Sidan innehåller annonser

Lån & Spar Bank Medlemslån: Recension 2024

Lån & Spar Bank Medlemslån är ett privatlån för medlemmar i Riksförbundet M Sverige (konsumentorganisationen för bilister och andra trafikanter i Sverige). Om du är medlem i M Sverige, har en medelhög till hög kreditvärdighet och söker ett privatlån med låg ränta, på ett högt belopp eller med lång löptid, då kan Lån & Spar Bank Medlemslån vara ett utmärkt alternativ för dig.

Det är inte enkelt att bli beviljad Lån & Spar Bank Medlemslån. Om du har låg kreditvärdighet finns det flera andra privatlån du har större chans att bli beviljad än Lån & Spar Bank Medlemslån.

Läs hela recensionen

Lån & Spar Bank Medlemslån
 • Lånebelopp: 50 000 - 600 000 krFördel
 • Ränta: 5,95 - 9,95 %Fördel
 • Löptid: 2 - 15 år Fördel
Läs mer eller ansök på Lsb.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Lån & Spar Bank Medlemslån: Ganska bra, 3.2/5

Lånea anser att Lån & Spar Bank Medlemslån sammantaget är mediokert. Lånet ges betyget 3,2 av 5. Det är ungefär samma som 3,35, vilket är ett genomsnittligt betyg av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av Lån & Spar Bank Medlemslån är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 5/5. Lån & Spar Bank erbjuder ett billigt medlemslån med en ovanligt låg ränta och utan aviavgift. Deras lån har dock en uppläggningsavgift och en obligatorisk avgift för ett låneskydd (alla låntagare under 65 år ansluts automatiskt).
 • Beviljandegrad: betyg 2/5. Lån & Spar Bank har en låg beviljandegrad för sitt medlemslån. För att bli beviljad behöver du vara medlem i M Sverige, ha en fast anställning och sakna betalningsanmärkningar.
 • Låneprocess: betyg 1/5. Lån & Spar Bank har en långsam låneprocess. När du ansöker om deras lån får du svar på din låneansökan inom 48 timmar. Du kan inte ansöka utan BankID och du kan inte ansöka via en låneförmedlare.
 • Kundservice: betyg 4/5. Lån & Spar Bank har en bra kundservice. De nås via telefon, chatt eller mejl mån–fre 08.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Lån & Spar Bank Medlemslån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.2/5
Lånekostnad5/5
Beviljandegrad2/5
Låneprocess1/5
Kundservice4/5

Lånekostnad: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att lånekostnaden för Lån & Spar Bank Medlemslån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Lån & Spar Bank Medlemslån är ett billigt privatlån med en låg ränta som utgår ifrån räntan hos deras privatlån. Deras ordinarie privatlån har en låg ränta på 5,95–9,95 och en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 5,11 %. Om du beviljas medlemslånet får du på din individuellt satta ränta en ränterabatt på 0,5 procentenheter, jämfört med deras privatlån.

Vad som är negativt med Lån & Spar Bank Medlemslån är att lånet har en uppläggningsavgift på 395 kr samt en månatlig obligatorisk kostnad på 172 kr för sitt låneskydd. Alla låntagare under 65 år blir automatiskt anslutna till deras låneskyddsförsäkring. Låneskyddsförsäkringen kan som längst gälla till det att en låntagare fyller 70 år.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Lån & Spar Bank och återbetalas under 10 år till nominell ränta på 5,11 %, med en uppläggningsavgift på 395 kr  har Lån & Spar Bank Medlemslån en effektiv ränta på 8,34 %. Det är bra, eftersom det är lägre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Den effektiva räntan på 8,34 % inkluderar inte kostnaden för deras obligatoriska låneskydd. LSBs låneskydd är varken dyrt eller billigt jämfört med konkurrenters motsvarande skydd.

Beviljandegrad: Ganska dåligt, 2/5

review-star-full review-star-full review-star review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Lån & Spar Bank Medlemslån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 2 av 5. Det är förhållandevis svårt att bli beviljad Lån & Spar Bank Medlemslån.

Vad som är positivt med deras beviljandegrad är att du kan ansöka om lånet med en medsökande. Om du ansöker med en medsökande kan du även ha möjlighet att beviljas ett högre belopp, upp till 600 000 kr.

Vad som i allra högsta grad är negativt med beviljandegraden för Lån & Spar Bank Medlemslån är att de i dagsläget endast samarbetar med en organisation: M Sverige. Deras tidigare samarbete med Hyresgästföreningen upphör 1 juni 2023 (beviljande av medlemslånen upphörde i februari 2023).

Låneprocess: Dåligt, 1/5

review-star-full review-star review-star review-star review-star

Lånea anser att låneprocessen hos Lån & Spar Bank Medlemslån är dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1 av 5. Lån & Spar Bank har en långsam låneprocess för sitt lån. Vad som är positivt är att de har en förhållandevis snabb utbetalning. Ett beviljat lån betalas ut till ett servicekonto hos Lån & Spar Bank inom 24 timmar.

Två nackdelar med låneprocessen för Lån & Spar Bank Medlemslån är att du inte kan ansöka om deras lån utan BankID eller via en låneförmedlare. Genom att ansöka via en låneförmedlare går det att jämföra villkoren för flera olika privatlån med endast en låneansökan.

Kundservice: Ganska bra, 4/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star

Lånea anser att Lån & Spar Bank kundservice är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 4 av 5. Deras kundservice är enkel att nå. De nås via telefon, chatt eller mejl på vardagar 08.00–17.00. Lån & Spar Bank har dessutom en mobilapp du kan använda för att hantera ditt lån i.

Vad som främst är negativt med Lån & Spar Banks kundservice är att de inte har öppet på lördagar eller söndagar. I dagsläget finns det flera andra långivare som finns tillgängliga även under helger.

Vem är Lån & Spar Bank Medlemslån bäst för?

Lån & Spar Bank Medlemslån är bäst för dig som är medlem i konsumentorganisationen M Sverige, som söker ett privatlån med låg ränta, på ett högt belopp eller med lång löptid. Lån & Spar Bank Medlemslån har en låg ränta på 5,95–9,95 % (plus en rabatt på 0,5 %-enheter). Lånet har ett maxbelopp på 600 000 kr (för maxbeloppet krävs en medsökande) och en längsta återbetalningstid på 15 år.

Omständigheter när Lån & Spar Bank Medlemslån passar bra

Dessa är omständigheter när det passar bra att ta medlemslån hos Lån & Spar Bank:

 • Om du vill samla dyra lån och krediter. Lån & Spar Bank Medlemslån har en låg ränta på 5,95–9,95 % (plus en rabatt på 0,5 %-enheter). Deras lån kan beviljas till ett högt lånebelopp på 500 000 kr utan en medsökande. Om du vill samla dyra lån och krediter i ett samlingslån hos Lån & Spar Bank har du stor chans att sänka din månadskostnad.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. Lån & Spar Bank kräver ingen form av säkerhet för att bevilja sitt medlemslån. Det innebär att du kan använda deras lån till ett valfritt ändamål. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till att samla skulder, köpa en bil eller vitvaror.

Vem är Lån & Spar Bank Medlemslån dåligt för?

Lån & Spar Bank Medlemslån är dåligt för låntagare som inte är medlemmar i konsumentorganisationen M Sverige, som har låg kreditvärdighet eller som vill ta ett privatlån som är enkelt att bli beviljad. För att bli beviljad deras lån behöver du utöver att ha en fast anställning, sakna betalningsanmärkningar och ha en månadsinkomst på minst 20 834 kr.

Alternativ om Lån & Spar Bank Medlemslån inte passar dig

Förslag på alternativ om Lån & Spar Bank Medlemslån inte är rätt för dig:

 • Remembers privatlån: lån utan krav på säkerhet med hög beviljandegrad. Remembers lån ges ut till belopp på 10 000500 000 kr med en ränta på 4,95–20,85 %. Remembers privatlån passar bra för låntagare med låg till medelhög kreditvärdighet, som söker ett lån som är enkelt att bli beviljad.
 • Wästgöta Finans privatlån: lån utan krav på säkerhet och utan kreditupplysning hos UC. Wästgöta Finans lån ges ut till belopp på 3 00030 000 kr med en ränta på 6,5–17,95 %. Deras lån passar bra för låntagare som vill ta ett mindre privatlån utan att belasta sin kreditvärdighet hos UC negativt.

Fördelar med medlemslån hos Lån & Spar Bank

De främsta fördelarna med medlemslån hos Lån & Spar Bank är:

 • Deras lån har en låg ränta. Lån & Spar Bank privatlån har en låg ränta på 5,95–9,95 % (plus en rabatt på 0,5 %-enheter) och en låg representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 5,11 %. Det är få långivare som erbjuder lån till en lika låg ränta som Lån & Spar Bank.
 • Deras lån har en lång återbetalningstid. Lån & Spar Bank har en lång längsta återbetalningstid på 15 år för sitt medlemslån. Det är fördel för dig som vill ha möjlighet att återbetala ditt lån med en låg månadskostnad. Lån med lång återbetalningstid får dock en högre totalkostnad jämfört med lån som återbetalas med kort löptid (allt annat lika).
 • Du kan ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en fördel för dig som inte har en tillräckligt hög kreditvärdighet att bli beviljad deras lån på egen hand. Om du ansöker om Lån & Spar Banks lån med en medsökande har du även möjlighet att beviljas deras maxbelopp på 600 000 kr.
 • Deras lån går att förlänga. Det är en fördel för dig som vill ha möjlighet att sänka din månadskostnad genom att förlänga lånets löptid. Lån som förlängs får dock en högre totalkostnad än lån som återbetalas med en kortare löptid (allt annat lika).

Nackdelar med medlemslån hos Lån & Spar Bank

De främsta nackdelarna med medlemslån hos Lån & Spar Bank:

 • Du kan inte ansöka om deras lån och få besked direkt på skärmen. Det är en nackdel för dig som vill ha ett snabbt svar på din låneansökan. När du ansöker om medlemslån hos Lån & Spar Bank kan det ta upp till ett par dagar innan du får svar på din ansökan. Vill du ansöka om lån och få besked direkt på skärmen behöver du vända dig till en annan långivare än Lån & Spar Bank.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån med en betalningsanmärkning. Det gäller oavsett hur gammal din anmärkning är och av vilken typ den är. Om du vill ansöka om lån med en betalningsanmärkning behöver du vända dig till en annan långivare än Lån & Spar Bank.
 • Du kan inte ansöka om deras lån utan BankID. Det är en nackdel för dig som inte har ett BankID och vill ansöka om lån utan BankID. De flesta långivare som erbjuder privatlån kräver dock att du ska kunna identifiera dig med BankID.
 • Deras lån har inte en hög beviljandegrad. Det är svårare att bli beviljad Lån & Spar Bank Medlemslån är många andra privatlån. Du måste vara medlem i M Sverige, ha en tillsvidareanställning och sakna betalningsanmärkningar. Se: Ta lån med hög beviljandegrad.
 • Deras lån är inte utan en uppläggningsavgift. Det är en nackdel för dig som vill ta lån med så låg lånekostnad som möjligt. De flesta långivare erbjuder dock inte lån utan en uppläggningsavgift.
 • Du kan inte bli beviljad deras lån utan en fast anställning. Det är en nackdel för dig som till exempel är prov-, tim- eller projektanställd. Om du vill ansöka om lån utan en fast anställning behöver du ansöka om lån hos en annan långivare än Lån & Spar Bank.
 • Deras lån har ett obligatoriskt låneskydd. Om du är under 65 år gammal kan du inte välja bort Lån & Spar Banks obligatoriska låneskydd. Låneskyddet innebär en extra månatlig kostnad utöver räntan på 172 kr. Det är en nackdel för dig som inte vill teckna en låneskyddsförsäkring. Många andra medlemslån inkluderar dessutom kostnadsfria låneskydd.

Jämför Lån & Spar Bank Medlemslån med andra privatlån

Tabell 2: Lån & Spar Bank i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lån & Spar Bank Medlemslån Lån & Spar Bank Medlemslån 50 000-600 000 kr 5,95-9,95 % 2 år-15 år
3,2/5
Nordea Privatlån Nordea Privatlån 10 000-500 000 kr 5,7-13,2 % 1 år-12 år
3.9/5
Swedbank Privatlån Swedbank Privatlån 20 000-500 000 kr 6,2-16,34 % 1 år-12 år
3.5/5

Vad särskiljer Lån & Spar Bank Medlemslån från andra privatlån?

Vad som särskiljer Lån & Spar Banks medlemslån från andra privatlån är att lånet endast kan tas av den som är medlem i konsumentorganisationen M Sverige. Deras medlemslån särskiljer sig även på så sätt att lånet har en ovanligt låg ränta (5,95–9,95 %) och ett ovanligt högt maxbelopp (600 000 kr om en medsökande inkluderas).

Lån & Spar Bank Medlemslån vs Nordeas privatlån

Både Lån & Spar Bank och Nordea erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet. Nordeas lån ges ut till belopp på 10 000500 000 kr. Lån & Spar Bank Medlemslån ges ut till ett högre lägsta belopp och samma maxbelopp som Nordeas lån, på 50 000–500 000 kr (600 000 kr med en medsökande).

Båda långivarna har en låg ränta. Räntan på Nordeas lån är på 5,7–13,2 % och räntan Lån & Spar Bank Medlemslån är på 5,95–9,95 %.

Det är enklare att bli beviljad Nordeas privatlån än Lån & Spar Bank Medlemslån. Du behöver inte ha en fast anställning och det finns inget krav på att du ska vara fackansluten. För att bli beviljad medlemslån hos Lån & Spar Bank behöver du ha en fast anställning och vara medlem i organisationen M Sverige.

Lån & Spar Bank Medlemslån vs Swedbanks privatlån

Lån & Spar Bank Medlemslån och Swedbanks privatlån är båda lån utan krav på säkerhet. Swedbanks lån ges ut till belopp på 20 000500 000 kr. Lån & Spar Bank Medlemslån ges ut till ett högre lägsta belopp men samma maxbelopp som Swedbanks lån, på 50 000–500 000 kr (600 000 kr med en medsökande).

Swedbanks lån har en högre från- och maxränta än Lån & Spar Bank Medlemslån, på 6,2–16,34 %. Lån & Spar Bank Medlemslån har en ränta på 5,95–9,95 %.

Båda långivarna har avgifter utöver räntan. Swedbanks privatlån har en uppläggningsavgift på 300 kr. Lån & Spar Bank Medlemslån har en uppläggningsavgift på 395 kr samt en obligatorisk kostnad för deras låneskyddsförsäkring på 172 kr i månaden.

Kundomdömen av Lån & Spar Bank Medlemslån online

Lån & Spar Bank Medlemslån har inte fått ett eget betyg online. Däremot har banken Lån & Spar Bank (som helhet och inte specifikt deras medlemslån) fått över 900 omdömen på Trustpilot. Det har resulterat i att Lån & Spar Bank fått betyget 4,7 av 5 på Trustpilot.

Bland recensionerna på Trustpilot hittar vi inga recensioner som specifikt handlar om Lån & Spar Bank Medlemslån. Vi kan därmed inte återge vad deras kunder tycker om medlemslånet.

Krav för Lån & Spar Bank Medlemslån

Lån & Spar Banks grundkrav för medlemslån är att du ska:

 • vara minst 18 år gammal
 • ha en fast anställning eller pension
 • ha en månadsinkomst på minst 20 834 kr
 • ansöka med en medsökande för att beviljas belopp över 500 000 kr
 • vara folkbokförd och betala skatt i Sverige
 • inte ha några betalningsanmärkningar
 • inte ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Lån & Spar Banks krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Lån & Spar Bank.

Innan du ansöker om medlemslån hos Lån & Spar Bank

Innan du ansöker om medlemslån hos Lån & Spar Bank bör du beakta detta:

 • Lån & Spar Banks grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Lån & Spar Banks grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Lån & Spar Bank Medlemslån, liksom andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att få låna snabbt och enkelt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Om du kan inkludera en medsökande. Eftersom Lån & Spar Bank tillåter att du inkluderar en medsökande bör du, om möjligt, göra det. Att låna pengar med medsökande är förknippat med högre beviljade lånebelopp (upp till 600 000 kr hos Lån & Spar Bank), högre beviljandegrad och bättre lånevillkor. Prata därför med en potentiell medsökande om att inkludera denne i låneansökan innan du ansöker.
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har låg kreditvärdighet finns det andra lån som du kommer ha större chans att beviljas än Lån & Spar Bank Medlemslån. Detta kan bespara dig en onödig kreditupplysning hos UC, vilket har negativ påverkan på din kreditvärdighet hos UC.

Hur du ansöker om medlemslån hos Lån & Spar Bank

Så gör du för att ansöka om medlemslån hos Lån & Spar Bank:

 1. Gå till Lån & Spar Banks ansökningsformulär för medlemslån.

 2. Ange om du har en medsökande eller inte.

 3. Ange hur mycket du önskar att låna och återbetalningstid för lånet.

 4. Fyll i ditt medlemsnummer hos M Sverige.

 5. Fyll i dina personliga uppgifter och legitimera dig med BankID.

 6. Invänta lånebesked (kan ta upp till två dagar).

 7. Om du blir beviljad lån skriver du under skuldebrevet med BankID.

 8. Invänta utbetalning av lånet som sker inom 24 timmar till ett servicekonto hos Lån & Spar Bank.

Lån & Spar Bank har en enkel låneprocess om än förhållandevis långsam. Efter att pengarna betalats ut till Lån & Spar Banks servicekonto kan du överföra pengarna vidare till ett valfritt bankkonto.

Så har vi betygsatt Lån & Spar Bank Medlemslån

För vår recension av Lån & Spar Bank Medlemslån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 datapunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Lån & Spar Bank Medlemslån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Lån & Spar Bank Medlemslån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat medlemslånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Lån & Spar Banks process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Lån & Spar Banks låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Lån & Spar Bank för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kan jag vara med i Hyresgästföreningen och ansöka om medlemslån hos Lån & Spar Bank?

Nej, du kan inte ansöka om Lån & Spar Bank Medlemslån om du är medlem i Hyresgästföreningen. För att bli beviljad Lån & Spar Bank Medlemslån måste du vara medlem i Riksförbundet M Sverige. Tidigare har Lån & Spar Bank även samarbetat med Hyresgästföreningen. Sedan 1 juni 2023 har deras samarbete med Hyresgästföreningen upphört.

Vad kan Lån & Spar Banks medlemslån användas till?

Du kan använda ditt medlemslån hos Lån & Spar Bank till ett valfritt ändamål. Det beror på att deras lån är utan krav på säkerhet. Du behöver således inte lämna någon form av pant (såsom en bostad) för att beviljas deras lån.

Många låntagare ansöker om ett lån utan säkerhet för att finansiera en bostadsrenovering, till en handpenning eller för att samla lån och krediter med hög ränta.

Är det säkert att låna pengar av Lån & Spar Bank?

Ja, det är säkert att låna pengar av Lån & Spar Bank. Banken har tillstånd av Finansinspektionen för lån och sparande i Sverige. De står även under tillsyn av myndigheten.

Detaljerad information om Lån & Spar Bank Medlemslån

Information om Lån & Spar Bank Medlemslån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Från 2 timmar till flera dagar
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
Betyg hos Trustpilot
4.7 / 5 Trust pilot score 4.7 / 5
(1307 omdömen)
Krav hos Lån & Spar Bank Medlemslån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 18 år
Inkomstkrav
25 000 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas av Lån & Spar Bank måste du ha en fast anställd eller vara pensionär
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Lån & Spar Bank Medlemslån
Ränta
5,95 - 9,95 %
Effektiv ränta
8,34 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
395 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Lån & Spar Bank Medlemslån
Tillåter medsökande
Ja
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 7,95 % nominell ränta, 395 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 066 kr och effektiv ränta på 8,34 %. Totalt att betala blir 145 671 kr.