blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad betyder Lån utan säkerhet? Allt om vad det innebär (2024)

I den här artikeln får du lära dig vad lån utan säkerhet betyder och vad det innebär för dig som ska låna. Vi tar även upp viktiga skillnader mellan lån med- och utan säkerhet.

Sammanfattning av vad lån utan säkerhet är och hur de fungerar

 • Lån utan säkerhet innebär att ingen pant lämnas som säkerhet för lånet.
 • Eftersom lånet är utan säkerhet kan det användas till vad som helst.
 • Låntagarens kreditvärdighet är avgörande för ett lån utan säkerhet.
 • Lån utan säkerhet är t.ex. privatlån, blancolån och SMSlån (snabblån).
 • Lånebeloppet för ett lån utan säkerhet varierar mellan 500 – 600 000 kr.
 • Företagslån utan säkerhet kan ansökas av företag med registrerad bolagsform.

Vad betyder det att låna utan säkerhet?

Att låna utan säkerhet betyder att ingen pant lämnas som säkerhet för lånet. Istället gör långivaren en uppskattning av låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga. Det ligger sedan till grund för om lånet kan beviljas eller inte. Ett lån utan säkerhet kan användas till vad som helst.

Vanliga krav för lån utan säkerhet

 • Ålder minst 18 år.
 • Tillräcklig inkomst för att kunna betala tillbaka lånet.
 • Folkbokföringsadress i Sverige.
 • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.
 • BankID

Varje lånetyp av generellt sett mer specifika krav för att låna pengar. Så för att får reda på exakt vilka krav t.ex. SMS lån utan säkerhet eller privatlån utan säkerhet har, bör du kika på kraven som långivare för dessa typer av lån har.

Vanliga egenskaper för lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet är mer flexibelt än ett lån med krav på pantsättning av en egendom eller ett föremål. Nedan hittar du exempel på vanliga egenskaper för lån utan säkerhet:

 • Inget krav på pant.
 • Lånet kan användas till vad som helst.
 • Låna utan säkerhet innebär kort handläggning.
 • Flexibilitet – belopp mellan 500 – 600 000 kronor.

För att hitta ett lån med de egenskaper man önskar är det alltid en fördel att jämföra lån utan säkerhet innan man ansöker.

Hur fungerar lån utan säkerhet?

För ett lån utan säkerhet är låntagarens kreditvärdighet helt avgörande. Utifrån den sökandes privatekonomiska situation bestämmer långivaren hur stort belopp som kan beviljas på ett lån utan krav på säkerhet och till vilka lånevillkor.

Skillnad mellan att låna med eller utan säkerhet

När du lånar utan säkerhet blir din framtida inkomst långivarens garanti för att för lånet återbetalas. Det är stor skillnad mot ett lån med säkerhet som har pant motsvarande delar av värdet på lånebeloppet.

Exempel på säkerhet kan vara en bil eller en inteckning i en bostad, alltså något som kan övertas av banken om du inte fullgör ditt betalningsansvar.

När man pratar om privatlån, blancolån, SMSlån, snabblån, konsumtionslån eller banklån så avser man lån utan säkerhet. Bolån och hypotekslån är däremot exempel på lån med säkerhet.

Olika typer av lån utan säkerhet

Ett lån utan säkerhet innebär att du inte behöver lämna en pant i form av exempelvis en bil eller bostad för att bli beviljad lånet. Lånen skiljer sig framförallt med avseende på belopp, löptid och den sökandes kreditvärdighet. Det finns många olika typer av lån utan säkerhet:

 • Privatlån utan säkerhet.
 • Peer to peer lån utan säkerhet.
 • SMS lån utan säkerhet.
 • Mikrolån utan säkerhet.
 • Företagslån utan säkerhet.

Privatlån utan säkerhet

Ett privatlån, eller blancolån som det ofta kallas, är ett lån utan säkerhet. I och med att lånet inte är knutet till ett speciellt objekt kan det användas till vad som helst. Det är vanligt att ta ett privatlån för konsumtion, till exempel för köp av bil, möbler, bröllop eller en resa.

Lånebeloppet för privatlån ligger mellan 10 000 – 600 000 kr. Räntan för privatlån sätts individuellt och ligger i regel mellan 2,95 – 29,95 %. I och med att det krävs en bättre kreditvärdighet för att ta ett privatlån jämfört med ett snabblån får man vanligtvis lägre ränta.

Peer to peer lån utan säkerhet

Peer to peer, eller P2P som det förkortas, är ett lån utan säkerhet där du som låntagare lånar av en annan privatperson istället för en finansiell institution. Peer to peer är en relativt ny låneform som uppkom i mitten på 2000-talet i Storbritannien.

Den moderna P2P teknologin är på många sätt mer flexibel än traditionell bankutlåning. P2P lån möjliggörs via en digital handelsplats där all administration sköts av det P2P företag som förmedlar uppdragen.

SMS lån utan säkerhet

Med ett SMS lån utan säkerhet, eller snabblån som det också kallas, avses ett lån utan pant. Snabblån ges i regel ut med små belopp, mellan 1 000 – 50 000 kr. Löptiden för snabblån ligger vanligtvis mellan 1 – 12 månader.

Många SMS lån är så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att de har en effektiv ränta som är minst 30 procentenheter högre än riksbankens referensränta (i mars 2022 var referensräntan 0 %).

SMS lån utan säkerhet ställer lägre krav på den som vill låna pengar jämfört med ett privatlån. Det är möjligt att bli beviljad ett snabblån trots låg kreditvärdighet.

Mikrolån utan säkerhet

Ett mikrolån eller en mikrokredit är i princip samma sak som ett snabblån. Mikrolån är lån på små belopp och kort återbetalningstid som karakteriseras av mycket snabb handläggning och utbetalning.

Mikrolån ges i praktiken alltid utan krav på säkerhet i och med de låga lånebeloppen och därmed den i förhållandevis låga risken för långivare.

Företagslån utan säkerhet

Ett företag kan ansöka om ett företagslån utan säkerhet. För att kunna ansöka om ett företagslån måste företaget ha en registrerad bolagsform hos Bolagsverket. Dessutom finns det oftast krav på att man ska kunna namnge en borgensman.

I vissa fall ställer långivaren krav på att verksamheten ska ha varit i gång under minst 6 månader för att bolaget ska kunna beviljas ett företagslån utan säkerhet. Det kan också finnas krav på att företaget har genomfört ett bokslut och uppnått en viss omsättning.

Hitta olika typer av lån utan säkerhet

Vanliga frågor

Kan jag ta ett SMS lån utan säkerhet och utan UC?

Ja, det går att ta ett SMS lån utan säkerhet och UC. SMS lån är lån som inte ställer krav på säkerhet och där kreditupplysning ofta sker utan UC. Istället används något annat kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe för att bedöma den sökandes ekonomiska situation.

Tänk på att snabb- och SMS lån utan UC inte bör tas lättvindigt endast för att de är enkla att få. Tvärtom har dessa krediter ofta höga avgifter och är mycket kostsamma. Därför bör de endast tas för att täcka akuta och nödvändiga kostnader.

Var kan jag hitta det bästa lånet utan säkerhet?

Ett tips för att hitta det bästa lånet utan säkerhet är att ansöka via en låneförmedlare. Med bara en ansökan är det möjligt att få erbjudanden från flera långivare som erbjuder lån utan säkerhet.

Att använda en förmedlare är dock ingen garanti för att du hittar det bästa lånet 2024, men det är generellt sett den bästa metoden.