blogpost heroimage
Sidan innehåller annonser

Vad är Billån & Hur Fungerar Det? Fullständig Förklaring (2024)

När du vill låna pengar för att köpa bil finns flera alternativ. I den här artikeln går vi igenom vad ett billån är, vilka olika billån det finns och hur de fungerar.

Sammanfattning av vad billån är och hur de fungerar

 • Billån används för att finansiera bilköp med lånade pengar.
 • Ett billån kan tecknas med eller utan säkerhet.
 • En kontantinsats på 20 % av bilens pris krävs vid billån med säkerhet.
 • En säkerhet för ett billån kan vara den köpta bilen eller en bostad.
 • Billån utan säkerhet tillåter lån för hela köpesumman.
 • Billån med säkerhet har ofta lägre ränta än billån utan säkerhet.
 • Billån kan återbetalas antingen med rak amortering eller annuitet.
 • Leasing är ett alternativ till billån, där bilen istället hyrs.

Vad är billån?

Billån är ett lån som används för att finansiera bilköp och kan antingen tecknas med eller utan säkerhet. Du måste själv lägga minst 20 % av köpesumman som kontantinsats i ett billån säkerhet. Med ett billån utan säkerhet kan du däremot låna till det totala inköpspriset.

I vissa fall är det även möjligt att använda sin bostad som säkerhet vid ett bilköp. Eftersom alla typer av billån har både för- och nackdelar kan det vara bra att ta reda på fakta om de villkor som gäller innan man ansöker om lån.

Hur fungerar billån?

Billån fungerar som ett sätt att betala inköpspriset för en bil genom att låna en summa pengar. Under tiden du amorterar på ditt billån kan du fritt använda bilen som du vill. Tar du ett billån med säkerhet har långivaren äganderätt till den dag då lånet är amorterat i sin helhet.

Vanliga krav för billån

 • Du som lånar måste vara minst 18 år.
 • Du har ett svenskt personnummer och är folkbokförd i Sverige.
 • Ha en regelbunden inkomst (ibland krävs fast anställning).
 • Du har ingen aktiv skuld hos Kronofogden.
 • Ditt kreditbetyg hos UC är i enlighet med kreditgivarens riktlinjer.
 • Din årsinkomst före skatt är 100 000 – 150 000 kr eller högre.

När du tänker köpa bil med hjälp av billån behöver du ta reda på de krav för att låna pengar som finns.

4 typer av billån

Det finns fyra olika typer av billån du kan använda om du inte har möjlighet att betala kontant:

 • Billån utan säkerhet och kontantinsats.
 • Billån med säkerhet hos bilhandlaren.
 • Billån med säkerhet vid privat bilköp.
 • Billån med bostaden som säkerhet.

Billån utan säkerhet och kontantinsats

Med ett billån utan säkerhet och utan kontantinsats kan du låna till hela köpesumman på bilen. En annan fördel med ett billån utan säkerhet är att du inte behöver lösa ditt lån om du skulle sälja bilen. Dessa lån är i praktiken samma sak som ett privatlån, även kallat blancolån.

Till skillnad från de flesta billån med säkerhet har du dessutom valmöjlighet att köpa vilken bil du vill hos både bilhandlare och privatpersoner, nackdelen är att lånen kan ge högre ränta. Vissa långivare kan däremot erbjuda liknande ränta på billån utan kontantinsats som långivare för billån med säkerhet .

Billån med säkerhet hos bilhandlaren

När du tar ett billån hos en bilhandlare står bilen som säkerhet för lånet och du kan låna upp till 80 % av bilens värde. Resterande 20 % betalar du som kontantinsats eller genom att byta in din gamla bil. Det lägsta lånebeloppet för ett billån med säkerhet via en bilfirma är vanligtvis 80 000 kr.

Om du köper en helt ny bil eller en bättre begagnad bil där köpet sker via en auktoriserad bilhandlare har du möjlighet att teckna ett billån med säkerhet. Det här ger dig möjlighet att få en lägre ränta än om du tar ett lån utan säkerhet.

Billån med säkerhet vid privat bilköp

Blipp är en långivare som erbjuder billån med bilen som säkerhet. Skillnaden mot ett traditionellt billån med säkerhet är att du kan köpa bil även av privatpersoner när du lånar hos Blipp. Du behöver dock fortfarande finansiera en kontantinsats på 20 % på egen hand.

Tidigare fanns endast möjligheten att låna med bilen som säkerhet om man köpte bilen hos en bilfirma. Blipp erbjuder nu alltså en lösning som öppnar upp möjligheter för personer som vill köpa en begagnad bil privat och då kunna ta ett förmånligare billån med säkerhet.

Billån med bostaden som säkerhet

Du som äger en bostad kan ta ett billån fmed bostaden som säkerhet, så länge du inte redan har belånat bostaden för 85 % av marknadsvärdet. Du kan alltså öka på ditt bolån för att köpa en bil.

Det innebär att du som har lånat mindre än 85 % av din bostads nuvarande värde kan ansöka om att höja ditt bolån. Hos de flesta bolånegivarna är 100 000 kronor det lägsta beloppet du kan höja ditt bolån med.

Hur fungerar billån med restvärde?

Billån med restvärde innebär att du inte amorterar hela bilens värde. Istället bestäms ett restvärde på bilen vid återbetalningstidens slut. Lånebeloppet blir då motsvarande bilens marknadsvärde med avdrag för restvärdet.

Vid löptidens slut kan bilens restvärde kvittas mot kvarvarande låneskuld. Fördelen med billån med restvärde är att man enkelt kan byta in bilen mot en ny utan att behöva amortera höga lånebelopp.

Billån kan återbetalas med rak amortering eller annuitet

Ett billån kan återbetalas med antingen rak amortering eller annuitet. Nedan kan du läsa mer om hur de båda amorteringsmodellerna fungerar.

Rak amortering

Rak amortering innebär att du amorterar, betalar av på lånet, med en fast summa varje månad. Utöver amortering betalar du ränta. Månadskostnaden är högst inledningsvis och sjunker sedan för varje månad.

Annuitet

Vid annuitet betalar du varje gång ett lika stort belopp som omfattar både amortering och ränta. Annuitetslån är vanligast för de flesta billån, medan rak amortering förekommer om man exempelvis lånar med bostaden som säkerhet. Ett lån med annuitet kallas för annuitetslån.

Leasing: Långtidshyra som alternativ till billån

Att leasa en bil innebär att du hyr bilen till en fast månadsavgift under en bestämd tid. Du betalar inte någon kontantinsats eller ränta för att leasa bilen. Vad som ingår i leasingen bestäms i avtalsvillkoren.

Leasing innebär att man långtidshyr bilen och är inte något billån i egentlig bemärkelse. Det är alltså fortfarande leasinggivaren som äger bilen även om du har den i flera år. Privatleasing fortsätter att vara alltmer populärt.

Hur väljer jag rätt typ av billån för mig?

För att välja rätt typ av billån för just dig kan du behöva jämföra för- och nackdelar hos de olika lånetyperna innan du bestämmer dig. Ett billån med säkerhet kan t.ex. ha låg ränta, samtidigt som du inte får låna till hela inköpspriset.

När du valt vilken typ av billån som passar dig bäst måste du välja långivare. Viktigt är att jämföra flera långivare för billån för att hitta det som passar dig bäst. Olika långivare har olika räntespann, avgifter och intervall för lånebelopp.

Vanliga frågor

Hur mycket kan jag låna med ett billån?

Med ett billån utan säkerhet kan du oftast låna max 600 000 kr, med säkerhet upp till 80 % av bilens värde. Exakt hur mycket du får låna styrs av din ekonomi och betalningsförmåga. Banken gör vid låneansökan en bedömning av din ekonomiska och sociala situation som visar din kreditvärdighet, och med detta som underlag bestäms hur mycket du får låna.

Vad kan man få för ränta på ett billån?

Räntan för ett billån utan säkerhet ligger vanligtvis mellan 2,95 – 29,95 %. Ett billån med säkerhet brukar ge en ränta på 3 – 5 %. Räntan på billån påverkas av en rad faktorer, bland annat din kreditvärdighet. Endast när du ansökt kan du veta exakt vilken ränta du blir erbjuden. På så sätt är det svårt att ge ett generellt svar på vilken ränta på billån just du kan erbjudas.

Kan man ta ett billån för att köpa begagnad bil?

Att ta ett billån för att köpa en begagnad bil går utmärkt. Däremot kräver storbanker som erbjuder traditionella billån med säkerhet att du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare. Med Blipp kan du ta billån för att köpa en begagnad bil av en privatperson, t.ex. på Blocket.