låneansökan ofta hanteras av DNB samma vecka som den skickas in. En positiv aspekt är att du kan ansöka om DNB:s privatlån via deras hemsida och via telefon genom att ringa in till deras kundtjänst.

En nackdel med DNB Privatlån är du inte kan få din låneansökan eller din utbetalning hanterad under helgdagar. DNB kan heller inte betala ut beviljade lån genom direktutbetalningar. Det tar i regel 1-2 bankdagar innan ett beviljat lån har betalats ut.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att DNB:s kundservice är ganska bra och de ges i denna kategori betyget 4 av 5. DNB:s kundservice är tillgänglig för supportärenden samtliga vardagar mellan 08:30 och 17:00. Du kan kontakta DNB:s kundservice via telefon, mejl, chatt eller sociala medier för att få svar på frågor kring ditt privatlån. En positiv aspekt är att det även går att kontakta DNB:s kundservice via deras app DNB Mobile Bank.

En nackdel med DNB:s kundservice är att den är stängd under helgdagar vilket betyder att eventuella frågor som ställs under helgen besvaras tidigast nästkommande arbetsdag. DNB:s kundservice är även begränsad på sociala medier jämfört med andra långivare eftersom de endast kan kontaktas via LinkedIn och Facebook. Det går till exempel inte att kontakta DNB Sverige via Instagram eller Twitter.

Vem är DNB:s privatlån bäst för?

DNB:s privatlån är bäst för dig med medel till hög kreditvärdighet som söker ett förhållandevis billigt privatlån med få avgifter utöver låneräntan. Det beror på att DNB har en låg frånränta på 4,4 % jämfört med andra långivare som erbjuder privatlån och endast en tillkommande avgift (uppläggningsavgift på 395 kr).

Omständigheter när DNB:s privatlån passar bra

Dessa är omständigheter när det passar bra att låna från DNB:

 • När du vill samla nuvarande lån. Om du vill samla lån med ett samlingslån har DNB ett passande lån på grund av dess låga frånränta på 4,4 %. Däremot är det bra att veta att DNB inte kan bevilja lån med medsökande och erbjuder inte lån med lösenkrav.
 • Du vill ha ett billigt lån med få avgifter. DNB Privatlån har endast en tillkommande avgift i form av en uppläggningsavgift på 395 kr, en låg frånränta på 4,4 % och en låg maxränta på 10,7 %. Det gör lånet passande för låntagare som söker billiga lån med få avgifter.
 • Du behöver ett lån utan säkerhet för att täcka en stor kostnad. Om du till exempel ska köpa en bostad men har svårt att betala din handpenning kan ett lån utan säkerhet likt DNB:s privatlån vara ett alternativ för att täcka kostnaden.

Vem är DNB:s privatlån dåligt för?

DNB:s privatlån är dåligt för dig med låg kreditvärdighet som inte har en fast anställning eller har befintliga betalningsanmärkningar. Det beror på att DNB endast godkänner låntagare med fast anställning eller pension och avslår ansökningar för samtliga låntagare med anmärkningar.

Alternativ om DNB Privatlån inte passar dig

Förslag på andra alternativ om DNB:s privatlån inte är rätt för dig:

 • Resurs Bank Privatlån: lån utan säkerhet som kan beviljas oavsett anställningsform. Du kan beviljas ett lån från Resurs Bank som fast, prov, deltids- eller timanställd. Resurs Bank har en frånränta på 5,95 %, en representativ ränta på 7,98 % och en maxränta på 15,15 %.
 • Danske Bank Privatlån: blancolån med individuella inkomstkrav som kan beviljas oavsett anställningsform. Som låntagare hos Danske Bank behöver du bli kund och öppna konto hos dem. Danske Bank erbjuder ett billigt privatlån med en låg frånränta på 7,5 %, en låg representativ ränta på 7,25 % och en låg maxränta på 9,5 %.

Fördelar med lån från DNB

De viktigaste fördelarna med privatlån från DNB är:

 • Det är ett lån med låg ränta. DNB:s förhållandevis låga frånränta på 4,4 % och representativa ränta på 6,5 % gör lånet perfekt för dig som söker ett privatlån med låg ränta.
 • Det går att låna som pensionär. DNB har ingen maximal åldersgräns och kan bevilja lån till låntagare med fast inkomst från pension. Det är således ett bra privatlån för dig som är pensionär.
 • Det går att ta lånet till en lång återbetalningstid. DNB godkänner lån med återbetalningstid upp till 15 år. Det är därmed ett perfekt lån för dig som vill ta ett lån med lång återbetalningstid och ha en låg månadskostnad.
 • Det är ett lån med få tillkommande avgifter.  DNB Privatlån har endast en tillkommande avgift i form av en uppläggningsavgift på 395 kr. Det är därmed ett bra lån för dig söker ett privatlån med få tillkommande avgifter.

Nackdelar med lån från DNB

De största nackdelarna med privatlån från DNB är:

 • Lånet går inte att beviljas med betalningsanmärkningar. DNB Privatlån är inte ett lån som kan beviljas med betalningsanmärkningar. Det betyder att om du har befintliga anmärkningar kommer din ansökan hos DNB avslås direkt.
 • Du kan inte få besked direkt efter din låneansökan. DNB behandlar samtliga låneansökningar genom en manuell process. Det betyder att du inte kan få svar på din låneansökan direkt efter den är signerad och inskickad.
 • Du kan inte ansöka utan ett BankID. DNB kräver att du som låntagare signerar din låneansökan och ditt skuldebrev med Mobilt BankID. Du kan inte ansöka om DNB:s privatlån utan BankID.
 • Går inte att låna med en medsökande. DNB erbjuder inte lån med medsökande vilket betyder att du inte kan öka din chans till att bli beviljad med hjälp av en medlåntagare.
 • Det går inte att förlänga lånet. DNB Privatlån är inte ett lån som går att förlänga. Det betyder att du inte kan förlänga din återbetalningstid (och sänka din månadskostnad) efter att du tagit lånet. Du kan dock alltid förkorta lånets löptid genom att betala av lånet snabbare än enligt återbetalningsplanen.

Jämför DNB Privatlån med andra privatlån

Tabell 2: DNB i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
DNB Privatlån DNB Privatlån 20 000-350 000 kr 4,4-10,7 % 2 år-15 år
3.6/5
Nordea Privatlån Nordea Privatlån 10 000-500 000 kr 5,7-13,2 % 1 år-12 år
3.9/5
Swedbank Privatlån Swedbank Privatlån 20 000-500 000 kr 6,2-16,34 % 1 år-12 år
3.5/5

Vad särskiljer DNB:s privatlån från andra?

Det som särsklijer DNB:s privatlån är att det är ett förhållandevis billigt privatlån med en låg frånränta på 4,4 %, en låg representativ ränta på 6,5 % och en låg maxränta på 10,7 %. En annan särskiljande faktor är att lånet endast har en tillkommande avgift i form av en uppläggningsavgift på 395 kr.

Att DNB Privatlån kan ha en återbetalningstid upp till 15 år är även längre än vad många andra privatlån har.

DNB Privatlån vs SBAB Privatlån

SBAB har ett billigt privatlån med låg ränta och inga tillkommande avgifter. Frånräntan hos SBAB är 5,9 %, den representativa räntan är 6,5 % och maxräntan är 10,3 %. Det är lägre än DNB:s privatlån som har en frånränta på 4,4 %, en representativ ränta på 6,5 % och en maxränta på 10,7 %.

Du kan som minst låna 30 000 kr av SBAB vilket är högre än DNB:s krav för minsta lånebelopp vilket är 20 000 kr. Däremot är SBAB:s gräns för högsta lånebelopp på 500 000 kr betydligt högre än DNB:s gräns på 350 000 kr. Du kan även ha en längre återbetalningstid hos DNB (max 180 månader) än hos SBAB (max 120 månader).

SBAB godkänner även låntagare oavsett anställningsform till skillnad från DNB som endast godkänner låntagare med fast anställning eller pension. Inkomstkravet för att ta ett privatlån hos SBAB är på minst 18 750 kr per månad. Det är något högre än DNB:s inkomstkrav på minst 16 667 kr per månad.

DNB Privatlån vs Bank Norwegian Blancolån

Bank Norwegian Blancolån är ett bra alternativ mot DNB Privatlån om du söker ett mindre lån eller ett stort lån. Det beror på att Bank Norwegian har ett lånespann från 5 000 kr till 600 000 kr till skillnad från DNB som erbjuder privatlån från 20 000 kr till 350 000 kr. Bank Norwegians räntespann är från 5,99 % till 23,99 % vilket är högre än DNB som har ett räntespann från 4,4 % till 10,7 %.

Du kan beviljas Bank Norwegian Blancolån även som arbetslös eftersom Bank Norwegian godkänner alla inkomstformer inklusive A-kassa och CSN. Hos DNB kan du dock endast beviljas ett lån om du har en fast anställning eller pension. Löptiden för lån hos Bank Norwegian sträcker sig från 12 – 180 månader, medan löptiden för lån från DNB är från 24 – 180 månader.

Ansök om DNB Privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om DNB:s privatlån via en låneförmedlare kan du jämför deras lån med flera andra långivares. På så sätt maximerar du chansen att beviljas bra lånevillkor (såsom en låg ränta), ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om DNB:s privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att DNB kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem ibland enbart till långivare som de på förhand bedömer passar din situation och sökta lån.

Se mer: Jämför flera lån samtidigt via låneförmedlare.

Kundomdömen av DNB online

Det finns flera omdömen om DNB på nätet. De omdömen som går att hitta online om DNB är dock helhetsbetyg om DNB som bank och inte specifikt ett betyg på deras privatlån. Du bör därför ha i åtanke att de betyg som finns online om DNB inte nödvändigtvis är ett betyg på DNB Privatlån. På Trustpilot har DNB ett betyg på 1,3 av 5 (baserat på 240 omdömen) vilket är ett lågt betyg.

De positiva omdömen som finns av DNB handlar ofta om låneprocessen som beskrivs som smidig och enkel. Många omdömen av DNB tar även upp kundservicen som hjälpsam, snabb och trevlig.

Många negativa omdömen av DNB tar upp lånekostnaden som en negativ aspekt på grund av räntehöjningar som skapat en dålig kundupplevelse. Dessa omdömen handlar dock nästan enbart om DNB:s lån för privatleasing och inte om dess privatlån.

Krav för DNB:s privatlån

DNB:s grundkrav för privatlån är:

 • Du är minst 20 år som låntagare.
 • Du har en fast anställning eller pension.
 • Du har varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år.
 • Du har ett eget och aktivt Mobilt BankID.
 • Din månadsinkomst är på minst 16 667 kr.

Om du inte uppfyller DNB:s krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du dock inte automatiskt beviljad, utan genomgår en sedvanlig kreditprövning där kreditbeslut tas av DNB.

Innan du ansöker om DNB:s privatlån

Innan du ansöker hos DNB:s privatlån bör du beakta detta:

 • DNB:s grundkrav. Säkerställ att du uppfyller DNB:s grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. DNB:s lån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betalas ut. För att låna pengar snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en överkomlig månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se om du har råd att leva med månadskostnaden som lånet skulle innebära.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än DNB:s privatlån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet ur UCs perspektiv.

Hur du ansöker om DNB:s privatlån

Så gör du för att ansöka om DNB:s privatlån:

 1. Gå in på DNB:s hemsida på din mobila webbläsare eller dator.

 2. Klicka på “Gå till Privat” för att gå över sektionen för privatpersoner.

 3. Klicka på “Finansiering” följt av “Privatlån”.

 4. Tryck på “Läs mer och Ansök” för att gå vidare till privatlånets huvudsida.

 5. Välj önskat lånebelopp och återbetalningstid.

 6. Se över din uppskattade månadskostnad.

 7. Godkänn DNB:s integritetspolicy genom att bocka i rutan.

 8. Klicka på “Logga in och ansök med BankID” för att gå vidare till ansökningsformuläret.

Så har vi betygsatt DNB:s privatlån

För vår recension av DNB privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterat till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt DNB:s privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos DNB:s privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de tillåter sökande med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till DNB:s process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat DNB:s låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till DNB för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kostar det att lösa DNB Privatlån i förtid?

Nej, DNB Privatlån har ingen bunden ränta vilket betyder att du inte betalar någon ränteskillnadsersättning (kostnad för utebliven ränta) vid förtidsinlösen. Du kan alltså betala av ditt privatlån från DNB innan din förutbestämda återbetalningstid utan extra kostnad och således minska dina räntekostnader.

Hur lång tid tar en utbetalning från DNB?

DNB betalar i regel ut lån inom 1-2 bankdagar. Det beror på att DNB inte kan betala ut lån genom direktutbetalningar till bankkonton. Om du beviljas ett lån på en fredag kan det alltså betyda att du inte får dina lånade pengar innan nästkommande tisdag.

Är det säkert att låna pengar hos DNB?

Ja, det är säkert att låna pengar hos DNB och det är en pålitlig aktör inom kreditgivning. DNB (Den Norske Bank) grundades i Norge och är idag landets största finanskoncern och en av de de största finansinstitutionerna i Norden.

I Sverige arbetar DNB under Finansinspektionen och Konsumentverkets tillsyn och är bunden till att följa deras regelverk. Det är ett tecken som påvisar DNB:s pålitlighet som en säker långivare.

Har DNB någon mobilapp du kan hantera ditt lån i?

Ja, du kan hantera ditt privatlån från DNB i appen DNB Mobile Bank. DNB:s app är till för att hantera diverse tjänster som DNB erbjuder som till exempel privatlån, privatleasing eller billån. Det går att ladda ner DNB Mobile Bank via Google Play Store och App Store.

Detaljerad information om DNB Privatlån

Information om DNB Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Inom 24 h under kontorstid
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos DNB Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
DNB privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
16 667 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas DNB privatlån måste du vara fast anställd eller pensionär.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om DNB Privatlån
Ränta
4,4 - 10,7 %
Effektiv ränta
6,79 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
395 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos DNB Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 6,5 % nominell ränta, 395 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 135 kr och effektiv ränta på 6,79 %. Totalt att betala blir 136 652 kr.