blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är låneförmedlare? Allt om att ansöka om lån via förmedling

De senaste åren har det blivit allt mer populärt att använda sig av en låneförmedlare. Lånea förklarar här vad en låneförmedlare är för något, hur en låneförmedling fungerar och när man bör använda sig av en.

Sammanfattande fakta om vad låneförmedlare är och hur de fungerar

  • Låneförmedlare agerar mellanhand mellan långivare och låntagare.
  • En låneförmedlare lånar inte ut några egna pengar.
  • Låneförmedlare måste ha tillstånd från Finansinspektionen.
  • Låneförmedling tillåter jämförelse av flera lån samtidigt.
  • Endast en kreditupplysning tas hos UC vid ansökan via en låneförmedlare.
  • Låneförmedlaren kan ge rådgivning om de lån som erbjuds.
  • SMS lån förmedlas sällan och kan kräva flera kreditupplysningar.
  • En ansökan är inte bindande förrän ett låneerbjudande accepteras.

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand och förmedlar lån mellan en långivare och en låntagare. Låneförmedlaren lånar alltså inte själv ut några pengar. De flesta låneförmedlare förmedlar privatlån, men det finns också låneförmedlare som erbjuder snabblån och bolån.

Alla låneförmedlare står under Finansinspektionens tillsyn

Även om en låneförmedlare inte är någon kreditgivare måste det ändå finnas tillstånd från Finansinspektionen för att bedriva verksamheten. Låneförmedlare står därmed under Finansinspektionens tillsyn, vilket är en trygghet för konsumenter som vill använda de tjänster som erbjuds.

Vanliga krav för att ta lån via förmedling

  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Du ska vara skriven på adress i Sverige.
  • Du måste ha svenskt personnummer.
  • Din inkomst måste överstiga 100 000 kr per år.
  • Du får inte ha skulder hos Kronofogden.
  • Du bör inte ha några betalningsanmärkningar.

Punkterna ovan är generella krav för lån. Därtill har varje typ av lån ofta specifika krav, t.ex. snabblån, privatlån och billån, som alla hanteras av låneförmedlare idag.

Hur fungerar låneförmedling?

När du ansöker om ett lån via en låneförmedling får du svar på din ansökan från flera långivare. På så vis kan du med en enda ansökan jämföra många lån samtidigt. Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar att låna via en låneförmedlare:

  • Ansökan via förmedlare görs på samma sätt som för vanliga lån.
  • Låneförmedlare tar bara en kreditupplysning hos UC.
  • Låneförmedlarens samarbetspartners lämnar förslag.
  • Du kan bli kontaktad av låneförmedlarens rådgivare.

Ansökan via låneförmedlare görs på samma sätt som för vanliga lån

När du fyller i en låneansökan via en låneförmedlare görs det på samma sätt som för ett vanligt banklån. Du anger hur mycket du vill låna samt önskad återbetalningstid. Därefter får du också lämna dina person- och inkomstuppgifter, precis som vid en sedvanlig låneansökan.

Skillnaden mellan en vanlig låneansökan och en ansökan via en låneförmedlare är att många långivare kommer att få ta del av din ansökan. Det sker automatiskt utan att du själv behöver göra något mer utöver att fylla i och skicka in din ansökan för lån.

Låneförmedlare tar bara en kreditupplysning hos UC

I normala fall tas en ny kreditupplysning för varje låneansökan du gör. När du ansöker om lån hos en låneförmedlare innebär det i praktiken att du ansöker om lån hos många långivare samtidigt. Trots det tas bara en kreditupplysning hos UC som sedan samtliga långivare får dela på.

En av fördelarna med låneförmedlare är alltså att din kreditvärdighet hos UC inte riskerar att försämras av för många kreditupplysningar. Det skulle aldrig vara möjligt att ansöka om lån hos lika många långivare på egen hand utan att kreditvärdigheten skulle påverkas negativt.

Låneförmedlarens samarbetspartners lämnar förslag

När låneförmedlarens samarbetspartners har kontrollerat och handlagt ansökan lämnar de förslag på lån de kan erbjuda. En del långivare lämnar svar på ansökan direkt, medan andra har längre handläggningstid. Vanligtvis får du svar inom 24 timmar från de långivare som kan bevilja lån.

Det är inte alltid man kan beviljas det belopp man ansökt om eller får den återbetalningstid man önskat. Därför är det extra viktigt att kontrollera villkoren för ett låneförslag innan man accepterar erbjudandet och signerar avtalet.

Du kan bli kontaktad av låneförmedlarens rådgivare

Du blir vanligtvis kontaktad av låneförmedlarens rådgivare i samband med att du ansöker om lån. En lånerådgivare ringer då upp för att lämna information om och gå igenom de låneförslag som inkommit.

Eftersom lånebelopp och lånevillkor kan skilja sig från de du önskat i din ansökan rekommenderas det att svara på samtalet. Förutom att lånerådgivaren informerar om vilket lån som är mest fördelaktigt är det också ett bra tillfälle att ställa frågor.

Att förmedla SMS lån är relativt ovanligt

De flesta låneförmedlare erbjuder jämförelse av privatlån. Att förmedla SMS lån är idag relativt ovanligt, och för tillfället är Klara Lån den enda låneförmedlare som erbjuder SMS lån.

Det finns dock vissa skillnader mellan att förmedla privatlån och att förmedla SMS lån. För SMS lån tas ofta kreditupplysningen via Creditsafe eller Bisnode istället för hos UC. Creditsafe och Bisnode erbjuder ingen möjlighet för långivare att dela på en och samma upplysning.

Därför tas flera kreditupplysningar hos Creditsafe och Bisnode när du ansöker om SMS lån via en förmedlare. Din kreditvärdighet hos Bisnode kan påverkas negativt av att flera Bisnode-förfrågningar görs. Kreditbetyget hos Creditsafe påverkas dock inte alls av förfrågningar du gjort.

Bra att veta när du ansöker om lån via en låneförmedlare

Det finns vissa saker som kan vara bra att veta när du ansöker om lån via en låneförmedlare:

  • Du kan få flera omfrågandekopior.
  • Ibland tas kreditupplysning även hos andra företag än UC.
  • Långivare kan i undantagsfall dra tillbaka sitt låneerbjudande.

Du kan få flera omfrågandekopior

Ibland kan du få flera omfrågandekopior skickade till dig från de långivare som tittat på din ansökan. Det innebär dock inte att det gjorts flera UC-förfrågningar. En omfrågandekopia skickas ut enligt lagkrav och är bara ett sätt att informera dig om vem som tagit del av dina uppgifter.

Ibland tas kreditupplysning även hos andra företag än UC

När du skickat in din ansökan delas en kreditupplysning från UC med alla långivare låneförmedlaren samarbetar med. Vissa långivare kan i tillägg till kreditupplysningen från UC göra förfrågningar hos andra kreditupplysningsföretag, t.ex. Creditsafe eller Bisnode.

Långivare kan i undantagsfall dra tillbaka sitt låneerbjudande

Efter att du accepterat ett låneförslag hos en specifik långivare görs alltid en slutgiltig bedömning. Om långivaren anser att risken med att låna ut pengar är alltför stor kan låneerbjudandet i undantagsfall dras tillbaka.

Exempel på olika typer av lån du kan ta hos en låneförmedlare

Vanliga frågor

Vad gör en låneförmedlare?

En låneförmedlare gör det möjligt att som låntagare jämföra flera lån utan att behöva leta lån och fylla i ansökningar själv. Ansöker du via en låneförmedlare räcker en ansökan för att mellan 30 – 50 långivare tar del av din ansökan och kan lämna sina låneerbjudanden.

Hur mycket kostar det att ansöka om lån hos en låneförmedling?

Att ansöka om lån hos en låneförmedling kostar ingenting för dig som låntagare. Istället får låneförmedlaren ersättning i form av provision från de banker och långivare som lånar ut pengarna.

Vilken är den bästa låneförmedlaren?

Den bästa låneförmedlaren enligt oss på Lånea är Sambla. Vi rekommenderar att ansöka om lån via Sambla eftersom det är den låneförmedlare som samarbetar med flest banker och långivare på marknaden. Därmed har du störst chans att hitta det bästa lånet hos dem.

Vill du jämföra låneförmedlingsföretag och ansöka om ett lån, besök vår sida om de bästa låneförmedlarna.

Är en ansökan om lån via en låneförmedlare bindande?

Nej, en ansökan om lån via en låneförmedlare är inte bindande förrän du accepterat ett låneerbjudande. Efter att du skickat in ansökan har du 30 dagar på dig att bestämma dig för vilket lån som passar bäst. Det är först när du signerat lånehandlingarna som avtalet är bindande.