blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är Lånebelopp? Definition & Exempel för Olika Lånetyper

Lär dig mer om vad lånebelopp betyder, vad som påverkar det och hur stora lånebelopp som är praxis för olika lånetyper.

Sammanfattande fakta om lånebelopp

 • Lånebelopp är summan man ansöker om att låna från en långivare.
 • Långivarens maxbelopp och din kreditvärdighet påverkar lånebeloppet.
 • Lånebeloppet för SMS lån är i regel mellan 1 000 kr och 50 000 kr.
 • Lånebeloppet för blancolån är oftast mellan 10 000 kr och 600 000 kr.
 • Lånebeloppet för billån kan vara upp till 80 % av bilens värde.
 • Lånebeloppet för bolån kan vara upp till 85 % av bostadens värde.
 • Det går att få lånebelopp på 1 000 kr – 50 000 kr utan fast inkomst.
 • Det går att låna upp till 50 000 kr med betalningsanmärkningar.

Vad är lånebelopp?

Ett lånebelopp är den summa pengar du ansöker om att låna eller beviljas i lån hos en långivare. Det är dock inte säkert att du får låna exakt det belopp du ansöker om. Långivaren gör en bedömning av din betalningsförmåga och avgör utifrån den om du kan beviljas det lånebelopp du sökt.

Faktorer som påverkar vilket lånebelopp du beviljas

 • Vilket lånebelopp kreditgivaren erbjuder: Alla kreditgivare som erbjuder lån utan säkerhet har ett maxbelopp för hur mycket lån du kan ansöka om. Storleken på maxbeloppet varierar mellan olika kreditgivare.
 • Vilken månadskostnad din KALP tillåter: Långivaren gör en kalkyl över hur mycket pengar som finns kvar varje månad efter fasta utgifter. Resultatet avgör vilken månadskostnad du bedöms klara av, och utifrån det avgörs om du kan beviljas det lånebelopp du ansökt om.
 • Hur hög din kreditvärdighet bedöms vara: En hög kreditvärdighet innebär normalt sett att du kan erbjudas högre lånebelopp. Kreditvärdigheten påverkas i sin tur av faktorer såsom inkomst, belåningsgrad, antal tidigare kreditförfrågningar och anmärkningar.

Vanliga lånebelopp för olika sorters lån

Vilka lånebelopp du kan ansöka om hos olika kreditgivare erbjuder beror till stor del på vilken typ av lån kreditgivaren erbjuder. Nedan hittar du information och exempel på:

 • Lånebelopp för SMS lån: 1 000 – 50 000 kr.
 • Lånebelopp för blancolån: 10 000 – 600 000 kr.
 • Lånebelopp för billån: upp till 80 % av bilens värde.
 • Lånebelopp för bolån: upp till 85 % av bostadens värde.

Lånebelopp för SMS lån (snabblån)

Lånebelopp för SMS lån (snabblån) är i regel mindre till storleken än de flesta andra typer av lån. Hos kreditgivare som erbjuder SMS lån kan du vanligtvis ansöka om lånebelopp mellan 1 000 – 50 000 kr. Det finns även kreditgivare som erbjuder lånebelopp på SMS lån upp till 100 000 kr, även om det är ovanligt.

SMS lån erbjuds ibland i form av en kontokredit istället för ett vanligt lån. Kreditgränsen för kontokrediter liknar i stort sett de lånebelopp som erbjuds för SMS lån, d.v.s. mellan 1 000 – 50 000 kr. Skillnaden är att du själv kan välja vilket lånebelopp du vill ta ut från din kontokredit.

Se även: SMS lån och snabblån

Exempel på vanliga lånebelopp för SMS lån

Lånebelopp för blancolån

För blancolån erbjuds normalt sett lånebelopp på mellan 5 000 – 600 000 kr. Vissa långivare har en maxgräns för lånebelopp på 350 000 kr när du står som ensam sökande. När du vill låna belopp mellan 350 000 – 600 000 kr är det därför normalt sett en fördel att ha en medsökande på lånet.

Normalt sett brukar du maximalt kunna beviljas lånebelopp för blancolån på 1 – 2 gånger din årsinkomst. Med en årsinkomst på t.ex. 400 000 kr kan det därför bli svårt att låna mer än så. Alla långivare gör dock sin egen bedömning, och det är mer en tumregel än något som är skrivet i sten.

Exempel på vanliga lånebelopp för blancolån

Lånebelopp för billån

När du ska ansöka om ett billån kan du välja om du vill låna med eller utan bilen som säkerhet. Om du bestämmer dig för ett billån utan säkerhet kan du ansöka om lånebelopp upp till 600 000 kr. Med ett blancolån behöver du inte lägga någon kontantinsats och kan betala hela bilen med lån.

För billån med säkerhet finns oftast ingen angiven övre gräns för hur högt lånebelopp man kan få. Istället är det priset på bilen som avgör lånebeloppet. Med ett billån med bilen som säkerhet kan du låna upp till 80 % av bilens värde. Resterande 20 % måste du kunna finansiera på annat sätt.

Lånebelopp för bolån

Bolån har ingen generell gräns för vilket maximalt lånebelopp du kan ansöka om. Eftersom bolån är ett lån med säkerhet i bostaden kan banken vara förhållandevis säker på att få tillbaka sina pengar. Därför kan du beviljas högre lånebelopp för bolån än för någon annan typ av lån.

Det är alltså bostadens värde som sätter gränsen för vilket lånebelopp du kan få. Du kan som mest låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Trots att banken har säkerhet i bostaden görs givetvis ändå en bedömning av din betalningsförmåga i samband med att du ansöker om bolån.

Vanliga frågor

Hur högt lånebelopp kan jag få på privatlån?

Ansöker du om ett privatlån kan du få ett lånebelopp på upp till 600 000 kr. Det är dock inte garanterat att du kan beviljas det lånebelopp du ansöker om. Kreditgivaren tar alltid en kreditupplysning och gör en bedömning av din betalningsförmåga innan lån kan beviljas.

Se även: låna med privatlån

Hur stort lånebelopp kan jag få utan fast inkomst?

Utan fast anställning och inkomst kan du normalt sett erbjudas SMS lån på lånebelopp mellan 1 000 – 50 000 kr. För privatlån på större lånebelopp än så krävs i regel att du har en stadigvarande inkomst från en tillsvidareanställning. Mer här: låna utan fast inkomst.

Hur stort lånebelopp kan jag få med betalningsanmärkningar?

Har du betalningsanmärkningar kan du få lånebelopp upp till 50 000 kr. I undantagsfall finns det möjlighet att låna högre belopp än så, men vanligtvis är det framförallt SMS lån som kan beviljas med betalningsanmärkningar (och SMS lån har en gräns på ca 50 000 kr).

För en fullständig lista och jämförelse av långivare som accepterar betalningsanmärkningar, besök låna pengar trots betalningsanmärkning.

Hur mycket kan vi få i lånebelopp om vi är två som lånar?

När ni är två som lånar finns det möjlighet att få lånebelopp på upp till 600 000 kr om ni ansöker om ett lån utan säkerhet. Uppfyller ni båda långivarens krav och har god kreditvärdighet kan man oftast beviljas högre lånebelopp om man är två jämfört med en ensam sökande.

Du kan läsa mer om vad som påverkar hur mycket du får låna med privatlån här: Så stort lånebelopp kan du få med privatlån.