Sidan innehåller annonser

Byax privatlån: Recension 2024

Byax privatlån är utan krav på säkerhet och passar bra för låntagare med låg till medelhög kreditvärdighet. Om du söker ett privatlån med en snabb och smidig låneprocess, då kan Byax privatlån vara ett bra alternativ för dig.

Byax privatlån är inte dock det bästa privatlånet i någon kategori. Oavsett om du har en låg eller hög kreditvärdighet kan du hitta andra privatlån som är enklare att bli beviljade eller som har lägre lånekostnad.

OBS: I dagsläget (mars 2023) går det inte längre att ansöka om privatlån hos Byax.

Läs hela recensionen

Byax Privatlån
 • Lånebelopp: 25 000 - 100 000 krFördel
 • Ränta: 9,5 - 23 %Fördel
 • Löptid: 1 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Byax.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Byax Privatlån: Ganska bra, 3.2/5

Lånea anser att Byax privatlån sammantaget är ganska bra. Lånet ges betyget 3,2 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är ett genomsnittligt betyg av de privatlån Lånea recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Byax är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 2.5/5. Byax erbjuder ett dyrt privatlån. Deras lån har en hög ränta, en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) samt en uppläggningsavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 3/5. Det är förhållandevis enkelt att bli beviljad Byax privatlån. Du kan till exempel bli beviljad deras lån om du saknar en fast anställning eller har en låg månadsinkomst.
 • Låneprocess: betyg 5/5. Byax har en smidig låneprocess för sitt privatlån. När du ansöker om deras lån får du svar direkt på skärmen. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–2 bankdagar.
 • Kundservice: betyg 3/5. Byax har en helt okej kundservice. De nås via telefon eller mejl mån–fre 09.00–16.00 (lunchstängt 12.00–13.00).

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Byax Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.2/5
Lånekostnad2.5/5
Beviljandegrad3/5
Låneprocess5/5
Kundservice3/5

Lånekostnad: Mediokert, 2.5/5

review-star-full review-star-full review-star-half review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Byax privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 2,5 av 5. Byax privatlån är dyrare än många andra privatlån. Vad som är positivt med lånekostnaden är att lånet saknar avi- och administrativ avgift vid återbetalning. De flesta andra långivare som erbjuder privatlån har i regel en månatlig avi- eller administrativ avgift på 19–45 kr.

Nackdelarna med lånekostnaden för Byax lån är att lånet har en hög från- och tillränta på 9,5–23 % och en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 15 %. Lånet har dessutom en uppläggningsavgift på 395 kr. Om du söker ett billigt privatlån är Byax lån ett dåligt alternativ.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Byax, återbetalas under 10 år till nominell ränta på 15 % och med en uppläggningsavgift på 395 kr har Byax privatlån en effektiv ränta på 16,19 %. Det är dåligt. Det här avsevärt högre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Byax privatlån är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Det är relativt enkelt att bli beviljad Byax privatlån så länge du har någon form av anställning med regelbunden inkomst.

De negativa aspekter som finns vad gäller bevijlandegraden för Byax lån är att du inte kan bli beviljad lånet om du har en betalningsanmärkning. Du kan inte heller bli beviljad deras lån med lösenkrav. Lån som villkoras med lösenkrav (då hela eller delar av lånet måste användas till att lösa befintliga skulder) innebär att det är säkrare för långivaren att låna dig pengar. Det kan ofta resultera i att du blir beviljad bättre villkor än annars.

Låneprocess: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att låneprocessen hos Byax privatlån är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Byax har en smidig och snabb låneprocess. När du ansöker om deras lån får du alltid svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1-2 bankdagar. Det är snabbare än för de flesta andra privatlån.

Nackdelen med låneprocessen hos Byax är att du inte kan ansöka om deras lån utan BankID. Även om de flesta långivare kräver att du legitimerar dig med BankID finns det trots allt långivare som inte gör det.

Kundservice: Mediokert, 3/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star review-star

Lånea anser att Byax kundservice är medioker och lånet ges i denna kategori betyget 3 av 5. Byax kundservice är något mindre tillgänglig än vad många andra långivares kundtjänst är. Deras kundservice kan nås via telefon eller mejl mån–fre 09.00–16.00 (lunchstängt 12.00–13.00). De har dock en mobilapp som du kan använda för att hantera ditt lån i.

Vad som är negativt med Byax kundservice är att de har kortare öppettider jämfört med många andra långivare och de har dessutom stängt på helger. De finns inte heller tillgängliga via en livechatt eller sociala medier.

Vem är Byax privatlån bäst för?

Byax privatlån är bäst för låntagare med svag kreditvärdighet, som vill ta ett privatlån på ett lågt lånebelopp (max 100 000 kr) eller med en smidig och snabb låneprocess. När du ansöker om lån hos Byax får du alltid svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Ett lån som beviljats betalas ut inom 1–2 bankdagar.

Omständigheter när Byax privatlån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att låna från Byax:

 • Om du vill ta lån trots en låg kreditvärdighet. Givet att du saknar betalningsanmärkningar och har en regelbunden månadsinkomst på minst 12 500 kr är det enkelt att bli beviljad Byax privatlån. Se: Ta lån trots en låg kreditvärdighet.
 • Om du behöver ta ett lån utan säkerhet. Byax kräver ingen pant för att bevilja dig ett lån. Det innebär att du kan använda deras lån till ett valfritt ändamål. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till en bostadsrenovering eller köp av bil.

Vem är Byax privatlån dåligt för?

Byax privatlån är dåligt för låntagare med hög kreditvärdighet, som vill ta ett billigt privatlån eller lån på ett högt belopp (över 100 000 kr, vilket är Byax maxbelopp). Byax privatlån har en hög ränta (9,5–23%), hög representativ ränta (15%) och en uppläggningsavgift (395 kr).

Många andra långivare som erbjuder privatlån ger ut sina lån på maxbelopp på 300 000–500 000 kr och har en ränta som är flera procentenheter lägre.

Alternativ om Byax inte passar dig

Förslag på alternativ om Byax privatlån inte är rätt för dig:

 • Lån & Spar Banks privatlån: lån utan krav på säkerhet med en låg lånekostnad och ett högt maxbelopp. Lån & Spar Banks privatlån erbjuds till lånebelopp på 50 000600 000 kr med en ränta på 3,95–9,95 %. Deras privatlån passar bra för låntagare som vill ta ett stort och billigt privatlån.
 • Svea Banks Svårt att få lån: lån utan krav på säkerhet med en hög beviljandegrad. Svea Banks privatlån Svårt att få lån ges ut på lånebelopp på 10 000200 000 kr med en ränta på 8,5–25,95 %. Svårt att få lån passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet och som nekats lån hos andra långivare.

Fördelar med lån från Byax

De främsta fördelarna med privatlån från Byax är:

 • Du kan ansöka om deras lån och få ett slutgiltigt svar direkt på skärmen. Det är en fördel för dig som inte vill vänta på att få svar på din låneansökan. Hos andra långivare kan du i regel bara ta lån och få ett preliminärt svar direkt på skärmen.
 • Du kan ansöka om deras lån med en låg inkomst. Byax har ett inkomstkrav på minst 12 500 kr i månaden. Det är ett lägre krav på inkomst än vad många andra långivare har för sina privatlån. Se: Ta lån med en låg inkomst.
 • Deras lån har en förhållandevis hög beviljandegrad. Det är en fördel för dig som till exempel saknar en tillsvidareanställning eller har en låg månadsinkomst. Om du har en mycket låg kreditvärdighet finns det dock andra lån med högre beviljandegrad än Byax.
 • Deras lån går att förlänga. Det är en fördel för dig som vill ha möjlighet att sänka din månadskostnad genom att förlänga lånets löptid. Om du väljer att förlänga ditt lån kommer dock totalkostnaden för lånet att öka.
 • Du kan bli beviljad deras lån utan en fast anställning. Det är en fördel för dig som till exempel är timanställd, provanställd eller projektanställd. Många andra långivare beviljar inte lån till den som är utan en fast anställning.
 • Du kan bli beviljad deras lån som äldre. Byax kräver endast att du återbetalar ditt lån innan du fyller 85 år. Det är en fördel för dig som vill ansöka om lån som äldre. Många andra långivare har ett lägre krav på ålder för när deras lån ska vara återbetalt.

Nackdelar med lån från Byax

De främsta nackdelarna med privatlån från Byax är:

 • Du kan inte ansöka om deras lån utan BankID. Det är en nackdel för dig som saknar ett BankID eller vill ansöka om lån utan BankID. Även om de flesta långivare vill att du identifierar dig med BankID finns det långivare som inte kräver det.
 • Deras lån har inte en låg ränta. Byax privatlån har en hög ränta på 9,5–23 % och en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 15 %. Dessutom har deras lån en uppläggningsavgift på 395 kr. Om du vill ta lån med låg ränta finns det flera andra långivare som erbjuder lägre ränta än Byax.
 • Du kan inte ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en nackdel för dig som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att bli beviljad deras lån på egen hand. Det är även en nackdel för dig som har låg kreditvärdighet och inte kan bli beviljad deras maxbelopp på 100 000 kr ensam. De flesta andra långivare som erbjuder privatlån erbjuder möjligheten att ansöka om lån med en medsökande.
 • Deras lån är inte särskilt bra för att använda till att samla lån. Byax erbjuder inte lösenkrav och kan inte bevilja lån till ett högre lånebelopp än 100 000 kr. Om du vill samla dina lån finns det bättre samlingslån än Byax lån.

Jämför Byax privatlån med andra privatlån

Tabell 2: Byax i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Byax Privatlån Byax Privatlån 25 000-100 000 kr 9,5-23 % 1 år-10 år
3,2/5
Risicum Privatlån Risicum Privatlån 20 000-150 000 kr 16-25 % 3 år-10 år
3,1/5
Santander Privatlån Santander Privatlån 10 000-350 000 kr 5,35-14,35 % 2 år-12 år
4,1/5

Vad särskiljer Byax privatlån från andra?

Vad som främst särskiljer Byax lån från andra privatlån är att lånet har en ovanligt smidig och snabb låneprocess. När du ansöker om deras lån får du ett slutgiltigt svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Om du beviljas lån betalas pengarna ut inom 1-2 bankdagar.

Hos de flesta andra långivare som erbjuder privatlån kan du som bäst få ett preliminärt besked direkt på skärmen men behöver vänta på ett slutgiltigt svar.

Byax privatlån vs Risicums privatlån

Både Byax och Risicum erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet. Risicum erbjuder lån till lånebelopp på 20 000150 000 kr. Byax erbjuder lån till ett högre lägsta- och lägre högstabelopp, på 25 000100 000 kr.

Räntan för båda privatlånen är hög. Risicums lån har en ränta på 16–25 % och en representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 20,05 %. Byax lån en ränta på 9,5–23 % och en representativ ränta på 15 %.

Både hos Risicum och Byax får du svar direkt på skärmen om du blir beviljad eller inte. Hos Risicum kan du få lånet utbetalt redan samma dag. Det får du inte hos Byax. Du kan varken ansöka om Risicums privatlån eller Byax lån med en medsökande eller utan BankID.

Byax privatlån vs Santanders privatlån

Precis som Byax privatlån är Santanders privatlån utan krav på säkerhet. Santanders lån ges ut på lånebelopp mellan 10 000 och 350 000 kr. Byax lån ges ut på ett högre lägsta- och lägre maxbelopp, på 25 000100 000 kr. Räntan för Santanders lån är lägre än för Byax lån, på 5,35–14,35 %. Byax lån har en ränta på 9,5–23 %.

Santanders lån saknar avgifter utöver räntan. Byax lån har en uppläggningsavgift på 395 kr. Du kan inte ansöka om privatlån utan BankID hos varken Byax eller Santander. Du kan däremot ansöka om Santanders privatlån med en medsökande. Du kan inte inkludera en medsökande när du ansöker om privatlån Byax.

Kundomdömen av Byax privatlån online

Byax privatlån har inte fått några recensioner online. Vi kan därför inte återge vad Byax kunder tycker om deras privatlån. I dagsläget (mars 2023) går det inte heller att ansöka om Byax privatlån via deras hemsida eller via låneförmedlare.

Krav för Byax privatlån

Byax grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal (lånet ska vara återbetalt innan du fyllt 85 år)
 • vara folkbokförd i Sverige
 • ha en regelbunden månadsinkomst på minst 12 500 kr
 • inte ha betalningsanmärkningar
 • inte ha skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Byax krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut sedan fattas av Byax.

Innan du ansöker om Byax privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Byax bör du beakta detta:

 • Byax privatlån grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Byax grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar eller senast samma dag bör du överväga ett annat lån. Byax privatlån, såväl som andra privatlån, tar ofta ett par dagar att betala ut. För att få lån snabbt bör du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Byax privatlån. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.

Hur du ansöker om Byax privatlån

Så gör du för att ansöka om Byax privatlån:

 1. Gå till Byax ansökningsformulär på deras hemsida.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna och löptid för lånet.

 3. Fyll i dina personuppgifter och identifiera dig med BankID.

 4. Invänta svar på om du blir beviljad (syns direkt på skärmen).

 5. Om du blir beviljad skriver du under skuldebrevet genom att legitimera dig med BankID.

 6. Invänta utbetalning av lånet som tar 1–2 bankdagar.

I dagsläget (mars 2023) går det inte längre att ansöka om Byax privatlån.

Så har vi betygsatt Byax privatlån

För vår recension av Byax privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Byax privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Byax privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Byax process och metoder för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Byax låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Byax för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Har Byax en mobilapp som jag kan hantera mitt lån i?

Ja, Byax har en mobilapp du kan hantera ditt lån i. Med deras app kan du se alla dina transaktioner, din nuvarande skuld och samla bonuspoäng. Bonuspoängen använder du för att förbättra dina lånevillkor hos Byax.

Första gången du laddar ner appen får du 10 000 bonuspoäng. Därefter får du ytterligare bonuspoäng för varje gång du gör en punktlig inbetalning via appen.

Kräver Byax en säkerhet för deras lån?

Nej, Byax privatlån är utan krav på säkerhet. Det innebär att du kan använda deras lån till ett valfritt ändamål. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till konsumtion av olika slag, resor eller bostadsrenoveringar.

Finns Byax privatlån kvar?

Nej, i skrivande stund (mars 2023) kan du inte längre ansöka om privatlån hos Byax. Det gäller både via deras hemsida och via låneförmedlare. Det är oklart om Byax kommer att börja erbjuda privatlån på nytt.

Detaljerad information om Byax Privatlån

Information om Byax Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Ja, dygnet runt
Till: SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, Swedbank.
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Byax Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
×
Byax privatlån kan inte beviljas inte under några omständigheter om du har betalningsanmärkningar.
Ålderskrav
20 - 85 år
Inkomstkrav
12 500 kr/mån
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas Byax privatlån måste du ha någon typ av anställning.
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Byax Privatlån
Ränta
9,5 - 23 %
Effektiv ränta
16,19 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
395 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
2 st/år
Ansökan hos Byax Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 15 % nominell ränta, 395 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 613 kr och effektiv ränta på 16,19 %. Totalt att betala blir 193 996 kr.