Sidan innehåller annonser

Risicum Privatlån: Recension 2024

Risicum erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet som endast kan ansökas om via en låneförmedlare. Om du har en låg till medelhög kreditvärdighet och söker ett privatlån med ovanligt snabb utbetalning kan Risciums privatlån vara ett passande alternativ för dig.

Även om Risicum har en snabb utbetalning är deras privatlån ett dyrt lån. Om du har hög kreditvärdig och söker ett billigt privatlån finns det flera andra långivare som erbjuder privatlån till lägre lånekostnad än Riscium.

Läs hela recensionen

Risicum Privatlån
 • Lånebelopp: 20 000 - 150 000 krFördel
 • Ränta: 16 - 25 %Fördel
 • Löptid: 3 - 10 år Fördel
Läs mer eller ansök på Risicum.se
Lånea cover

Vårt omdöme av Risicum Privatlån: Ganska bra, 3.1/5

Lånea anser att Risicums privatlån sammantaget är ganska bra. Lånet ges betyget 3,1 av 5. Det är lägre än 3,35, vilket är ett genomsnittligt betyg av de privatlån som Lånea har recenserat.

Vårt omdöme av privatlån från Risicum är en sammanvägning av kategorierna:

 • Lånekostnad: betyg 1.5/5. Risicum erbjuder ett dyrt privatlån. Deras lån har en hög ränta och en hög uppläggningsavgift.
 • Beviljandegrad: betyg 3.5/5. Om du har en god betalningsförmåga är det relativt enkelt att bli beviljad Risicums privatlån.
 • Låneprocess: betyg 5/5. Riscium har en snabb låneprocess för sitt privatlån. Du ansöker om lånet via en låneförmedlare och du får alltid svar direkt på skärmen på om du blir beviljad. Ett lån som beviljats betalas ut senare samma dag eller inom en bankdag.
 • Kundservice: betyg 4.5/5. Risicum har en bra kundservice. De kan nås via telefon och mejl mån–fre 08.00–20.00, lördag 09.00–17.00 samt söndag 11.00–17.00.

Gå till: Metod för betygsättning

Omdöme av Risicum Privatlån: Översikt

Område Betyg
Vårt omdöme 3.1/5
Lånekostnad1.5/5
Beviljandegrad3.5/5
Låneprocess5/5
Kundservice4.5/5

Lånekostnad: Ganska dåligt, 1.5/5

review-star-full review-star-half review-star review-star review-star

Lånea anser att lånekostnaden för Risicums privatlån är ganska dålig och lånet ges i denna kategori betyget 1,5 av 5. Risicums privatlån har en högre lånekostnad är de flesta andra privatlån. Vad som är positivt är att du kan välja bort deras månatliga aviavgift på 49 kr om du väljer betalning via autogiro eller e-faktura.

Något negativt med lånekostnaden för Risicums lån är att både deras från- och maxränta är hög på 16–25 %. Det är högre än vad de flesta andra långivare har för sina privatlån. Därutöver har de en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 20,05 % och en hög uppläggningsavgift på 495 kr. Om du söker ett billigt privatlån är inte Risicums lån ett bra alternativ för dig.

I ett scenario där 100 000 kr lånas hos Risicum och återbetalas över 10 år till nominell ränta på 20,05 %, med en uppläggningsavgift på 495 kr har Risicums privatlån en effektiv ränta på 22,17 %. Det är dåligt. Det är betydligt högre än medianen på 10,5 % effektiv ränta för alla privatlån Lånea recenserat (under samma förutsättningar).

Beviljandegrad: Ganska bra, 3.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half review-star

Lånea anser att beviljandegraden för Risicums privatlån är ganska bra och lånet ges i denna kategori betyget 3,5 av 5. Så länge du har en fast anställning och saknar betalningsanmärkning är det förhållandevis enkelt att bli beviljad Risicums privatlån.

Nackdelen med deras lån är att du inte kan bli beviljad deras lån med lösenkrav eller en medsökande. Både när ett lån villkoras med lösenkrav eller när en låneansökan inkluderas med en medsökande kan det resultera i att du blir beviljad bättre villkor än annars.

Låneprocess: Enastående, 5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full

Lånea anser att låneprocessen hos Risicum är enastående och lånet ges i denna kategori betyget 5 av 5. Du kan endast ansöka om Risicums privatlån via en låneförmedlare (i skrivande stund, mars 2023). När du ansöker får du alltid svar direkt på skärmen om du blir beviljad och ett lån som beviljats betalas ut automatiskt redan samma dag eller senast inom en bankdag.

Om det är viktigt för dig att ansöka om ett privatlån med snabb låneprocess är Risicums privatlån ett utmärkt alternativ för dig. De flesta andra långivare lämnar svar på en låneansökan inom ett dygn och betalar ut sina lån inom 1–5 bankdagar.

Kundservice: Bra, 4.5/5

review-star-full review-star-full review-star-full review-star-full review-star-half

Lånea anser att Risicums kundservice är bra och de ges i denna kategori betyget 4,5 av 5. Deras kundservice har en hög tillgänglighet och kan nås via mejl och telefon mån–fre 08.00–20.00, lördagar 09.00–17.00 och söndagar 11.00–17.00. De flesta andra långivare som erbjuder privatlån har inte öppet på helger.

Vad vissa låntagare kan anse är negativt med Riscium är att de inte erbjuder en mobilapp till sina kunder. En mobilapp kan bidra till att det känns både enklare att hantera sitt lån och att få en tydlig överblick över det.

Vem är Risicums privatlån bäst för?

Risicums privatlån är bäst för låntagare med låg till medelhög kreditvärdighet, som söker ett privatlån med snabb utbetalning. När du ansöker om privatlån hos Risicum får du svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Ett lån som beviljats betalas ut automatiskt redan senare samma dag eller senast inom 1 bankdag.

Omständigheter när Risicums privatlån passar bra

Dessa är några omständigheter när det passar bra att låna från Risicum:

 • Om du vill ta ett litet och snabbt lån. Risicums privatlån erbjuds till ett lånebelopp på 20 000150 000 kr. Lånet kan betalas ut redan samma dag som det beviljats eller en bankdag senare. Se: Ta ett litet lån.
 • Om du vill ta ett lån utan säkerhet. Eftersom Risicum inte kräver någon pant för att bevilja dig ett lån kan du använda deras lån till vad du vill. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till konsumtion, renovering eller resor. Se: Ta lån utan säkerhet.

Vem är Risicums privatlån dåligt för?

Risicums privatlån är dåligt för låntagare med hög kreditvärdighet, som söker ett billigt eller stort privatlån. Risicums lån har både en hög ränta på 16–25 % och en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 20,05 %. Lånet har dessutom en dyr uppläggningsavgift på 495 kr.

Risicums maxbelopp på 150 000 kr är dessutom betydligt lägre än vad de flesta andra långivare har för sina privatlån. De flesta andra långivare som ger ut privatlån erbjuder lånebelopp upp till 300 000–500 000 kronor.

Alternativ om Risicums privatlån inte passar dig

Förslag på alternativ om Risicums privatlån inte är rätt för dig:

 • SBAB:s privatlån: lån utan krav på säkerhet med låg lånekostnad. SBAB erbjuder privatlån med lånebelopp på 30 000500 000 kr med en ränta på 5,9–10,3 %. SBAB:s privatlån passar bra för låntagare med god betalningsförmåga som vill ta ett billigt privatlån.
 • Bank Norwegian: lån utan krav på säkerhet med ett lågt lägsta belopp, högt maxbelopp samt en hög beviljandegrad. Bank Norwegian erbjuder ett privatlån med lånebelopp på 5 000600 000 kr med en ränta på 5,99–23,99 %. Bank Norwegians privatlån passar bra för låntagare med låg kreditvärdighet som vill ta ett väldigt litet eller stort privatlån.

Fördelar med lån från Risicum

De främsta fördelarna med privatlån från Risicum är:

 • Du kan ansöka om deras lån via låneförmedlare och få besked direkt på skärmen. Det är en fördel för dig som inte vill behöva vänta på att få svar på din låneansökan. De flesta långivare kan inte erbjuda lån där du får svar direkt på skärmen.
 • Du kan bli beviljad deras lån och få lånet utbetalt samma dag. Det är en fördel för dig som är i behov av att snabbt få tillgång till pengarna. De flesta långivare som erbjuder privatlån erbjuder inte automatisk utbetalning samma dag som de beviljat ett lån. Se: Ta lån och få lånet utbetalt samma dag.
 • Deras kundservice har även öppet på helger. Risicums kundservice har öppet på lördagar 09.00–17.00 och söndagar 11.00–17.00. De flesta långivare som erbjuder privatlån har inte öppet på helger.

Nackdelar med lån från Risicum

De främsta nackdelarna med privatlån från Risicum är:

 • Deras lån har inte en låg ränta. Risicums privatlån har en hög ränta på 16–25 % och en hög representativ ränta (den ränta en stor del av deras kunder har) på 20,05 %. De långivare som erbjuder lån med låg ränta har i regel en frånränta på cirka 4–6 % och en maxränta på som mest 15 %.
 • Du kan inte bli beviljad deras privatlån med en betalningsanmärkning. Det gäller oavsett hur gammal din anmärkning är eller av vilken typ den är. Om du vill ansöka om Risicums privatlån med en betalningsanmärkning behöver du vänta tills anmärkningen försvunnit.
 • Du kan inte ansöka om deras lån med en medsökande. Det är en nackdel för dig som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att bli beviljad deras lån på egen hand. Om du behöver ansöka om lån med en medsökande finns det flera andra långivare som godkänner medlåntagare.
 • Deras lån har inte en hög beviljandegrad. Du kan till exempel inte bli beviljad Risicums privatlån om du saknar en fast anställning. Om du har låg kreditvärdighet och vill ta lån med hög beviljandegrad finns de andra långivare som kan passa dig bättre.
 • Deras lån är inte utan en uppläggningsavgift. Risicum har en uppläggningsavgift på 495 kr för deras privatlån. Det är en relativt hög uppläggningsavgift jämfört med andra långivare som erbjuder privatlån. Se: Ta lån utan uppläggningsavgift.

Jämför Risicums lån med andra privatlån

Tabell 2: Risicum i jämförelse med andra långivare.

Långivare Lånebelopp Ränta Återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Risicum Privatlån Risicum Privatlån 20 000-150 000 kr 16-25 % 3 år-10 år
3,1/5
Coop Privatlån Coop Privatlån 15 000-500 000 kr 4,45-14,95 % 2 år-12 år
3.8/5
Lunar Privatlån Lunar Privatlån 20 000-300 000 kr 7,08-21 % 1 år-15 år
3,4/5

Vad särskiljer Risicums privatlån från andra?

Något som särskiljer Risicums lån från andra privatlån är att deras lån endast kan ansökas om via låneförmedlare. Risicum särskiljer sig även på så sätt att deras lån har en ovanligt snabb utbetalning. Ett lån som beviljats kan betalas ut redan samma dag eller senast inom en bankdag.

De flesta långivare erbjuder låneansökan även via sin hemsida och kan inte betala ut sina lån samma dag som ett lån beviljats.

Risicums privatlån vs Coops privatlån

Både Risicum och Coop erbjuder ett privatlån utan krav på säkerhet. Coops privatlån ges ut på ett lånebelopp på 15 000500 000 kr. Risicums privatlån har ett lägre maxbelopp och erbjuds till ett lånebelopp på 20 000150 000 kr. Coops lån har en lägre ränta än Risicums lån, på 4,45–14,95 %. Risicums lån har en ränta på 16–25 %.

Det är enklare att bli beviljad ett lån hos Risicum än hos Coop. Du kan bland annat bli beviljad Risicums lån även om du saknar fast anställning eller har en låg inkomst (individuellt baserad). För att bli beviljad Coops privatlån måste du ha fast anställning eller pension, samt en månadsinkomst på minst cirka 17 000 kr. Till skillnad mot Coop kan Risicum betala ut sitt lån samma dag som ett lån beviljats eller senast inom en bankdag. Läs recension av Coops privatlån.

Risicums privatlån vs Lunars privatlån

Precis som Risicum erbjuder Lunar ett privatlån utan säkerhet. Lunars privatlån erbjuds till lånebelopp på 20 000300 000 kr. Risicums privatlån erbjuds till lånebelopp på 20 000150 000 kr. Riscums lån har således ett väsentligt lägre maxbelopp. Lunars lån har en lägre ränta än Risicums lån, på 7,08–21 %. Risicums lån har en ränta på 16–25 %.

De båda långivarna har ungefär samma beviljandegrad för sina privatlån och en avgift för uppläggning av lånet. Risicum har en avgift på 495 kr, likväl som Lunar har en avgift på 495 kr. Både långivarna kan betala ut sitt lån samma dag som ett lån beviljats. Läs recension av Lunars privatlån.

Ansök om Risicums privatlån via låneförmedlare

Ansöker du om Risicums privatlån via en låneförmedlare kan du jämföra deras lånevillkor med flera andra långivares. På så sätt ökar du chansen att bli beviljad en låg ränta, ditt eftersökta lånebelopp och en lämplig löptid.

Tabell 3: Låneförmedlare du kan ansöka om Risicums privatlån hos.

Låneförmedlare Ränta Lånebelopp Max återbetalningstid Låneas omdöme Läs mer / ansök
Lendo Lendo 2,95-29,95% 10 000-600 000 kr 20 år
4,7/5
Advisa Advisa 2,95-25,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,6/5
Sambla Sambla 2,95-29,95% 5 000-600 000 kr 20 år
4,9/5

Att ansöka via förmedlare är inte en garanti för att Risicums privatlån kommer erbjuda dig ett lån. Låneförmedlare filtrerar ofta låneansökningar och skickar dem då enbart till långivare som de bedömer passar din situation och det lån du söker.

Se mer: Topp 5 låneförmedlare.

Kundomdömen av Risicums privatlån online

Risicums privatlån har fått mycket få recensioner online. På till exempel Trustpilot har de i skrivande stund (mars 2023) endast recenserats av en enda person. Med anledning det låga antalet recensioner har vi på Lånea ingen möjlighet att återge vad ett genomsnitt av Risicums kunder tycker om deras privatlån.

Krav för Risicums privatlån

Risicums grundkrav för privatlån är att du ska:

 • vara minst 20 år gammal
 • varit folkbokförd i Sverige i minst två år
 • ha ett mobilt BankID
 • ha en fast anställning eller pension
 • ej ha några betalningsanmärkningar
 • ej ha några skulder hos Kronofogden.

Om du inte uppfyller Risicums krav kommer du automatiskt få avslag på din låneansökan. Uppfyller du kraven blir du ändå inte automatiskt beviljad, utan genomgår först en sedvanlig kreditprövning där ett kreditbeslut fattas av Risicum.

Innan du ansöker om Risicums privatlån

Innan du ansöker om privatlån hos Risicum bör du beakta detta:

 • Risicums grundkrav. Säkerställ att du uppfyller Risicums grundkrav. Uppfyller du inte kraven får du avslag direkt på din låneansökan och ansöker då i onödan.
 • Hur snabbt du behöver pengar. Om du behöver ha pengar disponibla på ditt konto inom ett par timmar kan du behöva överväga ett annat lån. Risicums privatlån, såväl som andra privatlån, kan ta upp till ett par dagar att betala ut. För att ta ett snabbt lån kan du istället överväga SMS lån (snabblån).
 • Vilken månadskostnad du klarar av. Använd en lånekalkylator (till exempel Konsumenternas lånekalkyl) för att räkna ut vilken ränta och återbetalningstid du behöver för att få en acceptabel månadsbetalning. Du bör utifrån detta även ta fram en budget för att se att du verkligen har råd med månadskostnaden för lånet.
 • Din kreditvärdighet. Om du har en hög kreditvärdighet finns det andra långivare som erbjuder lån med lägre ränta och avgifter än Risicums privatlån. Det innebär då ett billigare privatlån, vilket över tid kan spara dig mycket pengar.

Hur du ansöker om Risicums privatlån

Så gör du för att ansöka om Risicums privatlån:

 1. Välj en låneförmedlare som förmedlar Risicums lån.

 2. Ange hur mycket du önskar att låna och löptid för lånet.

 3. Fyll i dina personuppgifter och identifiera dig med BankID.

 4. Invänta att din låneansökan behandlas.

 5. Om du blir beviljad får du nu alternativ på olika långivare som kan erbjuda dig lån, samt vilka villkor du beviljats.

 6. Välj Risicums privatlån om det kommer upp som ett alternativ och du anser att deras lån har bäst villkor.

En låneansökan hos en låneförmedlare går snabbt och du får svar direkt på skärmen om du blir beviljad. Genom att jämföra låneförmedlarens olika förslag på långivare kan du välja den du anser har bäst villkor.

Så har vi betygsatt Risicums privatlån

För vår recension av Risicums privatlån har vi använt oss av Låneas betygsmodell för omdömen av privatlån. Vi har baserat privatlånets betyg på 48 referenspunkter relaterade till lånekostnad, beviljandegrad, låneprocess och kundservice. Vårt betyg är baserat på en jämförelse av lånevillkor hos svenska långivare som erbjuder privatlån.

Vi har betygsatt Risicums privatlån enligt följande viktning av varje kategori:

 • Lånekostnad: står för 40 % av det totala betyget.
 • Beviljandegrad: står för 30 % av det totala betyget.
 • Låneprocess: står för 20 % av det totala betyget.
 • Kundservice: står för 10 % av det totala betyget.

Inom respektive kategori har vi på Lånea tagit hänsyn till flera viktiga egenskaper hos Risicums privatlån. I kategorin lånekostnad har vi främst värderat egenskaper som ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. I kategorin beviljandegrad har vi utvärderat privatlånets grundkrav, såsom inkomstkrav eller om de kan bevilja lån till låntagare med betalningsanmärkning. Vidare har vi tagit hänsyn till Risicums process och metod för kreditprövning.

Därtill har vi utvärderat Risicums låneprocess. I bedömningen ingår bland annat hur de ger lånebesked och betalar ut beviljade lån. Slutligen har vi utvärderat långivarens kundservice där vi bland annat tagit hänsyn till öppettider och möjliga kontaktvägar till Risicums för personlig service.

Läs mer: Låneas metod för att betygsätta och recensera långivare.

Frågor och svar

Kan jag ansöka om Risicums lån på deras hemsida?

Nej, du kan inte ansöka om privatlån hos Risicum via deras hemsida. För att ansöka om Risicums lån behöver du ansöka om deras privatlån via en låneförmedlare. Deras lån finns representerat hos de flesta stora låneförmedlare i Sverige.

Kostar det något att lösa Risicums privatlån i förtid?

Nej, du betalar ingen kostnad om du vill lösa ditt privatlån hos Risicum i förtid (eftersom lånet har en rörlig ränta). Du betalar inte heller ränteskillnadsersättning om du vill göra en extrainbetalning under lånets löptid.

Kräver Risicums privatlån någon säkerhet?

Nej, Risicums privatlån (precis som de flesta andra privatlån) är utan krav på säkerhet. Det betyder att du inte behöver lämna någon pant för att bli beviljad deras lån, och att du kan använda lånet till vad du vill. Det är vanligt att låntagare använder lån utan säkerhet till handpenning vid bostadsköp eller till att samla mindre lån och krediter med hög ränta.

Detaljerad information om Risicum Privatlån

Information om Risicum Privatlån
Utan UC
Nej
Registrerar lån hos UC
Ja
Svarar på ansökan
Direkt, dygnet runt
Direktutbetalning
Nej
Utbet. helger & kvällar
Nej
 
Krav hos Risicum Privatlån
Betalningsanmärkningar
Accepteras ej
Ålderskrav
Minst 20 år
Inkomstkrav
Inget min. krav - individuell bedömning
Lån som arbetslös
Nej
×
För att beviljas av Risicum måste du ha en fast anställd eller vara pensionär
Lån utan Bank-ID
Nej
Skuld hos Kronofogden
Nej
Detaljer om Risicum Privatlån
Ränta
16 - 25 %
Effektiv ränta
22,17 %
×
Baserat på lånebeloppet 100 000 kr med löptid 120 månader.
Uppläggningsavgift
495 kr
Aviavgift
0 kr
Betalningsfria månader
Erbjuds ej
Ansökan hos Risicum Privatlån
Tillåter medsökande
Nej
Lämpligt som samlingslån
Ja
Företagstyp
Långivare
 
 
Räkneexempel: Ett lån på 100 000 kr med 20,05 % nominell ränta, 495 kr i uppläggningsavgift och 0 kr i fakturaavgift per månad som återbetalas genom annuitet under 120 månader ger en månadsbetalning på 1 936 kr och effektiv ränta på 22,17 %. Totalt att betala blir 232 800 kr.